Pienoismallit.net

Cutty Sark

Tulihan se valmiiksi. Lopputulos on ainakin omaa silmää miellyttävä. Taitotasooni nähden nämä Revellin pienemmät risukasat on leppoisia rakennettavia, mitä nyt pientä osien hiomista ja vuolemista. Takiloinnin teko mahdollisimman täydellisenä lähentelee tässä mittakaavassa Zeniläistä kokemusta. Muoviverkoille sanon kyllä tämän paatin myötä hei hei, sen verran tönkköjä ja rumia. Maalit Revellin ja malli muutenkin suoraan lootasta kasattu. Poikkeuksina keulan ja perän valkeat turva-aidat, (pikku-pyykin pesupussista leikattu), ja keulan portaiden kaide,(rauta-lankaa). maalauksissa poikkesin ohjeista hyvien referenssi-valokuvien avulla. (mastot, keulan pikku-osat). Langat tuli mukana, näyttää ehkä aavistuksen paksuilta.

Kommentit

asdasd 15.2.2009 20:02 Vastaa lainauksella
.
Todella upea malli! Purjeet on erittäin aidon näköiset ja maalaus onnistunut hyvin. Takiloimistakin on näköjään ollut ihan riittävästi.
ted 15.2.2009 23:56 Vastaa lainauksella
Onneksi olkoon! Komea malli.

Mastojen etukeno on väärä. Länsimaisten purjealusten mastot nojaavat lähes poikkeuksetta hieman taakse päin. Tosin purjehduksen aikana masto harvemmin on täysin suora, ja kolmesta eri pätkästä kootun maston saaminen suoraksi satamaoloissakin on pahuksen hankalaa.

En tiedä, paljonko Revellin sarja antaa mahdollisuuksia muutella raakapuiden ja puomien asentoa. Tällä hetkellä laivasi raakapurjeet (nuo nelikulmaiset) seilaavat täydessä myötätuulessa, mutta mesaani (tuo taaimmainen purje) on tiukalla luovilla. Jos äidyt tekemään lisää purjelaivoja, saat malleihisi eloa kun tutustut päällisin puolin purjelaivan trimmaamiseen. Vanha Merenkulun tietokirja, jonka voit löytää kirjastosta, on hyvä ohje. Ja valokuviahan on netti puolillaan.

Pieneen malliin ei tietenkään ole tarvis yrittääkään jokaista mahdollista köyttä ja narua, jota raakapurjelaivasta löytyy, mutta erityisesti takilan tunteminen tarjoaa mahdollisuuksia erilaiseen elävöittämiseen. Raakapuiden (nuo mastojen poikkipuut) päältä puuttuu niitä pitkin juoksevat metallitangot, köyteraudat/jäkstaagit. Niiden alapuolelta puuttuvat vaijerit, joiden päällä merimiehet seisovat työskennellessään raa'alla, jalkapertit. Ne näkyvät vaikka tässä: teawithapplepie.files.wordpress.com/2008/09/cutty-sark.jpg

En tiedä onko Cutty Sark ollut kyljiltään musta uutena, vaiko tervatun puun värinen. Mutta sellainenkin vaihtoehto puulaivan mallailussa varmasti on, että elävöittäisi kylkien mattamustaa pintaa paikka paikoin hyvin, hyvin tummalla punaruskean sävyllä.

Laivan ulkoasu on taatusti vaihdellut vuosikymmenten saatossa, ja sarjan valmistajalta olisi kohtuullista ilmoittaa, mitä laivan historian vaihetta malli kuvaa.
Rane 16.2.2009 01:44 Vastaa lainauksella
Purjeet on kyllä upean "sientiät" ja mielestäni takilointia riittävästi mallin kokoon nähden. Veikkaan että tuota perän ja keulan verkkoa ei ole ollut laivan aktiiviaikana, pelkät kaiteet vain.