Pienoismallit.net

NH-90 TTH Suomen maavoimat

Nyt todellinen "mitä jos"-projekti. Nimittäin Suomen maavoimien uusi/tuleva/mahdollisesti tuleva kuljetushelikopteri NH-90. 1:1 mittakaavan vispiläthän ovat jo yli kolme vuotta myöhässä. Ensimmäinen näytekappale on kuitenkin jo suomessakin koottu. Se edustaa uusinta ja hienointa teknologiaa alalla. Tai siis edustaisi jos sen uusin ja hienoin teknologia toimisi! Kopteriin luvattuja hienoja ominaisuuksia nimittäin on valmistajan toimesta karsittu pitkin matkaa, kun niitä ei ole saatu pelittämään. Käyttöön tuleva versio onkin ainakin aluksi ilmeisesti varsin pelkistetty ominaisuuksiltaan. Tämä malli sattui kaupassa vastaan ja pitihän se heti saada! Saa nähdä tuleeko tästä esikuvansa mukaan ikuisuusprojekti…

Kommentit

Terve,
tuohan näyttää hyvältä mutta jonkin verran on jäänyt muovipintaa näkyviin.

Niko
Kyllähän tuo kopteri käyttöön tulee nyt kun asiat saatiin viimein sovittua. Ja lisäksi pienenä huomautuksena, että helikopterit kuuluvat nykyään maavoimille, eivät enää ilmavoimille. Itse mallista kommentteja sitten kun pääsen käyttämään graafista selainta…
Pekka 5.2.2008 13:25 Vastaa lainauksella
Itseasiassa tuo näytekappale on lentänytkin jo, todisteet vain ovat kadonneet jonnekin Fsnordicin syövereihin. :) Mutta mukavan näköinen malli taas tulossa!
Kalle Rantanen kirjoitti:
Kyllähän tuo kopteri käyttöön tulee nyt kun asiat saatiin viimein sovittua. Ja lisäksi pienenä huomautuksena, että helikopterit kuuluvat nykyään maavoimille, eivät enää ilmavoimille.
Tosiaan oli päässyt tuollainen virhe lipsahtamaan jo itse otsikkonkin. Vaihdoin otsikon. Kiitos korjauksesta!
Jos runko ei ole jo paketissa, lisää toki kuskien vöihin "munavyöt". Oikeassa NH:ssa on 5-pistevyöt.

Oikean koneen matkustamossa melkein ainoa näkyvä väri musta. Lattia on harmaa, mustilla vinoraidoilla. 1:1-koneessakaan ei ikkunoista näy kauheasti sisälle, joten mallissakaan ei kannata detaljoinnin kanssa liikaa stressata.

Keskiviivalla nenä ulospäin olevia miehistönkuljetuspenkkejä tuskin tullaan suomalaisissa koneissa näkemään.

Mikko
Mittariston osalta näyttää kyllä hyvältä, nippelit ja nappelit on maalattu näyttäviksi. Mallarissa 3/2007 oli juttu suomalaisesta NH:sta korjausehdotuksineen, joten sitä kannattaa vilkaista jos mahdollista. Itse ajattelin odottaa, että kone tulee kunnolla käyttöön ennen kuin lähden rakentamaan mallia.
Mikko Pietilä kirjoitti:
Jos runko ei ole jo paketissa, lisää toki kuskien vöihin "munavyöt". Oikeassa NH:ssa on 5-pistevyöt.

Oikean koneen matkustamossa melkein ainoa näkyvä väri musta. Lattia on harmaa, mustilla vinoraidoilla. 1:1-koneessakaan ei ikkunoista näy kauheasti sisälle, joten mallissakaan ei kannata detaljoinnin kanssa liikaa stressata.
Löytyykö jostain referenssi- kuvia tuohon suomi versioon? Noitten sisäosien kanssa olen ollut ihan mallin maalausohjeitten + parin jostain prototyypistä otetun kuvan varassa.
Kalle kirjoitti:
Löytyykö jostain referenssi- kuvia tuohon suomi versioon? Noitten sisäosien kanssa olen ollut ihan mallin maalausohjeitten + parin jostain prototyypistä otetun kuvan varassa.
Ei ole tullut vastaan referenssikuvia sisäpuolelta mistään tuotantoversiosta. Ne muutamat hassut googlella löytyvät kuvat ovat erilaisista mock-up:eista tai myyntimiehille esittelykäyttöön tuunaatuista prototyypeistä. Niissä näkyvät värit ja yksityiskohdat ovat melkein järjestään virheellisiä.

Ei taida auttaa muu kuin odottaa, että jossain koneet esitellään yleisölle sisältäkin ja kuvia tulee julkisuuteen.

www.navy.gov.au/units/817sqn/future.html Tämän sivun keskimmäisessä kuvassa näkyy lattian väritys. Muut värit eroavat suomalaisesta koneesta. Penkit näyttävät samalta, mutta meidän on mustat.

