Pienoismallit.net

DinoPark

"Mallin vesitys".

Mallin etunurkkaan jäi melko iso tyhjä alue, johon päätin kokeilla veden valamista. Alue oli sopivan kokoinen valuharjoittelulle. Suunnitelmissa kun on isompiakin järviä.

Pohjalevylle liimailin ruohomattoa kaislikoksi, ja kuivattua merilevää leväksi. Pohjaa tummensin käyttämällä alustaa penselin putsaukseen dioraaman rakennusaikana.
Lätäkön reunat oli jo aikaisemmin tilkinnyt pariin otteeseen valkoliimalla. Kanssamallarin huonot kokemukset tilkitsemättömästä pohjasta olivat jääneet mieleen :)

Pohjalle liimasin myös pari kalaa, jotka eivät juurikaan näy valmiista mallista.

Vedeksi valikoitui Hobby Timen XOR- valuhartsi. Aine on kaksikomponenttinen (Valuresini ja kovete) täysin kirkas/läpinäkyvä.

Sekoittelu meni hieman vapaalla kädellä, Kaadoin sekoitus astiaan puolet resiinistä, ja puolet kovetteesta. ( Suositus on 1,5-4 % kovetetta.) Laskin että prosentit menevät suunnille kohdilleen.

Resiini tasoittui hienosti pohjalle n. puolen sentin paksuudelta, ja näytti melko hyvältä. Ilmakupliakaan ei juuri näkynyt. Mutta käry oli hirvittävä! Malli sai jäädä autotallin kahden oven taakse kuivamaan pariksi päiväksi, mutta silti kotona kitistiin hajusta ensimmäisenä iltana.

Tietenkin resiini tahtoi "kiivetä" reunoja ja kaislikkoa ylöspäin. Ajattelin että muodostuneen kuopan voisi myöhemmin yrittää tasoittaa valamalla keskelle water effectiä.

Kuivuttuaan resiini oli todella läpinäkyää, liiaksikin. Pohja olisi pitänyt jo aikaisemmin sävyttää paremmin, joten jouduin turvautumaan ohennettuu mustaan petsilakkaan. Lakka peitti hyvin pohjan epätasaisen värin. Ja taas pari päivää kuivattelua. Tietenkin jo aikaisemmin piti kokeilla onko pinta kuiva, ja PAM! sormenjälki…

Lakan kuivuttua sekoitin loput resiinistä ja kaadoin uuden kerroksen "vettä". Kerros tasoittui hienosti, mutta sen kuivuttua oli vastassa pikku yllätys. Tumma lakka kerros oli hävinnyt välistä ohuiksi viiruiksi. En tiedä oliko lakka vielä hieman tuoretta, vai sulattiko resiini sen pois?
No, uusi lakka taas pintaan, ja kuivattelua.

Tässä välissä päätin kokeilla tehdä muutaman lumpeen lehden green stuffista. Liimasin ne veden päälle, ja lehdet jäivät tietenkin hieman paksuiksi.

Päätin ratkaista pulleiden lehtien ongelman valamalla pinnalle vielä pari kerrosta Vallejon Water effektillä, joka on vesiohenteinen aine, eikä todennäköisesti sulattele mitään alta pois.
Ensimmäinen kerros onnistui kuin unelma. (mitä nyt muutama pakollinen roska)
Toinen kerros aiheuttikin sitten harmaita hiuksia. Pinta jäi jostain syystä harmaaksi.
Lähes viikon kuivattelun jälkeenkään pinta ei ole vielä kokonaan muuttunut kirkkaaksi, joten voi olla että tehdään vielä yksi tumma lakkakerros..

Kommentit

Itse huomasin myös tuon "veden" läpinäkyvyyden omassa pikku diossani. Silloin oli tarkoituksena sävyttää tuo resiini, mutta pelkäsin että tulee liian sameaksi ja jätin tekemättä. Ensi kerralla täytyy sävyttää.