Pienoismallit.net

T-55

Rakennusvaihe

27.8.-07

Aloitin rakentamisen heti muunnostyöllä. Tamiyan valmistaman mallin jokainen telapyörän napa on samankokoinen. Oikeassa elämässä ensimmäisten telapyörien navat ovat muita suuremmat.
www.pienoismallit.net/media/kuvat/01/50/83/015083.jpg
JS-Models tarjoaa korjauksen tähän ongelmaan. JS-Modelsin tekemissä suuremmissa navoissa on kuitenkin virhe (ainakin omasta mielestäni). Kiinnityspultit ovat liian lähellä napaa. Todellisuudessa niiden tulisi olla melkein ulkokehällä.

Veistelin alkuperäisen navan pois askarteluveitsellä ja pienoisporakoneella. Säästin siitä kuitenkin pultit, jotka liimasin JS-Modelsin tarvikeosaan oikeille paikoille.

15.9.-07

Muotoilin lisäpolttoainesäiliöiden "kiinnityspalat" käyttäen hyväksi mallin alkuperäistä osaa. Hitsaussaumat tein venytetystä valutangosta. Ajattelin alunperin korvata vetokoukkujen "saranatapin" etsiosalla, mutta tarkemmin katsottuna mallin alkuperäinen osa onkin lähempänä totuutta.

5.10.-07

Tutkittuani tarkemmin referenssejä, huomasin että mallin vetokoukun "saranatappi" ei sittenkään ole oikean tyyppinen. Korvasin mallin osan Eduardin etsiosalla. Sain rakennettua myös telaketjut valmiiksi. Friulin teloilla saa aikaan juuri oikean tyylisen "roikkumis" efektin. Huomasin kuitenkin harmikseni, että telat eivät istu täysin moitteettomasti vetopyörän ympärille… pitää yrittää korjata jotenkin.

Tämä on toinen malli, johon käytän Friulin valkometalliteloja. Olen ymmärtänyt laatikon mukana tulleista ohjeista, että teloja pitäisi olla kummallekin puolelle vaunua erikseen…siten, että telankengän "reiättömän" puolen saisi laitettua ulospäin. Omissani ei ole ollut kuitenkaan kuin toisen puolen teloja. Onko jollakin samanlaisia kokemuksia? Vai olenko vaan ymmärtänyt asian jotenkin väärin!

12.10.-07

Jouduin viime viikolla ostamaan kolvin korjatakseni autonavaimen kauko-ohjaimen. Eilen selaillessani Sheperd Painen kirjoittamaa kirjaa Modeling Tanks and Military Vehicles palautui mieleeni kolvin käyttömahdollisuus pienoismallien rakentamisen yhteydessä.

Kun olin kerran kolvin ostanut niin päätin yrittää työstää suomalaisen T-55:n etuvalojen suojakehikon … Eilen sain tuhrattua n. 6 tuntia yrityksen ja erehdyksen kautta saadakseni valmiiksi edes jonkinlaisen kyhäelmän (ja poltin samalla sormeni). Aamulla sitä katsoessani lensi se melko nopeasti roskiin. Toisen kappaleen valmistukseen kului aikaa enää n. 1,5 tuntia, ja lopputulos tyydyttää ainakin minua.

Tamiyan sarjan alkuperäinen osa ei ole samanlainen kun suomalaisissa T-55:ssa. Suojakehikon kulmat ovat väärässä asennossa ja siinä on muutama pala liikaa. Kuvassa näkyy oikean tyyppinen suojakehikko.

www.pienoismallit.net/media/kuvat/01/50/53/015053.jpg

18.10.-07

Porasin ja viilasin ilmanottoaukon (mikä sitten ikinä onkaan) ja sen verkon sekä aloitin moottorikantta kiertävän riman valmistamisen. Linkissä kuva rimasta.
tanksinmoscow.com/Poklon/Foto1/T-55_15.jpg

29.10.-07

Moottorikantta kiertävän "riman" kanssa meni hermot useaan otteeseen. Muutamia pieniä detaljeja jäi laittamatta…sormet eivät enää kykene pienempään. Olen merkinnyt kuviin muutoskohteet ja lisäykset joita tein, jos niistä olisi jollekin jotain hyötyä?

