Pienoismallit.net

Volvo FM12

Kyseisen mallin rakennus alkoi Italerin Volvo FH16-nupista (3821) josta hyödynnetään hytti, joskin melkoisesti chopattuna sekä renkaat ja joitakin pikkuosia. Malli telitettiin KFS:n osilla, vetoteliä muuttelemalla. Runko, Thermo King, kaappi, siirtokuvat ja hytin sisustuksesta suurin osa yms. jouduttiin toteuttamaan scratchina. Perälautanostin löytyi muinaisesta Italerin Truck Conversion Kitistä, jota on vaikea löytää nykyään.

Toteutus:

Konehuoneeseen ei panostettu juuri lainkaan, koska tarkoitus ei ollut tehdä kippaavaa hyttiä tähän. Runkoa jatkettiin Plastructin profiileilla tarvittavaan mittaan ja vahvistettiin sisäpuolelta messinkiliuskalla. Vetoteli muutettiin vähäisin muutoksin tavalliseksi ilmajousitetuksi nousuteliksi siirtämällä takamollukka 2. akselille ja sijoittamalla lyhyempi kardaani miljoonalaatikkoon. Taka-akseliasetelma korvattiin styreenitangosta ja jousipussit rakennettiin uudestaan kuvaamaan yläasennossa olevia.

Suuritöisin osuus oli luonnollisesti tuo hytin muutostyö. Kingdom trucksilta saa valmista resiinihyttiä juurikin tästä mallista mutta nyt mentiin vaikeamman kautta. Tarkkojen mittausten jälkeen rohkeasti sahaamaan ja kuin ihmeen kaupalla kaikki kävi kivuttomasti. Saadut osat sopivat yhteen vähäisin muokkauksin ja lopputulos vastasi mittoja tarpeeksi tarkasti. Sisustan muokkaus oli seuraava vaihe, vain kojelauta oli käyttökelpoinen. Penkit muovattiin vanhojen päälle ensin pääpiirteet styreenistä toteuttaen, sitten Green Stuffilla topaten ja lopuksi sopiva määrää Green Puttya ja Mr. Dissolved Puttyä sekä erivahvuisia Mr. Surfacereita. Lisättiin myös kyynärnojat ja lopuksi rähinäremmit. Lattia ja muut tilat piti nakertaa kauttaaltaan styreenistä. FH:n tasaisesta lattiasta kun ei ollut lainkaan hyötyä FM-hytissä. Samalla saatiin sisustus vastaamaan tarkemmin esikuvaansa myös yksityiskohdiltaan.
Detaljeina lisättiin puhelin ja länkky sekä erilaisia pikkudetaljeja jotka eivät juuri näy. Heijastinliivit vielä toki apparin selkänojan päälle. Keksin mielestäni kelpo tavan toteuttaa liivit leikkaamalla oikeiden liivien kuvaa kaavana käyttäen (google) karheapintaisesta, paksusta muovikassista liivit. Sitten muotoilin ne paikalleen ja maalasin fluorihohtokeltaisella. Maali tarttui oikein hyvin karheaan pintaan. Kuivuttuaan liivit saivat heijastinnauhat itseliimautuvasta heijastintarrasta. En tiedä mistä olen kyseistä tarraa saanut, mutta se on lähes Bare Metal Foilin ohuista ja vaikutelma oli melko hyvä.

Thermo King ja katon mainostaulu sekä astinsilta ja tikkaat syntyivät taasen styreenistä. TK:n piirustukset piti ensin itse luonnostella, mutta kun siitä selvittiin, oli itse rakentaminen melko helppoa. Tosin puttyä ja hionta-aikaa kului, mutta kuka vanhoja muistelee jne. Katsoin parhaaksi totetuttaa TK:n "maskissa" olevat vaakasuuntaiset rivoitukset messinkiliuskasta hehkuttamalla ja sitten jäähtyneenä muotoon taivuttamalla. Lopuksi Surfacerit pintaan, teräsverkkoa ylös ilmanottoihin ja valmista tuli. Astinsillan verkko on etsattu.

Kaappi syntyi styreenistä mittojen mukaan leikkaamalla, ovet on saatu aikaan liimamalla styreeniliuskoja kuvaamaan tiivisteitä. Mitä helpompaa, sitä helpompaa. Mielestäni on turha ruveta tekemään erillisiä ovia jos niiden ei ole tarkoitus olla aukeavia. Alleajosuojat on tehty erilaisista styreeniliuskoista ja samaten työkalulaatikot erilaisista levyistä. Molemmilla puolilla on samanlaiset laatikot.