Lohdutukseksi: www.vectorsite.net/aveh101_6.jpg siinä meitin NH-203 lentää tehtaan miehistöllä Provencen maisemissa . Maalaus tosin ei ole lopullisessa kuosissa.

Mikko
Kiitos linkeistä!
Siis tuo matkustamo on musta lukuunottamatta lattiaa ja istuimet ovat mustat?
Kalle kirjoitti:
Kiitos linkeistä!
Siis tuo matkustamo on musta lukuunottamatta lattiaa ja istuimet ovat mustat?
Seinät ja katto ovat mustat. Istuimet ovat mustat. Pääntuessa lukee tummanpunaisella
"WARNING
DO NOT STOW
FEET OR
EQUIPMENT
UNDER THE SEAT"

Sävyeroista johtuen voisi seinät ja katon maalata mustalla ja istuimet hyvin tummalla harmaalla.
Tuo tekstikään ei nyt niin kauheasti hyppää silmille, että kannattaisi ruveta tekemään 14-16 kappaletta siirtokuvia sitä varten, varsinkaan tähän mittakaavaan ja sarjan penkkiin, joka muodoltaan poikkeaa esikuvastaan aika lailla. mm. olkavyöt tulevat penkin läpi suunnilleen hartioiden korkeudelta, ei ylhäältä asti kuten sarjan penkissä.

Mikko
Mikähän tuon matkustamon lattian raidoituksen pohjimmainen idea mahtaa olla? Nimittäin tuollaista kuviota tuijottaessa tulee ainakin testatuksi onko taipumusta migreeniin tai kaatumatautikohtauksiin - varsinkin kun moinen kuvio on heilahtelevan kopterin lattiassa ;-)
Raimo Leino kirjoitti:
Mikähän tuon matkustamon lattian raidoituksen pohjimmainen idea mahtaa olla? Nimittäin tuollaista kuviota tuijottaessa tulee ainakin testatuksi onko taipumusta migreeniin tai kaatumatautikohtauksiin - varsinkin kun moinen kuvio on heilahtelevan kopterin lattiassa ;-)
En minäkään keksi syytä moiselle. Pikaisella mulkaisulla googleen löytyi raidat esim. 2001 otetuissa kuvissa, mutta ei esim. tässä 2006 otetussa kuvassa:
www.b-domke.de/AviationImages/NH90/12106.html
Mustat raidat ovat karkeapintaista teippiä (tyyliin tosi karkea hiekkapaperi) pidon takia. En ole tullut ikinä valmistajan porukoilta kysyneeksi, miksi vinoraidoitus.

Itselläni on vähän piilokarsastusta, joten tuollaiset kuviot monasti ottavat silmään. Raidat ovat tässä tapauksessa kuitenkin yli 50 mm. leveitä, eivätkä ole aiheuttaneet mitään ongelmia edes lennolla. Eikä lattian ja raitojen välinen kontrastikaan ole kovin iso.

Tuo Pekan löytämä 2006-kuva esittää mainosmiesten mock-up:ia. Siinä on mm. väärät penkit (Martin Bakerin penkit, jotka vaihtuivat jossain vaiheessa saksalaisiin) ja penkkien lay-out on erilainen kuin missään lentävässä versiossa.

Matkustamon penkkien pystyputket, jotka näkyvät ikkunoista selvästi (paljon muuta ei näykään) ovat koneessa mustaksi eloksoitua alumiiniprofiilia.

Mikko
Täytyy kyllä sanoa, että aivan hemmetin upean maastokuvion olet saanut aikaiseksi.
Oma ruiskun osto vain lähenee ja lähenee kun katselee näitä ruiskulla maalattuja malleja. Kertakaikkiaan upeaa työtä! Mikähän on lopputulos kun tämä on valmis? Luultavasti enemmän kuin aidon näköinen.
Lassi.K 3.6.2008 22:13 Vastaa lainauksella
Erittäin hieno ohjaamo,varsinkin kun ottaa huomioon koon. Miten muuten maalasit nappulat ja sun muut ohjaamossa olevat jutut?
Kiitos! Ohjaamoon on ensin tehty perusmaalaus mustalla ja harmaanlla. Tämän jälkeen kuivapenselöity valkoisella nuo pienet koholla olevat yksityiskohdat näkyviin. Sitten lakattu (johssonilla) ja tämän jälkeen litkutettu reippaasti ohennettua mustaa väriä noihin uppoviivoihin (ja pyyhitty ylimääräiset pois). Lopuksi maalattu vihreällä nuo näytöt ja tökitty väriin kastetulla hammastikulla yksittäisiä nappuloita punaisiksi ja valkoisiksi.
Uusimmassa Siivet-lehdessä on aika hyviä referenssikuvia NH:sta myös sisältä. Kuvateksteihin tosin ei pidä tuijottaa liikaa - niissä on virheitä.

Taitaa tosin tulla liian myöhään tähän projektiin.
Upeaa Kalle, upeaa!

