Pienoismallit.net

DinoPark

Nahan luonti

Dinot saivat värit pintaansa ihan pensselöimällä.

Triceratopsille maalasin mustan pohjavärin päälle kevyesti Vallejon Desert Yellow akryylimaalilla "paksun" litkutuksen. Tarkoitus oli saada väri kunnolla nahan koloihin. Maha sai ihan kunnon peittävän pinnan samalla värillä.

Värin kuivuttua otin esiin Burnt Umber- öljyvärin, jolla sudin yläpuolen siten, että se peitti osaksi kohollaan olevan ihon suomut. Väri ei peittänyt kunnolla, ja ihosta tuli jo hieman eläväisempi, kun musta pohjamaali ja Desert Yellow paistoivat sieltä täältä läpi. Tämän maalauksen jälkeen kyllä löytyi korjattavaa.
Jouduin vielä paikkailemaan muutamaa saumaa. Samoin havaitsin, että olisi pitänyt suihkaista musta pohjaväri myös saumojen päälle tekemiini surfaser täpliin. Öljy ei oikein tahtonut peittää ko. täpliä…

Ajattelin , että teen luupanssarit ja sarvet vaaleiksi. Laitoin pohjalle väriksi Yellow Ochre öljyvärin, mikä ei lopuksi ollut hyvä ratkaisu. Väri oli liian voimakas.
Sarvet ja nokan sain korjattua sudittua luut kevyesti valkoisella öljyvärillä. Niistä tuli mukavan läpikuultavat. Keltainen hävisi lähes kokonaan. Pienemmissä luissa tämä ei onnistunut voimakkaan keltaisen takia.

Velocitraptorit sudin samaisella Yellow Ochrella kevyesti harmaan pohjamaalin päälle.
Tämän päälle töpöttelin pienellä pyöreällä siveltimellä epätarkkoja tiikeriraitoja, punertavalla ruskealla, Burnt Sienna öljyvärillä.
Puhdistin siveltimen, ja otin ihan vähän kerrallaan siveltimen kärkeen havun vihreää, Viridian Green-öljyväriä. Tällä tein hieman tummia raitoja ja täpliä rikkomaan tylsän punaruskean värityksen.
Vatsapuolelle litkuttelin Burnt Sienna litkulla väriä koloihin. Iho tuli huomattavasti elävämmäksi.

Tämän jälkeen olisikin mennyt tupakkia, jos polttaisi…

Öljymaali ei kuiva nopeasti, ja maalia oli paksusti. Lisäksi rakennustilani ei ollut ihan huoneen lämpöinen. Kahden viikon kuluttua kyllästyin ja pakkasin dinot pahvilaatikkoon hyvin suojattuna. Tämän jälkeen ne saivat lämmitellä viikon verran karvaisen kollikissan vieressä leivinuunin päällä .

Loppusilaus Velocitraptoreille oli kevyt sutiminen Mig:n punaruskealla pesulla, ja silmien teko mustalla öljyvärillä. Silmiin lisäsin pienet valkoiset pisteet luomaan heijastusta. Samalla varovasti valkaisin näkyviä hampaita.
Kynsiin laitoin mustaa öljyväriä, ja päälle sekoitin hieman valkoista himmentämään väriä.

Triceraptorin viimeistely meni kokeiluksi.
Litkutin koko otuksen Yellow Ochre-öljyvärilitkulla. Tarkoitus oli taas saada suomujen välit vaaleammaksi. Litkutuksen päätteeksi pyyhin paperilla korkeammalla olevista kohdista.
Samantien otin Burnt Umber väriä pensseliin, ja sudin ruskeaa kohollaan oleviin kohtiin. Väri valui myös suomujen väleihin, mutta välit jäivät kuitenkin hivenen vaaleammaksi.
Maalin hieman kuivuttua pyyhin paperilla koholla olevista paikoista tumman ruskeaa pois, näin sain hieman valoa ja varjoa aikaan.

