Pienoismallit.net

Muuntamo

Petri Sallisen Pienoismalli-lehdessä julkaistavan "Suomalainen pienoisrautatie" -juttusarjan piirustusten mukaan muovilevystä rakennettu vanha muuntamo pienoisrautatiemittakaavassa (1/87). (PM 1/03)

Muuntamo on rakennettu Evergreenin valmiiksi lautaseinäkuvioidusta levystä ja sileästä levystä leikatuista soiroista. Kivijalka (joka on hieman liian korkea) valmistui 4 mm mdf-levystä. Sähköeristeet sorvasin valurangasta. Huopakattoa imitoin silkkipaperisuikaleilla.

Lapsuudenkotiini johtavan tien varrella sijaitsi tämänkaltainen muuntamo, joka purettiin joskus 80-luvulla modernimman peltikaapin tieltä. Sallisen piirustuksiin verraten tein katosta hieman jyrkemmän, jotta saisin muuntamon vastaamaan enemmän muistikuviani ko. muuntamosta.

Haaveissa on jossain vaiheessa rakentaa jonkinmoinen pienoisrautatie, ja sotilaskaluston vastapainoksi olen harkinnut alkavani tehdä joitakin pienempiä rakennuksia sitä silmälläpitäen.

Kommentit

Mukavan näköinen kokonaisuus kaapelikeloineen. Toivottavasti herra Sallinen kokoaisi nämä mainiot rakennusohjeensa joskus kirjaksi :)
Janne Ikonen kirjoitti:
Toivottavasti herra Sallinen kokoaisi nämä mainiot rakennusohjeensa joskus kirjaksi :)
Olen pitkään toivonut samaa asiaa. :)
Aijai nyt tulee entisen Tervolan kesämökin muistot mieleen. Kesämökkimme vieressä oli vastaava harmaa lautainen muuntamo, jossa pidimme majaa ja ensimmäiset sätkätkin taisi tulla siellä vedettyä.

Niin ei tämä mallisi voi kovin huono olla, koska se herättää näin lämpimiä tunteita. En keksi mitään pahaa sanottavaa.
Aivan mahtava yksityiskohta pienoisrautatien maisemiin! Nostalgisia mietteitä herättää nuo kuvat. Mitä värisävyä on tuo laudoituksen punainen?
Sanoisko vain että kaapelit puuttuu, muuten upea.
JJ Hilska kirjoitti:
Aivan mahtava yksityiskohta pienoisrautatien maisemiin! Nostalgisia mietteitä herättää nuo kuvat. Mitä värisävyä on tuo laudoituksen punainen?
Kiitos, itsekin innostuin noita Sallisen juttuja selatessani tästä rakennuksesta juuri siitä syystä että melkein kotitalon vieressä oli tuollainen. Tosin vielä 80-luvulla näitä näki vielä paljon, nythän nuo on purettu lähes kaikki.

Väri on sekoiteltu Revellin sävyistä karmiinin punainen (36) ja musta (8). En tosin ole aivan tyytyväinen tuohon sävyyn, olisi ehkä pitänyt laittaa vielä vähän sinistä mukaan.
Jocke Teerbach kirjoitti:
Sanoisko vain että kaapelit puuttuu, muuten upea.
Ei siinäkään ollut kaapeleita missä Esa 11v. sätkän käärimistä opetteli :-)
Jos Teemun asetelma esittää nykyaikaa niin olisi aika hieno juttu jos johdottoman jakamon vierestä kulkisi moderni sähkölinja ja ehkä vielä moderni jakamo jossain lähimaastossa myös.
Esa Heikonen kirjoitti:
Jocke Teerbach kirjoitti:
Sanoisko vain että kaapelit puuttuu, muuten upea.
Ei siinäkään ollut kaapeleita missä Esa 11v. sätkän käärimistä opetteli :-)
Jos Teemun asetelma esittää nykyaikaa niin olisi aika hieno juttu jos johdottoman jakamon vierestä kulkisi moderni sähkölinja ja ehkä vielä moderni jakamo jossain lähimaastossa myös.
Jos joskus saan rautatieprojektin aluille, johon tätäkin rakennusta kaavailen, niin tulen ajoittamaan sen luultavasti omille lapsuusvuosille -70 -80 -lukujen taitteeseen. En lähtenyt lisäilemään kaapeleita muuntajaan ainakaan tässä vaiheessa kun ei ole mitää paikkaa mihin ne tuosta tornista vetäisi.

