Pienoismallit.net

Suame sankari mää ole

Kohtaus eräästä suomalaisesta sotaelokuvasta?

Eli aluillaan oleva yritelmä tehdä dioraama Tuntemattoman Hietasesta, tuhoamansa Klimin vieressä. :)

"Hietanen" on muokattu Italierin sarjasta, missä on lepääviä saksalaisia, ja on varmaan lähempänä 1/32 kokoluokkaa. Ainakin jos vertaa mukana oleviin Tamiyan ukkoihin?

Pulttiklimi on Trumpeterin sarja, ja rakentuu aikalailla suoraan laatikosta. Paitsi että laitan alle metallitelat.

Dion pohjan ajattelin päällystää aidolla sammaleella + jollain rouhella. Kaatunut juurakko pitää muotoillla , ja tehdä pari muuta puuta taustalle.

Vaihteeksi ainakin hieman pienempi työ… voi jopa valmistua kesän aikana.

Ja ankara kritiikki/muutosehdotukset sallittu, ja jopa suotavaa.

26.5.2008

Dioraaman pohja on nyt aluillaan. Neuvoista huolimatta liimasin styroksin päälle erilaisia pieniä sammaleita. Samalla yritin naamioida juurakon sammaleella. Kuoppiin ripottelin sammalpalojen pohjasta raaputetua multaa liiman päälle.
Tankin ajoreitille sutaisin hieman liimaa, ja ripottelin multaa päälle. Tämän jälkeen painelin ja sotkin mullan sammaleeseen, ajatuksena olisi kuvata hieman ajosuunnassaan pyörähtänen takin jälkeä. Jälkeä ehkä pitää vielä hieman voimistaa.

Ripottelin sammaleen sekaan myös hieman vaaleanvihreää sirotetta, jonka sidoin pohjaan Mastonin värittömällä spray pohjamaalilla. Lisäsin päälle vielä hieman sirotetta, ja osa sirotteesta tarttui pidempään heinään melko näppärästi. Voisi olla hyvä keino tehdä vaikka viljapeltoa tms. Ei kylläkään ole kovin käsittelyä kestävä.

Koko dio pitää vielä maalata ruiskulla eri vihreillä, ja paikkailla sirotteilla sammalmättäiden välejä. Samoin ajattelin laittaa vielä juurakon pohjaan vaaleanruskeaa maalia, kuvaamaan turpeen alla olevaa vaaleampaa maa-ainesta.

21.6.2008

Dion pohja on saanut ensimmäiset maalikerroksensa. Sekaan ripottelin vielä erilaisia sirotteita, ja päälle ruiskuttelin mattalakkaa. Pintaa pitää vielä elävöitää ruskeilla litkuilla, ja heinien vaalentamisella. Seuraavaksi pitäisi tehdä pari pientä kuusta ja koivua.

Figuurit olisivat melkein valmiit, mutta kameran lähikuva ei oikein tyydytä. Tekisi mieli maalata ukot uudestaan. Ehkä kuitenkin tyydyn vain vetäisemään naamoihin ja käsiin uudet värit. Jos elävämmällä iholla saisi homman toimimaan paremmin?

9.7.2008

Kesäloman kunniaksi dioraama etenee hiukan. Sain väsättyä pari koivua ja pajukkoa, jotka onnistuivat melko hyvin. Kuuset eivät oikein ottaneet onnistuakseen. Ainakin vaativat vielä hieman vihreämpää väriä.

Pohjaa on litkuteltu ruskeilla akryyleillä, ja lisätty vaalean vihreää sirotetta. Vieläkään väri ei ihan tyydytä.

Seuraavaksi työn alle joutuu Klimi, jotta saan sen istutetua alustaansa.

28.7.2008

Maastoa on sävytetty erilaisilla vihreillä lisää, ja yritin tehdä värjätystä sirotteesta hieman väriä maastoon. Punaisia puolukoita… En tiedä onnistuiko tuo.

