Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109 G-2

Ensimmäinen julkinen esittely täällä pm.netissä kyhäämistäni pienoismalleista. Ohessa muutama kuva Trumpeterin 1/24-mittakaavaisesta Messerschmitt Bf 109 G-2 mallista. Kyseessä on tulkinta Hermann Grafin koneesta loppukesällä 1942. Graf palveli tuolloin JG52:n 9. lentueesa. Hermann Graf saavutti 212 ilmavoittoa ja reppukaupalla mitaleja (mm. ritariristi tammenlehvin, miekoin ja timantein). Tuolla ilmavoittomäärällä sijoitutaan Luftwaffen (ja koko maailman) rankingissa sijalle yhdeksän.

Kone on sikäli fiktiivinen että todisteita siipitykkien olemassa olosta ei ole, mutta ainahan se on ollut mahdollista… Muuten rakennettu suoraan laatikosta. Ohjaamosta ei ole laittaa kuvia, mutta sen verran voin tunnustaa että istuinvöitä koneessa ei ole. Olkoon sitten vaikka olleet pesussa kuvaushetkellä… :=) Todettakoon vielä että ohjaamon sisustus ei yleensäkään kuulu vahvimpiin osaamisalueisiini.

Kommentit

Upeasti rakenettu kone. Maalaus onnistunut ja ohjaamon raamitkin komeat. Varmaan aika kookas malli 1/24 mittakaavassa.
Hienosti onnistunut varsinkin tuo rungon täplitysmaalaus. Pensselimaalari voi tuollaisesta vain uneksia. Minulle tulee tuollaisilla pehmeärajaisilla täplillä maalatusta Mersusta jostakin syystä mieleeni hauki. Vaikka hauki onkin kala, niin se on jotenkin tuon virtaviivaisen Mersun rungon mallinen.
Minkäslainen rakennettava tämä Trumpeterin iso hävittäjä oli? Oliko joitakin ongelmia? Olen nääs itsekin pohtinut jo kauan samanlaisen Trumpeterin 1/24 Mersun hankkimista, mutta toistaiseksi olen hillinnyt itseni. Minulla olisi kova himo liittää tuohon Mersun runkoon Mitsubishi Rufen kellukkeet…
Kokeilin tähän malliin Bilteman kalliimpaa (n. 50 e) halpisruiskua ja ainakin tässä mittakaavassa tarkkuus on riittävä. Kuvissa ei onneksi näy pohjamaalauksen epäonnistuminen muutamin paikoin. Pohjalle jäi paikoin pientä ropelöä joka näkyy ikävästi läheltä katsoen. Maalasin mallin Humbrolin sävyillä 32/126/127.

Mitä itse rakentamiseen tulee niin pääosin malli on ongelmaton pistää nippuun, ainakin suoraan laatikosta. Itselläni tuskaa tuotti siivekkeiden, laippojen yms. asennus missä käytetään Trumpeterin omintakeista systeemiä. Syy saattoi olla pikaliimassa joka ei oikein tuntunut tarttuvan sarjan metalliosiin. Sama vika oli moottorissa sytysjohtojen kiinnityksen kanssa, vaati aikaa hermoja enemmän kuin tarpeen, onneksi ne jäivät luukun alle piiloon. Rakentaessa kannattaa olla runkokonekiväärien kanssa tarkkana, itse en saanut niitä osumaan sopivaan asentoon. Syy on enempi itsessä kuin mallissa, ehkä sitten G-6 mallissa joskus tulevaisuudessa onnistun paremmin.

