Sherman M4A3(75)w

Viimeisenä silauksena kuivaharjattu metallimaalein telaketjut, rautalangat ym.
Päätin viime syksynä rakentaa valmiiksi 80-luvulta nurkissa pyörineen Tamiyan vanhan M4A3 Shermanin. Alunperin suunnitelmana taisi olla rakentaa malli suoraan laatikosta vihdoinkin valmiiksi, mutta pikkuhiljalleen päädyin rakentelemaan vaunuun enemmän ja enemmän yksityiskohtia. Malli on oikeastaan ensimmäinen vaunu, jossa olen kokeillut kunnolla detaljointia. Vaunun yksityiskohdat on tehty pääosin muovilevystä ja ohuesta kuparipellistä. Jonkin verran olen käyttänyt eripaksuisia metallilankoja sekä viinipullon suojakuorta.
Vaunusta on tarkoitus tulla Team DeSobryn Sherman Bastognen taistelujen aikoihin. Referenssit on haettu pääosin netistä, rakennussarjan parantelun tärkeimpänä lähteenä on ollut www.usarmymodels.com -sivusto.
Alunperin päätin tehdän vaunun parannukset kokonaan itse, ilman etsi- ja muiden valmisosien käyttöä. Jälkikäteen ajatellen olisi ehkä pitänyt satsata kunnon irtoteloihin, mutta noilla lenkeillä mennään. Kuvissa on lisäksi muutamia itse muovilevystä askarreltuja, Fimosta muovailtuja ja kasvopaperista käärittyjä varusesineitä tankin lastiksi.
16.03.2007 (pitää meikänkin siirtyä näihin päiväkirjamaisiin merkintätapoihin ;) )
Nyt puuttuu Shermannista enää yksi periskoopin teline, ja sitten pääsee maalaamaan ensimmäisiä hiontamaalauksia. Noista kk:n kuvista näkyy että malli täytyy todellakin pestä ennen maalausta, on sen verran kasaantunut muovipurua päälle. Pahvilaatikoista ei tullut värjäämällä kalua, joten tulostelin kokonaan uudet hieman paksummalle ruskealle paperille.
24.04.2007
Nyt on kaikki periskoopin telineetkin valmiina. Valaisinten kehikot näyttivät silmiini hieman köpöiltä, joten tein ne uusiksi. Päätin vielä referenssikuvien innoittamana lisätä vaunun sivuille tukeista lisäpanssarointia ja valoin muutaman telaketjunpätkän liitettäväksi etukannelle täydentämään sarjan mukana tulleita teloja. Vaunu on nyt pesty roskista ja odottaa ensimmäistä maalikerrosta. Rupesin sorvaamaan luukusta kurkkivaa vaunun komentajaa. Lähtökohtana oli sarjan mukana tullut Tamiyan ukkeli, jonka sahailin uuteen asentoon. Pään vaihdoin Verlindenin U.S. tankkimiehen päähän.
Vaunuun on tehty seuraavat muutokset (jos vaan muistan ne kaikki):
- Torniin poskipullistuma Greenstuffista ja kitistä.
- moottoriluukkujen tuet
- hiekka- / lokasuojien kiinnitysliuskat vaunun sivuille ja taakse
- pakokaasusäleikön ohentaminen ja sen sivupellit + yksityiskohdat
- hitsaussaumojen parantelu, erit. vaunun kannelle
- valumareiät polttoainekorkkien suojalevyihin
- Pyörien ripustimeen mutterit ja mutterinreiät, telaketjun ohjaimen hionta ohueksi, niitit ja rasva-aukot telapyöriin (jokaiseen kuudesta ripustimesta pyörineen tuli porattua viisi reikää ja lisättyä 33 pulttia tai niittiä, mikä yhteensä tekee 30 porattua reikää ja 198 pulttia tai niittiä.)
- valunumeroiden lisääminen vaunun nokkaan ja tornin asekilpeen
- valujäljet vaunun nokkaan
- lokasuojien hiominen ohueksi ja taivuttelu
- muutaman duck-billin irrottaminen telaketjuista, telaketjujen lyhentäminen sopivan pituisiksi
- lokasuojien vahvikkeet, valaisinten ja periskooppien suojakehikot
- laivausvaijerin pidike vaunun nokkaan, pienet kiinnityslenkit etukannelle ja vaunun sivuille.