Näissä vanhoissa rakennuksissa jotka ovat jo lähes täysin kadonneet maisemista on hauskaa juuri se, että niistä tulee ihmisille mitä erilaisimpia muistoja mieleen. :) Itse muistan kun kadotin hetkeä aikaisemmin tienaamani 3 markkaa tällaisen tornin ympärillä kasvaneeseen horsmikkoon. Kyllä harmitti! :)
T.L. 3.2.2009 18:48 Vastaa lainauksella
Mitä materialia nuo kaapelieristeet on?
Tero Lammimetsä kirjoitti:
Mitä materialia nuo kaapelieristeet on?
Eristeet on sorvattu ihan normaalista rakennussarjan valuranganpätkästä pienoisporakoneeseen kiinnitettynä, pientä talttaa apuna käyttäen.
Lankoja kaipailin myös. Siitä huolimatta komeaa on jälki. Realistinen patina maalipinnassa.
Tuossa muuntamossa on jotakin niin tuttua, olen tainut nähdä sellaisen jossakin.Siististi tehty malli-ilmanmuuta.
Untamo Sallinen kirjoitti:
Tuossa muuntamossa on jotakin niin tuttua, olen tainut nähdä sellaisen jossakin.
Saattaa olla että oletkin. ;)
Komea malli, josta huokuu hyvä henki. Suomen sähköistäminen oli aikoinaan valtava urakka, johon liittyi myös tulenkantajamaista tekniikan ihailua - olihan kaikki sähköön liittyvä uutta ja ihmeellistä, peräti edistyksellistä. Sähköyhtiöiden omistamat muuntoasemat olivat näkyviä maamerkkejä siitä, että moderni tekniikka on saapunut paikkakunnalle. Siksi niiden ulkoiseen suunnitteluun panostettiin aikoinaan melko paljon. Muuntoasemien ulkokuori vaihteli alueittain, koska sähköyhtiöt halusivat teettää itsensä näköisiä muuntamoita (=komeampia kuin naapuriyhtiöillä). Yhtiöt jopa kilpailivat sillä, kenellä on tyylikkäimmät muuntamorakennukset. Rakenteissa näkyy myös arkkitehtuurin tyylisuuntaukset. Helsingissä muuntamoiden piirustuksia teetettiin aikoinaan mm. Alvar Aallon arkkitehtitoimistolla (=Tilkan sairaalan muuntamo). Kokemäen Sähkön alueella taas on komea harmaakivestä muurattu muuntamo, joka on nykysin kesäravintolana. Vanhemman polven sähkölaitosmiehet osaavat arkkitehtuurin mukaan paikallistaa muuntamot. Juttuni muuntamon piirustukset laadin taannoin pohjoispohjanmaalaisen Revon Sähkön (fuusioitu nyttemmin Vattenfalliin) jo tuolloin käytöstä poistetusta muuntamosta ottamieni kuvien perusteella.

Arkinen teollisuusarkkitehtuuri katoaa yleensä vaivihkaa, kun moderni tekniikka korvaa vanhat laitteet. Pienoismallien rakentaminen tällaisista arkisista aiheista on oivallinen tapa tallentaa historiaa - ja tietty passeli tapa harrastaa pienoismallien rakentamista.
Manu. E 4.2.2009 15:00 Vastaa lainauksella
Alunperin nämä kuvannäköiset muuntamot olivat isompien tilojen isäntien omistamia. Tuossa naapurissa on punatiilinen vielä pystyssä ja käytössä. Harjakulma lienee 90. Ilman ilmajohtoja. On vain maakaapelisyöttö ja pääkeskus. " Uusi" pylväsmuuntaja on lähettyvillä. Jakoivat ja möivät sitten sähköä naapureillekin. Myöhemmin sähköyhtiöt lunastelivat näitä. Näin olen ao. naapureiltani kuullut. Pitänee käydä mittanauhan ja kameran kera…
"Kaapelieristeet" ovat avojohtoeristimiä, posliinia. Tyyppi näyttäisi olevan P-nn?. Nyt vanhan muisti pätkii. Joka kertoisi niiden olevan sähkön lähtöpuolella taloon syöttöä varten. Yleensä näihin muuntamoihin tuli 3- vaihesyöttö avojohtona.
Se näkyi esim. lasi-ikkunana, kolmena ruutuna, joissa reiät johtojen läpivientiä varten 1-3- laippaisille langan vetosuunnassa oleville eristimille. Oli muitakin ratkaisuja. Näitä vastaavia eristimiä ( Ohio Brass- tyyppisiä) näkee yleisesti voimalinjoissa. Laippoja on riittävästi jännite huomioiden.
Todella hieno yksityiskohta pienoisrautatien varteen. Siistiä työtä.
mistä seinät on tehty??
nikolehtinen kirjoitti:
mistä seinät on tehty??
Kannattaa varmaan lukea nuo rakentajan kirjoitukset. Eiköhän tuo selviä melko selvästi sieltä.
Hei Teemu Siltanen. Millä olet saanut liimattua tuon katon silkkipaperin näin tasaisesti?
Teijo Karvonen kirjoitti:
Hei Teemu Siltanen. Millä olet saanut liimattua tuon katon silkkipaperin näin tasaisesti?
Muistaakseni ihan ohennetulla erikeepperillä. Tuosta on tosin sen verran aikaa, että en ole ihan varma.