Pienoismallit.net

Seesteiset päivät

Syksyinen dioraama mittakaavassa 1:35. Ikaalisten käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen harjoitustyö, aiheena puu.Dioraaman alusta valmistettu styrofoamlevystä, jonka sivut päällystetty 5 mm mdf-levyllä. Reunat maalattu kynäruiskulla ja akryylimaaleilla. Puun runko on tehty rautalangasta, pienemmät oksat ohuesta kuparilangasta. Runko käsitelty rakennustasoitteen ja puuliiman sekoitteella. Puun lehvästö on auki revittyä teräsvillaa, joka on maalattu mustalla sprayllä ja johon on sprayliimalla liimattu kuivattuja yrttejä (oreganoa ja persiljaa). Yrtit on maalattu akryylimaaleilla syksyn väreihin. Nurmikko on tehosekoittimella jauhettua vaahtomuovia, puiston penkki polystyreeniä, roskapönttö cibatoolia, kiejelaatikko polyuretaanihartsia, lipputanko koivurimaa, liikennemerkki alumiiniputkea ja siirtokuvalla päällystettyä polystyreeniä. Asfaltti tehty samoin kuin puunrungon pinnoite. Viemärikaivon kansi etsattua messinkipeltiä.

Kommentit

J Pokki 15.12.2008 18:50 Vastaa lainauksella
Haikea, erilainen dioraama. Näyttää upealta, täytyypä syventyä tarkemmin vielä.
Jouni Koski 15.12.2008 18:57 Vastaa lainauksella
Ehtoo puolella, joo… :) Tuli heti mieleen hesarissa oleva Minun Elämäni-sarjakuva. Haikeaa on, mutta elämää on eletty. Yksinkertainen, mutta toimiva dioraama.
Figuureissa voisi olla ehkä hivenen voimakkaammat varjostukset?
Olisiko mahdollisuus nähdä puusta tarkempi kuva? Kauempaa katsoen näyttää todella onnistuneelta. Isompia puita näkee harvemmin dioraamoissa.
Jouni Koski kirjoitti:
Figuureissa voisi olla ehkä hivenen voimakkaammat varjostukset?
Figuurit ovat Preiserin valmiiksimaalattuja tuotteita, joille en ole tehnyt mitään käsittelyä.
Axel 15.12.2008 19:19 Vastaa lainauksella
Hyvä suomidio. Pitänee koittaa tuota tapaa tehdä asfalttia. Hyvä kun tälläisiä on myös täällä. Postilaatikko ja roskis ovat upeat!
Kas, kas! Puhaltaako IKATAssa uudet tuulet ja kanaverkkoa ei enää ole pakko käyttää maaston pohjan rakentamisessa :) Lehvästökään ei ole enää vaahtomuovisilppua, hieno juttu että sielläkin tekniikat kehittyy. Realistisen näköinen syksyinen puu ja mukavan rauhallinen kokonaisuus.
Axel 15.12.2008 20:12 Vastaa lainauksella
Onkohan tällä Viikon malli -arvonimen mahdollisuus? Aika hyvä keskiarvo on.
Mikko Koo 15.12.2008 20:23 Vastaa lainauksella
On kyllä hieno malli ja aito asfaltti. Miinukset tulee valmiista figuureista. Hieno kokonaisuus.
Janne Ikonen kirjoitti:
Kas, kas! Puhaltaako IKATAssa uudet tuulet ja kanaverkkoa ei enää ole pakko käyttää maaston pohjan rakentamisessa.
Niin, välillä täytyy hieman kyseenalaistaa ja kapinoidakin - rakentavassa hengessä tietenkin.
Aivan loistava dio! Kerrankin jotain muuta kuin sotaa. Vielä kun figut olisi käsitelty, Olisi pinnat katossa.
Lisää tällaisia.
Pasi Kiiski 15.12.2008 21:02 Vastaa lainauksella
Hieno dio,erottuu edukseen rauhaisan aiheensakin vuoksi.Asettelu ja miljöö oikein hyvä.Puu ja pensas parhaasta päästä mitä näillä sivuilla olen nähnyt.
Heikoin lenkki on nuo figuurit.Vaikka persoonallisuutta ja ilmeikkyyttä löytyykin niin jotenkin "tehdastekoisilta" ne kyllä näyttää.Pienellä ehostamisella niistä saisi loistavat.
