Storbåt
Ensimmäinen puumallini:
Opettajani suunnittelema storbåt jonka 1:10 mallin rakensin opinnäytetyönä veneenrakentajan ammattikurssilla. Kaikki mallin rakenteet ja osat piti valmistaa itse alkuperäisen piirustuksen mukaan.
Heh… En voi muuta sanoa kuin onnea matkaan. Tarvitset sitä ;).
Eipä tuo näytä onnella etenevän vaan taidolla. Hienoa jälkeä!
Katsos. Tämä Onkin jo näin pitkällä. Kun minä kirjoitin ensimmäisen kommentin, oli tuossa vain tuo oletuskuva. Juu taitoa taitoa.
Hienosti rakennettu malli. Osin levypohjainen (vaneri?) ratkaisu rungon 'laudoituksessa' hieman häiritsi. Syväys hieman myös epäilyttää, näyttäisi kelluvan aika korkealla.
Köli, polviot, mastot, puomi ja runko on kokonaisuudessaan rakennettu männystä, rungon 2-3mm paksujen "lankkujen" leveys vaihteli 50 mm - 120 mm välillä. Leveys tuotti hetkittäin ongelmia lankkujen valmistuksessa…
Perälauta, kaaret, kylkilistat, penkit ja trallit ovat tammea.
Ohjauspinnan ja blokien (toimivat) trissat tein tiikistä.
Hytin katto tuli douglaskuusesta kun kurssin isosta projektista jäi jämäpaloja.
Kölin polvioiden naulat, ovien saranat, peräsimen saranamekanismi sekä blokien akselit ovat messinkilankaa.
Ainoa missä tingin alkuperäiseen oikeaan versioon verrattuna oli se että olen kasannut mallin liimaamalla naulojen ja pulttien sijaan.
Vanerin ehdottaminen tai käyttö olisi aiheuttanut Maisterille sydänvaivoja ja aiheen käyttää mallia viikinkihautajaisissa…
Ai niin; ja purjeiden renkaat on katajanoksista joita keitin tunnin verran jotta ne taipuivat riittävän pieniksi renkaiksi.
Ja malli on tervattu terva- pellavaöljy- tärpätti- seoksella. Pl köysistö joissa on tenulla ohennettua venetervaa.
Alusta uitettaessa kuormana oli 1 kg (mittakaavassa 1000 kg) hauleja jolloin mallin pitäisi myös painoltaan vastata oikeaa isosiskoaan, ja Maisteri tuntui tyytyväiseltä sekä syväykseen että asentoon. Paikalle osunut kovempi tuulenpuuska varmisti sen että myös vakavuus oli kohdallaan…
Hienon hieno malli. Yksityiskohtien aitous ja esikuvanmukaisuus miellyttää kovasti. Pilssipumpu, ankkuri ja rikauksen yksityiskohdat ovat suosikkejani. Olisiko aidossa veneessä todella niinkin leveää puutavaraa kuin 1200 mm? Melkoisia petäjiä!
Kiitoksia kovasti. "Lankkujen" leveys johtui keulan kaarevuudesta, oikeassa versiossa olisi joutunut käyttämään varmasti jatkoja. Lähinnä kai halusin koetella omia rajojani… Jatkoksiakin mallin kylkilankuissa on, samoin kuin styyrpuurin puolen ylälankussa pari reiän paikkausta, ihan vain jotta sain tehdä sellaiset.
Hieno on ja aikaa varmaan on kulunut.
Ajankuluksi kun näitä väsätään, herää kysymys, mihin en millään forumilla ole vastausta nähnyt.
Mistä näitä alkuperäisiä, mittakaavapiirustuksia olisi saatavissa?
Kiinnostukseni kohteena ovat nimeen omaan suomalaiset:
isoveneet, verkkoveneet, soutuveneet ja –sumput jne..
Piirustuksia tuntuu löytyvän yllin kyllin; kannattaa kysellä esim. kristillisistä opistoista (esim. Eurajoki), aikuisopistoista (Suomen Kalatalous- ja ympäristöinstituutti eli Paraisten kalakoulu), koulut joissa on veneenrakennuslinja (TAOS eli Turun ammattiopistosäätiö) ja muista vastaavista joissa järjestetään alan koulutusta. Nuo esimerkit on sellaiset joista itse tiedän näin pikaiseltaan. Ja totta kai merimuseot, esim. Forum Marinum Turussa.
Mitä liimaa käytit?
Itsellä vastaavan tyyppinen projekti tulossa ja siihen kaipaan nopeasti kuivuvaa veden kestävää liimaa.
Anteeksi että vastaus kesti, en ole ehtinyt poikkeamaan sivulla;
Cascolin ja Plastic Paddingin puuliimoja. Löytyy TODELLA nopeasti kuivuvia vaihtoehtoja! Ja varmasti on muitakin merkkejä.