Pienoismallit.net

Volvo FH 2008

Volvo Trucks esitteli virallisesti kesäkuussa 2008 uuden ja samalla viimeisen isomman päivityksen FH-mallisarjaansa ennen vuoden 2010 paikkeille suunniteltua "täydellistä" uudistusta. Suurimmat muutokset tällä erää tulivat kuljettajan viihtyvyyden parantamisen lisäksi valojen, etusäleikköjen ja aurinkolipan muotoiluun. Mallarin näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että kyseisestä kulkupelistä täytyy hyllyyn malli saada, mutta mallivalmistajien toimesta sitä tuskin on tulossa. Toisin sanoen scracth-rakentaminen alkakoon. Tästä mallista piti tulla mukava terapiamalli, mutta loppupuolella tuntui pikemminkin siltä, että lähtö terapiaan alkaa olla lähellä…

Lähtökohdat

Jo vuoden 2007 lopulta oli epävirallisesti vilauteltu kuvia siitä, miltä uudistukset tulisivat näyttämään. Jossain vaiheessa kevättalvea 2008 alkoi lopulta vaikuttaa siltä, että tietyt yksityiskohdat, kuten valot, saattaisivat hyvinkin vastata lopullista tyyppiä. Aihe vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että päätin oitis tarttua projektiin.

Esikuvana saisi toimia FH-malli joka on ulkoisesti muutamia yksityiskohtia lukuunottamatta samanlainen tehokkaampaan, malliston lippulaivana kulkevaan FH16:n verrattuna. Kyseessä tulisi olemaan jonkinlainen keskitie työkalun ja viimeisen päälle "laitetun" näyttelyveturin välillä. Tästä syystä jätin esim. sivukatteet pois.

Perustana voitaisiin hyvin käyttää Italerin Volvo FH16-sarjaa joka puutteistaan huolimatta tarjoaa sentään lähtökohdat hytin muokkaamiselle sekä runkopalkiston. Oikeastaan kaikki loput osat jouduttaisiinkin sitten haalimaan muista lähteistä, sillä Italeri on nuukuuksissaan kierrättänyt 80-luvulla julkaistun volvo F12:n muotteja kaikkien sen jälkeen julkaistujen Volvojen perustana. Käytännössä vain hyteille ja muutamille näkyvimmille pikkuosille on tehty uudet muotit.

Piirsin uusien valojen kehykset ja säleikköjen koristelistoitukset CorelDraw:lla ja tilasin osista syövytteet Eduardilta. Nämä olisi tietysti voinut tehdä styreenistäkin, mutta kun syövytearkilla oli sopivasti tilaa ja tällä tavoin osista saataisiin varmasti symmetriset, oli ratkaisu selvä. Myös ylempään koristelistaan tulevat upotetut Volvo- ja FH-tekstit toteutuivat nätisti syövyttämällä. Englantilainen M&G Mouldings toimitti takalokasuojista ja D-muotoisista polttoainesäiliöistä sekä lähes tärkeimpänä osa-alueena takapään ilmajousituksesta ajanmukaistetut versiot. KFS:n uusi AdBlue-säiliö ja äänenvaimennin pääsivät myös projektin viime metreillä mukaan. Myös vanteet vaihtuivat tarkemmin detaljoituihin KFS:n resiinivanteisiin.

Aloitetaan!

