Avro Lancaster Mk I
Avro Lancaster Mk. 1. "Still Going Strong!"
Tarkoitus on rakentaa Revellin uudesta sarjasta malli 9. laivueen koneesta, "Viskitehtaan sponsoroimasta" "Still Going Strong" yksilöstä. Referenssien kanssa on kyllä vähän niin ja näin - Lancasterista yleensähän on jokapaikka täynnä kuvaa, piirrosta ja walkkia, mutta tästä nimenomaisesta yksilöstä matksua on vähän niukemmin. Esimerkiksi noiden ikkunoiden kanssa täytyy tehdä "valistuneita arvauksia".
Itse sarja vaikuttaa ainakin tähän mennessä mainiolta. Detaljeissa löytyy ja hankalimmankin muotoisista osista saa valupurseita etsiä luupin kanssa. Ohjeet ovat tyypillistä Revelliä - yleensä selkeät ja järkevät, mutta joissain kohti ärsyttävän epämääräiset. Kun sarjan mukana tulee useita vaihtoehtoisia osia, niin miksi *#%$*:ssa ei voida kertoa mitä niistä tulee käyttää minkäkin alatyypin kanssa!
Toisaalla netissä on käyty kovaa tappelua siitä, miksi Hasegawan, Airfixin ja Revellin Lancastereissa on kaikissa siipien taite eri kulmassa ja missä ne on mitenkin paljon väärin. En jaksa stressata tästä, vaan tyydyn rakentamaan ne niin kuin sarja esittää.
Ohjaamoon lisäsin jotain detaljeja: Polkimet pilotille, sivuun taitettavan tuolin "pelkääjän paikalle", istuinvyöt joka jakkaralle, tukipylväitä, sekä joitain johtoja, joita aidoissa koneissa näyttää pursunneen joka paikasta.
Kun nyt kerran sarjan mukana moottorit toimitetaan, täytyyhän niistä yksi jättää näkyville - tähän lisäsin joitain letkuja ja putkia käyttäen valokuvia osviittana.
----
Tämäkin malli etenee, kuin mummo lumessa. Tuntuuko kenestäkään muusta siltä, että mallien valmistumiseen kuluva aika kasvaa eksponentiaalisesti jokaisen uuden mallin myötä? No, nyt on maalit pinnassa ja pitäisi päästä lakkauksien, siirtokuvien, sekä vanhennuksien kimppuun. Täytyy muuten sanoa, että kaikkia tämän vehkeen kasvihuoneita ja ampumoita maskatessa oli uskon loppuminen lähellä. Teipinpalaset meinasi jo tulla uniinkin. Seuraavaksi täytyy varmaan rakentaa jotain telaketjuilla liikkuvaa, tai ainakin jotain, jossa on joku kiva "kuplakuomu".
----
Valmista tuli vihdoinkin, vaikka mutkia onkin ollut vähän matkassa.
Naamiomaalauksen jälkeen vedin pintaan johnsonin lattiavahat. Johnsonin jälkeen inhasti hopeoitumaan pyrkineet siirtokuvat, sekä uusi vahakerros. Tähän väliin vetäisin pari filtteriä jotka tein tummalla okran ja keltaisenruskean sävyillä. Litkutukset tein mustalle alueelle lampunmustalla jota taitoin umbralla ja sinisellä. Yläpinnalle vedin litkutukset vähemmän ja enemmän tummalla ruskealla (umbra). Mattalakkauksen jälkeen viimeisetelin säistystä vielä pastelliliitupölyllä. Malli on maalattu pääasiassa ruiskulla, Vallejon model air-maaleilla, Litkutukset ja filtterit öljyväreillä.
Konekiväärien piiput tein injektioneuloista. Eipä nuo paljon browningia muistuta, mutta näyttävätpähän jokatapauksessa paremmalta kuin sarjan alkuperäiset muovisoirot.
"Lasiosiin" yritti jostain syystä pyrkiä tulemaan kaikenlaisia inhottavia halkeamia ja suttuja. En oikein ymmärrä miksi… ilmeisesti niissä oleva johnson-kerros ei tykännyt jostain huuruista… onneksi isoimmat ikkunat pysyivät sentään suht-kirkkaina..
No niin, nyt päästiin asiaan. Malli joka on varmasti puhuttanut saarivaltakunnassa. Hyvää työn jälkeä tulossa.
Moi Mikko,
Vaikuttaa asialliselta! Kun teet seuraavan Lancasterin, niin muuta sisäväri harmaammaksi, British Interrior Green on eri kuin tuo käyttämäsi USA Interrior Green. Olet oivaltanut aivan oikein tuon mustan keulassa, mutta sen pitäisi jatkua koko ohjaamoalueelle ja myös kaikkien tornien sisätiloihin.
