Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf109G-6

MT-507 Utti 1953

Tarkoituksena olisi rakentaa Suomen Ilmavoimien Bf109G-6 käyttäen pohjana Hasegawan Bf109G-14-sarjaa, tämä sen takia koska esikuvassa (MT-507) on uudempi ns. Erla Haube -kuomu jota ei tule saman valmistajan G-6 mallissa. G-14:ssa tosin on korkeampi sivuvakaaja jonka olen korvannut matalalla G-6-sarjan osalla. Malli tulee esittämään yksilöä 50-luvun alusta kokardeineen ja todella kuluneine maalipintoineen.

3.7. Mersu -projekti jatkuu taas yli puolen vuoden tauon jälkeen…

24.1. Kesällä maalattu kauttaaltaan, ruiskun letkuun oli kertynyt vettä ja päätti sitten tulla ulos kesken rungon maalauksen. Runkoa nyt vähän hiottu ja odottelee korjausmaalausta. Seuraavaksi palkkiristien maalaus ja niiden ylimaalaus.

30.1 Rungon maalausta korjailtu, en ole täysin tyytyväinen, korjailen vielä RLM 76:lla. Arbeitet nicht, tai jotain sinnepäin.

4.4. Rungon maalausta korjattu, nyt alkaa näyttämään siltä miltä pitäisi. Värirajat olivat liian utuiset, nyt on huomattavasti paremmat.

7.4. Palkkiristit maalattu ja kevyesti hiottu maskien aiheuttamat kohoreunat. Alapuolen risteistä lähti hieman maalia, mutta nehän kuitenkin ylimaalataan lähes kokonaan.

10.4. Palkkiristien ylimaalaus tehty osittain. Ylimaalauksen jälkeen hion maalauskohtia vielä hieman hiomakankaalla, jotta palkkiristit läpikuultavat enemmän.

16.4. Suomalaisten hakaristien peittomaalaukset lisätty.

20.4. Alapuolen peittomaalaukset tehty.

24.4. Siirtokuvat laitettu ja vanhennusta tehty sekä mattalakkaus. Kuomun maskiteipit irtosivat vaivatta melkein vuoden kiinniolon jälkeen, Hail to Tamiya!

29.4. Lisäsin muutaman detaljikuvan sekä kuvia toiselta kyljeltä.

3.6. Jälleen mersun kimpussa. Rakentelin radioantennia sekä kuomun tukivaijeria. Antennista puuttuu vielä eristeet.

10.6. Mersu on vihdoin, kahden vuoden jälkeen valmis. Noin kolmen korjauskerran jälkeen vahvistin kannuspyörän tekemällä telinevarren keskiosan injektioneulasta ja poraamalla varsinaiseen kannuspyörään reiän ja työntämällä teräslankaa telinevarren ja pyörän sisään. Nyt saa tehdä pahempiakin pomppulaskuja.
Jonkinlainen dioraama-alustakin mersulle tulee, mutta se on sitten toinen tarina.
Pahoittelen hieman hämäriä kuvia, valaistuksena oli kaksi Lival-pöytälamppua; ei riittänyt tällä kertaa.

30.7. Lisätty parempia kuvia.

6.8. Alusta ja figuuri lisätty.

Kommentit

Moi, Antti!
Onpa hieno lento kone , osaisimpa minäkin noin tarkasti tehdä pienois malleja :)
Tosi upeeta työtä! Miten vanhensit istuinvyöt?
Kiitos, litkutin vyöt ruskealla öljyvärillä.
"Moi, Antti!
Onpa hieno lento kone , osaisimpa minäkin noin tarkasti tehdä pienois malleja :)"

