Pienoismallit.net

MO-159

Tiger Motheja oli Suomen puolustusvoimilla vain tämä yksilö. MO-159 saatiin kun norjalainen lentäjä eksyi Petsamoon.

Tämä malli myös lentää (vaatii aivan tyvenen), mutta pääasiallinen tehtävä on toimia staattisena mallina. Kone roikkuu olohuoneen katossa ja saanee pian seuraa samassa mittakaavassa tehdystä SÄ-117 koneesta.

Runko tehty balsasta, tankki alumiinistä ja konepellit lasikuidusta. Päällä kalvo, joka maalattu akryylimaaleilla.
Kuvien oton jälkeen laskuteline muutettu tarkemmaksi ja pari pientä yksityiskohtaa lisätty.

Aivan pieniä detaljeja en viitsinyt lisätä. Alkuperäinen tavoite oli että kone pitää näyttää metrin päästä hyvältä.

---
Näillä pienillä mallikoneilla myös kilpaillaan Suomessa. Kilpailua harrastava joukko on pieni. Alan kärkitapahtuma on Pietarsaaressa vuosittain järjestettävä inSkaala: www.inskaala.net

Kilpailuissa kisataan mallin tarkkuudella esikuvaan nähden (staattinen arvostelu) ja lentoliikkeitten puhtaudella. Staattinen arvostelu tehdään vertailemalla konetta 3 metrin päästä esikuvasta otettuihin dokumentteihin. Dokumenteissa pääosaa näyttelevät 3-tahokuvat ja suurimman osan staattisen pisteistä saa päämuotojen oikeellisuudesta.

Kommentit

th 23.2.2008 22:19 Vastaa lainauksella
Näyttää hyvältä lähempääkin. Hieno kone, vallan hyväkäs malli. Mistä mittakaava?
Kiitos,

Tarkasti ottaen mittakaava on 1/9.4. Mittakaava tulee siitä että tuolla kokoluokalla kone mahtuu lentämään vielä isossa sisähallissa. Pienempää konetta on taasen vaikea saada lentämään esikuvanmukaisesti (tarpeeksi hitaan näköisesti). Eli isoin mahdollinen joka mahtuu sisähalliin. Asia selvinnee seuraavan projektin (SÄ-117) koelennosta ennen maalausta ja detaljointia: www.youtube.com/watch?v=hFymNJ_ANdg

Onhan tuommoinen 95 cm kärkiväliltään oleva kone aika kookas ilmestys olohuoneen katossa.
Heikki 24.2.2008 10:39 Vastaa lainauksella
DH Tiger Moth on yksi kaikkien aikojen kauneimpia lentokoneita. Komea malli. Sääsken lento oli myös upeaa katseltavaa, siinä oli oikean kaksitason lennon tuntua. Sopivammassa ympäristössä se olisi käynyt oikeasta. Hienoa että joku on kiinnostunut kotimaassa lentäneistä kaksitasoista. Mitenkä olisi DH 60 Moth?
Samaa mieltä tuosta Tiger Mothin ulkonäöstä. On kyllä ilo silmälle.

Tuossa vielä MO-159:n lentoa hiukan ahtaassa hallissa.
www.youtube.com/watch?v=XglUR6WJ0Bw
Vähän isommassa hallissa lennosta saa rauhallisempaa (=realistisempaa):

Tuo DH 60 Moth on ollut vähän haaveissa, joten saas nähdä
make 24.2.2008 17:25 Vastaa lainauksella
Tuo hidas lento on kaunista. En ymmärrä RC lentokoneista yhtään mitään, mutta koneessa on ilmeisesti sähkömoottori? Minkähän kokoinen? Onko lennättämäninen vaikeaa?
Upea skaala-malli mielenkiintoisesta yksilöstä. Lopputulos on uskottavan näköinen ja lisäpisteitä tulee siitä, että olet nähnyt vaivaa kuvien ottamisessa. Hieno malli.
Kiitoksia kommenteista. Kone on ensimmäinen tikuista rakennettu (ei valmis) rakentamani malli ja sen kanssa meni kauon oikeiden työtapojen löytämiseksi.

Mallin kuvaukseen kyllä kannattaa panostaa. Jos on käyttänyt tolkuttoman ajan rakentamiseen, niin on kohtuullista että kuvien ottoon käyttää edes pari tuntia.

Pidän tärkeänä, että kameran kanssa välillä laskeudutaan niin alas että kuva näyttäytyy ikäänkuin kuin koneen vieressä seisovan skaalaukon silmin. Tuossa oletuskuvassa on se virhe että ruoho on takana liian suurta. Ottamalla koneen pari metriä kauemmaksi ruohokentän reunasta olisi ruoho mennyt tarpeeksi pieneksi suhteessa koneeseen.

---
Make,
Koneessa on sähkömoottori. Yleensä mallikoneet ovat huomatavasti suurempia ja yleensä nuo isot koneet on varustettu polttomoottorilla.

Lennättäminen on vaikeaa. Nykyään on kuitenkin hyviä&kestäviä harjoituslennokkeja ja lennokkisimulaattoreita, joilla pääsee hyvin alkuun. Käytännössä kuitenkin opettelu vaatii kokeneimpien konkareiden avustusta ja täten lennokkikerhoon liittyminen on käytännössä erittäin suositeltavaa.

Suoraan mallilennokkeihin ei voi hypätä, koska ne vaativat hyvän lennätystaidon. Ei olisi järkeä rikkoa joka lennätyksellä satojen tuntien rakentelutyötä. Olen itse nyt harrastanut lennätystä 6 vuotta, joista viimeiset reilu kaksi vuotta mallilennokeita.

Mallilennokkeja saa nykyään myös puolivalmiina yleisimmille konetyypeille. Osa ei juuri esikuvaansa muistuta, mutta joukossa on myös hyviäkin.

Jos olet tulossa Model Expoon ja haluat nähtä koneen lennossa, niin laita viestiä.