Tietenkin näin hienossa kokonaisuudessa ja lähikuvassa pistää pienetkin poikkeamat eri lailla silmään.Livenä olis tietty eri homma.
Pasi Kiiski kirjoitti:
Heikoin lenkki on nuo figuurit.Vaikka persoonallisuutta ja ilmeikkyyttä löytyykin niin jotenkin "tehdastekoisilta" ne kyllä näyttää.Pienellä ehostamisella niistä saisi loistavat.
Kiitoksia kommenteista. On totta, että figuureita olisi voinut hieman ehostaa, mutta mallini valmistui hiukan aikataulusta myöhässä ja seuraava harjoitustyö vaatii jo huomiotani. Mutta ehkäpä palaan vielä asiaan.
Tohveli 16.12.2008 05:56 Vastaa lainauksella
Olisikohan Viikon Malli…
Hieno ja onnistunut Dio, voisit kyllä käsitellä vähän figuureita,
laittaisit varjostuksia yms. Mutta hieno on! :)
Kerrassaan hieno vaihtelua tähän sotakoneiden linjaan.
Axel 16.12.2008 08:17 Vastaa lainauksella
Niin jos viikon malliksi menee, hyvä että vähän vaihtelua kun noita lentokoneita on melkein aina.
Marate 16.12.2008 09:31 Vastaa lainauksella
Jonin ja Axelin kanssa samoilla linjoilla.
Nuo maisemat Untamo osaa tehdä todella viimeisen päälle, ja sen hän varmaan kokeekin oleellisemmaksi koska esimerkiksi 1:87 H0 pienoisrautatiefiguurit on melkoisen pieniä ja sikäli vähemmän merkityksellisiä vaikkapa kasvonilmeiltään kuin kalusto ja maisemat.
Untamolle voisi esittää toiveen, että kun ja jos hän nuo figuurit vielä siistii, niin saisimme kuvia lisää.
Kokonaisuus näyttää todella hienolta ja on yksinkertaisuudestaan huolimatta mielenkiintoinen. Puu on paras, mitä olen tässä skaalassa nähnyt ja asfaltti viemärinkansineen erittäin realistinen.
Iso miinus tulee kuitenkin:
a) siitä, että dioraaman katseenvangitsijat ja keskipisteet, figuurit, ovat käsittelemättömiä valmismalleja.
b) suojatien merkki on sijoitettu vasta suojatien jälkeen, kun pitäisi olla sen edessä

Pieni miinus siitä, että lipputangon nuppi maalattu yhteen tangon kanssa(jos kuvaa tulkitsin oikein).
M.Bergdahl 16.12.2008 16:04 Vastaa lainauksella
Hieno maasto ja etenkin puu näyttää hyvältä, mutta dioraamana epäonnistunut. Kaiken oleellisen olisi voinut puristaa paljon pienempään tilaan.
Wulf kirjoitti:
…dioraamana epäonnistunut. Kaiken oleellisen olisi voinut puristaa paljon pienempään tilaan.
Tästä olen täysin eri mieltä. Mielestäni dioraama noudattelee lähes puhdasoppisesti dioraamasommittelun hyviksi havaittuja perussääntöjä, eli dioraaman pääaihetta vastaa noin kolminkertainen määrä pinta-alaa (oletan, että puu on dioraaman pääaihe). Sommittelussa on myös löytynyt sopiva tasapaino: puu on sijoitettu oikeaan laitaan eikä dioraaman keskelle. Vasemmalle kaistaleelle sijoitettu lipputanko, penkki, postilaatikko, roskis, ihmiset, suojatie ja suojatien merkki tasapainottavat sommittelua. Jalkakäytävän sijoittelu, asfaltti ja kaistaviiva taas jakavat pinta-alan syvyyssuunnassa sopivasti - ilman, että asfalttitie hallitsisi etualalla liikaa. On makuasia, olisiko asfalttitien voinut sijoittaa vähän viistommin dioraaman sivuihin nähden tai jakaa dioraaman pinta-alan enemmän suorakaidemaisemmaksi neliömäisyyden sijasta. Toisaalta puun oksat ulottuvat sen verran pitkälle, että pinta-alajakoa muuttamalla ne olisivat voineet ulottua häiritsevästi dioraaman ulkopuolelle. Jos tuota pinta-alaa olisi lähtenyt kutistamaan, niin kaikki yksityiskohdathan olisi silloin joutunut sijoittamaan puun juurelle ja itse puun keskelle dioraamaan - silloin kyseessä olisi ollut pikemminkin alusta kuin dioraama.