1.11.-07

Kasasin tornin pääosat ja lisäsin Eduardin alumiinisen tykinputken. Putken sovite oli loistava. Putki on tosin hiukan puutteellinen…siitä puuttuu rihlat.
Lataajan luukun vaihdoin JS-Modelsin tarvikeosaan. Tarvikeosa on todella hyvän laatuinen ja sopii malliin tarvikeosan ohjeita noudattamalla erinomaisesti. Tein vielä muovilevystä johtajan luukun periskoopit ja kahvan metallilangasta.
Korjasin myös tornin alareunan muotoa tekemällä pienen kulman, joka kiertää koko tornin. Tykin suojakangas loppui alaosassa liian aikaisin, korjasin vajeen lisäämällä koloon Milliputtia ja muotoilin sen suojuksen jatkeeksi.

18.11.-07

Tein malliin muutamia pieniä muutoksia vaunun suomalaistamiseksi. Kiinnitin tornin taakse vain yhden koukun (mallin ohjeiden kahden sijasta).
Tämän lisäksi kiinnitin tornin taakse takalampun/merkkivalon/mikä ikinä sitten lieneekään. Samanlainen "takalamppu" on asennettuna myös T-72M1 vaunuihin. "Takalamppu" ei ilmeisesti ollut alusta asti käytössä, mutta siirryttäessä kolmivärikaavioon T-55 vaunujen osalta niitä ilmeisesti kiinnitettiin joihinkin vaunuihin. T-55M vaunuissa on kaikissa tuo kyseinen "takavalo". Suomalaiset panssarivaunut 1918-1997 kirjassa sivulla 102 on nähtävissä kuva kyseisestä lampusta T-55:ssa.

"Suomalaistamisen" lisäksi parantelin hiukan vaunun detaljeja mm. lisäämällä koaksaalikonekiväärin, lamppujen johdotukset, pultteja ja muttereita sinne tänne, hitsaussaumat, periskoopit, tornia kiertävät kahvat ja tykinputken suojakankaan alapuolisen "riman".

2.12.-07

Maalasin tornin pinnan Mr. Surfacer 500:lla. Muistan jostain lukeneeni, että aineella voisi jäljitellä valettua pintaa. Ensimmäisen maalikerroksen jälkeen pinta ei kuitenkaan muodostunut kovinkaan "röpelöiseksi".

Niinpä kysynkin teiltä viisaammilta, että pitäisikö ainetta "tuputella" mallin pintaan, vai muotoutuuko se röpelöinen pinta vasta muutaman kerroksen jälkeen. Ohentimena käytin Diccoa. Aine tuntuu melko raskaalta levitettäväksi ohentamattomana. Kiitos jo etukäteen.

18.12.-07

Torni on saanut "kovemman" käsittelyn Mr. Surfacer 500:sta ja nyt olen tyytyväinen valetun panssariteräksen jäljitelmään.
Aloitin myös säilytyslaatikoiden ja valojen sekä niiden johtojen rakentamisen. Lisäsin Eduardin etsejä sinne tänne ja joitain osia korvasin omilla paloillani. Valojohdon "suojaputken" tein vanupuikosta. Työstämisen tein samalla tavalla kuin normaalin muovitangon kanssa… Hiukan raskaampaa putkea saa valmiina esim. kuorimalla kytkentälankaa. Lisäsin vaunuun myös Tamiyan sarjasta puuttuvan ajajan periskooppien pesulaitteen nestesäiliön. JS-Modelsin tekemä osa on korkeatasoinen ja kuvaa hyvin esikuvaansa.