kyllä minä voin sinulle opettaa tätä rakentamista kun olet samalla luokallakin
Komea aihio! Joo, ei tuo Peten työpöytä taida kovin kaukana olla, pojilla on kyl Ika-motissa aikaa puuhailla…
Janne V 28.5.2007 21:40 Vastaa lainauksella
Onkos mersu edistynyt?
Voivoi kunpa olisikin, kaikkia muita projekteja ollut nyt välissä mutta täytyy laittaa mersu läjään tässä kesän aikana.
KimmoR 3.7.2007 19:01 Vastaa lainauksella
Mulla on tosta koneesta pari vanhaa m/v valokuvaa, yks kooltaan n. 40- 45 x 30-35 cm, tuollai silmämitalla arvioiden. Tosin siinä kuvassa koneessa on vielä sota-ajan merkinnät. Mielenkiinnolla odotan kun koneesi valmistuu. Pääsee näkeen miltä se näyttää väreissä.
Mielenkiintoista. MT-507 tosin ei päässyt tositoimiin pitkäksi aikaa kun sota ehti loppua. Tämä yksilöhän löytyy Keski-Suomen Ilmailumuseosta sota-ajan väreihin entisöitynä.
Hei!

Sinulta näyttää tuo maalaaminen onnistuvan, joten olisiko sinulla antaa hyviä vinkkejä siitä. Esim: kuinka saa maalattua vauhtiraitoja koneen kylkeen. Itselläni on sellainen bilteman kynäruisku johon tulee paineilmapullo kiinni. Ja vinkkiä saa antaa muihinkin työvaiheisiin. Minullahan on se cessna projekti.
Laita kuvia, jos olet ehtinyt mersua kokoamaan? Itsellä hyllyssä odottamassa 1/48 Bf109G-6, josta on myös tarkoitus tehdä Suomi-versio.
Kiitos. Ei ole vielä valmis, projekti on hieman jäissä. Laitan jossain vaiheessa kuvia tämänhetkisestä tilasta.
Lyijylankaa löytyy kalastustarvikeliikkeistä, käytetään vieheiden teossa. Tuota ohutta kuparilevyä löytyi kirpparilta, en tiedä mistä sitä saisi lisää.
Kuparilevyä löytyy askarteluliikkeistä. Jotain 0,1-0,5 mm paksuista. Eri värisiä. Mm. Harrasteesta ja Hobby Pointista löytyy.
Antti kirjoitti:
Kuparilevyä löytyy askarteluliikkeistä. Jotain 0,1-0,5 mm paksuista. Eri värisiä. Mm. Harrasteesta ja Hobby Pointista löytyy.
Kupari levyn korvasin olut tölkistä otetulla alumiinilla, sekin on aika ohutta, mutta ei voi taittaa samasta kohtaa montaa kertaa muuten murtuu.