On se prkl kun koskaan mikään ei oo jollekin hyvä. Laitappa Wulf itse parempia dioraamoja tänne missä on "paremmin puristettu kokoon tila".
Pasi Kiiski 16.12.2008 21:01 Vastaa lainauksella
Untamo Sallinen kirjoitti:
Seuraava harjoitustyö vaatii jo huomiotani.
Laita sitten sekin ihmeessä näytille.Jos harjoitustyöt ovat jo tätä luokkaa niin millaisia sitten on varsinaiset…;)
Olen muuten Petrin kanssa samaa mieltä tuosta tilankäytöstä.Suurimmassa osassa dioraamoja mitä minä olen nähnyt on asetelma liian tiivis eikä asettelua ole huomioitu.
Kannattaa tosiaan huomioida, että puu on dioraaman pääaihe, figuureista ja puiston penkistähän saisi erikseen oman pienen vinjetin, mutta tässä puu on oleellisin asia. Ja kun tehtävänä on ollut tehdä puu mittakaavaan 1:35, ei sitä oikein voi jättää poiskaan :)
Hieno toteutus, hyvä että erilaisia toteutustapoja on voitu tällä kertaa kokeilla, superlonisilpun sijaan. Kävinkin ihmettelemässä osastolla näitä töitä ihan livenä. Taitavaa jälkeä oli näytillä, ehkä näämme näitä puita täällä vielä enemmänkin.
Ja yks kriteeri tässä työssä oli että puu ei saa tulla dioraamapohjan yli pahemmin(lehvästö).
Tuosta oleellisen puristamisesta pienempään tilaan olen minäkin täysin eri mieltä Wulfin kanssa. On aivan liiankin yleistä, että tilaan tungetaan liikaa tavaraa ja yksityiskohtia. Vähemmän on usein enemmän ja tässäkin työssä tiivistäminen mitä todennäköisimmin huonontaisi kokonaisuutta.
Tietämättä taustoja, ihan vain katselemalla tätä dioraamaa, minulle tämän dioraaman keskipisteenä on tuo penkillä istuva pariskunta. Ei siis puu, vaikka se uskomattoman upeasti onkin toteutettu.
M.Bergdahl 17.12.2008 17:32 Vastaa lainauksella
Eikö dioraamaa pitäisi arvostella dioraamana? Vaikka aiheena on ollutkin rakentaa puu, kohdistuu mielenkiinto kuitenkin siinä oleviin henkilöihin. Mielenkiintoa ei ainakaan vähennä vanhusten vieressä oleva oranssi kirjelaatikko. Mielestäni kaikki oleellinen näkyy oletus kuvassa. Mitä lisäarvoa työlle tuo esim. tien mallintaminen noin pitkältä matkalta? Vähempikin olisi riittänyt ilmaisemaan asian. Jos tekee dioraaman vaikka jalkapallosta, kuinka paljon pelikenttää täytyy tehdä että asia tulee ymmärretyksi? Mielestäni enemmänkin tehdään ylisuuria alustoja kuin pieniä, koska ei osata poimia sitä olennaista.
Ehkä ilmaisin asian ensin turhan jyrkästi, mutta olen edelleen sitä mieltä että maasto ja etenkin puu näyttää hyvältä, mutta tilan käyttöä kannattaisi miettiä.
ASA 17.12.2008 17:59 Vastaa lainauksella
Ilo katsella hyvää työtä. Paholainen asuu yksityiskohdissa. Puu on mielestäni erityisen hyvä.
Marate 17.12.2008 19:39 Vastaa lainauksella
Jostain syystä olen samaa mieltä niitten kanssa jotka pitävät oletuskuvan mukaisesti pariskuntaa fokuksessa.
Puu on todella hieno, mutta ei silti varasta mielenkiintoa pariskunnasta pääkohteena.
Uskon kuitenkin, että Untamo korjaa henkilöt ja ehkäpä myös lipputangon ja suojatien merkin paikan.
