Pienoismallit.net

Fokker D.XXI FR-97

Luutnantti Jorma Sarvannon lentämä Fokker D.XXI, tunnuksella FR-97. Koneen ulkoasun ja varusteet olen pyrkinyt ajoittamaan joulukuun alkuun 1939 jolloin LLv 24 piti tukikohtanaan Immolan kenttää.

MPM:n Fokkeri ei ollut aivan helpoimmasta päästä rakennettava malli. Esimerkiksi ohjaamoa joutui veistelemään urakalla että sen sai sopimaan rungonpuoliskojen sisään. Myös pakkelia joutui käyttämään muutamaan paikkaan, ja oman jännityksensä loi ohjaamon takana oleva ikkuna, johon oli kyllä tarjolla lasi, mutta ei sille tarkoitettua aukkoa.

Tarkoitus oli rakentaa kone nopeasti suoraan laatikosta, mutta kuten lähes aina kun "erehtyy" referenssejä tutkimaan, tulee tarve lisäillä sitä sun tätä. Ohjaamoon lisäsin maskiteipistä ja viinipullon kauluksesta tehdyt turvavyöt ja venytetystä valurangasta istuimen takana olevan kehikon, sekä antenninmaston. Ulkopuolelle tein injektioneulasta siipikk:t, kuparilangasta peräsimen tukilangat, venytetystä valurangasta moottorisuojuksen tukikolmion ja hiuksesta antennilangan.

Maalasin Fokkerin XtraColorin emaleilla. Kyseisen maalimerkin ensimmäinen käyttökerta vaati aikamoista opettelua esim. oikean ohenteen ja ohennussuhteen kanssa, mutta lopputulos on mielestäni ihan asiallinen. Kiiltävien maalien päälle ruiskuttelin paremman puutteessa Revellin mattalakan. Pakokaasunkokoajan maalasin Revellin tummanharmaalla matalla, johon sotkin mukaan hieman gunmetallia. Useinhan sama osa on Fokkereissa maalattu kuparin tai messingin sävyllä, mutta referenssikuvien perusteella olen sitä mieltä että tummanharmaa metalli on lähempänä totuutta. Kulumajäljet tein vanhan kaavan mukaan hopeanvärisellä puuvärikynällä, ja pakokaasut sotkin pastelliliitujauheella.

Siirtokuvat ovat kokoelma sarjan omia, InScalea ja Revelliä. InScalen siirtokuvat olivat pettymys. Paksuja kuvia ei tahtonut saada kolmellakaan pehmenninkäsittelyllä mukailemaan mallin muotoja. Lisäksi painojälki oli melkoisen surkeaa.

Meikäläisellä kun on jonkinlainen pakkomielle siihen että malleilla on PAKKO olla jonkinlainen alusta, niin olihan sellainen jälleen kerran värkättävä. Valokuvakehykseen vedeltiin pohjalle seinätasoitetta johon paineltiin kosteana hienoa hiekkaa. Pihan koristepuska luovutti muutaman oksan esittämään kentän laidalla kasvavia näreitä, ja koko hoito kuorrutettiin ohennetun Erikeepperin päälle sirotellulla ruokasoodalla. Mekaanikko ja lentäjä tulevat jälleen kerran Preiseriltä. Työkalupakki työkaluineen (jep, siellä on vasara ja jakari sisällä) valmistuivat ohuesta muovilevystä ja venytetystä valurangasta.

Fokker sai kunnian aloittaa tämän vuoden teemani, eli Talvisotaan liittyvien mallien rakentamisen.

Kiitokset vielä tämän sivun tietäjille joilta sain monta hyvää neuvoa tämän koneen rakentamiseen.

Kommentit

"lekodioraamoja" näkee aivan liian vähän. Figuista plussaa. Tätäkin konetta luulisi paljon pienemmäksi ilman niitä.

