Pienoismallit.net

Tulenavaus

Suomalaisen "seiskavitosen" tuliasema kesällä 1944 Syvärin rintamalla.

Tykki on Dragonin sarjasta ja miehistö on muunneltu eri figuurisatseista. Ukot ovat pääasiassa Tamiyan ja Dragonin hahmoja ja niitä on poikeuksetta muokattu runsaasti. Todella työlästä, varsinkin kun ei ole figuja tullut enempää harrastettua. Dioraama kuvaa tulenavaushetkeä, tykin johtaja tähystää maalia ja lataaja tunkee kranaattia putkeen. Sivummalla näkyvän montun reunalle on sijoitettu lähipuolustukseen käytetty "Emma" pikakivääri ja pari käsikranaattia.

Dioraaman on tarkoitus kuvata vetäytymisvaiheessa nopeasti kaivettua asemaa, eikä siinä sen takia ole tukkeja ym. vahvistuksina ja miesten suojapoterot ovat melko matalia.

Dragonin sarjassa tuli riittävästi rekvisiittaa, kuten kranaatteja, hylsyjä jä ammuslaatikoita tätä dioraamaa varten.

Maaston materiaaleina on käytetty mm. Woodland scenicsin Turf Soil-ja Green grassia, Statick grassia, GW:n flockia ym. Maaston muodot on tehty balsapölkyistä ja Finn foamin paloista.

Malli menee eräälle tuttavalleni, jonka isä palveli aikanaan vastaavan tykin miehistössä. Dioraama-alustan takaosassa olevaan tyhjään tilaan kiinnitin alueen kartan.

Naamiontioksissa pyrin vaikutelmaan männyn oksista, joita on kasattu aseman reunoille ja varsinkin vaaleina loistavien hiekkakasojen päälle. Lisäksi sotilaat ovat katkaisseet pari ohutta kuusta ja tökänneet ne törröttämään aseman sisälle. Näiden lisäksi naamiontina on käytetty joitakin kuusen oksia ja pari lehtipuun oksaa.

24.10 2008 Viimeinkin valmis. Projekti keskeytyi pitkiksi ajoiksi erinäisistä syistä parikin kertaa ja tuntuma ja mielenkiinto pääsivät häviämään. Viimeistelty juuri ennen Openia ja monin paikoin yksityiskohdissa olisi parantamisen varaa. Viimeisiin lisäyksiin kuuluvat laidat, kiväärit aseman reunalle ja kartat.