Koko projektin onnistumisen määritteli tietysti näkyvimmän osan, eli hytin etumaskin onnistuminen. Siitä kannattaisi toisinsanoen aloittaa. Yläsäleikkö ei vaatinut oikeastaan muuta, kuin kulmien uudelleenmuotoilua ja koristelistojen asennuksen. Myös Volvon logo rakennettiin uudestaan styreenistä. Maskin alaosa valoineen sen sijaan vaati enemmän sahausta, puukottamista, urittamista ja hiomista. Italerin tarjoama säleikön rivoitus toimi kuitenkin hieman muokattuna myös tässä osassa joten aivan vaativimpiin hommiin ei tarvinnut ryhtyä. Lopulta pyysin avuksi ystäväni Mr. Surfacerin ja Mr. Dissolved Puttyn joiden ystävällisellä avustuksella keula saatiin kuin saatiinkin vaihtamaan ulkonäköään. Valojen kirkasosat toteutin Evergreenin ohuesta, läpnäkyvästä asetaatista ja Kristal Klearista muokkaamalla. Lasitushomma sujui yllättävän kivuttomasti ja tärkeimmiksi apuvälineiksi osoittautuivat terävä veitsi ja kärsivällisyys. Oltiin päästy ohi vaiheesta, joka herätti suurimmat kysymysmerkit ennen aloitusta, joten projekti saisi siis jatkua.

Runkopalkit ja takapään ilmajousitus koottiin seuraavaksi, jotta hytin sovitus voitaisiin aloittaa. Moottoritilan detaljointiin ei panostettu, sillä moottori on niin paljon pielessä nykyaikaisesta esikuvastaan ettei sen korjaaminen olisi ollut järkevää varsinkaan kun se ei valmiista mallista ulospäin näy.

Perushommista tarkempiin detaljeihin

Volvo kehui uudistaneensa mittavasti myös ohjaamon sisustusta, joten malliin tulisi ikuistaa myös muutamia ominaisuuksia kabiinin sisäpuolelta. Näkyvimmät uudistukset jotka malliin toteutettiin olivat kojelaudan päälle integroitu navigaattori, valkopohjainen ajotietokoneen näyttö (näkyy jos näkyy…), madallettu keskilattia, 90 astetta vastapäivään pystyakselinsa varassa käännettävä apumiehen istuin, käännettävä lepo-osaston apupöytä, kallistettava sängyn pääosa ja takaseinällä oleva tavara-/lehtikotelo. Suurin osa näistä uudistuksista toteutettiin styreenistä rakentamalla, mutta uudet istuimet toimitti M&G Mouldings. Istuimet varustettiin lisäksi Ka-Modelsin turvavöillä. Italerin tarjoamat penkit kun olivat "hieman" ajastaan jäljessä.

Ulkopuolellakin päästiin nyhräämään yhtä ja toista.
-Takavalot uudistettiin ajanmukaisiksi tekemällä uudet taustat ja valamalla Kristal Klearista kiilamainen kappale valon ulkoreunalle integroitua sivuvilkkua varten.
-Vetopöytä muutettiin säädettäväksi malliksi lisäämällä sopiva kiskotus. Vetopöydän päällä olevaa Italerin toteuttamaa uritusta myöskin hillittiin hieman kittaamalla ja hiomalla pöytä modernimpaan asuun.
-Hieman johdotusta lisättiin runkopalkkien väliin elävöittämään mallin ilmettä.
-D-muotoiset polttoainesäiliöt tehtiin M&G Mouldingsin säiliöistä sahaamalla ja liimaamalla sopiva pituisiksi yksiköiksi. Johdotukset ja tankkien korkit lisättiin myöhemmin maalauksen jälkeen.
-AdBlue-tankki kehikkoineen lisättiin.
-Perävaunun kytkentöihin tarvittavat johdotukset telineineen ja varusteineen toteutettiin täysin scratchina, sillä millään valmistajalla ei ollut tarjota Volvon myöhemmin julkaisemaa mahtavaa referenssipakettia vastaavaa järjestelmää. Tulevaisuudessa oikeisiin autoihin tullaan varmasti asentamaan monien eri valmistajien järjestelmiä, mutta tämän mallin tarkoitus oli vastata mahdollisimman paljon "suoraan tehtaalta"-mallia.
-Sammutin, työvalo yms. pikkudetaljeja ripoteltiin loppuvaiheessa sinne tänne.