- vaijerilenkkien reikien poraaminen, vaijereiden kiinnityssokat
- valaisinten poraaminen auki, lasien tekeminen läpinäkyvästä muovilevystä
- uudet nostokahvat messinkiputkesta
- tykin kuljetustuen yksityiskohtien lisäämien, uudet kiinnittimet
- kahvat luukkuihin.
- periskoopit vaunun ajajan luukkuun, komentajan luukkuun ja komentajan luukun edessä olevaan kehikkoon. - Uusi kansi johtajan luukun edessä olevan periskoopin suojukseen
- ajajan ja ampujan välissä olevan ilmaluukun uusi kansi.
- uudet saranat moottorikannen luukkuihin
- tornin juuressa olevan venttiilikannen upporuuvituksen tekeminen
- työkalujen parantelu, työkalujen pidikkeet ja kiinnitysvyöt
- takavalaisinten hionta oikeaan muotoon, uudet kiinnitystapit
- pienet ketjut polttoainetankkien korkkeihin
- telakenkätelineet ja tavarateline rungon takaseinään. Telakenkien parantelu
- uudet vieterit lataajan luukkuun.
- .50 cal konekiväärin yksityiskohdat, laatikon telineen rakentaminen
- savunheittimen putki.
- konekiväärin kuljetustuet tornin takaseinään, yksityiskohdat konekivääritelineisiin
- uusi antenni
- hinausvaijeri
- tukeista tehty lisäpanssarointi vaunun sivulle, pari itse valettua telaketjunpätkää lisäpanssaroinniksi.
27.04.2007
Olen pari viime päivän aikana ruiskutellut Shermanin pohjamaalit ja sävypohjat. Pohjamaaliksi valitsin Humbrolin Hu 187:n, minkä päälle ruiskuttelin vaaleat valokohdat HU 86:lla, jota vaalensin reippaasti keltaisella ja valkealla. Viimeiseksi ruiskuttelin varjokohdat reilusti mustalla tummennetulla Revellin Re 65:llä. Jälkimmäinen maalausrupeama uhkasi mennä katastrofiksi, kun maali tahtoi tukkia ruiskun jatkuvasti. Aina muutaman minuutin ruiskuttelun jälkeen ruisku rupesi räkimään, minkä tulos näkyy mm. asekilvessä. Jollain tapaa sain homman vietyä läpi ruiskua jatkuvasti puhdistellen. Toivotaan että päälle tuleva peittomaalikerros peittää rumimmat kohdat.
29.04.2007
Maalasin peittomaalin vaunuun. Maalaukseen käytin sekoitusta, jossa oli kolme osaa Revellin Bronze Greeniä (re 65 ja yksi osa Humbrolin Dark Stonea (hu 187). Maalasin maalikerroksen mahdollisimman ohueksi, jotta sävypohjat vielä kuultaisivat maalikerroksen alta. Leikkasin maskiteipistä maskit kahdelle tähdelle ja ruiskuttelin nämä kansallisuustunnukset vaunun tornin seiniin valkoisella, joka oli murrettu aavistuksella Dark Stonea.
05.05.2007
Vaunusta on nyt maalattu telaketjut ja joitakin pinnan yksityiskohtia. Telaketjut maalasin ensin harmaalla, minkä jälkeen pesin ne ensin ruosteenruskealla ja sitten mustalla. Tein itselleni lisätöitä kesken maalauksen kun pyyhkäisin huolimattomalla sormentönäisyllä runkoampujan periskoopin suojakehikon ajasta ikuisuuteen. Pääsen kolvailemaan uutta vielä tänä iltana, koska huomenna pitäisi ruiskutella koko komeus kirkkaalla lakalla maalipesuja ja kuivaharjauksia varten. Itse vaunun maalaamisen lisäksi olen palautellut mieleen maalilohkeamien maalailuniksejä maalaamalla vaunuun tulevia jerrykannuja.