5.1.-08

Vaunun vasemman puolen varuslaatikot valmiina. Yllätys, yllätys, että suomalaisten vaunujen laatikoiden lukitusmekanismit poikkesivat taas Tamiyan mallin osista. Jätin suuren osan Eduardin etseistä käyttämättä, johtuen juuri em. ongelmasta ja väänsin erilaisista osista "suomalaiset" mekanismit paikoilleen.

Vaihdoin myös varatelakenkien paikan referenssikuvieni perusteella vaunun vasemmalle puolelle etulokasuojan päälle ja tein lokasuojan lukitusmekanismin metallilangasta ja muovinpaloista.

Törmäsin ensimmäisen kerran tämän mallin osalla huonoon sovitteeseen, kun sovitin ylärunkoa kiinni alarunkoon. Ongelmaa se ei sinänsä tuottanut, mutta aiheutti "ihmettelyä" kun sovitusongelmia ei aiemmin ole ollut.

Viime kesänä ostamani Historex Agentin Punch&Die työkalu on osoittanut olevansa hintansa arvoinen. Kuusikulmaisten pulttien tekeminen on todella helppoa ja vaivatonta. Lisään kuvan myös käyttämästäni mallikirjasta, joka on omasta mielestäni ollut suuri apu varsinkin erilaisten omien osien vääntelyssä.

21.1.-08

Jouduin palaamaan rakennusprosessissa muutaman askeleen taaksepäin. Vaunuyksilö, jota teen poikkeaa muutamilta kohdin "perusversiosta". Tämän johdosta poistin tornista ylimääräiset irtohihnojen lenkit ja lisäsin pienen tarttumakahvan tornin takapuolella. Lisäsin myös vaunun takaosaan kiinnityskohdan raivauslaitteen yhdelle osakokonaisuudelle sekä johtojen suojaputket. Etukannelle rakensin yhden läpiviennin lisää. Myös aikaisemmin tekemäni varatelakenkien kiinnitysosat olivat väärän malliset. Korjasin virheen ja lisäsin L-malliset kiinnitysraudat paikoilleen.

Tamiya ja Eduard eivät ilmoita lisäpolttoainesäiliöiden kiinnityspantojen sijaintia, kun ne eivät ole käytössä. Tästä johtuen kävin ottamassa muutaman kuvan lisää esimerkkivaunusta ja uusien referenssikuvien avulla lisäsin kiinnityspannat vaunun vasemman puolen lokasuojan päälle mallin mukaisesti.
www.pienoismallit.net/media/kuvat/02/57/64/025764.jpg

Huomasin myös jälleen yhden puutteen Tamiyan mallissa (siis mikäli tekee suomi-version). Vaunun oikean puolen lokasuojan päälle polttoainesäiliöiden väliin kuuluu samanlainen "varustelaatikko" kuin on vaunun vasemmassa takakulmassa. Rakensin kopion laatikosta muovilevystä, ylijäämäetseistä ja kohokuviot foliokopiointitekniikalla. Valamalla tämäkin olisi varmasti helpompaa? Tekeleestä tuli jokseenkin rujo, mutta se palvelee riittävässä määrin tarkoitusta.
www.pienoismallit.net/media/kuvat/02/57/65/025765.jpg

Kiitos Esalle asiantuntevasta avusta!

3.2.-08

Hiukan edistystä. Vaunun etupuoli on enää ajovaloja ja niiden kehikkoa vaille valmis…päätin jättää sen hermoja raastavimpana viimeiseksi. Lisäsin vaunun ajajan periskooppien pesulaitteen johdotuksen ja muuta pikku tavaraa etukannelle. Myös kansipolttoainesäiliöt korjasin suomivaunujen mallisiksi. Huomasin taas muutamia (valmiita?) kohti, joissa oli vielä paranneltavaa, näistä näkyvimpänä mainittakoon tornin oikealla puolella oleva painetuulettimen pölynpoistoreikä.