Kommentit

On muuten taitavasti toteutettu, kyllä on aidon näköinen maasti ja kasvusto. Tuota kun katselee oikeaa maastoa vasten mitä kuvisa onkin niin voi helposti erehtyä luulemaan että oikae PAK miehistöineen. Tälläsiä lisää näitä on mahtava katsella/ihailla.
Kyllähän tämän kehtaa lahjaksi antaa. Mallissa paljon hienoa, mutta voiton vie tuo mänty, joka ei todellakaan ole mennyt päin mäntyä :-)
Henrik 26.10.2008 16:31 Vastaa lainauksella
Hieno on dioraama. Parissa kuvassa ei edes näytä diolta, on niin aidon näköinen.
Axel 26.10.2008 16:46 Vastaa lainauksella
On kyllä komea! Kasvusto ja maasto ovat taitavasti tehtyjä, ei voi muuta sanoa.
Hemmetin upea! Vähän tuo puu on dioraamassa siinä ja siinäskaalassa, että se onko "oikein". Eli onko se liian lyhyt vai ei… Muuten nappidio!
Vickers 26.10.2008 17:35 Vastaa lainauksella
Malli on todella upea, ihastelin sitä jo Openissa ja kuviakin otin.
Dioraama on toteutettu todella hienosti mutta naamioinnista ja ehkä tuliaseman valinnastakin taitaisi kuitenkin tulla tykkimiehistölle sapiskaa… ;) Itse tykkiä ei ole tässä naamioitu mitenkään.
Mikko A 26.10.2008 18:58 Vastaa lainauksella
Tämä on mielestäni varsin upea! Itselläni on ollut kohta vuoden verran rakenteilla samantyylinen dioraama, noh tykki on sentään jo valmis.
Hienoa työtä! Tykinjohtajaa koitin haeskella kuvista; ampuja siellä on ainakin, samoin lataaja ja ammusmiehet. Johtaja on yleensä hyvän matkaa tykin sivulla koska suupaine nostattaa melkoisen pölypilven, savusta nyt puhumattakaan, joten ihan tykin takaa ei näe minne ammus osuu.
Aivan loistava malli ja hienot kuvat!
Loistavasti tehty ja silmää miellyttävä malli. Parempi voitti ;-)
paljo makso ja mistä ostit?
Enpä keksi mitään järkevää lisättävää edellisiin kommentteihin, ansaitusti viikon malli, onnittelut. Figuurejahan voisi aina parantaa, mutta sehän on jo aivan oma maailmansa.
Kiitoksia palautteesta ja kritiikistä.
Kalle: Tykin asekilpeen voisi tosiaan lisätä oksan tai pari, tämä oli mielessä ennenkuin projekti keskeytyi viimeksi ja unohtui, kun viimeinkin viimeistelin mallin.
Esko: Kyllä se takimmainen ukko on johtaja, sillä on kiikarikin kädessä :) Täytyy sanoa, että en edes ajatellut johtajan sijoittelua tuolta kannalta. Ei vain pidä mainita asiasta kenellekkään…
Antti: Ostin tykn kuivalaiseltg ja ukot tuli eri panskien mujkana. En muista ppaljo makso ku siit on nii paljo aikaa :) Katsotaan, jos seuraavaan projektiin saisi maalattua figuurit hieman paremmin.
Harri Huopainen kirjoitti:
Esko: Kyllä se takimmainen ukko on johtaja, sillä on kiikarikin kädessä :) Täytyy sanoa, että en edes ajatellut johtajan sijoittelua tuolta kannalta. Ei vain pidä mainita asiasta kenellekkään…
OK, pidetään mölyt mahassa, malli on joka tapauksessa hieno, näitä lisää. Jos jatketaan em tykin ominaisuuksista niuhottamista niin kranaatti kuuluu työntää putkeen nyrkillä, ei avokämmenellä. Lukon koneisto työntää nyrkin pois tieltään kun lukko sulkeutuu, mutta avokämmen voi jäädä jumiin ja sitten katkeilee sormia. Lähde: em tykkiä sodan jälkeen kouluttanut kanta-aliupseeri. Mutta pidän pääni kiinni, laita ihmeessä lisää kuvia!
Aivan mahtava dio! Jos kerran on kyse vetäytymisvaiheesta, siis viivytystaistelusta, on aseman toteutus vieläkin uskottavampi! Johtaja nimenomaan on tykin takana. Olen ampunut samanlaisella oikealla tykillä useita panssariammuslaukauksia 1975 kevättalvella varusmiehenä ollessa(PST) Tulijarru löi sivulle todella kovan savu-ja paineiskun, josta syystä suojalevyn etupuolella ja sivulla, siis lähietäisyydellä, ei voinut olla, ellei sitten poterossa. Useimmat varmaan ovat kuulleet siitä Mannerheim-ristin ritarista, joka tähtäimien hajottua ja muiden kaaduttua tähtäsi suoraan putken läpi ja tuhosi useita vihulaisen vaunuja. Onneksi olkoon Harri, näitä lisää!!
Kiitoksia taas palautteesta. Tuo lataajan käsi on hyvä huomio. Laittaisin kyllä lisää kuvia, mutta en ole saanut tarpeeksi tähtiä :) Kansio on täynnä jo näistä kuvista.
JJ Hilska 27.10.2008 22:32 Vastaa lainauksella
Ei voi kuin hämmästellä, voiko tästä enää paremmaksi pistää. Autenttisuus tulee esille erinomaisesti, kuin myös taustatiedot, joihin dioraama pohjautuu. Että on täysin oikea tilanne, tuntemasi henkilön kertoman mukaan tehty. Pointsit siitä, kuten myös on hieno oivallus tuo karttaosio reunassa.
VAU! menen todella sanattomaksi, kokonaisuutena erinomainen. Pidän erityisesti tykistä.
en tiiä mitä sanoo! tosson aito meininki! =D
Mistä olet tehnyt tuon hiekan?
Todella upea dio. Suomiaiheita ei ole ikinä liikaa, kaikki näyttää olevan mukavasti tasapainossa ja dio kuvaa hyvin suomen kohtalonhetkiä. Loistavasti vangittu pala mennyttä aikaa.
Terv:Jarno
mitä tuo kartta oikein on esittävinään tuossa dioraaman sivussa?