13.05.2007
Malli lakattu kirkkaalla lakalla, minkä jälkeen askarreltu vaunun siirtokuvat useammalta eri Tamiyan ja Italerin siitrokuva-arkeilta otetuista paloista. Vaunu esittää amerikkalaisen 10. panssaridivisioonan 3. pataljoonan B komppanian vaunua. Kyseisen yksikön Shermanit muodostivat Team Desobryn ytimen. Vaunun kannelle ja sivuille lisätty tavarat. Lisätty erilaisia sidontaköysiä ja -liinoja. Seuraavaksi olisi vuorossa sidontaliinojen ym. maalaus ja sitten voikin aloittaa öljyvärikäsittelyt maalipesulla. Komentajalta kittailtu kolot kuntoon, sekä lisätty kurkkumikrofonin ja kuulokkeiden piuhat. Peitin teipistä leikatuilla suikaleilla kypärän ilma-aukot. Näitä teippailtiin eri tavoin peittoon, jotta sadevesi ei valuisi niistä kypärän sisään. Temppu sopii Ardenneille, koska taistelun alkuvaiheissa oli kaikinpuolin märkää ja kylmää.
23.05.2007
Tein Shermaniin maalipesut tummalla vihreällä. Pesujen kuivuttua kuivaharjasin mallin parilla sävyllä vaaleanvihreää öljyvärisekoitusta. Näiden kuivuttua malliin on maalattu maalilohkeamat emalimaaleilla.
26.05.2007
Pömpelin valmistuminen alkaa häämöttää. Filtteröin mallin öljyväreillä, joiden kuivuttua vuorossa oli mallin mutaaminen. Mutaamiseen käytin Tikkurilan lakkakittiä ohennettuna mineraalitärpätillä. Sekoitin joukkoon hienoa hiekkaa ja ruohosirotetta. Lisäsin sekoitukseen vielä tummanruskeaa emalimaalia mudan värjäämiseksi. Sivelin mudan malliin ja annoin kuivua. Tämän jälkeen ruiskutin vaunun rungon alaosan hyvin vaaleanruskealla sekoituksella tomukerroksen simuloimiseksi. Tomupintaan tein valumajälkiä tärpättiin kostutetulla hammastikulla raaputtamalla ja pienellä sivelimellä sivelemällä. Tämän jälkeen pesin mutaisimmat kohdat tummanruskealla emalilla. Seuraavaksi roiskin neljää- viittä eri sävyä reippaasti ohennettua emalimaalia kuraisimpiin kohtiin kuraroiskeiksi ja levittelin roiskeita tärpättiin kastetulla siveltimellä. Tämän jälkeen käsittelin vaunun kauttaaltaan pastelliliitujauheilla. Tein liitujauhepintaan valumia ensin veteenkastetulla siveltimellä ja sitten tärpättiin kastetulla. Sitten maalailin valumat öljyväreillä ja emaleilla. Seuraavaksi vuorossa olisi roskien kiinnittäminen mallin yläpinnoille, mattalakkaukset ja viimeisenä kuivaharjaukset metallivärein. Niin ja maalaamatta jääneiden yksityiskohtien (kk:t, tavaroiden kiinnitysliinat ja köydet) maalaus.
10.06.2007
Viimeiset metrit häämöttävät. Malli on nyt lakattu mattalakalla ja seuraavaksi olisi maalailtava metalliosat. Sitten pömpeli olisikin jo valmista tavaraa.
13.06.2007
Se on siinä. Nyt on viimeiset kuivaharjaukset tehty metallimaalein ja vaunu on valmis. Tai ainakin melkein valmis… Annan vaunun olla rauhassa pari viikkoa niin etten vilkaisekaan sitä, minkä jälkeen käyn pöntön vielä kertaalleen läpi ja teen mahdolliset pienet korjausmaalaukset ym.
Moi.
Onhan siinä hieno sherman, mutta pieni niksi sulle noihin muonalaatikoihin: Ota vanha jo kahteen kertaan puristettu tee pussi ja annna sen kuivua niin, että se on ihan vähän kostea ja pyyhi sillä hiukkasen laatikoita. Sillä saa laatikoista hieman aikoja eläneemmän näköisen jos oikein muistan:)
Kiitokset palautteesta. Juu nuo tavarat ovat vielä vaiheessa ja pelkästään pohjamaalauksessa, tarkoitus on litkutella, kuivaharjailla ja vanhentaa kaikki kamat näyttämään luonnollisemmilta. Kiitos tuosta teepussivinkistä! Pitääkin kokeilla olisiko siitä apua myös liialliseen laatikoiden vaaleuteen. Yksi tapa saada paperi näyttämään vanhemmalta on kostuttaa se vedellä ja ripotella sen pinnalle tee- tai kahvijauhetta. Jos nuo temput eivät auta, niin sitten pitää vaan paikkailla vesi- tai öljyvärein.
