Pienoismallit.net

Ammustäydennys

Dioraaman rakennus alkoi pelkästä maastonrakennuksen kokeilusta. Kokeilun lopputulos miellytti silmää ja selaillessani squadronin sturmgeschütz III in action kirjaa löytyi passeli valokuva dioraamaa ajatellen. Kuvassa vuodenaikana oli syksy ja miehistön uniformut sen mukaiset. Muuten asetelma on hyvin pitkälti kuvan kaltainen.

Vaunun rakensin suoraan laatikosta poikkeuksena tykkiä suojaava pressu ja takakannella olevat kehikon kiinnitysraudat. Edellämainitun valokuvan vaunuyksilössä oli taakse laitettu telaketjua samalla tavalla lattarautojen varaan. Pressu syntyi nenäliinasta ja takakannen laatikot plusmodelin laserleikattuja puulaatikoita.

Vaunun perussävynä on lifecolorin sandgrau ja vihreät täplät vallejo model air cam. light greeniä. Siirtokuvien jälkeen malliin vedetty 3 filtteriä. Buff, dark wash brown sekä burnt umber sävyisillä öljyillä. Filttereiden jälkeen "pin wash" van dyke brownilla. Chippailut tein töpöttelemällä ensin vaahtomuovilla hyvin vaaleaa keltaista ja sen jälkeen kävin nämä kohdat läpi tummanruskealla värillä pienen siveltimen kanssa. Sen jälkeen töpöttelin vielä hieman gun metal säävyä isoimpien chippien päälle. Viimeisenä ruosteen sävyinen litku suurimpiin kulumiin. Lopuksi lisäilin pigmenttejä sinne tänne. Alarungon mutaus tehty migin acrylic resinin avulla.

Figurit maalasin ensin litku/kuivapensselöinti menetelmällä, mutta lopputulos ei miellyttänyt joten kokeilin ensimmäistä kertaa korostuksien maalaamista erikseen. Täytyy sanoa, että kannatti! Tästä lähti kimmoke ruveta kehittämään omia figumaalaus taitoja.

Maaston tein sotkemalla kipsiin hiekkaa,ruohikkosirotteita sekä ruskeaa akryylimaalia ja levitin sotkun valokuvakehyksen lasin päälle. Ennenkuin kipsi oli kuivunut painelin sotkuun ohutta hiekkaa. Seuraavana liimasin ruoho- ja maastosirotteita sinne tänne alustaa. Laitoin myös satunnaisiin kohtiin aberin small leaves etsikasveja. Sävytin lopuksi maaston useilla ruskeilla ja vihreillä akryyleillä ruiskun avulla.

Kommentit

Tohveli 25.3.2009 18:03 Vastaa lainauksella
Kauhian hiano, sano mie. Tosi ukkoja voes vähä sotkeskella
ja rähjätä.

Oiskoha iha Viiko Malli?
Kiitos kommentista. Tosiaan muutama öljytahra puvuissa olisi ehkä ollut hyvä lisä. Nyt tyydyin vain kevyesti pölyttämään kenkiä ja polvia.
Tankin telat on hyvät. Maasto ja tavarat siinä kans hyvät. Ukot laskee kokonaisarvosanaa. Tietysti valokuvat vääristää kiiltoa, mutta ukkojen ihoa olisi voinut parntaa, eli tehdä valon ja varjon vaihtelua.. siis saada kolmiulotteisuutta.
Mutta tosiaan tankki ja muu on tosi hyvä.
Hyvältä näyttää sekä maasto että vaunu. Ehkä joku puu tai puska elävöittäisi maastoa hieman lisää? Vaunun vanhennus on todella onnistuneen näköistä. Täytyy tutkia tätä lisää ajan kanssa, dioraamoja tulee näytille aivan liian harvakseltaan.
Kiitos palautteesta! Tosiaan figut jäivät kuviin kiiltelemään liiaksi. Viimeisessä kuvassa on totuudenmukaisempi pinta (ja värisävyt). Kuten tekstissä mainitsin niin tässä dioraamassa maalasin figuja ensimmäisen kerran "ajatuksella" joten aloittelioita tässä ollaan. Pirullisen vaikeita kohteita mallata. :)
J Pokki 25.3.2009 19:49 Vastaa lainauksella
Jukka Kauppinen kirjoitti:
Pirullisen vaikeita kohteita mallata. :)
Dioraama on upea ja vielä kun figuurit saavat sen viime silauksen alkaa kokonaisuus olla todella luonnollisen näköinen.

