Pienoismallit.net

C-47 A Skytrain

DC-3/Dakota/C-47 Skytrain. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mielestäni tämä kone on legendaarisin kaikista taivaalla lentävistä laitteista. Sen ensilento tapahtui jo 17. joulukuuta 1935, eli melkein 75 vuotta sitten, ja konetyyppi lentää edelleenkin! Välillä kun Helsingin taivaalta kuuluu DC-3-yhdistyksen koneen moottorien jylinää, ei siitä äänestä kerta kaikkiaan voi erehtyä, ja aina on pakko kuikuilla taivaalle.

Rakentamani malli esittää 314. Troop Carrier Squadronin konetta, joka osallistui liittoutuneiden epäonnistuneeseen maahanlaskuoperaatioon nimeltä "Market Garden". Kyseessä oli II maailmansodan suurin maahanlaskuoperaatio 17. -25.9.1944 ja se tapahtui Saksan miehittämässä Hollannissa. Operaatioon osallistui kolme ja puoli divisioonaa miestä. Tarkoitus oli ottaa haltuun Reinin yli menevät sillat, mutta tässä ei täysin onnistuttu.

Rakensin "Turf and Sport Specialin" Italerin rakennussarjasta. Lisäsin malliin litteät resiinirenkaat ja Moskitin pakoputket. Ikkunat tein Kristal Kleeristä, ja siirtokuvat ovat kaimani "Tally-ho:n" tuotantoa :-)

Kommentit

Eero 26.2.2009 20:00 Vastaa lainauksella
Hieno on. Mulla on samanlainen
Itsellänikin lojuu myös Italerin C-47 puoliksi tehtynä laatikossa. Tuskin taitaa koskaan edes valmistua. Mutta sun tekeleesi on erittäin hyvin onnistunut. Jälleen kerran :) En juurikaan moittimista löydä.

Ja tosiaankin tämä kone on minunkin mielestä yksi legendaarisimmista koneista ilmailun historiassa. Ja olen jopa pässyt tuolla Helsingin koneella lentämään muutama vuosi sitten. (Puikoissa en ikävä kyllä kuitenkaan ollut) Hyvinhän se ilmassa pysyi, vaikka vähän jännittikin veteraanin kunto :D
Hienosti rakennettu legenda, mutta operaatio "kauppa puutarhaa" voi pitää myös menestyksenä saatiinhan siitä syvä pusku silti sakujen rintamaan.

Kauniista rakennettu kaikinpuolin, hieno maalipinta.
Tally-ho 26.2.2009 20:14 Vastaa lainauksella
Joni Lupunen kirjoitti:
Hienosti rakennettu legenda, mutta operaatio "kauppa puutarhaa" voi pitää myös menestyksenä saatiinhan siitä syvä pusku silti sakujen rintamaan.

Kauniista rakennettu kaikinpuolin, hieno maalipinta.
Kiitos kommenteista,

Operaation onnistumisesta on todellakin erilaisia tulkintoja. Joka tapauksessa liittoutuneille aiheutui suuret miestappiot. Itse asiassa suuremmat kuin Normandian maihinnousussa. Market Gardenista on tehty vuonna 1977 elokuva nimeltä " A Bridge too far - yksi silta liikaa"
Ja kyseisessä elokuvassa "näyttelijöinä" oli myös Suomalaisia DC-3:sia.
T.L. 26.2.2009 20:59 Vastaa lainauksella
"Market Garden" on yksi suurimmista töppäyksistä mitä sotahistoria tuntee, ehkä pahemmaksi operaatioksi lukeutuu 101:n maahanlaskujoukot…
Operaatio onnistui hyvin mutta Montgomery ei uskaltanut enää puskea Arnheimiin asti missä brittien 1. laskuvarjodivisioona lähes tuhoutui. Mutta omaan elokuvan ja siitä täällä puhuttunkin paljon hyvä on. meneepä nyt off topicciin tässä :)
Kantri 27.2.2009 13:38 Vastaa lainauksella
Ukolta tulee tasaseen tahtiin näitä toinen toistaan siistimpiä malleja.Noi ikkunat,teit liimasta?
Miten se onnistuu,onko ne niin pieniä ?
Tally-ho 27.2.2009 15:46 Vastaa lainauksella
Kantri kirjoitti:
Ukolta tulee tasaseen tahtiin näitä toinen toistaan siistimpiä malleja.Noi ikkunat,teit liimasta?
Miten se onnistuu,onko ne niin pieniä ?
Moi Kantri,

Kiitti kehuista,

Ikkunoita ei voi tehdä millä tahansa liimalla, vaan siihen tarvitaan Eri-Keepperin tyyppistä puuliimaa. Tähän tarkoitukseen on ihan oma myös liimansa nimeltään Kristal Kleer. Ikkunan tekeminen tapahtuu niin, että esim. hammastikun nokkaan laitetaan vähäinen määrä kyseistä liimaa. Sitä sitten sivellään ikkunanpuitteisiin ja pyritään saamaan eri reunojen liimakalvot yhtymään. Kun ne on saat yhtenäiseksi kalvoksi liima jätetään kuivumaan. Se kuivuu sitten kirkkaaksi ikkunaruuduksi. Liimaa ei saa kuitenkaan laittaa liian paljon.