Pienoismallit.net

Mini Cooper

Tilaustyönä kahden vanhan valokuvan pohjalta tehty malli 60-vuotislahjaksi. Mallin esikuva tuli aikanaan omistajalleen käytettynä ja kylänmiesten ensimmäinen kommentti auton nähtyään oli: "Taitaa olla remppapeli." Mallin piti siis kuvastaa jo parhaat päivänsä nähnyttä Miniä, joka kuitenkin oli kohtalaisessa kunnossa ja pienellä vaivannäöllä ihan siisti. Eli ei ruostetta ja kolhuja, mutta vähän nuhjuisuutta, likaa ja pölyä pintaan kuitenkin.

Malli tehtiin Tamiyan Austin Ministä, joka tarjosi vakiona mm. peltivanteet ja pölykapselit. Ratti piti vaihtaa vasemmalle puolelle, samoin tuulilasinpyyhkimet. Esikuvassa katto oli punainen, kuten auton kori muutenkin. Kuten 70-luvun henkeen kuuluu, takasivulaseihin laitettiin mm. Punainen Sulka-tarra ja vakuutusyhtiön Bonus-tarroja. Nämä, sekä rekisterikilvet toteutettiin siirtokuvina. Lisäksi kyseisen auton historiaan kuuluneet ihmiset piti hahmotella kyytiin. Sisätiloja litkutettiin ja pölytettiin vähän kuluneempaan suuntaan, pakoputki ruostutettiin MIGin pigmenteillä ja autoa pölytettiin helmoista pigmenteillä.

Autolle rakennettiin myös pieni alusta Finnfoamista ja WS:n Lightweight Hydrocalista. Alusta maisemoitiin hiekalla ja erilaisilla sirotteilla. Styreenistä ja Vallejon kitistä tehtiin kilometripylväs, jonka tienumero kuvastaa lahjansaajan merkkipäivää. Malli alustoineen sijoitetaan lopuksi Tamiyan vitriinilaatikkoon, kunhan se saapuu.

Aikataulu rakentamiselle oli tiukka, n. 2 viikkoa, mutta tavoitteeseen päästiin tyydyttävästi.

Kommentit

Mielenkiintoinen malli, tällaisella minäkin ajoni aloitin -73! Väri vaan ei ollut ihan noin punainen (tai sitten se oli aina pesemättä), ja kunto oli paaljon huonompi. Voisin kertoa tarinoita siitä, miten mahanesteet syövyttävät helmapeltejä päätyessään noihin ovien karttataskuihin, mutta jääkööt väliin!
Yksi vain pistää silmään: jos kerran teit töitä noiden pyyhkijöiden kanssa, niin miksi ne ovat lepoasennossa edelleen väärällä puolella? Vai onko tarkoitus kuvata tilannetta, että ne ovat päällä ja liikkeensä äärilaidassa, näin pitkälle vasemmalle ne eivät kuitenkaan liikkuneet. Esim. tässä upload.wikimedia.org…ikipedia/commons/0/0e/1963_Austin_Mini_Cooper_from_The_Italian_Job.JPG on oikeanpuoleisen liikenteen Minin pyyhkijät samalla tavalla kuin ne olivat täälläkin.
J Pokki 15.11.2008 00:18 Vastaa lainauksella
Tervo Salminen kirjoitti:
Yksi vain pistää silmään: jos kerran teit töitä noiden pyyhkijöiden kanssa, niin miksi ne ovat lepoasennossa edelleen väärällä puolella? Vai onko tarkoitus kuvata tilannetta, että ne ovat päällä ja liikkeensä äärilaidassa, näin pitkälle vasemmalle ne eivät kuitenkaan liikkuneet.
Kiitos kommenteista. Tuosta pyyhinasiasta sen verran, että saamassani referenssikuvassa pyyhkimet olivat vasemmassa laidassa, kuskin puolella siis.

Samoin tässä, tässä ja vaikkapa tässä. Ehkä on ollut olemassa kahta eri asennusvaihtoehtoa jostain syystä?

Punainen väri ei esikuvassa ollut alkuperäinen, vaan vaikutti päällemaalatulta, tosiaankin hieman "punaisemmalta" kuin orggisminissä.
PeteU 15.11.2008 04:45 Vastaa lainauksella
Onhan se loogista, kun brittimallissa oli ratti oikealla. Jäänyt kyseinen asennus vasemman puoleiseen ohjausversioon.
Kaksi bensatankin korkkia?!?!?
J Pokki 15.11.2008 09:41 Vastaa lainauksella
Jyrki Salminen kirjoitti:
Kaksi bensatankin korkkia?!?!?
Miksei? Kuten tässä. Kuvista ei 100% varmasti pystynyt näkemään oliko yksi vai kaksi, joten annoin molempien olla.
OK, haukuin väärää puuta, sori! Näitä on tosiaan siis ollut molempia vaihtoehtoja, itselläni kyllä muistaakseni oli normaali, kuvaa en löytänyt etsiskelystä huolimatta. Mikäli oikein muistan, niin jossain malleissa tosiaan oli kaksi tankinkorkkia, toinen mahdollisesti "dummy", eli auton kätisyys päätettiin vasta hihnalla, jolloin korissa oli paikat molemminpuoliseen asennukseen.
J Pokki 15.11.2008 14:16 Vastaa lainauksella
Kuvat ovat surkeita koska mallin luovutus on tänään ja parempi kamera ei ollut käytössäni eilen kun vihdoin sain mallin valmiiksi. Täytyy yrittää jos on mahdollisuus ottaa paremmalla kameralla ja päivänvalossa.
Tervo Salminen kirjoitti:
Mikäli oikein muistan, niin jossain malleissa tosiaan oli kaksi tankinkorkkia, toinen mahdollisesti "dummy", eli auton kätisyys päätettiin vasta hihnalla, jolloin korissa oli paikat molemminpuoliseen asennukseen.
Coopereita oli saatavana kahdella tankilla, joten korkit molemmilla puolilla.
Raimo Leino 15.11.2008 16:00 Vastaa lainauksella
No on kyllä nätti ja nostalginen malli! Tiesittekö muuten, että Marc Bolan kuoli tällaisen Minin kyydissä - hänen vaimonsa oli kuskina. Niin tai pitäisi kai kysyä, että tietääkö jengi, että kuka edes oli Marc Bolan? Huoh…
Raimo Leino kirjoitti:
Niin tai pitäisi kai kysyä, että tietääkö jengi, että kuka edes oli Marc Bolan? Huoh…
Life's a gas, I hope it's gonna last.
Jouni Koski 15.11.2008 18:22 Vastaa lainauksella
Hieno nostalgiamalli!
Ja automallin sisäosat säistetty!!!!! saako noin tehdä? Penkit ovat kylläkin hyvin onnistuneet ;)

Pitäisikö sittenkin tehdä siitä omasta entisestä ferrarinpunaisesta Fiat 600 malli? Tämä ainakin antaa lisää motivaatiota
Tää malli lämmittää. Olin laittamassa 3 1/2. Vaimo ja tytär vaati nelosta. No sinne tuli ja varmaan meni oikeaan osoitteeseen.
J Pokki 16.11.2008 19:01 Vastaa lainauksella
Kiitokset kaikille kommenteista. Malli on nyt toimitettu uudelle omistajalleen ja tyytyväistä palautetta tuli myös sieltä.