Pienoismallit.net

Fw-190 D-9

Muutama vuosi sitten rakentamani Hasegawan pitkänokka.

Ohjaamoa höystetty Eduardin etseillä ja lisätty injektioneuloista tehdyt tykin. ja pitotputki sekä lyijylangasta tehdyt jarruletkut. Antenni on mielestäni hauska yksityiskohta, kuplakuomussa ei ollut antenninkiristysmekanismia ja kuomun ollessa auki antenni lötkötti velttona. Elastaanilanka on mielestäni parasta materiaalia tämän efektin jäljittelyyn. Lisäksi sivuperäsimen päähän on lisätty jousta kuvaava osa punotusta kitarankielestä.

Esikuvana on I/JG26:n kone aivan sodan lopusta. Kyseinen koneyksilö jäi amerikkalaisten saaliiksi Flensburgissa ja referenssikuvat on otettu sen jälkeen, kun koneeseen on jo maalattu liittoutuneiden tunnukset. Kone on aluksi kuulunut III Gruppen kalustoon, mutta kyseinen Gruppe lakkautettiin maaliskuussa 45 ja kalusto ja koneet jaettiin rykmentin muiden laivueiden kesken. Tämä on havaittavissa ylimaalatusta III Gruppen pystypalkista. Muutoin tiedot sodan aikaisesta käytöstä ja koneella lentäneistä lentäjistä puuttuvat.
Sivuperäsimen keltainen on hieman kyseenalainen, saman Gruppen Hans Dortenmannin koneessa tällainen oli varmuudella mutta muutoin tämän kaltaiset maalaukset olivat äärimmäisen harvinaisia sodan tässä vaiheessa. Uudempi oletus onkin, että sivuvakaaja saattoi olla kokonaan maalaamaton ja poikkeava väri johtuisikin eloksoinnista, mitä saksalaiset käyttivät hyvin paljon duralumiiniosien käsittelyyn. Sivuperäsin taas voisi olla esim. RLM 76:lla maalattu.

Kone on ilmeisesti maalattu melko tyypilliseen loppusodan RLM 83 ja 75 kaavioon yläpinnalta, kun taas alapinta on paljon tulkinnanvaraisempi. Rungossa on ilmeisesti käytetty loppusodan väriä, joka muistutti RAF:n Sky sävyä. Käsittääkseni on vieläkin epäselvää, onko tämä jokin saksalaisten virallinen väri vai ainoastaan variantti normaalista RLM 76 väristä. Siivet on maalattu siten, että vain etureunan puoli on saanut värikerroksen ja senkin ilmeisesti yläpinnan sävyllä.

Tämänkin mallin kohdalla pitää pahoitella, että kuvaaminen ei vielä pari vuotta sitten ollut juuri lainkaan hallussa, ilmenee parhaiten punaisen-keltaisenkukertavissa yleiskuvissa.

10.11: Tietokoneen kätköistä löytyi parempia yleiskuvia mallista, vaihdettu.

Kommentit

Ja taas on kyllä aidon näköistä pintaa tuon säistämisen jälkeen! Laskutelineissäkin näkyy olevan täplitysmaalaus?
On pelottavan hieno malli… Elävää pintaa ja camot hyvin maalattu. Ei nuo kuvatkaan nyt niin huonoja ole. Lisää tällaista, pliis.
Kiitoksia palautteesta. Omasta mielestäni yksi parhaista lekomalleistani, tämän jälkeen ei toistaiseksi ole 1/32 mallia itseltäni valmistunutkaan.
Raimo: Siellä telineissä tosiaan oli laikutus ja vastaavaa näkyy muissakin loppusodan Focke Wulfeissa. Isot vaaleansinisenä loistavat laskutelineen peitelevyt eivät varmasti tuntuneet hyvältä idealtya aikana, jolloin Luftwaffe pyrki piilottamaan koneensa mahdollisimman hyvin kentille suojaan rynnäkkökoneilta.
Mitäpä tästä sanoisi… LOISTAVAA ! Yksi parhaista näkemistäni malleista.
Mutta näin nihilistinä voin huomauttaa että yhdessä kuvassa pienen siirtokuvan kalvon reuna näkyy. Muuten täydellinen malli yhdestä hienoimmista koneista.
Tapio Huhtelin kirjoitti:
Mutta näin nihilistinä voin huomauttaa että yhdessä kuvassa pienen siirtokuvan kalvon reuna näkyy.
Kiinnitin huomioni samaan seikkaan. Nykypäivän kamerat on armottomia värkkejä! Uskoakseni kyseessä on tyypillisesti digikameran makron esiinkaivama yksityiskohta jota ei mallissa "livenä" huomaa. Tosiasiassa Harrin mallissa on moisia "virheitä" hämmentävän vähän, vaikka hän onkin kameransa kanssa mennyt melkein malliin kiinni.

