Pienoismallit.net

DinoPark

Outoja otuksia

JurassicPark-henkinen dioraama tekeillä.
Ajatuksena olisi laittaa pari tutkijaa ihmettelemään aidan takana kulkevaa Triceratopsia, ja ukkojen selän taakse pari uteliasta Velociraptoria. Nam…
Aiheena ainakin siitä kiitollinen, että ei ole pakko käyttää juuri oikeita värejä. Referenssejä kun on heikonlaisesti elossa. :)

Aita jäi tekemättä, joten nimikin hieman muutui.

merkinnät

Malli valmistuu. Veden kanssa olleet vaikeudetkin on voiton puolella. Päälle laitettiin vielä yksi kerros mustaa lakkaa, ja ohut kerros water effektiä. Samalla lakkasin ohuen mustan kerroksen kehyksienkin päälle. Punertavat kehykset pomppasivat liiaksi silmille. Korjaus ehdotuksia otetaan vielä kuitenkin vastaan:) Lisää kuvia valmiista diosta löytyy Täält…
Dioraaman valmistumisen aloitin pienemmän eläimistön istuttamisella. Sammakko sai oman lumpeenlehden, jonka ympärille tein hieman laineita water effectillä. Kilpikonnan laitoin kaislikon taakse mönkimään vettä kohti. Liskon paikkaa hain pitkän aikaa , mutta päätin laittaa myös sen dion vasempaan puoliskoon, jotta sain myös sinne enemmän elämää. Jouduin taittamaan linnun jalat hieman taaksepäin, jotta sain hieman liikettä otukseen. lopuksi laitoin linnun puun latvaan, missä se on hätäisesti lähtemässä lentoon.
Mallin etunurkkaan jäi melko iso tyhjä alue, johon päätin kokeilla veden valamista. Alue oli sopivan kokoinen valuharjoittelulle. Suunnitelmissa kun on isompiakin järviä. Pohjalevylle liimailin ruohomattoa kaislikoksi, ja kuivattua merilevää leväksi. Pohjaa tummensin käyttämällä alustaa penselin putsaukseen dioraaman rakennusaikana. Lätäkön reunat oli jo aikaisemmin tilkinnyt pariin otteeseen valkoliimalla. Kanssamallarin huonot kokemukset tilkitsemättömästä pohjasta olivat jääneet mieleen :) Pohjalle liimasin myös pari kalaa, jotka eivät juurikaan näy valmiista mallista. Vedeksi valikoitui Hobby Timen XOR- valuhartsi. Aine on…
Dioraaman pohja yllättäin oli taas hivenen turhan iso, joten päätin täyttää sitä lisäämällä myös eläinkuntaa. Triceratops sarjassa oli mukana pari kalaa ja sammakko, jotka päätin ottaa mukaan. Lisäksi otin Tamiyan Mesozoic Creatures sarjasta pienen, suloisen vauva-T-Rexin ja alkukantaisen lintueläimen. Chiasmosaurus setistä löytyi vielä pieni lisko ja kilpikonna. Maalasin otukset kaikki aluksi Humbrolin kerman valkoisella (41). Pienemmät otukset maalasin päälle kevyesti revellin punaruskealla (80). Kalat sudin aluksi tummalla metallivärillä, ja yritin ohuella punaisella maalata evät. Sammakko sai myös kirkkaan vihreän litkutuksen niskaansa…
Heinikoinen alusta näytti hieman paljaalta parin palmun kanssa, joten päätin lisätä enemmän vihreää elävöittämään pintaa. Kilttinä ja nuukana aviomiehenä olen tietenkin ostellut kukkapuskia vaimolleni, ja vaimon kyllästyttyä kuivuneisiin vihanneksiin, olen hamstrannut ne mahdollisia dioraamaprojekteja varten. Kaikkien kasvien nimistä ei ole hajuakaan, mutta kuvateksteissä yritän selitellä lisää. Lisäksi aikaisemman merkinnän yhteydessä ehdotettiin etsi-saniaisia. Päädyin kuitenkin paperisiin versioihin. Tilasin Kamikazuri-firman paperiversiot netistä Tascan kautta. Saniaiset ovat melko hentoa tekoa, joten värjäsin ne jo arkilla vihreäksi…
