Pienoismallit.net

IMAM Ro 57bis

IMAM Ro 57bis. 97 laivue.
Rooma Ciampino, heinäkuu 1943.

IMAM Ro 57 oli Italialaisten yritys rakentaa raskashävittäjä. Kone muistutti ulkonäöltään Enlantilaisten Westland Whirlwindiä, mutta aseistuksena oli ainoastaan kaksi 12,7mm:n Breda Safat konekivääriä. Whirlwindissä oli neljä 20mm:n tykkiä. Hävittäjäversio oli kuitenkin valmistuttuaan alitehoinen eikä pärjännyt yksimoottorisille hävittäjille.
Kone suunniteltiin uudelleen pommikoneversioksi ja se nimettiin Ro 57bis:ksi. Konetta tilattiin 90 kappaletta syöksypommittajaversiona. Ainoastaan 60 konetta toimitettiin. Aseistuksena koneessa oli lähteestä riippuen joko kaksi 12,7mm:n konekivääriä tai kaksi 20mm:n tykkiä, sekä yksi 500 kilon pommi rungon alla ja kaksi 250 kilon pommia siivissä.
Kone tuli käyttöön helmikuussa 1943 97:lle laivueelle Rooma-Ciampinon lentotukikohtaan. Kone ei ollut koskaan lentäjien suosiossa, se oli edelleen alitehoinen ja raskas lennettävä. Heinäkuussa laivue siirtyi Cotoneen, jossa 10 laivueen 15:sta koneesta tuhoutui Amerikkalaisten ilmahyökkäyksessä. Tämä päätti koneen tuotannon. Konetta ei ilmeisesti koskaan käytetty taislutoimissa.

Avattuani paketin tuli elävästi mieleen Azurin valmisteet. Valurungossa ei kovin montaa osaa ollut, mutta lisäksi löytyi pieniä pussukoita, joissa oli sekalainen määrä lisäosia. Myös muutama metalliosa oli mukana. Aivan
Ensimmäiseksi ohjaamo kasaan. Aika pelkistetty malli, johon lisäsin istuinvyöt Eduardin sarjasta. en käyttänyt myöskään mukana tullutta etsi-mittaritaulua vaan otin käyttöön muovisen, jossa oli mukana pommitähtäin. Yllättävää kyllä ohjaamo sopi hienosti koneen sisälle. Ongelmia tuli pohjassa olleen lasiosan kanssa. Se ei sopinut lähellekkään. Hiomalla ja leikkaamalla sain vihdoin rungonpuolikkaat kasaan. Siipien ja peräsinten kiinnityksessä ei ollut mitään kohdistus tappeja tai syvennyksiä, joten niiden saaminen suoraan vaati aikapaljon työtä ja mittaamista. Jokaiseen saumaan jäi paljon kitattavaa sekä hiottavaa, jotenka rungon saaminen maalauskuntoon otti urakasta eniten aikaa.
Omat ongelmansa aiheutti myös kuomu. Osa oli aika huonoa valua ja kaikenlisäksi puolinumeroa liian suuri. Kittaamalla ja hiomalla en sai istumaan edes tyydyttävästi. Muita osia, joissa ei ilmeisesti oltu viitsitty paljon mittailla olivat potkurit. Olin koonnut ne ohjeen mukaan ja asentaessani huomasin, että pyöriessään ne katkaisevat koko koneen keulan. Ei muutakun lyhentämään. Lyhensin kutakin potkurinlapaa noin 5mm. Näin ne pääsevät juuri ja juuri pyörimään rungon sivulla. Ehkä oikea lyhennysmäärä olisi ollut 6-7mm.
Maalaus oli helppo. naamiointiväritys oli kahdella eri värillä ja koska edes netistä ei löytynyt okeastaan referenssejä maalasin kokoomisohjeen mukaan. Siirtokuvat istuivat paikoilleen hyvin. Koneen yläpuolen litkutin ruskealla, ja ensimmäistä kertaa litkutus onnistui. Olin tyytyväinen lopputulokseen. Muuten en konetta vanhennellyt. Pohjaan tosin tein likaa ja moottoreihin pakokaasujäljet. Aika paljon tekemistä vaativan mallin jälkeen olenkin lopputulokseen tyytyväinen.

Kommentit

Hieno kone. Natsaa omaan silmään oikein hienosti. Litkutukset ja sävyttäminen onnistuneet hienosti.
Raimo Leino 17.11.2008 14:37 Vastaa lainauksella
Ulkonäön perusteella olisi luullut tämän olleen aikoinaan kovakin taistelukone, mutta kun luki tuon Jussin kirjoittaman tekstin koneen historiasta, niin selvisi että kyseessä olikin jälleen yksi italialainen pettymys - pitkässä italialaisten pettymysten listassa.

Malli sen sijaan ei ole pettymys, vaan oikein hienosti rakennettu. Selvisit voittajana taistelusta tsekkiläistä resiiniä vastaan!
Asiaa! Muutama tumma sävytys mahapuolella näyttää ehkä vähän liikaakin ilmaruiskulla suihkitulta, silti komia kokonaisuus.
Esko Rusi 17.11.2008 16:40 Vastaa lainauksella
Hienot vanhennukset ja lopputulos, vaikeuksien kautta voittoon. Mukava tutustua uusiin konetyyppeihin.
Todella hieno Romeo. Juuri näitä erikoisempia täällä tarvitaan enemmän. Silmä lepää !
Pitkästä aikaa Lentsukke mikä miellyttää meikäläisen silmää. Tyylikkäästä koneesta tehty tyylikäs malli.
Tässä silmä lepää. kiitos tekijälle.
Onhan tämä ylimääräisenkin vaivan jälkeen hieno kone ja mukavaa katseltavaa.Siisti malli ja värit sopivat koneen henkeen ja luonteeseen.
elämä on 19.11.2008 16:28 Vastaa lainauksella
siide. mist noit saa tai voi tilata… :)
Kiitos palautteesta. Kone on ostettu Moduni nettikaupasta.