Mykistävän hyvää jälkeä! Nähdäänhän tämä Expossa, joohan?!

Mikko
Kiitoksia jälleen palautteesta.

Mikko: Ei nähdä enää Expossa, kun osallistui kisaan 2004 :) Sen jälkeen käytin näytillä muistaakseni 06 Openissa. Nykyään malli on näytillä Keski-Suomen ilmailumuseolla, ja se on käynyt läpi kolme (!) isompaa korjausoperaatiota. Ensimmäisellä kerralla heitin itse päällystakin mallin päälle, kun sitä kuljetettiin autossa avoimessa pahvilaatikossa, toisella kerralla kissanpennut kävelivät mallailupöydällä, kun kone oli juuri saatu takaisin laivuepalvelukseen ja toistaiseksi viimeisen vaurioitumisen aiheutti kaveri, joka tarjosi muuttoapua.
Komia Wulf on.Eipä tätä vastapuolen lentäjä ylhäältä paljoa erota,,on niin upeat maalaukset.Ilmailumuseon mallissa on varmaan jo antennilankakin suorassa,vaikka eipä se paljoa haittaa viikon mallissa.Upea.
Donner und blitzen, onpa komea Wulf. Rakentajan tuntien ei huonoa voi edes kuvitella näkevänsä. Mikon kanssa samaa mieltä, että kamera on armoton ja omasta mielestä ihan hyvän näköisestä omasta mallista paljastuu kuvia katsellessa "outouksia", joita silmä ei näe valmiissa mallissa. Tepolle selvitykseksi, että antennilangan pitääkin Wulfissa olla noin silloin kun kuomu on auki. Näin ainakin isot pojat ovat minulle kertoneet.
Harri Huopainen kirjoitti:
Mikko: Ei nähdä enää Expossa, kun osallistui kisaan 2004 :)
Nytpä muistankin! Taisi voittaa sarjansa?!

Mikko
No hyvä Kauko ja kuomuhan on melkein kiinni jos katsot ihan tarkkaan? Kattosin kyl pikkupoikien laseil,,mut on toi ihan kelpo viikon vaik kahdenki malliks,,,wooooouuuWulf.
Kiitoksia taas palauteesta.

Mikko muisti oikein, malli oli luokkansa ykkönen Expossa 04.

Antennilanka tosiaan lötköttää ihan tarkoituksella, kuten tuossa tekstiosuudessa mainitsin. Siihen en ota kantaa, pitäisikö langan mahdollisesti olla hieman kireämmällä kuomun ollessa tuossa asennossa, aika vaikea asia setviä kuvista varmuudella.
No jokatapauksessa olet tehnyt erittäin hienon mallin,oli antennilanka kuinka vain,,,Scale Aircraft Modelling lehden kanessa oli talvimaalattu,Eduardin Focke Wulf,1:48 malli ja koneen kuomu on enemmän auki kuin täällä olevassa ja antenni lanka oli luotisuorassa ja jutun tekijä; Donald W.Capone II, PhD. Jäisikö tohtorilta jotain oleellista ohi katsojien,,no kaik o mahrollist,,,,,sinun kone kyl muuten vois melkee sanoo hienompi.
Joo, se johtuu siitä, että varhaisessa, päältä tasaisessa kuomussa oli kiristyslaitteisto, joka piti antennin aina kireällä. Kuplakuomussa tämä mekanismi poistettiin ilmeisesti tuotannon yksinkertaistamisen takia tai muuten vaan tarpeettomana.