Valmishan tuo diorama ei vielä ole - ainakaan meikäläisen mielestä.
Kiitokseni kaikille kommentoijille. Tekemääni harjoitustyötä saa toki lähestyä ihan miltä kantilta tahansa: dioraamana, figuuriryhmänä, puuna… Pääasia kuitenkin on, että ihmiset rakentavat ja kommentoivat toistensa töitä. Kukin katsoo omalta kannaltaan: yhtä häiritsee lipputangon nuppi, toista figuurit ja kolmatta jokin muu. Joitain ihmisiä miellyttää tunnelma, asfaltti, syksyinen puu…, hyvä että keskustelua syntyy.
Puu oli työn varsinainen aihe. Sille oli määrätty tietyt raamit:mittakaava, helposti saatavat materiaalit, puun oksat eivät saisi ylittää alustan reunoja, sommittelu ja muut detaljit sai valita mielensä mukaan.Puun rakentamiseen meni ylivoimaisesti eniten aikaa, siis ainakin tässä mielessä puu näyttelee pääroolia. Itse olen kyllä tyytyväinen dioraaman tunnelmaan: kahden vanhan ihmisen seesteinen syyspäivä tavallisessa ja niin arkisessa ympäristössä. Yksityiskohtia voisi aina viilata loputtomiin, mutta on niin paljon kaikkea muutakin toimitettavaa. Minun osaltani tämä työ on valmis (se muuten valmistui myöhässä aikataulustaan) ja olen jo siirtynyt uuteen harjoitustyöhön. Noin yleensä minä katson aina kokonaisuutta ja sen herättämää tunnelmaa,varsinkin dioraamoissa, eikä minua silloin häiritse onko lipputangon nuppi sellainen vai tällainen. Jos mallin henki ja tunnelma ovat sopusoinnussa, niin silloin malli on hyvä.Omasta mielestäni olen työssäni saavuttanut sen mitä lähdin hakemaan.
Vielä dioraamojen koosta. Näkemäni sota-aiheiset dioraamat ovat usein aivan liian ahtaita, sillä mielestäni alusta on kuin taulunkehys: se rajaa esitettävän asian ja sitoo mallin (talon tai rakennuksen, panssarivaunun…) kokonaisuuteen, tämän vuoksi mallin reunoja ei kannattaisi ylittää. Minua häiritsee alustan reunoilla roikkuvat panssarit, joiden putket sojottavat kymmenen senttiä laidan ulkopuolella. Tuntuu kuin maisemapohja kohta räjähtäisi ahtauttaan, dioraama ei ole tasapainoinen. Mutta tämä on tietenkin vain yksi näkökulma.
Untamo Sallinen kirjoitti:
Noin yleensä minä katson aina kokonaisuutta ja sen herättämää tunnelmaa,varsinkin dioraamoissa, eikä minua silloin häiritse onko lipputangon nuppi sellainen vai tällainen. Jos mallin henki ja tunnelma ovat sopusoinnussa, niin silloin malli on hyvä.
Kokonaisuutta ja tunnelmaa minäkin katson dioraamassa ensimmäiseksi. Jos ne eivät toimi, detaljeilla ei dioraamaa pelasteta.
Minä mainitsin tuosta lipputangon nupista. Ei se minua kylläkään "häiritse", mutta arvostan sitä, että dioraamoissa ja vastaavissa paneudutaan myös yksityiskohtiin. Tunnelmaan tuo ei tietenkään vaikuta.
Älä välitä kaikista kommenteista. Hienosti tehty dio. Puut kiinnostivat minua eniten. Miten olet tehnyt ne? Jokainen meistä tekee virheitä, täydellisyys on katsojan silmässä. Yrittänyttä ei laiteta, oli kyse sitten lapsesta tai aikuisesta.
Komea ja varsin hienosti onnistunut kokonaisuus.Tämä on ainakin omasta mielestä mukavaa vaihtelua ainaisille sotadioille,oot saanut hyvin vangittua arkipäivän elämää.Harvemmin sitä miettii et itekki tulee joskus vanhaksi ja raihnaiseksi,Ehkä sit istuskelee elämäntoverin kanssa penkillä miettimässä elämää:) nurinoista huolimatta upea
tuo postilaatikko on hyvä idea ja nuo figuurit ovat hienoja,upea dioraama.