Näyttää oikein hyvin detaljoidulta. Nämä rakennusvaiheessa olevat kuvat ovatkin mainio tapa katsoa mitä kannattaa korjata vanhoista malleista, meinaan kun aloittelija olen tuolla AFV tietämyksen puolella…
Kas, taitaa se valmistua: olen jo jokusen vuoden odotellut :) Etkö saanut tämän palkkioksi muinaisen Kuperkeikka-puodin ikkunaan viedystä mallista? Hyvän näköisiä nyyttejä!
Tuon ajan malleissa on kyl paljon nikkaroimista detaljeissa, Italerin RSO-traktori odottamassa uudelleenrakentamista…
Juu, sain tuon tankin palkkioksi kun vein ensimmäisen koskaan tekemäni 1/35 mittakaavan dioraman näytteille ko. lelukaupan ikkunaan. Sen jälkeen en ole mallejani paljon julkisesti näytellytkään, mitä nyt rajallisesti näillä sivustoilla.
Tuo näytille tänne naapuriin Sampolaan pienoismalli-päiville! "Ja illalla meillä on sitten juhlat…" :)
Oikein hyvännäköisiä pressuja. Kerrotko tarkemmin tuosta kasvopaperista. Mikä tuotemerkki on kyseessä? Alkuperäinen käyttötarkoitus liittynee kosmetiikkaan? En paikallisesta marketista onnistunut löytämään kasvopaperin nimellä mitään, lähin vastaavankaltainen oli puhdistuspyyhe ja kosteuspyyhe, joita päätin ostaa ja kokeilla, mutta eivät vaikuta sellaiselta, että niistä tuollaista syntyisi… :)
Tuotemerkki on Majesta, englanniksi tuotteen nimi on Facial Tissue, kasvopaperiksi tuo meidän talouden paremmannäköinen osapuoli sitä kutsuu. Pakkaus on sininen ja siinä on päivänkakkaroita. Tavaraa löytyy kuulemma Vapaa Valinnasta ja muista vastaavista halpiskaupoista.
Erinomaisen hyvän näköisiä lisäosia. Jopa paremman näköisiä kuin kaupasta hankitut.
Nysvääminen kunniaan! ;-)
Hienonnäköistä mallia pukkaa. Ovat nuo telat Friulin valmistetta?
Telat ovat suoraan rakennussarjasta, sekä kumilenkit että etukannella olevat pätkät. Sarjan telaketjut ovat ihan ok, joskin jälkikäteen arvioiden olisi voinut ostaa irtotelat, kun vetopyörän ympäri jännitetyt ketjunpätkät meinaavat vääntyä sivusuunnassa luokille. Pitänee korjata kurauksella. :)
Hienot on detailit, minkä valmistajan toi komentajan pää on? Kannattaa tosinaan hankkia seuraavaan muinaisprojektiin irtotelat.
Verlindenin pää. Juu, seuraavaan vaunuun on hommattava telat. Tämä oli tällainen tee-se-itse proggis.
Olen Jounin kanssa samoilla linjoilla. On todella piristävää nähdä pitkästä aikaa vanhaa kunnon™ itserakenneltua detaljointia. Nykyisin kun valmiita etsisarjoja ja muita vastaavia on tarjolla pilvin pimein, on kynnys itse työstämiseen melkoisen paljon korkeampi kun vaikka vielä kymmenen vuotta sitten. Kovasti olet vaivaa nähnyt, rispekt. :)
Mallailuun sopivia kasvopapereita olen muuten nyt onnistunut pihistelemään pari kertaa hotellihuoneista. :D
Nöyrä kiitos kaikille positiivisesta palautteesta. En tiedä olisiko tullut vedettyä hommaa läpi tällä linjalla jos alussa olisi tietänyt kuinka paljon tekemistä piisaa. Se täytyy kyllä sanoa että kerran kun on tehnyt kaikenlaiset nippelit tuollaiseen vanhaan tankkiin niin onpa ainakin sorminäppäryys lisääntynyt. Vaikka näkerrettävää on ollut paljon, on tullut opittua kaikenlaista ja on ollut mukava huomata pientä kehitystä mallin rakentelun aikana. Lisäksi on päässyt tekemään monipuolisesti kaikkea, kittailuja, hitsaussaumaa, kuparilevyn vääntely, juottamista jne. jne.