Lopputyöt

Malli maalattiin Auto Airin, Tamiyan, Gunzen ja Alcladin tuotteilla. Siirtokuvat teetätin suurimmaksi osaksi USA:ssa Fireball Modelworksilla, jonka laatuun olen ollut todella tyytyväinen. Loput siirtokuvat ovat lähinnä KFS:n tuotantoa. Rekisterikilvissä kokeilin ainakin itselleni uutta menetelmää, jossa heijastavan valkoisen kalvon päälle liimataan läpinäkyvälle siirtokuvakalvolle tulostetut merkinnät. Lopputulos oli hämmästyttävän aidon oloinen, kilvet heijastavat kuten aidot. Tämä ei välttämättä välity valokuvien kautta niin hyvin kuin luonnossa. Renkaat saivat kevyen pölytyksen MIGin Industrial City Dirtillä ja joihinkin kohtiin ajoneuvossa käytettiin varovaisesti MIGin washeja. Tarkoitus on kuitenkin kuvata todella vähän työskennellyttä autoa, sillä kirjoitushetkellä ei taida kovin montaa uutta FH:ta olla ajossa.

Lopputulos

Olen kohtuullisen tyytyväinen työn tulokseen, vaikka jälkeenpäin tietysti tulee mieleen montakin parannettavaa kohtaa ja vaihtoehtoista toteutustapaa. Kuvat kertokoon lisää lopputuloksesta ja malliin voi tulla tutustumaan ihan livenä vuoden 2009 Model-Expossa. Kommentteja, kysymyksiä?

Kommentit

On kyllä hieno! Voisitkos pistää noihin lisäpalikan osto paikkoihisi hieman linkkiä? Jos itsekkin syventyisi tähän rekkamalli maailmaan, kun simuista nyt on vaa ollu kokemusta ja pikkasen aidoistakin…
Vasemmalta etuviistosta otettu kolmoskuva juoruaisi t-kirjaimen jatkuvan katkeamattomana oven ja hytin välisen raon yli. Tämä oli ainoa asia, joka pisti häiritsevänä silmään, muuten Jii on tehnyt kyllä loistotyötä. Erittäin hieno malli, jonka detaljointi on toteutettu uskottavasti.
J Pokki 8.3.2009 15:25 Vastaa lainauksella
Moi Mikko, tuolta Linkit-osiosta saattaa nämä löytyäkin, mutta tässä projektissa käytetyt osat tulivat:

www.mgmouldings.co.uk
www.kitformservices.com
ja heidän tuotteitansa myy myös (vaihteleva valikoima, ei läheskään kaikkia)
www.modelltrucksandparts.at