Lancasterien moottorialueet olivat sisältä pääsääntöisesti maalamatonta metallia kuten kuilutkin. Hyvin harvoissa oli kuilut maalattu jollain muulla kuin mustalla…mikä taas oli hyvin yleistä. Toivottavasti osasit tehdä kuiluihin sivuseinärakenteiden taakse polttoainesäiliöt (päädyt), ettei kuilusta näy läpi koko siiven matkalta!
Kaikista mun marinoista huolimatta tulossa on siististi rakennettu ja hieno malli! Tsemppiä!
Kiitos asiantuntevasta palautteesta. Käytetyn värin, kuten sisäpuolten maalauksen yleensäkin perustin museokoneisiin - eli niissä saattaa olla jotain perää, tai sitten perustuvat jonkun laiskan konservaattorin arvauksiin. Tämän nimenomaisen yksilön kohdalta ei sisätiloista ole itselläni muuta referenssiä, muut kuin pari kuvaa jostain museoidusta rungonkappaleesta, joten arvailusta on sikäli kyse jokatapauksessa. Sama pätee moottoriin. Laksuteline- ja pommikuilut ajattelin maalata mustaksi ja moottoriosaston vihreäksi - näin asia on esitetty sekä Revellin ohjeissa, että museokoneissa. Siipien sisälle en jaksanut väsätä mitään, vaan tyydyin maalaamaan ne mattamustaksi (Minkä et halua näkyvän, maalaa se mustaksi ;) ).
Jees, hyvä selitys. Odotan jatkoa, oma koneeni odottaa siirtokuvia ja se tulee esittämään toisen maailmansodan jälkimainingeissa Burmassa toiminutta yksilöä, jossa oli extra dark sea grey / dark slate grey / sky maalaus…
itellä ei tule olemaan tuollainen etenkään sisus se nyt on vaan kokonaan vihreä. Lisäksi menin tuon siipien kohdistus palan laittamaan väärinpäin jolloin se täyty leikata isti kun KP ei auttanut. Lisäksi noita moottoin tukihässäköitä en saanut kunnolla moottoriin kiinni(Miten ne laitetaan toinen ois jäljel?) joten se meni ilman sitä. Mutta kyllä varmaan siitä ihan kelvollinen tulee. Täytyy vaan mennä ostaa paljon mustaa. Tuo on hyvin tehty. Taidan tulla kateelliseksi. :D
Tuo moottoritilan kokoaminen on tosiaan ehkä vähän hämärä, itse sain sen onnistumaan katsottuani ohjeita ja kuvia oikeista koneista.
Katso tarkkaan, että liimaat varmasti kaikki osat tukirakenteissa oikein päin.
Moottorin sivuissa on kummallakin puolella pienet "näpykät" joiden varassa moottorin tulee pukkien päällä maata. Toisen näpykän tulee olla tuossa tukirakenteen "mutkassa" ja toisen aivan sen kärjessä.
Itse tein niin, että kokosin tukirakenteet ja moottorin erikseen valmiiksi (anna kuivua!) Sitten pujotin moottorin tukirakenteiden väliin. Tippa liimaa "näpyköihin" ja sormilla puristin tukirakenteet oikeaan asentoon ja pidin siinä kunnes liima oli kuivunut riittävästi.
Huom. Jos moottorigondolien kyljestä ei ole leikannut palaa pois, kannattaa pakoputket liimata vasta aivan lopuksi.
Upeeta. Tämänhän ei pitäny olla vanhaa hasegawaa, vaan revellin uutta tuotantoa…vai?
Jere H kirjoitti:
Upeeta. Tämänhän ei pitäny olla vanhaa hasegawaa, vaan revellin uutta tuotantoa…vai?
Joo, ihan Revellin omaa uutta tuotantoa on.
Hmm. Tulikohan sulla liian paksulti tuo maastokuviosävy, koska esivarjostus ei näy tuolta alta? Mutta tosi hyvännäkäinen malli on tulossa. Keep 'em going!:)
Joo, näinhän siinä pääsi käymään, että kun joutui paikkamaalailemaan, niin tukkoonhan nuo sävyt menivät, mutta tehdäänpä sitten vaan jälkikäsittelyt raskaammalla kädellä… tai jotain.
Hyvännäköinen kone tästä vielä tulee! Tulikohan toi maskien vuoto siitä, että ainakin minun silmään ovat vähän turhan paljon irti pinnasta? Vai painelitko niitä vielä alaspäin tuon kuvan otttamisen jälkeen? Pienempi paine ruiskussa tietysti myös vähän hillitsee tuonne maskin alle pöllyämistä.
Todella kaunis lancaster hienosti viimeistelty oma kalpenee tämän rinnalla. Kyllä on paremin laadultaan tämä uudempi tuotos Revelillä lancasterista. kaunista katsottavaa ei muuta voi sanoa.