Loistava malli kertakaikkiaan, ei aivan heti uskoisi 1:72 skaalaiseksi : ) Ja mitä tulee tuohon dioraamaan tulee, anna mennä vaan, olisi upeaa nähdä. Keksimäsi ideakaan ei ole huonompi.
Harmi että olet jo maalannut kopterisi, sillä oikeassa mallissa nuo pääroottorin lavan kärjet on aavistuksen taivutettu alas päin sekä tuo perässä vasemmalla näkyvä putki=antenni, päättyy tuohon perärungon ja pyrstön liitokseen. Näkyy olevan yleinen virhe tässä mittakaavassa. Itsellä sama ongelma, onneksi malli on vielä aloittamatta pöydällä.
Kiitos vinkistä, niinpä tosiaan näyttää, kun oikean vehkeen kuvia katseli. Vieläköhän tätä uskaltaisi rukkailla samalla kun tekee tälle jonkinlaista taustaa.
Hiomista ja maalailuahan se tietää. Tiedoksi vain, Suomi versiossa on katolla oleva antenni vain vasemmalla ja alapuolella oleva antenni oikealla puolella ja viimeisin maalaus versio jossa tuo kelta musta raidoitus joka kiertää ovea ja ikkunaa, siinä keltainen väri on vaihdettu vihreään. Vai onko parempi tehdä kokonaan uusi malli jos kiinnostusta riittää. Ai niin, tuo kopterin tunnus on muutettu, se on nyt NH-2.. entisen KH.n sijaan.
Joo, Mä noteerasin tuon ikkunankarmien värin muutoksen. Sarjan siirtokuvat olivat kuitenkin prototyypin mukaan ja pensselillä noiden tekeminen vaatii jo hiukan kärsivällisyyttä :) Saa nähdä jos joskus oikein innostuu ja tekee kokonaan uuden mallin. Aftermarket siirtokuvia odotellessa…
Oletko muuten tuon ruohikon väsännyt ihan pakettinarusta - kotikonstein. Vai ovatko kaupallista tavaraa? :)
Ihan kaupallista. Menin ostamaan kaistaleen sellaista ruohomattoa, jota käytetään ilmeisesti pienoisrautateissä ja leikkelin siitä pieniä palasia/revin siitä sormin tupsuja.
aika hyvää jälkeä, en osais ite tehä noin hienoa,siis tosihyvä!!:)
Ohhoh! Osaisinpa minäkin edes kaikkeni yrittämällä saada noin hienosti detaljoitua ohjaamoa. Tässä tapauksessa mitä jos-aihe ei haittaa, on muuten niin hieno!
Kiitos. Tämä malli lakkasti olemasta "mitä-jos" rakentamisen aikana, kun oikea vispilä saatiin vihdoin lentämään yli kolme vuotta myöhässä. Yksityiskohdat ja siirtokuvat tosin tässä ovat prototyyppiin, eikä varsinaiseen palvelusversioon.
Tube 14.1.2010 19:22 Vastaa lainauksella
Olisi itse tarkoitus rakentaa samanlainen onko tuo vaikea rakentaa?
Tube kirjoitti:
Olisi itse tarkoitus rakentaa samanlainen onko tuo vaikea rakentaa?
Revell valmistajana on antanut tuolla vaikesluokituksen 4 (asteikko menee niin, että 1 on helpoin ja 5 vaikein). Ilmeisesti johtuen siitä, että tuossa on aika paljon osia ja osa niistä varsin pieniä. Mutta osien yhteensopivuus on hyvä ja jos käyttää vähän aikaa ja kärsivällisyyttä, niin ei tämä mitenkään erityisen vaikea mielestäni ole.
Helikopterit tuppaavat oman kokemukseni perusteella ylipäänsä olemaan lentokoneita haastavampia. Usein lasituksen vuoksi. Riippuu tietenkin paljon mallista, mutta minulla on tainnut olla jokaisen hekomallin kanssa jotain ongelmaa.
Tube 15.1.2010 19:21 Vastaa lainauksella
Okei viitsisitkö vielä listata värit mitä tuossa tarvitsee :)
Vallejon akryyleistä tähän on muistaakseni käytetty olive green, reflective green ja black. Roottoreihin tummennettu olive drap ja natural steel sekä mirage blue.
Tube 9.3.2010 20:38 Vastaa lainauksella
Hyvä aloitin tanään tämän mallin rakentamisen
Todella hieno. Olen tehnyt tuosta toisen version ja haluaisin tämänkin version rakennettavaksi.
makke 31.12.2010 12:58 Vastaa lainauksella
mistä toi ruoho on tehty näyttää ihan mukavalta
Hei,
Tuo on ihan kaupallista tavaraa, jota myydään mattoina pienoisrautatieharrastajille (Helsingissä ainakin www.mallikauppa.fi/). Siitä matosta sitten revin sormilla irti tuppoja, jotka liimasin alustaan vedellä ohennetulla erikeepperillä ja ruiskuttelin päälle reilusti ohennetulla vihreällä ja ruskealla akryylimaalilla.