18.2.-08

Kansipolttoainesäiliöt putkituksineen viihdoinkin valmiina. Putket taivutin muotoon kuparilangasta ja yhden ohuemman putken jostain tuntemattomasta metallilangasta. Putket ovat pääosin yhtä langankappaletta pl. kaksi pisimpää palaa. Putkien "yhdyskohdat" tein venytetystä vanupuikosta ja kiristyspannat edellisiin foliosta ja muovitangosta. Kansipolttoainesäiliöiden kiinnitysmekanismit tein styreenilevystä, ylijäämä etseistä ja muovitangosta. Näin jälkikäteen katsottuna kiinnitysmekanismit ovat ehkä turhan massiiviset mittakaavaan nähden.

7.3.-08

Viimeiset laatikot lisätty vaunun oikean lokasuojan päälle. Samalla kertaa koeajoin myös muotoonsa vaunuun hankkimani tarvikevaijerit, jotka ovat puolalaisen Eureka XXL:n valmistamia.
Kuten olin ajatellut, niin suurimman työn ja tuskan aiheutti vaunun valojen kehikko. Sovittaessani aiemmin tekemääni kappaletta vaunun runkoon, totesin että että vähemmällä pääsee, kun kokeilee rakentamista vielä kerran. Lopulta kehikko valoineen päätyi siedettävään muotoon, vaikka muutamia virheitä siitä vielä löytyykin…saa luvan kelvata.

Seuraavaksi odotellaan taas, että lumet sulaa ja tulee lämmin, jotta voin aloittaa maalaamisen takapihan kuistilla.

Kommentit

Taidanpa tilata itsekin tuon muunnossetin. Ajattelin rakentaa luukun ja pyörän navat itse, mutta kai sitä voisi tässätapauksessa venyä ja säästää hermoja.
Totta OH, tuon vetokoukun lukitus-salvan osa on Tamiyan tekemänä lähempänä totuutta kuin Eduardin etsiosan esittämä versio, ainakin Suomi yksilöä tehdessä. Tuossa juuri selailin WWP:n T-54/55 Variants in detail kirjaa niin sieltä löytyi tuota Eduardin esittämää osaa sivulta 101, mutta saman sivun viereisessä kuvassa näkyy hyvin taas tuo Tamiyan esittämä malli. Eli Eduard on ottanut esimerkikseen yhden Tshekkien käyttämän mallin kyseisestä osasta. Minkä verran olet ajatellut käyttää tuon etsiarkin osia tähän projektiin? Itsellänäkin on vastaava Suomi-projekti kohta puolin alkamassa, joten on mielenkiintoista seurata tuota sinun mallin etenemistä. Teetkö tuosta T-55M version vai ns venäläisen?

T. Hessu
OH 26.9.2007 20:07 Vastaa lainauksella
Terve Hessu!

Luettuani kommenttisi, kävin vielä kerran katsomassa referenssini läpi. Ja löysin tietenkin taas uutta asiaa…

Kuvassa on suomalaisen T-54:n vetokoukun lukitussalpa.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/01/27/31/012731.jpg[/img]
Tämä lukitussalpa on siis juuri samanlainen kuin Tamiyan sarjan osa.

Seuraavassa kuvassa on suomalaisen T-55:n vetokoukun lukitussalpa.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/01/27/32/012732.jpg[/img]

…vaikka kuvat ovat rakeisia (ovat muuten sinun ottamia, rajasin niitä hiukan), niin niistä näkee selvästi, että lukitussalvat ovat erilaisia. Eduardin etsiarkin osa vastaa siis juurikin suomalaisen T-55:n/T-55M:n lukitussalpaa.

Revinkin jo vanhan osan pois omasta mallistani ja korvasin sen Eduardin etsiosalla.