Asetelma, figut toimii tosin hyvin. Pitäisikö koneessa olla enemmän talven tuntua?
Lumesta miinukset se ei toimi. Se ei vaan näytä lumelta vaan joltain jauheelta.
Lauri P 4.1.2009 18:15 Vastaa lainauksella
Vau! nyt sain idean/lampun pääni päälle seuraavaan diooni!
Hienoa työtä.
lumi vois olla vähä epä tasasempaa. muuten hieno!
Lumesta olen Esan kanssa eri mieltä, mielestäni se on ihan hyvä. Sen sijaan potkuri on tämän työn heikoin lenkki. Katsoinpa sitä vaikka kuinka silmät sirrillään tai toinen kiinni tai miten tahansa, se näyttää viimeistelyltään täysin sopimattomalta kokonaisuuteen. Helppohan tuota olisi tietysti vieläkin fiksata halutessaan. Siis jos itsekin olisi samaa mieltä.
Myöskin nuo laskutelineiden systeemit(en hallitse lekosanastoa:) kaipaisivat vanhennusta istuakseen paremmin kokonaisuuteen.
Asiallisesti hoidettu tuon takaikkunan lisääminen.
Hienon dioraaman olet väsännyt. Ja kyllä lumen pitäisikin olla lentokentällä melko tasaista, koska ne jyrättiin suurella traktorin (esim. Fordson) vetämällä jyrällä.

Ja näyttäisi siltä että kyseessä on juuri "hellesää", mitä talvisodan mekaanikot slangissaan tarkoittivat jos oli pakkasta vain -15 astetta, koska silloin tarkeni jo kesälakilla ja saattoi työskennellä ilman hanskoja;)
Pekka Muikku kirjoitti:
Sen sijaan potkuri on tämän työn heikoin lenkki. Katsoinpa sitä vaikka kuinka silmät sirrillään tai toinen kiinni tai miten tahansa, se näyttää viimeistelyltään täysin sopimattomalta kokonaisuuteen. Helppohan tuota olisi tietysti vieläkin fiksata halutessaan.
Potkuri on onneksi vielä irrallaan (ainoastaan tökätty paikoilleen). Olen kanssasi samaa mieltä, sille täytyy tehdä jotain.
Vaikea tuosta on olla pitämättä, kaunis kokonaisuus. Tuo koneen alumiinipinnan kuluneisuus mielyttää silmää
Tuohon dioraamaan en ota kantaa kun en niidenpäälle tarpeeksi ole perehtynyt mutta Fokkeri on hieno. Eteenkin nuo kulumisen jäljet, viellä laskutelineisiin ja potkuriin sama tunnelma niin on täydellinen.
Tässä on nyt taas se ongelma, ettei tiedä arvostelisiko lentokonetta vai dioraamaa. Tämä on mielestäni dioraama, johon osastoon tämä pitäisi siirtää. Itse dioraamana tämä on mielestäni hyvä. Lumi on ainakin minun mielestä aivan riittävän onnistuneen näköistä. Asetelma on hyvä. Mekaanikko on kieltämättä hieman hennosti puettu, mutta eihän talvisodan alkupäivinä vielä mitään tulipalopakkasia ollutkaan. Itse lentokone on todella hyvin tehty, en rupea isommin moittimaan. Maalaus on aidon näköinen, paitsi tuo potkuri pitäisi olla kiiltävämpi.
Teemu Siltanen kirjoitti:
Potkurin keskiosan pitäisi olla kromin värinen, mutta en keksinyt mitään keinoa toteuttaa sitä.
Kiiltävä musta pohjaksi ja sen päälle Alclad Chrome -maali. Tuo Alclad on kyllä ihmemaali, sillä saa hämmästyttävän kromimaisen pinnan.
Kauko Suntioinen kirjoitti:
Tässä on nyt taas se ongelma, ettei tiedä arvostelisiko lentokonetta vai dioraamaa.
Hmm… olet oikeassa. Itse kaipaisin suuremmilta osin kommentteja tuon koneen suhteen, siihen tuli satsattua niin paljon työtä. Ja siihen olen itse tyytyväinen. Olisi ehkä pitänyt laittaa pelkkä kone esille ensin.