Pohjamaalatut osat maalattiin ja erilaiset osakokonaisuudet kasattiin riittävän pitkälle. Salaisena paljastuksena kerrottakoon, että (Bilteman) ruiskun oikkuilu yhdistettynä melko tiukkaan aikatauluun johti pensselimaalaukseen kaiken paitsi kaapin osalta. Vielä hurjempana legendana heitettäköön, että maalaus jouduttiin suorittamaan Revellin punaisella. Ei ollut herkkua ei, ja hiottuakin tuli jokunen kerta. Lopulta lopputulos tyydytti ja oli aika siirtyä lempipuuhaani: Siirtokuvien liimaamiseen.

Lähes kaikki siirtokuvat toteutettiin näin: www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_84/ joka sittemmin ei ollut se paras ratkaisu. Kuten siirtokuvalinkin takaa selviää, laatu oli jokseenkin arveluttavaa. Ihme kyllä kuvat istuivat malliin jotakuinkin mukavasti pienillä vippaskonsteilla, joten ei siinä sen kummempaa. Kyljen iso kuva tehtiin tulostamalla korkearesoluutioisesta originaalista valokuvapaperille ja liimamalla 3M:n sprayliimalla. Tarkkaan leikkaamalla ja huolella sovittamalla operaatio onnistui mielestäni hyvin. Kupruilua tms. ei ole vielä ilmaantunut ja hyvä niin.

Kaikenkaikkiaan mukava ja opettavainen ja palkitseva projekti.

Model Expo 2008 - 3. sija sarjassa hyötyajoneuvot.

Kommentit

Voi hemmetti, alusta ja hyttiratkaisut ovat hyvin lähellä omaa työsuhde autoa.
Koettanut aina välttää työn ja harratusten sotkemista keskenään. Eli olla koskematta raskaan kaluston malleihin. Yhtenä hyvänä syynä ollut tuo fh- ja fm hyttien erilaisuus. No joo se vuodatuksesta.
Hemmetin hieno viirusilmä jakomalli joka tapauksessa! Papukaijan merkit Kimmolle.
J Pokki 2.7.2008 18:28 Vastaa lainauksella
patler brittoni kirjoitti:
Voi hemmetti, alusta ja hyttiratkaisut ovat hyvin lähellä omaa työsuhde autoa.
Koettanut aina välttää työn ja harratusten sotkemista keskenään. Eli olla koskematta raskaan kaluston malleihin. Yhtenä hyvänä syynä ollut tuo fh- ja fm hyttien erilaisuus. No joo se vuodatuksesta.
Hemmetin hieno viirusilmä jakomalli joka tapauksessa! Papukaijan merkit Kimmolle.
Toivottavasti en pilannut päivääsi tuomalla tätä esille… But who's Kimmo
Kuvista ei näe taustapeilien peilipintaa. Peilipinta on aina haaste, kuinka toteutit sen?
Hyttiin toivoisi niitä puuttuvia kahvoja tuulilasin alle, ajattelitko lisätä ne vielä?
Ehkä makuasia, mutta mielestäni renkaisiin tehty kevytkin vanhennus saisi ne näyttämään aidommilta ja kruunaisi tämän mallin.
Kokonaisuus näyttää erittäin hyvältä, en muista galleriasta toista yhtä hyvin toteutettua raskaan kaluston mallia.
J Pokki 2.7.2008 18:41 Vastaa lainauksella
Kahvat lisätään, renkaita vanhensin Tamiyan puutereilla mutta on totta että vähän lisää ne kaipaisivat. Peilipinnan toteutin Alcladin kromilla. Lopputulos oli ihan ok.
Tähän piti syventyä oikein pidemmäksi aikaa,hyvin on muutokset onnistuneet ainakin näin maallikon silmin.

