Pienoismallit.net

Saab JA-37 "Jaktviggen"

SAAB Viggen on aina ollut mielestäni ollut kaikkein tyylikkäin Ruotsin ilmavoimien hävittäjistä. Kone oli melkein 40 vuotta käytössä. Se suoritti ensilentonsa 8. helmikuuta 1967 ja poistui lopullisesti käytöstä 25.11.2005. Mallini esittää Flygflottilj 13:en Viggeniä vuodelta 1993.

Ruotsin ilmavoimien spesifikaatioiden mukaan koneen piti pystyä toimimaan lyhyiltä kiitoradoilta ja maanteiltä millä säällä tahansa. Sen piti olla helposti huollettava ja siinä tuli olla mahdollisuus suihkuvirtauksen kääntämiseen eteenpäin koneen jarruttamiseksi sekä peruuttamiseksi ja kääntymiseksi omin avoin ilman vetokalustoa. Tässä videopätkä kyseisestä ominaisuudesta www.youtube.com/watch?v=Fye_2AipFTA

Lähdin rakentamaan mallia, koska minua kiehtoi etenkin sirpalemainen maastoväritys. Niinpä päätin ottaa haasteen vastaan ja lähdin tekemään Viggenin hävittäjäversiota k.o. värityksessä. Ainoa sarja, joka siihen aikaan oli markkinoilla oli Escin malli. Projekti ei todellakaan ollut mitään ruusuilla tanssimista. Ensinnäkin Escin rakennussarja on todella krouvi kohourineen kaikkineen. Kittiä ja hiomista oli tuhottomasti, ja jälkeenpäin kaduttaa se, että en kaivertanut paneeliuria. Dekaalit olivat myös vähän sitä sun tätä. Parantaakseni ulkonäköä, ostin jälkimarkkinoilta Two Bobin erinomaiset siirtokuvat. Oikeanlaisen heittoistuimen sain Neomegalta ja ilmanottoaukkojen suojukset hankin Two Mikes:ilta itse asiassa pari viikkoa sitten.

Maastovärityksen maalaus on varmasti yksi urani hermoja raastavimmista projekteista. Kopioin maalausojeista oikeaan mittakaavaan maastokuvion jokaisen erillisen "sirpaleen" Pikku hiljaa maskeeraamlla saman väriset sirpaleet kerrallaan pääsin lopulta "maaliin". Lopputulos on mielestäni ihan tyydyttävä.

Odotan vaan sitä, että Hasegawa, Trumpeter tai joku muu laatuyhtiö toisi Viggenistä kunnon rakennussarjan markkinoille (nyt kun Drakenkin on tullut 1:48 mittakaavassa).

Kommentit

Hieno Viggen, noihin ohainpintojen saranalinjoihin olis voinut hiukan tumma väriä laittaa.
Itselläkin tuo viggen kaapissa odottelemassa vuoroa, oma on airfixin mutta lienee sama malli.
Viggen on tyylikäs mutta kaksipaikkainen versio onkin sitten niin hirviömäinen ilmestys ettei mitään rajaa… Siinä ei ole juuri ulkonäköä ajateltu.
Tally-ho 8.3.2009 15:44 Vastaa lainauksella
Kalle Rantanen kirjoitti:
Viggen on tyylikäs mutta kaksipaikkainen versio onkin sitten niin hirviömäinen ilmestys ettei mitään rajaa… Siinä ei ole juuri ulkonäköä ajateltu.
Mä olen ihan samaa mieltä. Kaksipaikkainen kone on todella ruma!
Kaunis malli tästä "lentävästä silitysraudasta", joka on tehtävässään varmasti maailman paras, eli kerosiinin muuntamisessa meluksi ;). Itselläni kyllä pukkaa jo katsoessakin päänsärky kun miettii mitä tuon sirpalekuvion maalaaminen on vaatinut.
Todella hieno!!! Tuo maalaus-kaavio on taidokkaasti toteutettu! Aina yhtä suuri ilo ihastella rakentamiasi malleja! :)
Kaukaa katottuna ,1:48 kone on kuin oikea. Pakko antaa kunnon pisteet.
Tally-ho 8.3.2009 19:59 Vastaa lainauksella
Teppo Toiviainen kirjoitti:
Kaukaa katottuna ,1:48 kone on kuin oikea. Pakko antaa kunnon pisteet.
Tally-ho kiittää ja kumartaa, vai pitäisköhän tässä yhteydessä sanoa "tackar och bockar":-). Kaikille suurkiitos kommenteista ja pisteistä. Ne lämmittävät kummasti vanhan mallarin sydäntä!
Juho M 8.3.2009 21:00 Vastaa lainauksella
Todella hieno tämä Tally-Ho,n Viggeni. Oma viggenini todella kalpenee tämän rinnalla. Mie tein sen Airfixin 1/48 mallista, joka taitaa olla sama kuin tämä Esci. Työläshän se oli ja kittiä meni. Toinen samanlainen Viggen on ollut työnalla jo pitkään. Siitä tulee hävittäjäversio harmaalla värikaaviolla
Hieno kone taas. Ja mahtava maalauskaavio! On siinä mahtanut mennä teipin pätkä jos toinenkin… omalla erikoisella tavallaan komea lintu tuo Viggen.
The Jone 20.5.2009 08:27 Vastaa lainauksella
Sairaan hieno!!!!
joel h 19.7.2009 18:32 Vastaa lainauksella
Pakko antaa viisi tähteä on niin hieno!!!

T:Joel =)
Tally-ho 19.7.2009 19:26 Vastaa lainauksella
joel h kirjoitti:
Pakko antaa viisi tähteä on niin hieno!!!

T:Joel =)
Kiitos hienoista pisteistä!!

t. Tally-ho
Lappu 19.7.2009 20:02 Vastaa lainauksella
Todella taidokkaasti ja upeasti maalattu malli!
Elias H 21.7.2009 13:39 Vastaa lainauksella
Todella hieno malli!!!
Tally-ho 21.7.2009 16:37 Vastaa lainauksella
Elias H kirjoitti:
Todella hieno malli!!!
Hei Elias ja Lappu,

Kiitos komeista tähdistöistä.

t. Tally-ho
Taas yksi todella upea malli, jota en ole aikoinaan huomannut ollenkaan. Camouflage is just stunning!
Tally-ho 21.7.2009 17:05 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Taas yksi todella upea malli, jota en ole aikoinaan huomannut ollenkaan. Camouflage is just stunning!
Kiitos Raimo kommenteistasi,

Luin juuri kauhistuneena keskustelua T-34 Votkastasi. Oikein tuli kylmät väreet tiukkapipoisista kommenteista. Haloo!!, mallailunhan pitäisi olla rentouttavaa!! Jatka vain What-iffien tekemistä, minua ne ainakin miellyttävät!

t. Tally-ho