Pienoismallit.net

A-7D Corsair II

Model Exposta hankittu Ling Temco Vought A-7D Corsair kakkonen. Viitisen kuukautta siinä kaikkiaan meni. Näitä ei jostain syystä ole juuri galleriassa näkynyt, joten rohkenin lisätä näytille.

Corsair II on vanhoja suosikkejani ja messuilla arvoin pitkään US Navyn ja tämän "Flying Tigers" -version välillä. Poikani mielenkiinto hainsuumalleja kohtaan ratkaisi valinnan (meillä alkaa kohta olla Shark Mouth -minikokoelma pystyssä).

Alusta alkaen rakensin mallin eräänlaisena "opintoprojektina"; vanhana suoraan laatikosta -miehenä koitin soveltaa itselleni uusia tekniikkoja, materiaaleja ja välineitä. Tämä oli ensimmäinen mallini, jossa käytin mm. Revellin neulaliimaa (!), kittiä (Mr White Putty), Micro Solia, tonnista santapaperia, pikaliimaa, jonkin sortin litkutusta jne.

Itse Fujimin malli oli varsin hyvälaatuinen. Kittiä tarvitsi lähinnä siipien ja rungon yläsaumoihin, jotta siipiin sai halutun viiden asteen roikkumiskulman. Samoin eturungon alaosa ilmanottoaukon ympäriltä tarvitsi kittausta. Siihen oli syynä lähinnä itseaiheutetut kohdistusongelmat.

Maalaus hoitui pensselillä ja Diccolla ohennetuilla Humbrolin sävyillä (116, 117, 119). Fujimin maalausohjeet olivat varsin kelvolliset. Hyvä niin, koska referenssikuvia ei löytynyt käytännössä lainkaan. Kreikan ilmavoimien versiosta olisi ollut kuvia sitäkin enemmän. Ainoa kohta, joka maalatessa askarrutti oli ilmanottoaukon sisusta. Ohjeet neuvoivat käyttämään valkoista, mutta valkoinen pelkästään ei näyttänyt oikein tyydyytävältä, joten lisäsin aukon sisäkaulukseen muutaman millin renkaan naamiovärin tummanvihreällä.

Siirokuvat olivat melko jäykkää tavaraa ja Micro Solin käyttö helpotti hieman. Sivuperäsimen merkinnät meni kyllä melkoiseksi turaamiseksi. Pikät ja kapeat siivut eivät meinanneet millään asettua ja Micro Sol -pehmennyksen jälkeen alkoi tietenkin armoton repeily…

Paneelisaumojen litkuttamista ennen homma näytti kuitenkin kohtuullisen hyvältä, joten kävin rohkeasti toimeen. Itku meinasi sen touhun kanssa tulla. Lopulta koitin vain pelastaa sen mikä pelastettavissa oli. Sen ainakin opin, että tässä mittakaavassa (ja näillä taidoilla) pitää todella tarkkaan harkita kannattaako moinen operaatio.

Loppusuoralla tuskastumista aiheutti vielä rynnäkkökoneen aseituksen ripustaminen, josta siitäkään ei meinannut tulla mitään. Toisaalta ilman kunnon paukkuja Corsair ei näytä oikein miltään.

Kommentit

Kyllä on kaunis malli, eteenkin tuo kiilto tässä koneessa tuo juttuja esille. Maalaus jälkeä saa ihailla.
Komea Corsair. Silmää miellyttävä väriyhdistelmä tuossa camokaaviossa. Muistan kyllä omasta lapsuudesta hainhampaiden oudon vetovoiman :-)
Hieno malli ja plussaa hyvästä aihevalinnasta. Corsaii II on kaunis kone ja tuo Vietnamin sodan aikainen kaavio on poikkeuksellisen tyylikäs. Hyvin olet saanut sen tehtyä.
Kalle kirjoitti:
Corsaii II on kaunis kone ja tuo Vietnamin sodan aikainen kaavio on poikkeuksellisen tyylikäs. Hyvin olet saanut sen tehtyä.
Malli on hieno, mutta kyseessä ei ole varsinaisesti Vietnam-kaavio (SEA Camo) vaan "Wraparound SEA- Camouflage" eli kone on ympäriinsä suojamaalattu. Tämä on 23TFW:n kone, jonka tukikohta oli Louisianassa.
Terve

Kiitos kommenteista. Tuon kiillon kanssa olin aluksi hieman ihmeissäni. Käyttämani lakka oli nimittäin Micro Scalen mattaa (flat). Hämmästelin kuinka satiinisen, lähes kiiltävän pinnan se jätti verrattuna aiemmin käyttämääni Xtracrylixin mattalakaan. Lopulta olen kuitenkin tyytyväinen sen antamaan kiiltoon, varsinkin kun pari jälkijunassa löytynyttä referenssikuvaa viittaisi samaan suuntaan.

Hainsuukokoelma jatkuu seuraavaksi G-6 Mersulla.

t. Klaus
Tero Tyni 1.10.2008 14:09 Vastaa lainauksella
Olen huomannut myös että Micron mattalakan kanssa saa olla tarkkana, että se tosiaan antaa matan lopputuloksen. Matta-aines jää usein rajuistakin sekoitteluista huolimatta pullon pohjalle, ja jos käyttää sitä jää tulos vähintäänkin puolikiiltäväksi. Eli olisiko sama juttu? Jollain spatulalla tai tikulla voi raapia ennen sekoittelua pohjan sakat liikkeelle.

Olen toisaalta huomannut että Micron matta ei ole niin matta muutenkaan kuin jotkut toiset. Itsestä se on vain hyvä juttu, täysin matta käy mielestäni vain harvoin mallin kylkeen. Micron lakat eivät myöskään koskaan ole aiheuttaneet "lumihiutaleita" mallin pintaan niinkuin jotkin toiset (Humbrolin matta on aivan mahdoton - en ole saanut sitä koskaan pelittämään).