Klimi sai mutaa, ja hiekkapölyä päällensä Tamiyan weathering setistä. Tavoite oli tehdä hiekkatiellä ajellut, hieman vettä niskaansa saanut tankki. Kulumia ym. naarmuja tein vaalean vihreällä , ja tumman harmaalla. lisäksi metalliväriä ja lyijykynää joihinkin kohtiin.
Telat saivat saman Tamiya käsittelyn + metallimaalia , ja lisäksi liima+savitomu+ruohosirote-töpöttelyn. Tämän jälkeen rapsuttelin Friulin teloista metallia näkyviin, ja lisäilin sinne tänne lyijykynää.

Figuurit eivät tällä kertaa onnistuneet. Maalasin ne osin jopa kahteen kertaa, mutta kun ei onnistu, ei onnistu. Eivät kestä kovin läheltä tiirailua.

Dioraaman reunat tasoitin Oiva-rakennuslastilla pariin kertaan, ja värjäsin reunat Mastonin mattamustalla sprayllä.
Ehkä pientä viilausta teen vielä jossain, mutta se taitaa olla nyt siinä.

Kommentit

J Pokki 20.5.2008 20:22 Vastaa lainauksella
Nyt näyttäisi olevan hyvää tuloillaan. Loistava aihevalinta ja hyvä asettelu. Myöskin luonnolliset asennot. Ainoa mikä tulee tässä vaiheessa mieleen on tuon aidon sammaleen korvaaminen jollain teollisella materiaalilla, niitä kun on nykyään todella hyvä valikoima ihan Suomestakin saatavilla ja näyttää paremmalta ynnä kestää käytännössä ikuisesti.
Kasimir K 20.5.2008 20:29 Vastaa lainauksella
Jotkut italerin figut on vähän isokokosempia kuin muut mutta tamiyan figut on kansssa joskus vähän pieniä…
Hieno diotulossa, pitääkin seurata tiiviisti sen etenemistä :)
Aivan mahtava idea ja toteutuskin tähän mennessä! Tuon istuvan ukon asento on juuri sen näköinen mitä sillä yritetään ilmeisesti viestiäkkin. Mutta muutosehdotuksena voisin sanoa että voisit tehdä maahan kuopan jos vaunu on tuhottu esim. miinalla, hyvä Jouni jatkaa samaan malliin luotan hyvään lopputulokseen kun katselen wanhempia diojasi.

Johannes
Ilmeisesti asetelma toimii. Kiitos mielipiteistä :)

Sammalta ajattelin käyttää kokonaisina "mattoina". Sammalkin on tarkoitus kyllästää maalilla. Aikaisemmissa kokeiluissa sammal on kuitenkin kuivanut melko paljon. Mukaan on täytynyt ripotella eri sirotteita tukkimaan rakoja. Pohjana kuivattu sammalpala on melko hyvä.

