Pienoismallit.net

Bensiiniasema 1930-luvulla

Kannaksella Kivennavan kirkonkylällä sijaitseva Nobel-Standardin bensanmyyntipiste on nyt vihdoinkin valmis. Vuosiluku tässä tapahtumassa on 1937. Polttoaineen jakelu ei ollut ennen muinoin tämän monimutkaisempaa.
Bensiinin pumppauslaite, eli "Manta", tai "Makki", joka oli sen takia noin korkea, koska polttoaine pumpattiin maan alta käsipumpulla kahteen 5 litran lasisäiliöön ja sieltä se valutettiin omalla painollaan auton tankkiin. Polttoaine kulki paikanpäälle 200-litran tynnyreissä, josta parikappaletta niitä ovat kertomassa omaa kieltään.

Autossa mukana oli ajaja sekä apukuski ja muut ovat aseman oma polttoaineen jakaja valkoisessa haalarissaan ja loput kaksi muiden paikalle osuneiden autojen kuskeja. Kuorma auton merkki ja malli on REO Speed Wagon 1935.

Figuurit ovat pääasiassa muokattuja ICM:n ja Dragonin sarjoista.

Kommentit

Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja piristävältä mallilta jo nyt, mutta sinullahan on ollut näemmä aiemminkin noita tuon ajan siviilimalleja. Meinasin kysyä, että mistä sarjasta tuo bensapumppu on tehty, mutta lieneekö tuokin omaa tuotantoa?
Täytyy sanoa että pidän aihevalinnoistasi.
Bensapumppu on tyystin itse tehty. Esim. tuossa jalustan eräässä kavennuksessa on käytetty erään kuivuneen tussikynän pätkää. Ovet tehty ohuesta pellistä jne. Siirtokuvat tietysti tulostettu itse. Mittakaava on valittu figuuri-tarjonnan vuoksi tuohon 48:iin, eikä tarkoitus ole laittaa nyt siihen mitään lentokonetta;)
Hienolta näyttää, pitäisi itsekin tehdä noita siirtokuvia Hansoihin, kun kaupat myy eioota. Koulun sublimaatiotulostimella pitäis yrittää.
Mukavan erilainen työ tulossa! Näitä sotaisampia töitähän täällä riittää.
Siististi rakennetut viitat ja pumppu. Maitolaituri ja pari koivua lisää , niin siinähän sitä tunnelmaa alkaa olemaan.
Juuri niin, tässä haetaan vauhtia tällä kertaa rauhan aikaisesta dioraamasta, kun aiemmin se rauhan aikainen systeemi on itsellä ollut korkeintaan ehkä välirauhan ajalta;)
Täsmälleen tuollainen tienviittakyltti löytyy muuten nykyään Imatralta. Pystyttivät sen muistaakseni muutama vuosi sitten. Täytyypä muistaa napata siitä kuva jossain vaiheessa.
JJ Hilska 15.4.2007 21:33 Vastaa lainauksella
Mielenkiintoista, nappaa kuva siitä ihmeessä tänne.
Jälleen kerran erinomaista työtä! Osaat kyllä valita aina tavattoman mielenkiintoisia aiheita.

Tuosta tienviitasta tuli mieleen että oletko jossain referensseissä törmännyt tuohon kaupunkien nimien kirjasintyyppiin, joka näyttäisi muistuttavan isoilla kirjaimilla kirjoitettua Times New Romania? Itselläni on TVH:n ohje Tienviitta raudasta vuodelta 1938, jossa kaupunkien nimet on kirjoitettu Arialia muistuttavilla kirjaimilla ja ainoastaan ensimmäinen kirjain isolla.
Mittatikkufiguuri sitten varmaan nojailee linjuriässän etulokasuojaan?

Silloin joskus nuorena (n. 1970) mopohan tankattiin vastaavasta mittarista, pumppu tosin oli veivattavan sijasta vasen - oikea jne nylkyteltävää tyyppiä. Viikolla just selailin joitain isäukon vanhoja sota-aikaisia kuvia Karjalasta ja jos ei nyt muisti tyystin petä, niin niissä etäisyys oli ilmoitettu vain hehtometrin ei dekametrin tarkkuudella, mutta tässä iässä muisti on jo mitä on…
JJ Hilska 20.4.2007 21:22 Vastaa lainauksella
Suurin piirtein, mutta linjurin tilalla on kuorma-auto, ja niitä figuureita tulee 3-5 kpl. Muistisi ei petä kylläkään; sota-aikaisissa kuvissa on viitoissa yksi desimaali vähemmän kuin minun vuoden 1937 dioraamassani. 1938/39 tuli voimaan uudet määräykset liikennemerkkien suhteen ja niissä siten putosi viimeinen numero pois, kuten myös viittojen kirjaisintyyli muuttui nykyisen malliseksi.
JJ Hilska 10.5.2007 12:53 Vastaa lainauksella
Nyt on valmis. Kuvat lisätty.
Boneheed 10.5.2007 14:25 Vastaa lainauksella
Kyllä tuosta välittyy wanha-aika hienosti. upiaa jälkiä.
Tällainen jälki saa itsellekin pään pursuaamaan siviiliaiheisia ideoita. Todella mukavaa jälkeä.

Ps. koitan muistaa kuvata Imatralta sen tienviitan kun joskus sinne taas eksyn.
JJ Hilska 10.5.2007 15:00 Vastaa lainauksella
Juu, näitä siviilimalleja saisi tosiaankin tehdä lisää. Itsellänikin on vielä jokunen idea taskussa;)
Hienoa jälkeä jälleen, näistä pitäisi tehdä juttua vaikka Mobilisti-lehteen.
Hienon REOn on mies taas vääntänyt. Näitä lisää.
ihan hieno bensiini asema ja nyt puhun totta
Jaapu 19.8.2007 13:02 Vastaa lainauksella
voi hemmetti ku on hieno
Hieno on.. Olen aina noita dioraamoja ihaillu varsinki hyvin tehtyjä.. Itellä ei ehkä hermot/taidot riittäis, mutta ehkä joskus.. Perehtymistä vaatis :)
Mulla on Oy. Nobel Standardin mainosvihkonen, jossa mainostetaan Rekord-bensiiniä ja Standard Motor Oilia. Siinä on aika hyvä kuva Rekord-pumpusta ja Standard Motor Oil-öljypääläreistä. Vihkonen on vuodelta 1928. Vanhojen automerkkien logojakin on useita. Voin skannailla tuonne referenssiosastolle, jos jotakuta kiinnostaa…
T.L. 4.10.2009 13:29 Vastaa lainauksella
Mykistävää työnjälkeä. Kuvista huokuu tuo menneen ajan tunnelma. Kuvista, aiheesta ja skratsista lisäpinnat… ;)