Mielestäni mukavin homma dioraamojen teossa on alustan ja maiseman luominen. Figut ja kalusto tahtovat olla se välttämätön paha :) Tämän työn pohjaksi valikoitui taas Anttilan poistokehys. Pinnan muodot aloittelin nostattamaan styroksila, jota riittää nurkissa. Styrofoam olisi parempaa ja kiinteämpää, mutta tämäkin kelpaa. Liimasin leikellyt styroksit kiinni alustaan ja toisiinsa valkoliimalla. Varmistin liitokset vielä työntämällä rautalankaa palojen läpi. Ajattelin tehdä uurteisen kalkkikivikallion, joten taittelin styroksin reunaan sidoksiksi rautalankaa. Päällystin palat Oiva siloitteella sormea ja vanhaa pensselinvartta käyttäen…
Dioraaman kasvit ajattelin tehdä jonkinlaiselle subtrooppiselle savanni-tms alueelle , missä on heinäaroa ja palmuja ym. Mukaan oli tarkoitus mahduttaa myös iso puu. Palmu Palmut kyhäsin sähköjohdon pätkistä, joiden ympärille kiesin rautalankaa antamaan hieman muotoa. Kokeilin päällystää rungon ensiksi maalarinteipin paloilla, joiden tarkoitus oli antaa hieman röpelöistä pintaa. Tulos ei kuitenkaan tyydyttänyt. Sattumalta pöydälle tipahti perheen kuopuksen nilkasta elastista Coban tukisidettä. Side on venyvää itseensä tarttuvaa kumimaista ainetta, ja kuviointi sattui aikahyvin palmun pinnan kanssa yhteen. Leikkasin siteestä n. 2cm soiron…
Dioraamaan on tarkoitus laittaa pari uteliasta tutkimusmatkailijaa ihastelemaan uljasta eläintä. Figuurit ovat suoraan Tamiyan dinosarjoista. Yksityiskohdiltaan ne eivät häikäise , mutta otin ne käyttöön ilman mitään muokkaamista. Valu on osittain karkeaa, mutta pääsosin menettelee. Kokoaminen ei tuottanut harmaita hiuksia, sillä figut ovat valettu kokonaisina. Maalausvaiheista ei tullut otettua kuvia, sillä pohjamaalauksen tein Humbrolin emaleilla. Väreinä oli suunnilleen vastaavat värit kuin lopputuloksessa. Asusteet maalasin vielä ohuilla kerroksilla vallejon akryyleillä. Varjopaikkoihin hieman tummensin, ja valopaikkoihin vaalensin väri…
Dinot saivat värit pintaansa ihan pensselöimällä. Triceratopsille maalasin mustan pohjavärin päälle kevyesti Vallejon Desert Yellow akryylimaalilla "paksun" litkutuksen. Tarkoitus oli saada väri kunnolla nahan koloihin. Maha sai ihan kunnon peittävän pinnan samalla värillä. Värin kuivuttua otin esiin Burnt Umber- öljyvärin, jolla sudin yläpuolen siten, että se peitti osaksi kohollaan olevan ihon suomut. Väri ei peittänyt kunnolla, ja ihosta tuli jo hieman eläväisempi, kun musta pohjamaali ja Desert Yellow paistoivat sieltä täältä läpi. Tämän maalauksen jälkeen kyllä löytyi korjattavaa. Jouduin vielä paikkailemaan muutamaa saumaa…
Dinojen kasaus oli nopea operaatio. Triceratopsissa oli 14 osaa, ja Velocitraptoreissa kahdeksan osaa kummassakin. Osat sopivat melko hyvin toisiinsa, mutta raajojen kiinnityskodissa joutuu käyttämään kittiä joka raajassa. Valusaumoja joutuu myös poistelemaan jokaisesta eläimestä. Sarjan mukana tuleva tutkimusmatkailija on valettu yhtenä osana, joten se ei vaadi kuin valusaumojen puhdistuksen. Kokeilin kitata rakoja umpeen ensin Mr. Surfaserilla, mutta jälki ei mielyttänyt, joten jatkoin hommaa Green Puttylla. Kitin kuivuttua pohjamaalasin isomman otuksen Mastonin mattamustalla spraylla, ja pienemmät oliot varovasti Mastonin harmaalla…