Vaunun alle on tarkoitus laittaa pikku kuoppa. Pohja kuitenkin varmaan nousee tuosta vielä sentin, pari, ja siihen muotoillaan kuopat ym. Nyt näkyvä styroksi antaa vasta yleismuodon maastolle.
Ihan hyvä muuten mutta tuo tankki on Klimenti Voroshilov I eikä sotka
Riku Toppi kirjoitti:
Ihan hyvä muuten mutta tuo tankki on Klimenti Voroshilov I eikä sotka
Miksi sen pitäisi olla Sotka? Oletko lukenut Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan?
Raimo Leino kirjoitti:
Riku Toppi kirjoitti:
Ihan hyvä muuten mutta tuo tankki on Klimenti Voroshilov I eikä sotka
Miksi sen pitäisi olla Sotka? Oletko lukenut Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan?
panssarin torjunta vääpeli makasi sammaleissa ja huusi: hei passarin torjunta miehet ei pysty hei niihin ei pysty, ne ovat klimejä. tai jotenkin noin se meni. tosi hieno0 dio. onko pohja styroksia vai styreeni levyä
pienoismallari kirjoitti:
onko pohja styroksia vai styreeni levyä
Jouni Koski kirjoitti:
…Nyt näkyvä styroksi antaa vasta yleismuodon maastolle…
Ihan tuosta Jounin omasta kommentista löytyi… :) Näyttää tosi kivalta diolta, täältäkin seuraillaan..
Raimo Leino kirjoitti:
Riku Toppi kirjoitti:
Ihan hyvä muuten mutta tuo tankki on Klimenti Voroshilov I eikä sotka
Miksi sen pitäisi olla Sotka? Oletko lukenut Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan?
No, näköjään olin kyllä kirjoittanut Hietasen istuvan sotkan vieressä…:) nyt korjattu.
Hieno dio tulossa Jouni! Mielestäni asetelma toimii tällaisenaan hyvin ja muutenkin idea on hyvä. Ja ainakin itse hoksasin heti, mistä leffasta kohtaus on, eli se toimii siinäkin suhteessa.
Hienosti tuhottu klimi, mutta jos kohtaus on elokuvasta, niin eikös se ollutkin panssari nelonen, jonka Hietanen mossautti?. Tietystihän germaanista ihmettä voidaan elokuvassa haukkua klmiksi mutta ilmeisesti Steinerin lainaus oli kirjasta, joten miksei dioraaman nimi voisi olla "kohtaus suomalaisesta sotaromaanista"
Kyllä on hieno! Tee pieni kraateri sinne telojen alle. Josvaik.
Niin, se vähän riippunee versiosta. Vuoden -55 Tuntemattomassahan oli Pz IV, kun taas Mollbergin -85 rainassa taisi olla T-55:n alustalle kyhätty Klimi look-a-like. Mutta tuskimpa tässä tehdään dioraamaa elokuvan kuvauksista :)
Jarkko Alho kirjoitti:
Hienosti tuhottu klimi, mutta jos kohtaus on elokuvasta, niin eikös se ollutkin panssari nelonen, jonka Hietanen mossautti?.
Arvasin kyllä, että asia nousee esille:) Ajattelin itsekkin piruuttaan istuttaa nelosen dioraamaan, mutta siten olisi varmaan saanut melkoisen älämölön aikaan siitäkin aiheesta…
Ajattelin käyttää "taiteilijan vapautta" tässäkin tekeleessä muutenkin. ,-viilaus ei ole ikinä ollut vahvin lajini. ;-)

Toisaalta olisi kyllä pitänyt miettiä mitä kirjoittaa… Tuntematon Sotilas on meikäläiselle ollut aina elokuva, joten viitaus tuli elokuvaan, ei kirjaan :)
Eikös tässä kohtauksessa panssarin alle myös suolattu yksi pakeneva pensasneuvostoliittolainen, jalat vain näkyivät, vai muistanko väärin..?

Ja diosta; Pirun komia, en muista samasta aiheesta yhtäkään nähneeni, mutta se nyt ei mitään tarkoita. Laitat sitten vain tarpeeksi massaa juurakolle, ei se mikään tiiliseinä kirjassao llut mutta tuossa kyseenalaistaisin jopa itse selviämisen miinan räjähtäessä vieressä :P
Tuo kohtaus on klassikko. Viittaus sopii ihan hyvin kirjaankiin, jossa mainitaan vaunun olevan klimi. Lisäksi kirjassa mainitaan Hietasen heittäneen miinan vaunun oikean telaketjun alle, mikä sekin menee tässä dioramassa oikein. Melkein olisin J Pokin kanssa samaa mieltä sirotteiden käytöstä. Ainakin sammal kannatta jauhaa pieneksi murskaksi ja sotkea joukkoon pieniä keppiä, teenpuruja, koivun norkkosuomuja ym., jotta vaikutelma sopii skaalaan.
Vaunun alle voisi tosiaan laittaa figuurin rötköttämään. Taitaa jopa olla yksi ylimääräinen alatorso venäläisestä vaunumiehestä.
Tuon juurakon kanssa pitää taas hieman soveltaa… Kirjassa Hietanen taisi syöksyä takaisin poteroonsa, kun oli saanut heitettyä miinan juurakon takaa? Ehkä voisi tuoda figuurit hieman lähemmäksi dion reunaa, kauemmas juurakosta. Täytyy kokeilla.

Sammaleesta jurputan edelleen…:) Ajattelin käyttää kokonaisia paloja tälläisestä pienestä sammaleesta, www.pienoismallit.net/kirjoitukset/kuva_20274/ , Ja sotkea sirotteet mukaan jos tarvii.
Voi jessus Jouni! Tähän näytölle putkahtaa upeaa mallia ja dioraamaa toisensa peräänsä että melkein kaatuu tähän näppäimistön päälle. Upea tuo alusta, varsinkin tuo kaatunut puu! En malta odottaa että näen tämänkin valmiina.

