Pienoismallit.net

F/A-18C Hornet

Yhdysvaltain kevyt tukialushävittäjä F/A-18C Hornet on suomalaisillekkin sattuneesta syystä sen verran tuttu peli ettei sitä varmaan ole tarpeen ihmeemmin esitellä. Hobby Bossin C-hornet on hyvälaatuinen ja varsin tarkka malli. Jonkun verran on säätämistä sovitteiden kanssa, mutta sen verran yksityiskohtaisen mallin tästä saa, että hiominen ja kittaaminen on kyllä vaivan arvoista. Suurena plussana on myös, että sarjan mukana tulee kattava kokoelma erilaisia aseita ja pommeja ripustimiin. Sarjan ohjaamo on korvattu Airesin erittäin kauniilla ja todella tuskaisesti paikalleen sovitettavalla resiiniohjaamolla ja syövyteosilla.

Hobby Bossin sarjasta löytyy isot ja kauniit siirtokuvat kolmeen eri koneyksilöön, jotka kaikki ovat kuitenkin
värikkäitä paraatikoneita. Hiukan hillitympää versioa varten hankin MAW-Decalsin siirtokuvat. Koneyksilö on Yhdysvaltain merijalkaväen lintu 2000-luvun alusta. Hornetin ripustimissa on tyypillisesti erilaisia täsmäpommeja. Päädyin kuitenkin hiukan harvinaisempaan kokoonpanoon ja laitoin siipien alle lisäpolttoainetankkien lisäksi AGM-84E merimaaliohjukset, kun kerran sellaisetkin sarjan mukana tuli.
Malli on maalattu Life Colorin ja Vallejon akryyleilla. Kokeilin mallissa paneelilinjojen litkutuksen sijaan sellaista tekniikkaa, että kävin paneelilinjat pehmeällä lyijykynällä läpi ennen lopullista maalikerrosta. Lopputuloksena oli varsin hillitty linjojen korostuminen, jota joissain paikoissa on autettu vielä litkuttamalla. Muuten säistäminen on tehty ruiskulla sekä tamiyan weathering setillä. Ukot ja Agregaatti ovat Hasegawan tuotantoa.

Kommentit

Hyvin onnistunut malli, maalaus ja vanhentaminen mielestäni juuri sopivat moderniin kalustoon.
Alusta ja figuurit välineineen myös taiten tehty ja elävöittävät kokonaisuutta hyvin. Kiitos lyijykynä kikasta, pitää kokeilla joskus :)
Hyvin onnistunut panelirajojen korostus. Sopivan hillitty vaaleaan koneeseen. Täytyy pitää mielessä tuo maalikerosten väliin tehty korostus. Jos joskus saan tehtyä lentokoneetkin pois hyllystä…
Komea kone. Ja alusta aina antaa lisää eloa aiheeseen.
Kiitos kommenteista. Tuo lyijykynän käyttö paneelilinjoihin toimii parhaiten, jos mallissa on terävät ja ohuet paneeliurat (niinkuin tässä mallissa) jolloin maali ei niin helposti pääse niihin peittämään kokonaan lyijykynän viivaa. Itse käytin 2b- lyijykynää. Pehmeämpiin ei tahtonut saada tarpeeksi terävää kärkeä ja ne luistelivat koko ajan pois urasta. Tämän tavam hyvä puoli on juuri siinä, että ruiskuttamalla lopuksi ohuita kerroksia vahvasti ohennettua maalia saa tarkkaan säädettyä kuinka vaaleita tai tummia linjoista tulee.
Erittäin hieno Hornet.Tähtiä sataa,ainoa mikä itseäni arvellutti on tuolla etulaskutelineessä kulkeva pitkä kirkkaanpunainen "johto" tai muu.En nyt muista punaisena mistään lentokoneesta,kommenttia?
Kyseessä on laskutelinekuilun taaimmaisen luukun reuna. Nuo luukkujen reunat ovat horneiteissä usemmiten punaisia:
personal.eunet.fi/pp/vmhalme/hornet_finnaf/175hornet_finnaf.jpg
Selvä juttu sitten,kiitoksia selvennyksestä.Se hyvä puoli punaisissa reunoissa tai muissa,näkyy kauas.Olisiko jokin muu merkitys,tiedä sitten.
Punaiset luukunreunat on lähes kaikissa jenkkilaivaston koneissa. Voisi joutua aika monta mekaanikkoa pää paketissa sairaslomille, jos ei huomaa varoa noita luukun reunoja.
Hei ,ahaa,mist tunnistaa 80 luvun jenkkimekaanikon? Kulkiko pää paketis siviilis,vai onks tol punavärjäyksel lyhyemmät perinteet,mene ja tiedä.
On nuo varoistusvärit olleet käytössä jo muutama kymmentä vuotta. Jäi tuossa eilisessä viestissä epähuomiossa kommentoimatta itse mallia, joten korjataan asia. Eli malli näyttää hyvältä eikä paneelilinjatkaat pomppaa silmille. Hienoa. Ainut, mistä olen hieman skeptinen, on tuo Harpoonien laitto merijalkaväen koneeseen. On kai niitä koulutuskäytössä joskus kokeiltu, mutta yleisempiä ne ovat laivaston koneissa. Ei tuo kuitenkaan mahdotonta todellakaan ole. Sama maa, samanlaiset koneet ja samat laivat…
Juu, mietin tuota aseistusta, mutta itse asiassa AGM-84E SLAM on alkuperäisestä harppoon-ohjuksesta muokattu versio, jota käytetään myös kiinteitä maakohteita vastaan (sikäli oma esittelytekstini on hiukan harhaanjohtava). Se käyttää sateliittipaikannusta ja muistuttaa siis hiukan risteilyohjusta. Kovin tarkkaa tietoa ei ollut, mutta arvelin, että kyseinen aseistus olisi, jos ei todennäköinen, niin ainakin mahdollinen myös merkijalkaväen koneessa.