Tähän tee-se-itse projektiin on ollut kaksi syytä, ensinnäkin halusin testata ja parannella omia väkerrystaitoja ja toiseksi olen aivan liian saita ostamaan vanhaan tankkiin monien kymmenien eurojen edestä lisähärpäkettä. :D
Hienon näköinen Shermanni tulossa! Pikku näpertäminen on just sitä parasta.
Hmmm…? Eikö olisi kannattanut jättää tukit, lapiot, irtotelat pois ruiskuttelun ajaksi?
Toisaalta onhan niissäkin nyt pohjamaali ;-)
Tuo on noita pienoismallailun ikuisuuskysymyksiä, kuinka pitkälle malli kasataan ennen kokoamista ja mitä jätetään erikseen maalailtavaksi. Itse olen viimeaikoina kasannut vaunut enemmän ja enemmän valmiiksi loppuhilppeitä myöten. Omaan silmään kansiromut istuvat paremmin vaunun päällä, kun ne ovat olleet mukana maalattavina vaunun varjostusvaiheissa. Erikseen maalatut hilkkeet näyttävät ainakin omaan silmääni jotenkin irrallisilta. Miinuspuolena on tietty se, että pikkuhilkkeitten maalausvaiheessa täytyy olla tarkkana ettei vaunun valmis maalipinta ota tahraa.
Tässä mallissa päätin kiinnitellä paikoilleen kaiken muun paitsi .50 cal konekiväärin ja vaunun takakannelle tulevan romuläjän. Tavaroiden maalaaminen yhteen kasaan olisi ollut turhan hankala urakka. Miinuspuolena on tietysti se, että tavaroiden kiinnitysnarut ja -liinat eivät ole olleet mukana tuossa sävypohjien maalausvaiheessa.
Olisi yksi kysymys . Mistä voi ostaa pienen pullon jotta voisin sekoittaa ja ohentaa värejä.
Sairaan hieno! niinkuin eräs henkilö sanoo Kummeleissa.
Itselläni on samanlainen mutta vain dragonilta.
Nätisti säistetty kanisteri! Ilmaisiko korkin väri mitä kannussa on sisällä, vai mikä on sen tarkoitus? Onko tarkempaa tietoa mitä muita värejä on mahdollisesti käytetty ja mitä ne ovat ilmaisseet? Olen juuri itsekin jenkkien jerry-kannuja viimeistelemässä ja värillinen korkki olisi hauska väriläiskä tylsän vihreyden keskellä. :)
Juu, korkkien värejä maalailtiin sen mukaan mitä siellä oli sisällä. Väreinä on käytetty ainakin keltaista ja punaista. Keltaisella korkilla on merkitty diesel ja punaisella MOGAS. Nykyisin polttoainekanistereissa sininen merkkaa vettä, mutta tämän värin käytöstä korkkivärinä toisen rähinän aikaan en ole löytänyt tietoja. Yleensä käytetiin valkoisella maalattuja ristejä tai rasteja, sekä tekstiä Water tai kirjainta W. Tietolähteenä on toiminut Olive Drab sivut, ks.
www.olive-drab.com/od_mvg_jerry_can_markings.phpKiitoksia paljon, eli punaista kehiin M8:llekin. Tuolla Olive Drabin sivuilla mainitaan "there was a practice of painting MOGAS can tops red", eli jos ymmärsin oikein, koko kanisterin yläosa olisi maalattu, ei ainoastaan korkki. Oletko tästä nähnyt todisteita?