Näyttävä malli ja varmaan näyttävän kokoinenkin. Hienosti toteutettu, tälle mallille antaisin pisteet jos "viikon malli" olisi jo toiminnassa.
Oij prkl kun on hieno! Upea! Hyvin sait "seivattua" tuloksen vaikka esivarjostus ei toteutunutkaan!
No kyllä on komea Lancaster! Ainoa kritiikin kohde ovat nuo reunimmaisten moottoreiden reunimmaiset pakokaasuvanat - nehän ohjautuivat hyvin pitkälti siiven alapinnalle siiven muodon takia…
Joni Lupunen kirjoitti:
Kyllä on paremin laadultaan tämä uudempi tuotos Revelillä lancasterista.
Joo, tuo on kyllä todella hyvä sarja (paria typerää, mutta hyvin helposti korjattavaa pikku puutetta lukuunottamatta). Voin suositella lämpimästi kaikille.
Eki Vaari kirjoitti:
Näyttävä malli ja varmaan näyttävän kokoinenkin.
Jep, kyllähän tuommonen vähän lentävää omakotitaloa isompi härveli vie mukavasti hyllytilaa tässäkin mittakaavassa. Leveyttä reilut 40cm.
Raimo Leino kirjoitti:
No kyllä on komea Lancaster! Ainoa kritiikin kohde ovat nuo reunimmaisten moottoreiden reunimmaiset pakokaasuvanat - nehän ohjautuivat hyvin pitkälti siiven alapinnalle siiven muodon takia…
No voihan uuh… niinkin voi käydä kun liikaa innostuu noiden säistysten kanssa. Ja varsinkin jos ihailee liikaa kauniita piirroksia ja muiden tekemiä komeita malleja oikeiden asioiden sijaan.
Tosi hieno "Lanc".
Eipä sitä aikanaan pentuna osannut tehdä moista.
Pitänee hommata sarja ja tehdä siitä kötöstys !
Hienoa Mikko.
Oho! Kyllä on komee nyt valmiina! Ittelläni on vielä laatikossa Airfixin vastaava, eikun kitti käteen!
Moi! Rauhallista joulua 2009. Käytin "arvo satunnainen arvioitava malli" -valikkoa. Pika-arvosteluna: Vaaleat värit koneen päällä tuovat mieleen muutaman erikoislaivueen päivätoiminnassa käyttämät Lancasterit. Scale Models -englantilaislehdessä oli näistä artikkeleita. Päivätoimintaan viittaavat myös erikoisnäkyvät koodikirjaimet.
Joskus koodit olivat korkeusvakauttimien pinnalla, sillä brittien tunnus on tiivis ja tarkka joukkuehenki.
Kun on jouluaatto, ei viitsi enempää jankuttaa. 617 Sqn oli yksi näistä laivueista.
Hienosti tehty ja noudatettu tehtaan antamia ohjeita.
Veikko, tonttuillen kesää kohti… Liperi Pohjois-Karjala. Tänään vasta jouluaatto.
Hieno peli! Itsellä odottaa samanlainen, osatkin jo pestynä. Täytyy vielä harjoitella ensin bf 109:llä noita tekniikoita, kun aloittelija oon.
Heeeii ja hetkonen, miten tämä malli on päässyt menemään ihan meikäläiseltä huomaamatta! Sussa on tosissaan potentiaalia! Näin hieno malli jo neljä vuotta sitten, ilmankos tuo sun dioramakin Expossa oli niin hieno! Annoin aika hyvät pisteetkin sille, kun luokkaa tuomaroin.
Mika A.C. Heikkilä kirjoitti:
Heeeii ja hetkonen, miten tämä malli on päässyt menemään ihan meikäläiseltä huomaamatta! Sussa on tosissaan potentiaalia! Näin hieno malli jo neljä vuotta sitten, ilmankos tuo sun dioramakin Expossa oli niin hieno! Annoin aika hyvät pisteetkin sille, kun luokkaa tuomaroin.
Kiitos kaunis! Muistanko oikein, että sultakin on tämä sama sarja ollut joskus esillä jossain näyttelyissä? Ei kyllä samaan aikaan, että olisi päässyt vertailemaan ;)
No, tämä oli/on kyllä edelleenkin hyvä sarja. Pitäisi kokeilla joskus noita muitakin revellin uusia 1/72 pommareita.
Joo, meikäläisen PO*S Lancaster oli aikanaan Mallixissa ja käväisi myös viime vuoden Nordicissa. Revellin uudet pikkuskaalan ja myös 1/32 skaalan pommarisarjat on mun mielestä todella hyviä, suosittelen! Jään odottamaan mielenkiinnolla sun tulevia projekteja. Tule muuten jossain vaiheessa tuonne QMA:n tapaamisiin IT-museolle vaihtamaan ajatuksia mallailusta kollegoiden kanssa!