Pienoismallit.net

Panavia Tornado Gr.1

Kääntyväsiipinen Tornado kehitettiin 1970-luvulla tunkeutumaan kohti itää lujaa ja matalalla pommilasteineen, lyhyiltä kentiltä toimien. Menossa auttoi laser-etäisyysmittari joka mahdollisti hyvin matalalla lentämisen jopa ilman pilotin apua.
Tämä Revellin laatikosta rakennettu malli esittää RAF:n 9. laivueen konetta. Laivue toimi Bruggenissä Saksassa vuodesta 1986 vuoteen 2001. Ainakin 1990-luvulla sen päätehtäväksi mainitaan vastustajan tutkalaitteiden tuhoaminen ALARM -ohjuksin. Laivue oli viimeinen englantilainen sodan jälkeen Saksan maaperällä toiminut.

Mallista on foorumilla keskusteltu jo aiemmin. Se on varsin yksityiskohtainen lukuunottamatta pieniä kirkasosia jotka ovat surkeaa valua. Malli on mahdollista rakentaa siivet kääntyvänä mutta ainakin ripustimien mekanismi on heikko eikä montaa liikuttamista kestä. Korkeusvakaajat voi myös laittaa mieleiseensä asentoon. Konetta ei todellakaan voi kauniiksi kehua, tehokkaan näköiseksi kylläkin. Mielestämme malli näyttää yhtä kolholta kuin oikeakin. Aivan kelvollisia siirtokuvia on tolkuton arkki, no step - tekstejäkin löytyy moneksi iltapuhteeksi. Siirtokuvia on mukana kahteen Saksassa toimineeseen RAF:n koneeseen. Ohjaamoon löytyy kohtalaisesti yksityiskohtia mutta kojetauluksi ja sivupaneeleihin tarjotut tarrat ovat surkeat. Referenssikuvia löytyy netistä runsaasti.
Mallista pyrittiin tekemään kulahtanut veteraani Tornadolle tyypillisine nokipyrstöineen. Tämäkin on Antin ja papan yhteisen mallirakentamon tuote.

Kommentit

mtek 12.4.2009 23:21 Vastaa lainauksella
Kaiken muun hyvän lisäksi erityisesti maltillinen kontrasti miellyttää silmää.
antti s 25.11.2010 21:25 Vastaa lainauksella
Muistaakseni ongelmapaikat olivat edellä tekstissä mainitut : kääntyvien siipien asettelussa pitää olla huolellinen. Mallissa on myös siipien asennon mukaan kääntyvät ripustimet siipien alla. Niiden mekanismi on heikko ja ne joutuu liimaamaan johonkin asentoon siipeen, tietenkin siiven asennon mukaan suoraan eteen osoittaen. Korkeusvakaajat ovat myös liikuteltavaa mallia mutta niidenkin mekanismi on heikko ja nekin joutuu liimaamaan johonkin asentoon. Muistaakseni mahasaumaa piti kitata reilusti. Nokan sisälle piti muistaakseni lisätä painoa ( hauleja, ilmakiväärin kuteja, muttereita tms kiinni liimattuna vaikka erikeeperillä ) jotta kone seisoisi nokkapyörä maassa. Pikkuosia mallissa on mahdottomasti ja niiden asettelu vaatii aikaa ja huolellisuutta. Maalauskaavio on aika vaikea : maastokuvio kiertää koko koneen ympäri eli sen tekeminen pitää suunnitella hyvin ennen pensseliin tarttumista. Rungon ja siipien maalaus pitää tehdä ennen varatankkien , ohjusten ym asettelua. Siipien keskiosan vaalean harmaa pitää maalata ennen siipien kokoamista. Siirtokuvia on sitten tolkuton määrä pieniä hippusia. Toivotamme menestystä ! Käytä projektiin reilusti aikaa ja kärsivällisyyttä niin hyvä tulee ! Kuvia oikeista koneista löytyy esim www.airliners.net.
tv antti ja pappa