Itseänikin askarruttaa tuo figuurimaalaus. Kukahan tekisi figuurimaalauksesta selkeän tutoriaalin Pm.netiin ihan juurta jaksaen? No nyt joku sanoo, että Mallixissa numerossa se ja se oli tai lue kirja X. Tieto tykkää kuitenkin olla vapaata joten ei muuta kuin asiantuntijat hommiin! Itse voisin kirjoittaa tietysti "älä-tee-näin"-tutoriaalin aiheesta…
Oikeaan suuntaan ollaan menossa.
Asetelma toimiva. Vaunu on mielestäni hyvä chippailuineen. Samoin alusta ruohikkoineen.
Varatelat ovat hieman liian tasaisen ruosteiset? Samoin dioraaman pohjan ja telakoneiston rapaisuus/väri hieman riitelevät keskenään.
Figuureihin vielä rohkeasti lisää kontrastia, ja se on siinä:)
Hieno kokonaisuus, vaunun likaaminen onnistunut mutta telajäljet puuttuvat maastosta.
Stug näyttää oikein hyvältä, ja figuurit ajavat asiansa eli tuovat mittakaavaa tankille ja elämää dioraamaan. Itsekään en ole mikään kokenut figumaalari enkä hirmusti asiasta ota painetta koska asiaan pitäisi perehtyä, ja harjoitella, harjoitella ja taas harjoitella… Rakentaminen on hauskempaa :-) Ja tälläisiä kuvien mukaisia teoksia arvostan kovasti, näitä lisää.
Onnistuneen näköinen dioraama, etenkin Sturmi on todella upea. Alustan ruoho on realistisen näköistä, olen sitä ihaillut aikaisemmissa töissäsi.
Myös yksinkertainen tarina toimii tässä, minusta dioraamoissa on tärkeintä että se kuvaa jotain tapahtumaa tai kertoo selkeästi tarinan. Pelkka tankki maastoalustalla ei tee mallista vielä dioraamaa.

Moni onkin jo sanonut, että figujen kiillolle tarttis tehdä jotain, muuten ei vikaa löydy. Toivottavasti tämä nähdään tämän vuoden Expossa?
Pakkohan tästä on pari sanaa sanoa. Asetelma toimii eli kaikki palikat on kyllä kohdallaan. Sturmi oikein onnistunut ja en minä näitä figuja hirveän huonoina pidä. Pakollisena "moitteena" voisin todeta, että alusta hiukan monotoninen. Jos alustaan lisäisi jotain kiven murikkaa, pikku pusikkoa, korkeus eroa, jne.
Näitä lisää.
Jouni Koski kirjoitti:
Samoin dioraaman pohjan ja telakoneiston rapaisuus/väri hieman riitelevät keskenään.
Jännä juttu, kuitenkin samoilla väreillä sävytetty. Vai onko syy juuri tämä? :)
Janne Ikonen kirjoitti:
Hieno kokonaisuus, vaunun likaaminen onnistunut mutta telajäljet puuttuvat maastosta.
Kyllä ne siellä on. Takaapäin otetussa kuvassa näkyy painaumaa molempien telojen alla/takana. Kuvassa ei vaan näy telojen jättämää kuviota.