Kiitti Pekka huomiosta, korjattu ;-)
Kiitos! Sitten jossain vaiheessa kun alottelen seuraavaa rekkamallia niin täytyy muistaa nuo putiikit… Onko noissa muuten posti-ennakko mahollisuus vaiko ihan vain rahat tilille tavara postiin-tyyppinen?
J Pokki 8.3.2009 15:41 Vastaa lainauksella
Kahdessa ensimmäisessä luottokortti, viimeisessä rahat tilille, luottokortti, paypal. Modelltrucks and parts myös tilaa puuttuvia tuotteita, tosin hintaa tulee päälle ja hieman odotusaikaa. Kannattaa katsoa myös osasto "J.C. Lescrenier" tuolta Modelltrucks and partsista.
Juu, kiitos tiedoista. Varmaan pitäisi PayPal tili avata jossain vaiheessa…
Iltsu 8.3.2009 15:53 Vastaa lainauksella
Todella HIENO! Aivan mahtavaa jälkeä. Kumpa osais ittekki.
Autosi on on oikein loistavan näköinen. Taitaa olla vie ensimmäinen uuden malliseksi muokattu italeri. Sisusta on oikein kivan näköinen. laitoitko telvisiota tuonne kuskin pään yläpuolelle??
Jos nyt jotakin voisi kysyä niin mihin tässä autossa on sijoitettu akut?? Tuollainen kysymys tuli noita kuvia katsellessa että onko tuo vetopöytä matalammalla kuin lokarit?? kyllä tarvitsee herralle nostaa hattua uskomattomasta saavutuksesta. Ei ihan heti tulis itselle mieleen lähteä tekeen tuota uutta Volvo mallia.
Sami L. 8.3.2009 17:20 Vastaa lainauksella
Kyllä on komean näköinen veturi! (: Itselläni on tuo Italerin "sekasikiö" FH16 veturi työnalla, muuta siitä tulee täysperä yhdistelmä.. Moottoriosasto on tosiaan tässä italerissa jostain F16 mallista, öljypohja, jakopää, vaihdelaatikko, pako/imusarjat, intercoolerille menevä putki, sekä öljy&naftasuodattimet ainakin tulee mieleen mitkä eivät pidä paikkaansa tässä D16-sarjan moottorissa.. muttamutta..
Mahtava malli. Minkälaista laatua tämä viirusilmä on italerilta, eli onko mittavirheitä tai muuta sellaiasta.
Sami.S 8.3.2009 18:12 Vastaa lainauksella
Todella komea volvo, ainoa miinus omasta mielestä on tuo mainostaulu muuten kympin arvonen suoritus.
J Pokki 8.3.2009 19:34 Vastaa lainauksella
Moi Markku, tuo akkuasia askarrutti itseänikin aivan jonkin verran. Minulla oli nimittäin Volvolta mallikuva, minkä pohjalta tämän tein ja akkuja ei siinä näy kyljissä kummallakaan puolella. Annoin asian tuolloin olla ja nyt vasta tajusin, että vaihtoehtoinen paikka kuuluu olla aivan takana, jolloin ilmasäiliö siirtyy perästä runkopalkiston keskivaiheille vasempaan runkopalkkiin. Eli tämä täytyy vielä toteuttaa, onneksi kohtuu helppo operaatio. Telkkaria en laittanut, katselin ettei se sieltä ulos kuitenkaan näy. Vetopöytä on hyvin matalalla, mutta kuitenkin lokareiden linjan yläpuolla.

Tapio, tämä Volvo-sarja yleensä on tämänhetkisestä Italerin eurotuotannosta mielestäni sieltä heikoimmasta päästä. Ajan hammas näkyy noissa perusratkaisuissa ja sitä ei silloin tällöin uusiutuva hytti paljoa pelasta. Mutta kyllähän nämä aina kokoon on saatu.

Muille, kiitos katsomisesta ja mukava että miellyttää!

EDIT: Nyt tuo akkulaatikko on hoidettu kasaan ja paikalleen, huomenna päivityskuva aiheesta.
saku s 9.3.2009 18:30 Vastaa lainauksella
UPEA rekka!
Oon nähny noit uusii volvoi jo kuusi kpl.
J Pokki 16.3.2009 11:27 Vastaa lainauksella
Juu, kärryjä on tulossa ja muutamia on valmiina myös, mutta ne ovatkin sitten malli erikseen ;-)

EDIT: vastaus kysymykseen joka sittemmin on poistunut…
Kasimir K 16.3.2009 22:48 Vastaa lainauksella
Huh. Vaikka en automalleihin perehtynyt, niin tämä näyttää uskomattoman hyvältä!
Moi, piti jo kysäistä aiemmin mutta pääsi unohtumaan.

Ajattelin itsekin testailla näitä Auto Airin maaleja autojen korien maalaukseen. Jäi kuitenkin mietityttämään tuo maalipinnan kiilto, näyttää kuvissa hieman satiinilta, onko tarkoituksella näin, oletko kokeillut näiden maalien kiilloittamista onnistuuko miten? Mitä pohjamaalia käytit?

Mites et tainnut mainita mitä valkoista kalvoa käytit tuohon rekisteriotteeseen, pelkällä siirtokuvalla ja lakalla ei kyllä täysin tyydyttäviä saa.