Ja malli on hieno, itselläni on myös työn alla mersu, tosin odotettavissa ei ole samaa tasoa oleva.
Hiljaa hyvää tulee… Mukavan näköistä yksityiskohtaa pukkaa esille. ( vaikka en Lekoista mitään ymmärräkkään .-) Seuraillaan projektia…
Hyvin näyttää etenevän koneesi.
Myös ohjaamon tarkat yksityiskohdat ovat hyvä lisäys.
Vaaleampi violetinharmaa on RLM 75, jolla on peitetty vanhoja tunnuksia sekä rungon itärintamanauha. Lähes kaikki laikut on maalattu RLM 74:llä.
Näyttää uhkaavasti siltä, että keskimääräistä hienompi malli on syntymässä. Laikutkin näyttävät onnistuneen oikein hyvin. Helpommalla olisit mielestäni päässyt, jos olisit tehnyt kesän -44 koneen v. 1954 väsyneen koneen reppanan sijasta :)
Buenoo! Sait vihdoinkin tämänkin mallin työnalle taas. On sitä ooteltukin;) Maalasitko Badger 100:lla vai sillä sun kopioruiskulla?
Danke! Badger 100:lla, sai tosi hyvää jälkeä. Harri, helpompi ei kuulu sanavarastooni :D vuoden -53 Harri, vuoden -53 ;)
Kiitos Tave! Ei se vaadi kuin paljon harjoitusta ja kärsivällisyyttä ;)
Siistiä ja huolellista työtä! Ja työvaiheiden dokumentointi perusteellista ja huolellista. Ammattimainen ote!
AKK 24.4.2008 16:54 Vastaa lainauksella
Todellä näyttävä malli tulossa Antti. On aina hienoa nähdä yksityiskohtaista ja kärsivällistä mallausta.
Ne on tehty Citadelin ruskean Inkin ja mustan akryylivärin sekoituksesta, kannattaa kokeilla myös öljyväreillä, vaatii vain pitemmän kuivumisajan.
Harri Huopainen kirjoitti:
Näyttää uhkaavasti siltä, että keskimääräistä hienompi malli on syntymässä. Laikutkin näyttävät onnistuneen oikein hyvin. Helpommalla olisit mielestäni päässyt, jos olisit tehnyt kesän -44 koneen v. 1954 väsyneen koneen reppanan sijasta :)
Hittolainen, olihan se viimeinen lento -54 eikä -53, muistin väärin. Mulla tuntuu olevan paha tapa tehdä asiat aina vaikeimman kautta :P.
Kiitokset taas kommenteista!
Scheisse kun on hieno! Pitää huomenna tutustua ja käpelöidä tarkemmin Model Expossa tätä jos saat sen sinne.
Todella hienoa ja yksityiskohtaista työtä. Sehän näyttää uskottavammalta kuin oikea!
Eipä ehtinyt Expoon, ensi vuonna sitten. Kiitos ja kumarrus!
JJ Hilska 29.4.2008 23:43 Vastaa lainauksella
Onpas "elävän" näköinen Mersu :)
Joo,kovasti tuli mieleen ne sotavuosien jälkeen Utissa otetut värikuvat. Henkii tuota aikaa erittäin vahvasti. Hieno!
Onko mallin kansio jäänyt vain klikkaamatta valmiiksi, vai meinaatko vielä tehdä säätöjä? Tässä vaiheessa voi jo sanoa, että onneksi olkoon, komea malli syntyi. Öljy ym. likavalumat näyttävät aina yhtä hyviltä vanhennuksessa :) Itse ruiskuttelisin pohjaan ehkä vielä hillityn tumman likakerroksen siipien väliselle alueelle siten, että töhkän määrä vähenee rungossa taaksepäin mentäessä.

Rispektii ja sillai, rakenna lisää 1/32 lekoja!

P.S. Mul on toi sama ja rewelln K malli kans :)
No herranen aika, tästähän puuttuu vielä vaikka mitä, antennivaijerit, kuomun kiinnitysmekanismi ja vaijeri.
Kiitos kuitenkin, pitää varmaan lisätä kuraa vielä pohjaan ym. säätöä.
Mut sit mä ostan Rewelin 1/32 olikse lysander ku se on iso ja sillai :)
Kaunista jälkeä, eikö totta?

Niin no, tämä on erittäin siisti Mersu tai siis voiko tuota kirjaimellisesti siistiksi sanoa, kun vanhennuskin on onnistunut yhtä hyvin kuin kaikki muukiin.

Tämä on minun oma mielipide; Mutta mun mielestä tuo kone näytti hienommalta kun siinä ei ollut vanhennusta lainkaan, mutta eikös tuo vanhennus perinteisesti kuulukkin pienoismallihin. Miten muuten sait spinneriin noin siististi nuo raidat maalattua? : )
Kyllähän puhdas kone näyttäisi paljon hienommalta, mutta sitten se ei olisi realistinen. Jos haluaisi täysin puhtaan ja uudenkarhean mersun, esikuvan pitäisi olla sellainen joka olisi juuri tullut tehtaalta ulos. Vanhennus riippuu täysin esikuvasta, mitenkään pakollista se ei ole.
Spinneri on maalattu käyttäen Tamiyan maskiteipistä leikattua suikaletta maskina.
Antti Lappalainen kirjoitti:
sitten se ei olisi realistinen.
Niin, tuota juuri tarkoitinkin : ) Minulla ei tuo maskiteipin kanssa pelaaminen aina onnistu.
-QWQ- 3.6.2008 15:30 Vastaa lainauksella
Rikollisen hieno! Olen katsellut paljon sun muitakin mallejasi ja on pakko todeta että olet gallerian monipuolisin mallari. Kaikki mallit joihin kosket, ovat rikollisen hienoja…
Guilty as charged, kiitos!
Todella vaikuttavia yksityiskohtia noissa vaijereissa. Miten nuo jouset on tehty?
Pyöritin ohutta käämilankaa nuppineulan ympärille.
On se upeeta työtä, ei voi muuta sanoa! Taattua MARAa;)
Taidanpa matkia tuota aika raskaasti lähitulevaisuudessa. Sanokaas ihmiset, voiko G-10:n muuttaa G-6:ksi madaltamalla peräsintä, kaventamalla potkureita ja muuttamalla paria ilmanottoaukkoa & kuhmua, vai onko runko jotenkin pahastikin eri muotoinen?
^Tästähän oli joku aika keskustelukin, asian ydin: periaatteessa voi muokata, mutta ei maksa vaivaa, kun sarjoja on hyvin saatavilla.

