Legioonalainen
Rooman valtakunnan valiosotilas 100-luvulta jaa.
Tämä on ensimmäinen kokonaan öljyväreillä maalaamani figuuri. Poislukien luonnollisesti metallivärit, jotka maalasin Vallejon akryyleillä. Öljyväreihin päädyin kokeilunhalusta ja siksi että en uskonut saavani muilla maaleilla maalattua paljaiden käsien ja jalkojen suuria ihoalueita luonnollisen näköisiksi. Käytin jälleen 502 Abteilung -öljyvärejä, jotka sopivat hyvin myös figuurien maalaamiseen.
Rakensin figuurin käytännässä suoraan laatikosta, sillä ainoat muutokset taisivat olla pilum-keihään ympärillä olevan narun uusiminen siinä olleiden hankalasti siistittävien valusaumojen vuoksi sekä hienoisen puunsyykuvion kaivertaminen keihään varteen.
MiniArtin figuurit eivät ole erityisen laadukkaita. Yksityiskohdat sekä valujälki jättävät toivomisen varaa ja osien yhteensopivuuskin on melko surkea, joten suoraan laatikosta rakentaminkaan ei ole suoraviivaista. Kittiä kuluu ja viilattavaa riittää. Vaan eipä näillä hintaakaan paljon ole.
Alustana käytin sarjan mukana tulevaa muovialustaa, johon maalasin öljyväreillä etäisesti puunsyitä muistuttavan kuvioinnin. Alustan päälle rakensin 3 mm:n styreenilevystä palan roomalaistyylistä katukivetystä. Piirsin levylle ensin kivetyksen kuvion, leikkasin muovileikkurilla kivet irti, työstin ne veitsellä ja hiomalla lopulliseen muotoonsa ja liimasin kiinni 0,25 mm styreenilevyyn. Kivien välit täytin Mr. Surfacerin sekä hienon hiekan sekoituksella ja laitoin saumoihin muutamia ruohotupsuja Wild Grassista. Myös alustan maalasin öljyväreillä.
Aivan Upea! Mitäpä sitä enempää jaarittelemaan! :D
Öljyvärit näyttävät toimivan oikeinkin moitteettomasti. Figuuri on oikein hieno. Vaan eikö legioonalaisten tunikan (tms.) väri ollutkaan punainen tuolloin…?
Jorma Kim kirjoitti:
Vaan eikö legioonalaisten tunikan (tms.) väri ollutkaan punainen tuolloin…?
En osaa sanoa, kun en aihetta juuri tunne.
Ohjeiden mukaan sekä tunikan että kilven pitäisi olla sinisiä, kun taas netistä löytämieni kuvien perusteella yhdistelmien kirjo oli laaja. Aluksi maalasinkin kilven siniseksi, mutta päädyin lopulta näyttävyyssyistä tähän värikkäämpään vaihtoehtoon.
Mmm… Oma luuloni perustuu ihan vain siihen, että melko monessa kirjassa legioonalaisten vaatteet ovat punaisia, ja joskus ennen muinoin punainen oli sinisen sijaan miesten väri. En kuitenkaan uskalla pelkästään noiden tietojen valossa mennä sanomaan, että figuurisi tunika on väärän värinen. Voihan olla vaikka niinkin, että punainen tunika esiintyi vain tiettynä aikakautena tai vastaavaa… Ehkä lahjan saaja tietää varmaksi? :)
Hyvä Tomi,
aivan mahtavan hienosti onnistunut maalaus! Öljyvärit ovat varmasti hyvä keino mallata laajoja ihoalueita. Akryyleilla pääsee samaan tulokseen vain ruiskulla, mutta sehän onkin huijausta ;)
Tuosta asusteiden väristä; kyllä sininenkin on mahdollinen . Kyllä niitä tuolla maailmalla on näkynyt. Olisko Rooman laivaston väri …
Pekka N.
Punainen tunika? Mitä hel… eikö Asterixin seikkailuista kertovat sarjakuvat olekkaan luotettava referenssi - kaikkihan tietävät, että sen tunikan pitää olla vihreä ;-)
Ei mutta asiaan - Tomin pienoismalleissa, anteeksi siis taideteoksissa ainakin minä kiinnitän erityisesti huomiota noihin upeisiin varjostuksiin ja ihon maalaamiseen. Todella eläväisen näköistä.
Erinomaisen hieno figuuri, näin hyvään lopputulokseen olisi kiva itsekin päästä
Todella hieno! Aluksi katoin että alusta olisi ollu puinen.
Upeaa työtä!! Näköjään injektiomuovi figuureistakin sa kovalla työllä näyttäviä. Luulin mallia aluksi Verlindenin hartsisarjaksi…
Piru kun leuka napsahti lujaa lattiaan, onpas hienosti tehty. Maalaus on todella elävän oloinen ja hienosti olet saanut myös figuurin kasattua. Alustakin täydentää figuurin historiallista taustaa oikein hyvin, kaikki tiethän vievät roomaan.
Tosi hieno,pilumin kädensuojus on aidon näköinen ja mosuri ilmeikäs.Iho näyttää luonnolliselta.
Tunika on saattanut hyvinkin olla sininen,vaihteli ilmeisesti paljonkin legioonien yms. mukaan.Pretoriaanikaartilla oli muistaakseni ainakin sinertävät tai sinipunaiset tunikat.