Klimikin on mennyt siististi nippuun vaikka onkin vielä ilmeisesti vaiheessa.
Sam Susi 26.5.2008 18:06 Vastaa lainauksella
Olen täysin samaa mieltä Kallen kanssa (taputtaa käsiään). Hyvin olet mallintanut tuon kaatuneen puun. Myöskin sammaleessa on sopivasti värieroja. Yleensä kun näkee täällä sivustolla dioraamoja missä on käytetty sammalta pohjana, se on jotenkin epätodellisen näköinen, kun koko pohja on saman sävyinen.
Finbuster 27.5.2008 17:20 Vastaa lainauksella
On muuten erittäin hienosti rakennettu pohja! Huh huh kun näyttää ihan suomalaiselta metsältä. Itse en menis ehkä maalaamaan, vaan litkuttaisin jne. minusta nuo värit kuin ovat täydellisiä jo valmiiksi.
En vielä hehkuttaisi ihan noin paljoa :) kiitos kuitenkin kommenteista. Koko työn saa vielä menemään pieleenkin. Sammal ja heinät vaativat kuitenkin maalia niskaansa ruiskulla, pensselillä ja litkutteluila. Kuivuessaan sammaleesta tahtoo häipyä värit.
NT 29.5.2008 19:55 Vastaa lainauksella
Ja uutta työtä vaan pukkaa. Toivottavasti tästä tulee yhtä hieno kun muistakin töistäsi, tai vielä upeampikin. Hietanen näyttää juuri siltä miltä pitääkin. Hyvä Jouni, jatka samaan tahtiin. :)
Heh eikös tuo Tuntematon Sotilas ole fiktiota ja elokuva fiktion fiktiota. Klimi kirjan mukaan oli kyseessä ja tekstissä kun asemasodan aikana tulee täydennysmiehiä, kehaistaan heille Hietasen tuhonneen Klimin. Omassa vastaavassa diossa käytin myös klimiä tosin en pultti sellaista eikä museolla ollut mitään huomauttamista vaunu valinnasta.

Itse dioraamahan on loistavan hienon näköinen varsinkin Hietanen on vakuuttavan näköinen ilmestys.