OT: "Baritoni" varmaan Hyttisen Kimmoa tarkoitti epähuomiossa,taitava kaveri hänkin näitä rakentamaan.
Expossa jo katselin hienoa mallia, mutta nyt kun näkee työselostuksen, niin ihallaan vielä enemmän. Tästä onkin hyvä mennä hieman asian viereen…
Näyttelyiden tuomareilla olisi hyvä olla jonkinlainen tietämys arvostelemastaan sarjasta. Uskallan tunnustaa, että meikäläinen oli suu auki arvostelemassa raskasta kalustoa expossa, ja oli hieman outo, ja hikinen urakka. Varsinkin kun ikinä ei ole kasannut yhtäkään kunnon automallia, ja muutenkaan eivät varsinkaan isommat autot ole tuttuja.
On todella hienosti toteutettu! Teitkö tuon takalaitanosturinkin skrätsinä? Itsekin pyrkinyt pitämään näppini erossa näistä raskaista vehkeistä, kaverin hallilla niihin kyllä sais tutustua ihan riittävästi. Valokuvia on sentään joutunut hänen 1:1 tuotannostaan ottamaan (MMR, jos tekijälle sanoo mitään).
Thomson 2.7.2008 21:43 Vastaa lainauksella
Erittäin hieno auto…
Tervo Salminen kirjoitti:
Teitkö tuon takalaitanosturinkin skrätsinä?
Vastaan rakentajan puolesta, että tuollahan asia kerrotaan alkuteksteissä; se on Italerin Truck Accesories Setistä.
Pekka Muikku kirjoitti:
Tervo Salminen kirjoitti:
Teitkö tuon takalaitanosturinkin skrätsinä?
Vastaan rakentajan puolesta, että tuollahan asia kerrotaan alkuteksteissä; se on Italerin Truck Accesories Setistä.
Kiitti, jäi toi eka kappale lukematta, kun kuvittelin tiedon löytyvän tuosta toteutuskuvauksesta!
Papukaija tarkoitettu teille J.Pokki . Jostain syystä vain naputtelin paikallisen hevikaraokemestari K.Pokin etunimen. että semmonen tarina. Olin nimittäin just lähdössa yövuoroon Fm:n ratin taakse.
J Pokki 3.7.2008 06:20 Vastaa lainauksella
Ymmärrän, yövuoro on paha juttu, nimimerkillä 4 vuosi menossa putkeen.
J Pokki 3.7.2008 09:38 Vastaa lainauksella
Tervo Salminen kirjoitti:
(MMR, jos tekijälle sanoo mitään).
Jaa se Keravan MMR? Voisitkin hoidella sitä kautta vähän Scanian ja Volvon bodybuildertietoja eli toisinsanoen lähinnä mittakuvia allekirjoittaneelle ;-) …
Samuli S 3.7.2008 09:46 Vastaa lainauksella
HIENO, ETTÄ OSAA OLLA HIENO!!!!!!!!!!!! MAHTAVAA!
Kyllähän se on vaan kertakaikkiaan komia peli. Expossa tätä kerkesinkin jo katseleen hieman tarkemmin. Kyllä olet tosi kovan homman tehnyt et olet muuttanut Fh globen Fm päiväversioon. Joskus olen itsekkin miettinyt et voisi tuon fh tiputtaa maisterin tasolle, mut on jäänyt tekemättä koska on vaikuttanut liian työläältä hommalta. Mut Nyt on vähän osviittaa et se on mahollinen tehä niin mikä jottei sit joskus voisi itekin kokeilla tuota hommaa:) Kuinkas pitkä tuo kaappi on niinkuin tuossa oikeassa vehkees?? ja mikä on akseliväli?? aattelin vaan kun on kumman takana tuo akselisto tuos oikiassakin. Varmaan mukavan kankee peli jakaa jossakin kylillä:))
J Pokki 4.7.2008 15:29 Vastaa lainauksella
Pekka Muikku kirjoitti:
Tervo Salminen kirjoitti:
Teitkö tuon takalaitanosturinkin skrätsinä?
Vastaan rakentajan puolesta, että tuollahan asia kerrotaan alkuteksteissä; se on Italerin Truck Accesories Setistä.
Tämän kohdan jouduin muuten äsken korjaamaan nyt kun muistin, että kyse olikin Truck Conversion Kitistä. Siltä varalta jos jokuu hakee esim ebaysta.
J Pokki 7.7.2008 10:43 Vastaa lainauksella
Markku Salo kirjoitti:
Kuinkas pitkä tuo kaappi on niinkuin tuossa oikeassa vehkees?? ja mikä on akseliväli?? aattelin vaan kun on kumman takana tuo akselisto tuos oikiassakin.
Kaappi oli muistaakseni about 9 metrinen ja akseliväli taisi olla 630 cm. Takaylitys 345 cm. Kokopituus 1111 cm. Ihan ulkomuistista mutta sinnepäin.
Lappu 20.11.2008 20:50 Vastaa lainauksella
Todella houkuttelevan näköinen rekka =)
tulee nälkä kun katsoo tätä mallia
mistähän tuo takalaita noistin on ostettu?
J Pokki 15.11.2009 23:05 Vastaa lainauksella
Tuo nimenomainen nostin on ostettu Tietonikkarista vuonna 1999. Se kuului italerin Truck Conversion Kitiin jota ei ole valmistettu enää moneen vuoteen. eBay on siis paikka josta sitä voi etsiskellä joko kokonaisena pakettina tai toisinaan löytyy myös osiin pilkottuna (Nostin, nosturi, muut sälät)
Jopas on upea pihvinkuljetin. Täytyy nostaa hattua muutos työlle! ****