Mutta, erittäin hieno mersu. Hyvä nähdä sodanjälkeisessäkin kuosissa olevia koneita.
Kiitos.
Hyvällä kynäruiskulla tulee yleensä siisti pinta, ei se ihmeitä vaadi. Eipä tuo potkuri kovin vaikea ollut maalata, eikä spinnerikään, ruiskulla maalattu nekin. Spinneriä viimeistelin siveltimellä.
Ne kaksi vuotta olivat tämän arvoiset :D todella upea malli,ja vielä Suomi
Voi pyhä p**se!!!:O En oo koskaan nähnyt hienompaa mallia mersusta! Oikeesti. Käsittämättömän aidon näköinen tos oletuskuvassa ja pohjan vanhennus ja kaikki muukin!

Besto kitto x 32582035235
Samuli L. 10.6.2008 17:25 Vastaa lainauksella
Täytyy kyllä sanoa että tämä on hienoin lentokone mitä tällä (ja monella muullakin) sivulla olen nähnyt. Upea kerrassaan!
Nöyrimmät kiitokset!
NT 10.6.2008 21:19 Vastaa lainauksella
On kyllä todella hieno kone, ei voi muuta sanoa. Mielestäni ehkä paras lentokone mitä olen tämän kolmen vuoden mallailuaikanani nähnyt. Minkälainen kone oli rakentaa,mistä ostit ja paljonko maksoi? (olipa siinä paljon kysymyksiä)
Hasegawan mallithan on yleensä melko vaivattomia rakentaa, kuten tämäkin. Ostettu aikoinaan muistaakseni Harrasteesta, maksoi n. 50e.
Terve,
onpas hieno mersu! harmillisesti ainakin jossain kuvassa "älä astu"-dekaali ei ollut asettunut tiiviisti paikalleen vaan hopeoi:/ Tosin se on suht helposti paikattavissa. Itse inhoan yli kaiken noita pieniä dekaalipirulaisia.

Niko
Onhan kaksi vuotta tietysti pitkä aika, mutta on se niin perhanan hieno! Ei voi sanoa, että olisi aika hukkaan mennyt.
Olihan tuossa aika pitkiä taukoja välillä, etten sentään kahta vuotta putkeen tehnyt. Itseänikin harmittaa nuo varoitustekstien hopeoinnit, pitänee yrittää vielä korjata neulalla ja micro solilla. Eipä noiden pois jättäminenkään kovin paha synti varmaan olisi ollut, ovat voineet kuluakin jo pois tuossa vaiheessa.
Antti Lappalainen kirjoitti:
Olihan tuossa aika pitkiä taukoja välillä, etten sentään kahta vuotta putkeen tehnyt. Itseänikin harmittaa nuo varoitustekstien hopeoinnit, pitänee yrittää vielä korjata neulalla ja micro solilla. Eipä noiden pois jättäminenkään kovin paha synti varmaan olisi ollut, ovat voineet kuluakin jo pois tuossa vaiheessa.
Ja jos sattuu löytymään Tamiyan super thin cement vai oliko se nyt extra thin. Sillä voit HYVIN varovasti sulattaa dekaalit mallin pintaan. Itselläni on tuo konsti onnistunut ihan mukavasti. Kiitokset vinkistä muuten Ami Lappalaiselle:)