Perään vielä vähän kehuja, loistavan mallin olet kyllä pykännyt, detaljit ovat mahtavia, varsinkin tuo sammutin suojineen.
J Pokki 20.3.2009 14:56 Vastaa lainauksella
Auto-Air jättää hieman satiiniksi, mutta tarvittaessa voi kiillottaa ja toki lakata. Yritin saada aikaan ikäänkuin luonnollista kiiltoa, ei sellaista superpuleerattua joka kyllä on varsinainen maalarin taidonnäyte, muttei mielestäni kovin aidon oloinen paitsi ehkä tuuninkiautojen jne. malleissa. Pohjamaalina käytin Decovärin harmaata primeria Diccolla ruiskuun ohennettuna. Kokeiluluontoisesti olen kiilloitellut noita Auto-Aireja ja ihan kelvollisesti homma hoituu kunhan huolehtii riittävästä kerrospaksuudesta. Tämä tietty pätee kaikkiin maaleihin.

Nyt on esitelty myös Auto-Borne sarja. Maalit ovat periaatteessa samoja, mutta sisältävät hieman orgaanista liuotinta joka pitäisi parantaa ominaisuuksia. Ostin jo yhden purkin testiin, mutten ole vielä korkannut. Tämä Borne-sarja on kuulemma yhteensopiva Airin kanssa, tosin luonnollisesti mitä enemmän Airia sotkee sekaan, sitä enemmän Bornen ominaisuuden vähenevät.

Rekisterikilvet on tehty siis niin, että pohjana on käytetty valkoista heijastavaa tarrakalvoa, sellaista jota käytetään ihan 1:1-mittakaavassa kaikenlaisiin heijastusteippauksiin. Valmistaja LG Chem, saanee esim. Etolasta. Tämän päälle sitten liimattiin ihan tavalliselle läpinäkyvälle siirtokuvakalvolle tulostetut merkinnät ja käsiteltiin Micro Setillä. Kilpiä en uskaltanut lakata, pelkäsin että heijastus katoaa.
Ok,

pitää ottaa testiin tuo maalimerkki jossain vaiheessa, oikeassa olet tuon kiillon kanssa liika on aina liikaa, varsinkin näissä malleissa, tuli vain mieleen koska yleinen suuntaus näyttäis olevan just toi peilikiilto, mutta tämä selvitti asian hyvin.
Sakari 21.3.2009 13:10 Vastaa lainauksella
Kertakaikkiaan upeasti rakenettu malli. Itse en kyllä löytäny mitään sanomista, kerassaan hieno ja virheetön!
Annoin täydet viisi tähteä.
Onko tämä joskus jossain nähtävänä ihan livenä?
J Pokki 21.3.2009 13:30 Vastaa lainauksella
Kiitos kiitos, parin viikon päästä olisi Model Expossa esillä. Muita näyttelysuunnitelmia ei tällä hetkellä ole…
on siinä ollu kirjottamista ku oot ton kirjottanu :) hieno volvo!!
onko tuon gps tv tausta mitenkä toteutettu vai onko jo valmiina tollanen tausta
J Pokki 13.5.2009 11:56 Vastaa lainauksella
Itse laite on styreenisuikale oikealle kohdalle liimattuna. "Näytön" kuva taas on mistä lie ylijäämäsiirtokuvasta leikattu sopivan näköinen palanen.
ja totahan toki tää tulee power truck:iin??
J Pokki 16.7.2009 06:19 Vastaa lainauksella
Valitan Late, tänä vuonna jää meikäläiseltä se reissu väliin…
hieno! nätin hytin oot tehny!
casimir 21.8.2011 14:49 Vastaa lainauksella
päiviä on ky hieno volvo muut tuota oisin kysyny et onks tuo mite luotettava sivu www.mgmouldings.co.uk ja mite nopeesti nuo tuotteet tulee perille?
casimir 21.8.2011 14:50 Vastaa lainauksella
ja onks tuo minkä maalane sivu?
J Pokki 21.8.2011 23:04 Vastaa lainauksella
Erittäin luotettava kaveri tuo Mick joka tuota hommaa pyörittää. Sijaitsee Englannissa (co.uk). Suosittelen sataprosenttisesti. Tavarat ovat tulleet noin viidessä arkipäivässä.