Olisiko jollain figugurulla antaa suositusta hyvästä mattalakasta? Nyt vedetty ruiskulla vallejon mattalakkaa, mutta kuten kuvista näkyy niin ei toimi kunnolla. Sekoitin lakan mielestäni huolellisesti.
Jukka Kauppinen kirjoitti:
Olisiko jollain figugurulla antaa suositusta hyvästä mattalakasta? Nyt vedetty ruiskulla vallejon mattalakkaa, mutta kuten kuvista näkyy niin ei toimi kunnolla. Sekoitin lakan mielestäni huolellisesti.
Humbrol 49 emali minulla nyt ja sillä kyllä kiilto lähtee.
T:No figuerosgurgou man
Lainaus:
Kukahan tekisi figuurimaalauksesta selkeän tutoriaalin Pm.netiin ihan juurta jaksaen? No nyt joku sanoo, että Mallixissa numerossa se ja se oli tai lue kirja X. Tieto tykkää kuitenkin olla vapaata joten ei muuta kuin asiantuntijat hommiin!
Tälle olisi todella tilausta. Nyt joku osaava figuurimaalari valaisemaan artikkelilla + kuvilla miten homma toimii. Erityisestä näitten hiukan pienempien (1/35 tai alle) kanssa.
seljapa 26.3.2009 17:08 Vastaa lainauksella
Kerrankin oikein tehdyt telat. Sekä varapätkät, että alla olevat. Ei haittaa vaikka nyt ajellaankin ruoholla, ovathan telat keränneet savea jo uralla tai pellolla ajaessa, eikä se niin helposti lähde pois. Kritisoin kuitenkin tuota ammusten käsittelyä. Niissähän on kumpikin pää herkkä, joten niitä pitää suojella loppuun saakka, eli käsi aina sekä nallin, että sytkän peittona, muuten saattaa tulla omille munille ikävästi.Eikä niitä jätetä varsinkaan epätasaisessa maastossa ammuslaatikon päälle keikkumaan. Aina voidaan tietysti vedota sotatilaan, mutta nämä ukot tietävät jo niiden vaarat. Tässä on ehkä isojen ammusten näyttävyys ajanut ohi turvanäkökohdista.
seljapa kirjoitti:
Kritisoin kuitenkin tuota ammusten käsittelyä. Niissähän on kumpikin pää herkkä, joten niitä pitää suojella loppuun saakka, eli käsi aina sekä nallin, että sytkän peittona, muuten saattaa tulla omille munille ikävästi.Eikä niitä jätetä varsinkaan epätasaisessa maastossa ammuslaatikon päälle keikkumaan. Aina voidaan tietysti vedota sotatilaan, mutta nämä ukot tietävät jo niiden vaarat. Tässä on ehkä isojen ammusten näyttävyys ajanut ohi turvanäkökohdista.
Tekstissä mainitussa valokuvassa iloiset saksalaiset pitävät ammuksia paljaassa maassa. Onpa kirjan sivuilla kuvia huolettoman näköisesti olkapäillä ammuksia kantavista miehistä. :)
seljapa 28.3.2009 20:45 Vastaa lainauksella
Joopa joo, kyllä niitä voidaankin maassa pitää, siitähän ne eivät yleensä pyörähtele mihinkään, mutta ammuslaatikon kansi on väärä paikka. Niitä voidaan kantaa olallakin, mutta riskihetki onkin juuri silloin kun niitä otetaan laatikosta ja ojennetaan luukusta sisään, sekä laitetaan vaunun sisään pitimeensä. Tarkoitan tällä sitä, että nalli tai sytkä saattavat osua johonkin vieraaseen esineeseen, kuten luukun reunaan ja sitten ei oo enää kellään kivaa.
Nyt en ymmärrä kritiikin pointtia. Eihän historiallista tilannetta valokuvasta miniatyyriksi tallentavan mallarin tehtävä ole valistaa turvalliseen ampumatarvikkeiden käyttöön. Sodan aikaisissa valokuvissa tuollaista "ei kellään kivaa" -tilanteita aiheuttavaa ammustenkäsittelyä kun näkyy usein, niin en näe mitään syytä miksi se jätettäisiin malleissa toteuttamatta.
seljapa 30.3.2009 11:52 Vastaa lainauksella
En ole mistään saanut tietoa, että tämä olisi valokuvasta tehty tilanne. Eikä tässä mistään valistamisesta ole kysymys, sen ymmärrät tahallasi väärin, Mynttinen. teoshan on sinänsä ansiokas. Kysymys on historiallisesta oikeellisuudesta, josta täällä väännetään kättä jatkuvasti. Miksi tämä poikkeaisi jostakin maalipinnan chippailuista?
Olen edelleen sitä mieltä että porukka ei olisi laittanut kranuja ammuslaatikon päälle, koska ne siitä helposti pyörähtävät pois ja kolhivat toisiaan. Tilanne olisi toinen, jos laatikon päällä olisi urat ammuksia varten. Näyttäkää valokuva, jossa on toimittu toisin.
Tupe 30.3.2009 12:21 Vastaa lainauksella
seljapa kirjoitti:
En ole mistään saanut tietoa, että tämä olisi valokuvasta tehty tilanne.
Toinen lause mallin esittelytekstissä:
"selaillessani squadronin sturmgeschütz III in action kirjaa löytyi passeli valokuva dioraamaa ajatellen. Kuvassa vuodenaikana oli syksy ja miehistön uniformut sen mukaiset. Muuten asetelma on hyvin pitkälti kuvan kaltainen."
No kyllähän noita "ammukset laatikoiden päällä"-kuvia löytyy, esim.