Jalustan "ootraus" onnistunut erinomaisesti.
On kyllä kaunis figuuri ja alusta toteutettu kanssa samalla taidolla/tyylillä. Nuo metalli osat pistävät silmään aikalailla ovat hienosti maalattu, hei muuten tekivätkö roomalaiset pitkään tuota levypanssari haarniskaa koska muistelisin että siitä luovuttiin työläydentakia että normaali rautarengaspaita oli yleisin…
Tere…
Hieno figuuri, ja kiinnostava koska minulla on sama mies rakenteilla.
Rooman armeijan tunikoiden väreistä ei olla kovin varmoja. Jossain määrin on kyseensalaista oliko edes yhtenäisiä värejä käytössä yleisesti. Omaan roomalaiseeni päädyin maalaamaan tunikan valkoiseksi.
Lähdeaineistojen mukaan ainakin valkoista ja punaista väriä on käytetty. Tacitus mainitsee paraatin yhteydessä prefektien, tribuunien ja vanhempien centurioiden hohtavan valkoiset asut, sen lisäksi egyptistä on löytynyt jonkun yksikön kirjanpitoa jossa tilataan valkoisia tunikoita yksikön käyttöön. Luultavasti tunikoita on kuitenkin ollut eri väreissä. Niiden värit ovat saattaneet mennä yksiköiden mukaan ja sävyt arvojen mukaan, tai sitten eivät. Asiasta ei vain ole tarpeeksi tietoa. Ajan säilyneissä taideteoksissa joissa värejä yhä on, on yleisin väri valkoinen. Tuosta asiasta on tietty se etu että taiteellista vapautta voi käyttää hyvin laajasti ilman että kukaan voi puuttua värikysymykseen kovin kriittisesti. Oma arvioni on että valkoinen, punainen, sininen, ehkä oliivinvihreä käyvät kaikki. Samoin värjäämätön tunika, eli valkoisesta vaaleanharmaaseen ja rusehtavaan kävisi myös. Viittojen väreistä tiedetään että niitä oli sekä tummansinisiä, oliivinvihreitä että rusehtavia. Sotapäälliköillä tiedetään olleen punaiset viitat yleisesti, sillä kun Crassus käytti mustaa viittaa niin se mainitaan erikseen aikalaiskirjoituksissa koska sitä pidettiin huonona enteenä.
Sitten itse figuuriin. Kuten jo sanoin niin hienolta näyttää. Kasvot ja kypärä varsinkin ovat aika vakuuttavat. Tunikan varjostusta en itse pidä kovin luonnollisena, mutta vähemmistöönhän minä jään. Kiilto tietty osaksi häiritsee siinä, eli luonnossa näyttänee paremmalta. Kypärä on hyvin onnistunut ja erityisestä omaa silmääni miellyttää tuo gladiuksen kahva. Pakko kai myöntää että olen itsekkin hiukan hurahtanut antiikin Roomaan.
Kas… jos tekijä ei loukkaannu niin vastaan vielä Jounille.
Ensimäinen varma arkeologinen löytö lorica segmentatasta on Teutoburgin metsän taistelupaikalta löydetty palanen, ja sijoittuu siis vuoteen 9 jaa. mikä on aika paljon aikaisemmin kuin mitä vielä joitakin vuosia sitten arveltiin. Kolmannella vuosisadalla jaa. levyhaarniskan käyttö alkoi vähenemään ja lopulta se katosi kokonaan. Ongelmana siinä oli teknisesti vaativa rakenne ihan valmistamisen suhteen, lisäksi korroosio-ongelmat pronssiosien ja rautaosien välissä ym. Sinänsä suojana se oli erittäin tehokas. Tietääkseni sitä ei koskaan ollut apujoukoilla, vaan ainoastaan legioonalaisilla. Todennäköisesti lorica segmentata oli kuitenkin yleisesti käytössä sen aikavälin mitä sitä nyt muutenkin käytettiin, sillä käsittääkseni sen osia löytyy melko runsaasti kaivauksilta.
Hienosti maalattu mutta timoa mukaellen tunika ei oikein rimmaa muun figun kanssa; näyttää hieman liian kirkkaalta IMHO. Kädenote kilvestä voisi olla tiukempi mutta pientä nipotusta.
Erinomainen lopputulos mielenkiintoisesta aiheesta.
Niko
mitäpä tästäkin kirjoittamaan! Tomi iskee kuin märkä sukka…niin on hyvin tehty ja taiten maalattu figu.Mukava huomata että olet käyttänyt malliin öljyvärejä,niitä itsekkin monasti käytän figuihin.
Upeeta! Mahtavaa! Komea malli, ja todella aidon puumainen alusta. Värit ovat ehkä kuitenkin tunikassa hieman kirkkaat niin kuin tuossa jo aikaisemminkin on mainittu ,Ensimmäiseksi "viaksi" luin kuitenkin ihon täydellisyyden. Kaipaisi hieman miehistä karvaa tms. raajoihin.;)
Tälläiseen suoritukseen kun joskus pääsisi itsekkin.
Todella upeasti maalattu malli, valot ja varjot kohdallaan. Ei voi kun ihastella.
Kas siinähän on itse Titus Pullo sotisovassaan. "Ave Caesar Tomi"