Jari
Kiitos Jarille dioraamasi aiheelle antamasta inspiraatiosta.
Vaikka homma onkin fiktion fiktiota, niin päätin laittaa dioraamaan pulttiklimin, koska käsittääkseni Suomen rintamilla esiintyneet klimit olivat ilmeisesti pääasiassa pulttiversioita? Joku fiksumpi voi korjata jos näin ei ole.
Todella onnistunut dioraama, "siellä olemisen tunne" on vahva… Maaston mallinnus on ensiluokkaista, malli on kylläkin kuin tehtaasta ajettu ensi taisteluun mutta taistelu se on eka taistelukin..
Tuntematon pohjautuu soveltuvin kohdin kirjailijan omiin sotakokemuksiin, esim Rokalle oli todellisuudessa vastine joka kaiken lisäksi vielä lahtasi todellisuudessa venäläisiä paljon enemmän kp:llä kuin elokuvassa annettiin ymmärtää..
Maastoa ei voi kuin kehua. Reippaasti pinnanmuotoja mukana joiden mallintaminen on ainakin minulle kohtalaisen vaikeaa realistisesti. Juurakko erityisesti nappaa positiivisesti silmään.
Kiitos palautteesta Jarkko & Jukka. Itse pidän sammalikkoa vielä vähän turhan vihreänä, mutta katsotaan mikä on lopputulos.
Klimistä puuttuu vielä kulumat ja pölytykset. Tarkoitus ei ole tehdä siitä täysin loppuun ajettua, vaikka ei kyllä suoraan tehtasta tulluttakaan.
Piru vie ku siittä o tullu nätti, oikee tikkakosken mannekiini :P
Ei, mää olen mahdottoman hämmästyny. Mää ihmettelen oikein kauhiast tämmöst ja olen niinku klavul päähä lyöty.
Hahmoista varsinkin Rahikainen näyttää oikein hyvältä!
Ohhoh, varsin hieno dioraama! Maasto näyttää todella hyvältä, ja KV näyttää… disabloidulta… ;) Ainoastaan itse Hietasella on melkoinen afro, tulee vähän joku välimeren maiden kaveri mieleen… pikkujuttu muuten mainiossa kokonaisuudessa!
Jos oikeen ettimällä ettii valituksen aihetta, niin parissa kuvassa miesten takit kiiltelee… mutta johtuu ilmeisesti salamasta tai kirkkaasta valosta. Muuten tosi hyvä dioraama.
Jouni, sanoit että figuurit mielestäsi eivät onnistuneet - olen kyllä toista mieltä. Tosin Lammion hahmo on ehkä hieman "löysän" oloinen, mutta tämähän on vaan Lammiota elokuvissa näytelleiden Jussi Jurkan ja Kari Väänäsen syytä - he kummatkin kun osasivat olla melkoisen jäykkiä "kuoveja".
OH 29.7.2008 09:53 Vastaa lainauksella
Maasto on todella onnistuneesti tehty. Erityisesti pidän juurakosta. Myös Klimi on mielestäni hyvin vanhennettu…sopii kertomasi mukaan hiekkatiellä ajaneeseen ja pölyttyneeseen kuvaan.
Kokonaisuuden sommittelu on onnistunut…itse olisin ehkä jättänyt vaunun toisen puolen puut pois lievän ahtauden vuoksi. Mutta mikäli katsojan haluaa saavan kuvan metsämaisemassa tapahtunesta toiminnasta on sommitelma perusteltu.
Figuureihin en ota paljoa kantaa, koska en osaa niitä itse tehdä. Kuitenkin pisti silmään vaunun edessä seisovan äijän suomikonepistoolin asento. Ase painaa todellisuudessa jonkin verran, joten aseen asento on jotenkin luonnoton…tai sitten äijällä on vaan tavallista enemmän jerkkua.
Jälleen kerran erittäin hieno dioraama!
Kiitoksia mielipiteistä:) Raaempaakin krittiikiä saa antaa.

Martin mainitsema afrokampaus kieltämättä kaipaa hieman blondausta. Laitetaan työlistalle.

Tapion mainitsema kiiltely on osittain kesän ainoan aurinkoisen viikon aikaansaanosta. Ulkona kuvattu. Figuurit on kyllä sudittu kahteen kertaa Humbrolin mattalakalla ( ja sekoiteltukkin oli raivokkaasti:) Jäi silti hieman nahkamainen pinta.
Yritin lisäksi tomutella pastellijauheella, mutta silti pientä kiiltoa jäi. Toimisiko lakka paremmnin sitten ruiskulla?

Tuo " Lammio" on kieltämättä vähän poikamainen, niin kuin kessu mainitsi:) Näytti maalaamattomana paljon jäykemmältä heebeltä.

Dion pohja olisi voinut olla ehkä sentin pari, suuntaansa isompi. Kehykset nyt sattuivat olemaan valmiiksi ko. kokoiset. Tarkoitus oli antaa kuvaa metsässä tapahtuneesta toiminnasta. Vaikka tielle ei kirjan mukaan ilmeisesti pitkä matka ollutkaan.
Tuon Kp-miehen asentoa ehkä pitää vähän säätää, taitaa olla vähän takakenossa. Jos käden asento muuttuisi etunojan myötä?
Tämä hieno dio olisi kannatanut ottaa euromilitaireen mukaan!

Ei tyhjää tilaa (ei tarvii mielestäni sitä senttiä paria), luonnollinen (parhaita näkemiäni suomalaisia) maasto ja silmää miellyttävä kompositio. Figuureihin vaan lisää kontrastia niin a vot!

Pohjassa kannattaa käyttää Finnfoamia styroksin sijaan.
No, malleista matkassa ei taida olla kuin vaivaa :)

Kuten todettu, figumaalaus ei ole vahvimpia puolia, ja nurkat täynnä styroksia… näillä mennään.
Ehkä seuraavassa tekeleessä? Kiitos kannustuksesta!