Tuon koneen suhteen toivoisinkin että kaikki joilla on jotain huomautettavaa siitä, kertoisivat mikä on pielessä. Niin esikuvanmukaisuudesta kuin rakennustekniikoistakin. Saa, ja pitää sanoa suoraan.
Jos jotain huomautettavaa niin, vasemman kyljen siirtokuva FR-97 voisi olla millin tai pari ylempänä. Perässä oleva anteenilangan tanko yli puolet lyhyempi(huomaamattomampi). Kk putket saisivat erottua selvemmin (saisivat tulla n.1,5mm ulos siiven etureunasta).
Näyttää aikas veikeältä jos ottaa kuvan numero; 3 ja muuttaa sen piirto-ohjelmassa mustavalkoisen sävyiseksi, niin se ihan huokuu sitä kuuluisaa "talvisodan henkeä".
Eki Vaari kirjoitti:
Jos jotain huomautettavaa niin, vasemman kyljen siirtokuva FR-97 voisi olla millin tai pari ylempänä. Perässä oleva anteenilangan tanko yli puolet lyhyempi(huomaamattomampi). Kk putket saisivat erottua selvemmin (saisivat tulla n.1,5mm ulos siiven etureunasta).
Puhut asiaa, huomasin vasta nyt itsekin että nuo rekkarit ovat eri korkeuksilla! Voe kakka! Kk:n piiput vähän hämmentävät, omien tulkintojeni mukaan ne olivat melko lyhyet. Tulevat nyt ulos noin millin. Takana olevan antennitangon virheen allekirjoitan myös. Kiitokset Eki!
JJ Hilska kirjoitti:
Näyttää aikas veikeältä jos ottaa kuvan numero; 3 ja muuttaa sen piirto-ohjelmassa mustavalkoisen sävyiseksi, niin se ihan huokuu sitä kuuluisaa "talvisodan henkeä".
Tuota mustavalkoisuutta ajattelin kokeilla kuviin itsekin kun jossain välissä ehdin.
Kyllähän nuo kk piiput ovat sittenkin näkyvissä kun katsoo oikeita kuvia. Niiden "haukkumisen" voit unohtaa.
Fokkeri on onnistunut hyvin, jos ei lasketa potkuria mukaan. Lumi/kiitorata mielestäni ihan sopivat alustaksi. Ei vie liikaa huomiota itse koneesta.
Figut hieman laskevat kokonaisuutta.
(tähdet ovat koneelle;)
Hieno ja aidon näköinen vokkeri! Figut ovat aina plussaa, joskin nämä velikullat kaipaisivat hiukka säistämistä, vai mitä!
Esa Heikonen kirjoitti:
"lekodioraamoja" näkee aivan liian vähän. Figuista plussaa. Tätäkin konetta luulisi paljon pienemmäksi ilman niitä.

Asetelma, figut toimii tosin hyvin. Pitäisikö koneessa olla enemmän talven tuntua?
Lumesta miinukset se ei toimi. Se ei vaan näytä lumelta vaan joltain jauheelta.
Mietin itsekin aluksi että peitäisin osan koneesta valkoisella peitteellä ja laittaisin sinne tänne lunta. Kone onnistui omasta mielestäni niin hyvin, että en loppujenlopuksi raaskinut peittää sitä millään. Ja onhan tuossa takaikkunassa hieman huurretta, kun joku valopää liimasi sen pikaliimalla. ;)
Lainaus:
Hieno "vokkeri" karukone karu alusta musta upee yhdistelmä.TV Tave
Kiitos! :)
Seppo Valjakka kirjoitti:
Hieno ja aidon näköinen vokkeri! Figut ovat aina plussaa, joskin nämä velikullat kaipaisivat hiukka säistämistä, vai mitä!
Voisihan noille vielä jotain pientä vielä tehdä. Ovat kyllä varjostetut ja kuivaharjatut useilla eri sävyillä. Kuvissa vaatteiden eri sävyt eivät vain tahdo oikein erottua.
olpi 5.1.2009 09:27 Vastaa lainauksella
Ihan ok vekotin.
perttiL 5.1.2009 10:32 Vastaa lainauksella
… pertti
perttiL kirjoitti:
Tuosta rekisteristä; vasemmalla puolen se on oikealla korkeudella. Oikealla puolen näkyisi olevan liian korkealla…hankala kait korjata jos decaleissa on jo lakkaus päällä…? Ja tuo putkitähtäin on hieman liian korkealla…saisi olla sijansa matalammalla.
Noitten rekistereiden kanssa kävi pienimuotoinen hässäkkä, ovat itseasiassa hieman erikokoisiakin. Vasen puoli on MPM:n ja oikea InScalen arkilta. Tarkoitus oli käyttää molemmille puolille noita MPM:n omia, mutta asennusvaiheessa tuo oikea puoli kurttaantui pilalle. InScalen teksti on hieman paksumpaa, ja jopa vähän korkeampaakin.