Mersugurut löytävät tästä rakennussarjasta varmaan miljoona virhettä, mutta minulle tarkkuus on riittävä. Voin suositella Kessulle sarjaa lämpimästi.
perttiL 10.4.2008 20:23 Vastaa lainauksella
hieno on, kerta kaikkiaan hieno. pertti
fi661 pertti kirjoitti:
hieno on, kerta kaikkiaan hieno. Kyllä 1/24 tuo tiettyä näyttävyyttä. En laske itseäni Mersu-guruksi, mutta yksi asia tulee mieleen. Eli sama, jota itsekin pohdit; G-2 -versio ja siinä siipitykit. Kun en ole guru, niin en uskalla väittää sillä vakaumuksen syvällä rintaäänellä, minkä täydellinen tietämättömys saa aikaan, että G-2:ssa ei ollut tykkejä…mutta epäilen. Sehän olisi vaatinut koko tykkiaseistuksen järjestelmien rakentamisen koneeseen. Se ei riittänyt, että siiven alle ripustetaan tykkiase. Piti olla koko aseesta ohjaamoon yms johtava käyttöjärjestelmä rakennettuna. Oliko niitä jo kakkosissa…enpä usko. pertti
Terve Pertti! Piti oikein alkaa tonkimaan asiaa, SAM Publicationsin Modellers datafile-kirja väittää että noita siipitykkejä asennettiin jo F-4 versioon, tosin hyvin vaatimattomassa mittakaavassa. Kirjan mukaan R6-varustus oli jo G-1 versiosta lähtien käytössä. Kirjassa oli oikein kuva kakkosesta siipitykkien kera. Luulisin että varustuksen massakäyttö alkoi vasta G-6 versiosta lähtien, johtuisiko siitä että jenkkien pommitusoffensiivi pääsi vasta silloin käyntiin. Olen kyllä itsekin ollut aina siinä luulossa että siipitykit ovat juuri G-6 version mukanaan tuoma juttu. Siitä voidaan varmaan kiistellä vaikka maailman tappiin oliko niitä juuri tässä koneyksilössä. Vetoan taiteilijan vapauteen…
perttiL 11.4.2008 13:43 Vastaa lainauksella
väärä tieto pois…p
Hienon mersun olet rakentanut. Nuo huomiopaikat rakentamisesta tervetulleita, oma iso Trumpetter paketti tuli nimittäin juuri tänään postista. Sanoit käyttäneesi tähän Bilteman "kalliimpaa" ruiskua. Orastavaa mielenkiintoa tuntenut siihen vekottimeen mutta itseäni arvelutti kun kuvastossa mainitaan tuotteen sopivan akryyli yms. vesiohenteisille malleille. Eli vaikuttaisi kuitenkin ruisku kestävän myös kovempia aineitakin kuten Humbrol+ohenteet siis??
Marazuk 11.4.2008 18:26 Vastaa lainauksella
wow täähään on sika hieno mersu.
Kuhan itse ryhdistäydyn ja käväisen ostamassa parit maalit teen itsekin valmiiksi oman mersun bf 109 F- 2
patler brittoni kirjoitti:
Sanoit käyttäneesi tähän Bilteman "kalliimpaa" ruiskua. Orastavaa mielenkiintoa tuntenut siihen vekottimeen mutta itseäni arvelutti kun kuvastossa mainitaan tuotteen sopivan akryyli yms. vesiohenteisille malleille. Eli vaikuttaisi kuitenkin ruisku kestävän myös kovempia aineitakin kuten Humbrol+ohenteet siis??
Käyttökokemukseni ovat vielä sen verran lyhytaikaiset, että tiivisteiden kestävyydestä en osaa sanoa mitään, ainakaan vielä ei ole ongelmia tullut (käytetty harvakseltaan viime syksystä lähtien). Voisi kuitenkin kuvitella että ihan alkuperäisen Iwatan tasolla kestävyys ei ole, jossainhan sen kalliimman hinnan täytyy näkyä. Huomasin yläkupillisen ruiskun oleva mukava käyttää ja voisin harkita ihan samanlaisen alkuperäisen ostoa jos tästä menevät tiivisteet.
fi661 pertti kirjoitti:
totta, noinhan se onkin kuten kirjoitit. Siipitykit tuli mahdollisiksi jo varsin varhain, jo näemmä F-verisoihin. Totta. Vielä kun saisit vahvistuksen tuohon Grafin tykkikoneeseen…
Itse asiassa nuo siipitykit tuli laitettua tuohon puolivahingossa. Jossain vaiheessa rakentamista huomasin että tykkien reiät ovat tukkimatta. Laiskuuttani päätin laittaa tykit paikoilleen ja antaa asian olla. Malli oli itse asiassa tilaustyö, ja meni lahjaksi ihmiselle joka lentokoneista liiemmin ymmärrä. Ajattelin että siinä suunnassa asiaa ei huomata, mutta sen tiesin täällä käry käy välittömästi. Jos kone olisi jäänyt itselleni, olisin todennäköisesti jättänyt siipitykit pois.