Muuten kysymykseesi palatakseni… käytän etsejä ainoastaan tarpeen mukaan, eli kohdissa missä niillä saa aikaan realistisemman lopputuloksen. Vaunusta teen perus T-55 version kolmivärikaaviossa…mieli kyllä tekisi tehdä T-55M, mutta ei taida rahkeet riittää niin suureen muunnosprojektiin.

Laitahan kuvia projektistasi, kun pääset alulle…itse olen tällä hetkellä Friulmodelin telojen kimpussa.
OH 6.10.2007 12:42 Vastaa lainauksella
Kiitos tiedosta Esa. Kiinnityslistoilla tarkoittanet kuvissa ympyröityjen alueiden sisällä olevia suorakaiteenmuotoisia kappaleita?
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/01/33/27/013327.jpg[/img]

Pitänee varmaan vaihtaa tuo yksilönumero Ps 262-59:ksi niin voin laittaa listat kiinni.

Tiedätkö onko -59 yksilössä jotain erikoista, mitä pitäisi ottaa huomioon? Hyvien referenssikuvien löytäminen kun on melko haastavaa.

Telojen suhteen pitänee varmaan seuraavaksi koittaa jonkun muun valmistajan tuotteita…
Moi OH
Näyttävät tosi hyviltä nuo Friulin telat mallisasi, ja kun vertaa miltä näyttää Tamiyan kumilenkit liimattuna ( esim; se minun T-55A mallini jossa on ne sarjan kumilenkit ). Niin on eroa kuin yöllä ja päivällä, irtotelojen hyväksi. Laitan tähän vähän ylös niitä vaunuja joissa nuo kiinnityslistat ovat mukana ja missä vaunuissa taas ei ole. Eli tämä ei ole mikään täydellinen luettelo, mutta pääseepähän ainakin valinnan makuun. Kiinnityslistoilla varustettu ainakin seuraavat vaunut: Ps 262-2, -6, -12, -17, -20, -22, -25, -31, -46, -48, -55, -59 ja Ps 263-1.

Ja sitten seuraavat vaunut jotka ainakin ovat ilman kiinnityslistoja: Ps 262-4, -8, -9, -15, -18, -29, -30, -33, -42, -43, -52, -61 ja Ps 263-10. No tällä luettelolla pystyy valitsemaan jo 26 eri vaunua mistä tietää onko listat vai ei.

T. Hessu
OH 8.10.2007 12:11 Vastaa lainauksella
Esalle ja Heikille kiitos ja kumarrus asiantuntevista tiedoista. Olkoon vaununi yksilömerkintä siis Ps 262-59.

Vielä yksi jatkokysymys, mikäli vaan tiedätte. Kuinka monesta T-55 vaunusta noin suunnilleen tehtiin M-versio?
Okey selvä, kiitos. Miten on onko tuo PT-55 miinajyrä malli tullut jo T-54 kauppojen mukana Suomeen?

T. Hessu
Onko OH eka kerta, kun juottelet metalliosia malliin? On meinaan pikkasen paremman näköinen tuo skrätsiosa kuin alkuperäinen. Vielä sellainen juttu, että käyppä ostamassa jostain erikoisliikeesta juotospastaa kolvaukseen. Juottamisesta tulee näin ollen vieläkin "nautittavampaa" ja helpompaa.

PS. Kolvaus on tullut tällä viikolla erittäin tutuksi koulussa, kun ollaan rakennettu metallista venettä.
OH 12.10.2007 19:59 Vastaa lainauksella
Juu…kyllä oli ensimmäinen kerta. Ihan mukava, joskin aikaa vievä tapa tehdä lisää pientä kikkailua malliin.
Minä olen vetänyt Herra Surfaaceria pintaan "raakana" ja sen jälkeen vielä "töpöttänyt" pintaa pensselillä. Herra Surfaacer vielä siliää hieman kuivuessaan, joten pinnan saa jättää aika rosoiseksi.