Ja päällä on tietenkin pari kerrosta mattalakkaa, joten vaikea olisi korjata. (Mieli kyllä tekisi, ottaa päähän tuo virhe!)

Putkitähtäimen (jonka itseasissa onnistuin aluksi liimaamaan väärinpäin) voisi korjata, samoin tuon peräsimen antennitangon. Potkuria olenkin jo yrittänyt fiksailla. Laitan yhden kuvan lisää kun saan noita virheitä korjailtua.

Näin tämän mielestäni pitäisi mennäkin, eli saa runsaasti rakentavaa palautetta siitä kuinka mallia voisi parantaa. Kiitos kaikille palautetta antaneille!
perttiL 5.1.2009 19:49 Vastaa lainauksella
Näihin Fokkerien rekisterien sijaintiin liittyy "sudenkuoppa"jos ei ole tarkkana. Eli normaalisäännön mukaanhan rungossa rekisteri-rivin tuli sijaita siten, että se oli keskellä hakaristin "keskellä kulkevan vaakalinjan kanssa". Eli juuri kuten malli… pertti
Kiitos Pertti hyvästä selvityksestä. Näemmä tämä homma menee niin että vaikka kuinka tutkisi asioita ja yrittäisi olla tarkkana, niin aina jotain virheitä pääsee läpi. Tuo rekisterin virheellinen sijaintikin johtunee melko pitkälti tuskastumisesta noiden siirtokuvien kanssa (selitin aiemmin mitä tapahtui) ja siinä hässäkässä pääsi sitten tuo virhe tapahtumaan. (seli, seli)

En usko että uskallan lähteä tuota enää korjaamaan, lakkaa on kuitenkin päällä useampi kerros. Siinä yrityksessä tulee kuitenkin tuhottua jotain. Mikäli kone olisi alunperin maalattu jollakin suoraan purkista otetulla sävyllä voisi korjaus onnistuakin, mutta sekoittelin vihreän sekaan myös tuntemattoman määrän mustaa, joten mahdollisesti irti repeytyvää maalipintaa voisi olla mahdoton saada enää kuntoon. Harmittaa kuitenkin vietävästi noin typerä ja selkeä virhe.

Yritän toki korjailla nuo muut virheet pois.

Niin ja kiitos Pertti siirtokuvien tarjoamisesta, mikäli kaikesta huolimatta uskaltaudun tuohon korjaukseen ryhtyä, laitan yksityisviestiä.
perttiL 5.1.2009 21:48 Vastaa lainauksella
…pertti
vaikuttaa siltä että tykkäät puuhailla 1:72 malleja
Hieno työ kokoonsa nähden. Ohjaamoon olet kivasti saanut eloa omilla lisäksillä. Dion asetelma oikein loistava. olisi toivonut lentäjää näkevän toisesta suunnastakin.
Kiitokset Marko. Itse asiassa pitäisi ottaa kokonaan uudet kuvat tästä mallista, olen tehnyt siihen jonkin verran parannuksia ja lisäyksiä.