www.afrikakorps.org/_photos/M1340/M1340Ammo.jpg

ja tässä jopa kivikossa: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/105-mm-howitzer-Korea-19500824.jpg ,kirjoistakin näkee vastaavia mutta enpä nyt jaksa alkaa etsimään/skannaamaan.
Hieno ja yksityskohtainen dio=)
Kiitos.
Upea dioraama. Naamiopeite hyvä lisäys. Figuurit sekä tankki hienoja.
Pitää vielä kommentoida tätä ammusten käsittelyä, kun sattui hyvä kuva eteen. Yksi kaveri pitää ammusta olalla ja toinen nostaa vain hylsyn kannasta kiinni pitäen ilmaan. Mielestäni kovin huolettoman näköistä toimintaa. jtrowbridge5.smugmug.com/photos/439853052_ZckJt-L.jpg
Jep, kyllähän noita riittää. Tässä ilmeisen itsetuhoinen Tiger I -miehistö: www.ww2incolor.com/german-armor/tigmun-07.html
Luulisin että taistelutilanteessa hidas "oikeaoppinen" ammustentäydennys olisi paljon vaarallisempaa kun mahdollinen selustaan koukannut/eksynyt vihollispanssari voi tuhota rynnäkkötykin, koska sehän on käytännössä taistelukyvytön sillä hetkellä kun sen miehistö on suorittamassa ohjesääntöjen mukaista ammustäydennystä. Dioraamassa näkyvä tapa on varmasti realistisempi eli rynnäkkötykkiin mätetään äkkiä uusi ammuslasti ja ajetaan sen jälkeen rapa roiskuen takaisin taistelukentälle.
Juhani 8.6.2009 17:43 Vastaa lainauksella
seljapa kirjoitti:
Joopa joo, kyllä niitä voidaankin maassa pitää, siitähän ne eivät yleensä pyörähtele mihinkään, mutta ammuslaatikon kansi on väärä paikka. Niitä voidaan kantaa olallakin, mutta riskihetki onkin juuri silloin kun niitä otetaan laatikosta ja ojennetaan luukusta sisään, sekä laitetaan vaunun sisään pitimeensä. Tarkoitan tällä sitä, että nalli tai sytkä saattavat osua johonkin vieraaseen esineeseen, kuten luukun reunaan ja sitten ei oo enää kellään kivaa.
Mihin tietosi perustuu? Kyllä noita kuteja voi pudottaa nokka edellä vaunun kannelta kiveen turvallisesti, eihän niihin muuten uskaltaisi koskea. Sytyttimessä on mekanismi, joka virittää sen vasta kun se lähtee putkesta. Sellaiset olivat käytössä jo 1. maailmansodassa. Myös ajopanoksen nalli suunnitellaan niin, että sitä on mahdollisimman vaikea sytyttää millään muulla kuin ko. aseen iskurilla.