Pienoismallit.net

Curtiss P-40E Warhawk "Flying Tigers"

Curtiss P-40 hävittäjien tunnetuin piirre oli koneiden nokkaan maalatut, toinen toistaan hurjemmat "nose artit", mm. hainkidat, tiikerinpäät ja pääkallot. Rakentamani malli on USA:n vapaaehtoisen lentueen (American Volunteer Groupin) eli Flying Tigersin käyttämä Curtiss P-40E. USA:n hallitus lähetti salaa kyseisen lentueen puolustamaan Kiinaa Japanin hyökkäystä vastaan vuosina 1941-42. Flying Tigersit saivat tuona aikana 297 ilmavoittoa. Mallini esittää eversti Robert L. Scottin konetta, jolla hän sai yhteensä 10 ilmavoittoa.

Rakensin mallin Ariin sarjasta, joka tuohon aikaan oli oikeastaan ainoa kunnon P-40E-malli. Rakennussarjassa oli tikeerinpäädekaali koneen nokkaan (ns. Aleuuttien tiikeri). Halusin kuitenkin rakentaa mallin, jossa on kuuluisa hainkita sekä koneen kyljessä Kiinan kansallisuustunnuksen läpi lentävä tiikeri (tunnuksen suunnitteli muuten Walt Disney). Hankin tätä varten Superscalen siirtokuvat. Malliin lisäsin itse tehtyjä yksityiskohtia, fotoetsitähtäimet sekä resiiniset renkaat pintakuvioinnilla. Mallin rakentamisessa ei sinänsä ollut ongelmia, mutta paneeliurat ovat äärettömän hentoja, joten litkutuksella ei uria oikein saanut esille.

Kommentit

Nyt kun katselen näitä kuvia niin huomaa että olis kyllä pitänyt siihen omaan N:ään vähän kiiltoa lisätä lakkaan, näyttää nimittäin hitosti paremmalta näin.

Hyvännäköinen malli, onkos muuten tuossa lähikuvassa paneeliura vähän lipsahtanut, näyttävät kyllä todella hentoisilta.
Tally-ho 13.3.2009 07:26 Vastaa lainauksella
Seppo Nurminen kirjoitti:
Hyvännäköinen malli, onkos muuten tuossa lähikuvassa paneeliura vähän lipsahtanut, näyttävät kyllä todella hentoisilta.
Olet ihan oikeassa. Urankaiverrin on hieman lipsahtanut. Ei voi enää mitään. Nuo lähikuvat on aina yhtä armottomia!
Tommi 13.3.2009 08:32 Vastaa lainauksella
Todella hieno hävittäjä! Mistä ostit kyseisen hävittäjän, noilla "lentävät tiikerit" tunnuksilla varustettuna?
Tally-ho 13.3.2009 09:08 Vastaa lainauksella
Tommi kirjoitti:
Todella hieno hävittäjä! Mistä ostit kyseisen hävittäjän, noilla "lentävät tiikerit" tunnuksilla varustettuna?
Moi Tommi.

Kiitos kommenteistasi. Tilasin Super Scalen siirtokuvat Hannantsilta. Rakennussarjassa ei ollut k.o. dekaaleja. Nykyään varmaankin hyvälaatuisia rakennussarjoja saa valmiiksi k.o. tunnuksilla.
Hyvä malli taas, näkyy pakokaasu jälkiä ja ruutisavujen jälkiä siiven johtoreunassa, mutta renkaat näyttävät kulutuspinnoiltaan täysin käyttämättömiltä.

t.Hessu
Tommi 13.3.2009 09:28 Vastaa lainauksella
Kiitokset Tally-Ho vastauksesta!
Lentävät tiikerit elokuva on aivan legenda. John Wayne lentää P-40 ja laittaa japanilaisten Zerot ahtaalle! :)
Tally-ho 13.3.2009 09:46 Vastaa lainauksella
Heikki M Jäntti kirjoitti:
Hyvä malli taas, näkyy pakokaasu jälkiä ja ruutisavujen jälkiä siiven johtoreunassa, mutta renkaat näyttävät kulutuspinnoiltaan täysin käyttämättömiltä.