Tuossa noista harppoonin eri versioista www.fas.org/man/dod-101/sys/smart/agm-84.htm
AJ 31.3.2009 12:34 Vastaa lainauksella
Moi Kalle,

Kerrassaan tyylikäs ja onnistunut malli Hornetista! Muistuu mieleen ajat -80-luvun loppupuoliskolta, jolloin asuin El Toro Airbasen vieressä eteläisessä Kaliforniassa. Suomelle ei vielä tuolloin ollut Hornet-kalustoa, mutta muistaakseni ainakin ensimmäiset suomalaispilotit saivat koulutuksensa Horneteihin El Toron basessa (El Toro Marine Corps Air Station (MCAS). Nykyisin El Toro Air Station lienee poistettu jo käytöstä eli suljettu. Anyway, El Toro ja Miramar (ennen Miramar Naval Air Base ja nykyisin Marine Corps Air Station Miramar) San Diegon vieressä/kupeessa (Miramar sijaitsee hieman koilliseen Diegosta) kouluttivat ainakin tuolloin pääosan Laivaston ja Merijalkaväen lentäjistä, mm. The United States Navy Fighter Weapons School eli tutummin "TOPGUN" sijaitsi tuolloin Miramarissa, nykyisin "TOPGUN" koulu sijaitsee Falloon Naval Air Stationilla, lähellä Renoa Nevadan osavaltiossa. Miramarin Airbase/Station on todella suuri sekä alueeltaan, että kalustoltaan. 1980-luvun lopulla kalusto oli pääosin F-14 Tomcatteja (poistettu vissiin jo käytöstä kokonaan) ja niitä ensimmäisiä F/A-18 Horneteja; kuitenkin 80-luvulla taivaalla lenteli enemmän Tommy-kissoja kuin Hornet-herhiläisiä. Etsiskelin viikonlopun aikana jotain lekokuvia "kultaisilta?" 80-ja 90-luvuilta ja löysin kuvan mm. Hornetista "urut auki" noin 60 asteen nousukulmassa.

No niin, se muistelujorinoista, upea Hornet, muuta ei voi sanoa ja kiitokset maalauskertomuksesta ja -ohjeista.

AJ
Hyvä malli sekä vinjetti. Täydellistä työtä.
Hienon näköinen malli toi ukko ja agregaatti kruunaa ton homman. Oliko tuo sarja minkälainen rakentaa?
Kiitos,
Hobby Bossin sarja oli enimäkseen oikein mukava koottava. Yksityiskohdiltaan oikein hyvä. Hiukan saa varautua hiomaan ja kittamaan, mutta ei mitään ylivoimaista. Haastaa ehdottomasti Hasegawan sarjan tässä mittakaavassa.