Niko
Nikoaspo kirjoitti:
Antti Lappalainen kirjoitti:
Olihan tuossa aika pitkiä taukoja välillä, etten sentään kahta vuotta putkeen tehnyt. Itseänikin harmittaa nuo varoitustekstien hopeoinnit, pitänee yrittää vielä korjata neulalla ja micro solilla. Eipä noiden pois jättäminenkään kovin paha synti varmaan olisi ollut, ovat voineet kuluakin jo pois tuossa vaiheessa.
Ja jos sattuu löytymään Tamiyan super thin cement vai oliko se nyt extra thin. Sillä voit HYVIN varovasti sulattaa dekaalit mallin pintaan. Itselläni on tuo konsti onnistunut ihan mukavasti. Kiitokset vinkistä muuten Ami Lappalaiselle:)

Niko
Onnistuuko tuo neulan reikien kautta valutettuna, vaikka lakka on jo päällä?
Mulla on onnistunut micro solin laittaminen lakattuun siirtokuvaan jo kun tein reikiä tarpeeksi. Hyvin sulautui kiinni pintaan. Toi on uus kikka tuo Extra Thin Cement jota pitää kokeilla hankaliin dekaaleihin.
Harmaan Humbrolilla, puun värit Vallejolla sekä Citadelin inkillä.
Mun mielestä erittäin taidokas malli mutta nopottamista löysin, spinnerin potkurin lapojen kuunto on aika hyvä muuhun koneeseen verrattuna.
Kiitoksia! Laitoin pari uutta kuvaa.
Johannes F kirjoitti:
Mun mielestä erittäin taidokas malli mutta nopottamista löysin, spinnerin potkurin lapojen kuunto on aika hyvä muuhun koneeseen verrattuna.
Potkuri on yksi niistä lentokoneen osista, jonka kunto täytyy olla hyvä, parhaan suorituskyvyn aikaansaamiseksi. Sen vuoksi se huolletaan ja maalataan melko usein, joten kovin pahaan kuntoon se ei ehdi päästä. Sota-aikana asia on tietysti voinut olla eri, kuten joistain kuvista voi päätellä. Mutta näin rauhan aikana.
Spinnerin maalaus on myös melko tuore, joten se ei ole ehtinyt kulumaan.
Tässä vielä todistusaineistoa:
[img]http://www.messerschmitt109.com/finlande/33b.jpg[/img]
Teen itse sodan jälkeistä Messerschmittiä, ja olen ahkerasti kuolannut/yrittänyt jäljitellä näitä kuviasi. Hassua kyllä olet tehnyt mallisi alle juuri samanlaista betonilaattaa jota itsekin meinasin. Mitäkähän matskua käytit betoniksi, vai oletko vain kuluttanut muovilevyä?
Betonilaatoitus ja hiekkakenttä on samaa materiaalia, eli Finnfoam-eristelevyä. Laattojen rajat on tehty veitsellä ja hiekka-alue on hiottu hieman alemmaksi. Sen jälkeen päälle on töpötelty siveltimellä kevytsiloite-vesi-puuliima-sotkua ja hiekka-alueelle sekaan on laitettu vielä hienoa hiekkaa. Lopuksi ruiskumaalaus, heinikko ja litkuttelut.
Kyllä tulee, jos vain itse pääsen paikalle. Nyt se menee "näytille" Finndomolle. Kiitos
AKK 24.10.2008 15:22 Vastaa lainauksella
Uskomattoman upea malli. Figuuri ja pohjakin onnistunut todella hyvin. Annan mallillesi täydet 5 tähteä ja tämä on ensimmäinen kerta kun annan täydet 5 tähteä tällä saitilla.
Viisi tähteä myös täältä. Jos tuota rupeaa vielä parantamaan niin menee pilalle.
Kiitos kehuista! Malli oli näytillä IPMS Openissa, voin luvata etten enää koske malliin edes pitkällä siveltimellä :)