t.Hessu
Heikki,

Valitsin resiinirenkaat juuri sen takia, että niissä näkyy kulutuspinnan kuviointi. Lisäksi olen säistänyt renkaat liitypölyllä. Ariin renkaat olivat "silestonet". Kulutuspinnan urathan ovat renkaissa aika syvät, joten ne eivät kovin hevillä kulu. Mitä muuta sinä itse olisit renkaiden osalta tehnyt?
Heikki varmaan tarkoittaa että renkaat eivät näytä vanhennetuilta. Ja komppaan Heikkiä siinä. Toinen on että turhan siisti ja satiininen pinta Kaukoidässä toimineekis koneeksi, minun mielestä siis. Mut kuvia kun katselee niin CBI koneet oli aika karun näköisiä johtuen ilmastosta ja huolto-olosuhteista.
Mukavan näköinen malli.Pakokaasuvanat ovat myös aika aidon näköiset.Ostin viime kesänä Turusta Airfixin,1:48 Kittyhawk Mk ykkösen.Nämä koneet tuntee kaukaa persoonallisista asuistaan ja malleistaan.Mustangeis ja Spitfireissäkin on Aku Ankka,miksei näihin Walt suunnitellut Iinestä ,höh? Tai Roope Ankkaa.Hannants on todella hyvä ostospaikka,verrattuna vaikkapa Moduni Saksa.Tilasin 2 konetta Modunista 1.2. Olen kysynyt niistä 5 kertaa ja aina eri selitys ja koneita ei kuulu,rahat kyllä ottivat.Tilausta tehdessäni olivat saatavilla,"vihreä merkki".Hannantsilta paketti tulee postiin Naantaliinkin reilussa viikossa.
Oikein hieno "tikru" :)

Ja kyllä ainankin minun näyttöni mukaan nuo renkaat ovat vanhennetut.. ruskeaa pölyä jne.
Jospa toisten mielestä liian siistiltä näyttävä ulkoasu johtuu "monsuunista" ;)

Minun silmää miellyttää, kuten rakentamasi koneet yleensäkin "Tally-sein" :D
Juuri tuota mitä Mikko Heikkinen totesi niin tarkoitin, eli selvää sävyeroa renkaan kulutuspinnan värissä kuin mitä rengas muuten on. Koska se kulutuspinta pyörii kentän pintaa vasten niin sama kuin auton renkaissakin niin onhan noilla renkaan eri pinnoilla selvät erot värisävyissä. Ja komppaan Mikkoa vuorostani tuon pintavärin suhteen. Yksivärisistä malleista tulee helposti vähän sellaisia.. hmm ..yksitotisen näköisiä ilman pieniä sävyeroja mitä nimenomaan noissakin olosuhteissa toimineeseen koneeseen olisi voinnut tehdä. Mutta näinhän se menee että loppupeleissä kait niitä malleja kumminkin itselleen tekee… vai mitä.. ;) ??

t.Hessu
Tally-ho 13.3.2009 15:42 Vastaa lainauksella
Hessu,

Niinhän se on, että itselleen näitä malleja tässä loppupeleissä rustaillaan. Toisaalta minusta on todella mukava saada palautetta ja kritiikkiä. Aina on mahdollisuus ottaa onkeensa muiden mielipiteistä. On totta, että tämä meikäläisen Curtiss on hainkitaa lukuunottamatta aika yksitotinen ja säistämistä olisi voinut enemmänkin harrastaa. Renkaiden kuraisuus ei noissa kuvissa oikein tullut esille. Niihin laitoin itse asiassa aika paljon "likaa ja kuraa". Koneen liiallisesta satiinisuudesta olen eri mieltä. Käytin aika monia lähdeteoksia koneeni rakentamisessa, ja niissä koneet olivat kiiltoisuusasteeltaan mallini kaltaisia.
Tally-ho!

Itse asiassa en niinkään kiinittänyt huomiota tuohon värin kiiltoasteeseen, vaan tuohon yksisävyisyyteen. Jotenkin nuo renkaat kyllä omalla ja duunin koneella katsottuna näyttävät jostain syystä vain käsitelemättömiltä. Juu enkä epäile etteikö niille olisi pölytyksiä/kurauksia tehty.

Muutenkin nuo vapaaehtoisten Kiinassa lentämät koneet ovat minulla jääneet melko vähäiselle kiinnostuksen asteelle, kuten oikeastaan muutkin Tyynenmeren alueen jutut. Johonkin sitä vain pakko vetää rajoja tässäkin puuhastelussa, on meinaan nyttenkin jo aivan tarpeeksi noita "kiinnostuksen" kohteita olemassa varastossa… ;) . Jota myös olen onnistunut jopa pikkaisen karsimaan tässä viime ja tämän vuoden aikana. Kun nyt saisi tuon P-40:n tehtyä edes suomalaisena (KH-51) ja/tai sitten myös venäläisenä.

t.Hessu
-Sami- 13.3.2009 18:41 Vastaa lainauksella
Hieno, realistinen ja hyvin vanhennettu kone taas sinulta Tally-ho!

Potkurin lapoihin jonkinlainen vanhennus voisi olla hyväksi, tunnelmaa tuomaan. ;-)
Hyvännäköistä työtä taas kerran! Nuo paneeliurat ovat tosiaan ainainen pain in the A. Kun keksisi miten ne saisi siististi kaiverrettua ilman lipsahduksia, niin mallien valmistumisajat varmaan puolittyisivat.