Sitten nahka olikin luotu.

Nahassa olevat pienet luupiikit olivat ongelmalliset. Kokeilin laittaa alusväriksi mustan, ja päälle sudin kevyesti valkoista. Silti ne näyttivät päälle liimatuilta kiviltä. lopuksi sudin nekin samalla Burnt Umberilla. Tämän alta jai kevyesti hohkamaan valkoinen väri, ei ihan luun väri , mutta eniten silmää miellyttävä kokonaisuus.

Öljyväreissä on kieltämättä se hyvä puoli, että pitkä kuivamisaika antaa korjausaikaa, ja aikaa kokeilla eri sekoituksia. Pieleen menneen värin voi helposti pyyhkiä pois.

Taidan siirtyä figuurimaalauksessakin öljyväreihin. Ainakin valojen ja varjojen teossa. Asun pohjavärin voi kyllä maalata akryylillä tai emaleilla.
Tätä kokeillaan uteliaissa tutkimusmatkailijoissa.

Kommentit

Tapoitko (turhaan) kiillon noista raptoreista tuossa valmis-kuvassa? Toi kolmoskuva antaa ainakin omiin silmiin hyvin matelijamaisen kiillon, viiminen on jo turhan matta, vai peittääkö valo kiiltoa?
Joka tapauksessa todella eläväksi olet tuon värimaailman saanut, myös tuossa triceratopsissa.
Kyllä, on vähän nahka haalistunut. Pitää tarkistaa onko vika kuvassa, vai maalarissa. Vaihdan kuvan jos löytyy parempi. Tai sitten kevyttä lakkaa… Hyvä huomio.

Edit: Kyllä vika on tekijässä:) Korjataan projektin edetessä.
Kokeile luuta eri okran sekoituksilla. Jos saa antaa linkin niin kurkkaappa vaikka tätä:
personal.inet.fi/tiede/veljeksetrasimus/kuvia/Mansikki.jpg

Tuossa on öljyväreillä maalaamani kallo jonka sävyt aika luonnolliset. Toinen vaihtoehto on etsiä valkoisen sävyjä, mutta kannattaa mittakaavan huomioiden hiukka muokata väriä.
timor1968.suntuubi.com/?cat=11&img=57

Tuossa esimerkkiä valkoisesta kallosta.
Toki maalaus on eri asia kuin pienoismalli, jotenkin kankaalle helpompaa.
Pidän noiden sutjakoiden dinojen värimaailmasta. Luonnollisen oloisia.
Ensimmäisessä kuvassa triceratopsin kyljessä olevat "luut" kaipaa lisää ilmettä. (Ne oli turhan haastavat maalattavat myös meijän Iidalle myös:-)) ja kylessä olevat tummemmat raidan vaatii jonninmoista pehmennystä.

Mutta tuo viimeinen kuva. Täytyy sanoa että WAU!

Kokeilenpa itsekkin tehdä Dinot öljyillä sitku joskus niitä vielä duunaan.
Täytyy kokeilla tuota Timon okraväritystä kun maalit ovat taas kunnolla kuivaneet. Nuo luupiikit ovat vaan niin pieniä,että voi olla hankalaa saada luonnollisiksi.

Tuo Esan mainitsema 1.kuva on vasta ensimmäinen maalikerros. Parissa viimeisessä on "valmis" tuotos.
( täytyy muokata kuvateksit:)
Lauri P 14.1.2009 18:01 Vastaa lainauksella
Vau, että on aidon näkönesiä dinoja! Maalaus parhaimmillaan.
Mikko Koo 14.1.2009 20:55 Vastaa lainauksella
Triceratopsin väritys on kyllä hyvin onnistunut.Tästä voi nyt ottaa oppia, kun on kirjoitettu kaikki vaiheet ylös.
Erityisesti triceratops on upea! Tuotahan voisi melkein käyttää lavasteena Jurasic Park nelosessa.