Juu, ilmeisesti tämäkin merkintätapa oli käytössä, ks.
www.network54.com/Forum/47208/thread/1177534077/
Noista en ole toistaiseksi löytänyt muuta kuin tietoa keskustelupalstoilta ja OD nettisivuilta. Mustavalkokuvista kun värit eivät erotu. Jos jollekin kävelee vastaan värivalokuva, joka tukee näitä teesejä, niin olisin tästä äärimmäisen kiinnostunut.
Nätti sherman, en ite pystyis parempaan
hienoin tankki minkä ikinä oon nähny =)
Koko ajan vaan paranee. Hieno tankki tulossa!
Tähän malliin ei ole vielä tehty kuivapensselöintiä, sen vuoro on myöhemmin, maalipesujen kuivuttua. Tähän mennessä valo- ja varjoefektit on tehty maalaten ruiskulla.
Kuivapensselöinnin teen aina öljyväreillä. Sekoitan öljyväreistä reilusti pohjasävyä vaaleamman sävyn, jota taitan usein keltaisella, ettei siitä tule sävyltään liian kylmä. Pehmennän öljyväriä muutamalla tipalla ohenninta, minkä jälkeen sotken suht' jäykkäharjaksiseen siveltimeen hiukan öljyväriä ja pyyhin sen miltei kokonaan pois paperiin. Sitten vaan kuivaharjailen aika kevyesti, lisäten öljyväriä pintaan vähä vähältä. Jos menee överiksi, niin pyyhkäisen värin pois ohentimeen kostutetulla korvapuikolla ja sitten vaan uutta yritystä.
Pitää pikkasen ottaa takaisin, unohdin että noita tavaroita olin jo kuivaharjaillut öljyväreillä.
Niin ja .50 calin kuivapensselöin humbrolin metallimaaleilla. Eli ensin maalasin kk:n keskiharmaaksi, sitten pesu mustalla, minkä jälkeen kuivaharjaus gun metallilla, gun metallin ja silverin 50/50 sekoituksella ja viimeiseksi muutamaan kohtaan varovasti silverillä.
Panokset maalattu ensin Humbrolin Goldilla, sitten pesu punertavan ruskealla, minkä jälkeen kuivaharjaus Goldilla sekä goldin ja silverin 50/50 sekoituksella. Lopuksi yhteen panokseen punainen kärki valojuova-ammuksen merkiksi.
Yleensä tärkeää on riittävä kontrasti pohjasävyn ja kuivapensselöitävän värin välillä sekä minimaalinen maalimäärä siveltimessä. Maalia on riittävän vähän kun vasta useamman pyyhkäisyn jälkeen rupeaa näkymään että siihen pintaan todellakin jää jotain.
Ällistyttävän hienoa jälkeä edelleen. Työkalujen vihreä maali on hauska ja suht uniikki idea.
Upeasti onnistunut metallipinta lohkeamineen. Toivottavasti malli tulee jonnekkin tapahtumaan ihan elävänä näytille.
Oho! Onpa hienoa työtä ja upeaa detaljointia!
Lupaan, että kun itse seuraavan kerran innostun 1:35 tankkiprojektista, palaan takaisin tähän artikkeliin ja pöllin (tai siis ainakin yritän) aimo kasan ideoita ja tekniikoita ;)
Kiitoksia vaan jälleen kommenteista. Positiivinen palaute kyllä antaa lisätehoja pusertaa mallia kasaan, tuo ikuisuusprojekti rupeaa jo pikkuhiljaa kypsyttämään. Onneksi ollaan jo loppusuoralla.
Tomi, juu olen pitkään miettinyt noiden erilaisten työkalujen väritystä, yleensähän tapana on maalailla puustatehdyt varret puunvärisiksi, vaikka usein työkalut on militaaripuolella vedetty samoja värejä käyttäen kuin muu varsinainen sotakalusto. Joskus kiva kokeilla tätäkin, vaikka puuvarret näyttävät todella upeilta nekin.
Jouni, katsotaan. Tosin malli on yksityiskohtineen sieltä hauraammasta päästä, en tiedä miten sitä uskaltaa valmiina liikutella.
Mikko, juu pölli vaan niin paljon kun sielu sietää. Tekniikoiden lainailu ja niiden mukauttaminen omiin tarkoituksiin on tämänkin harrastuksen peruspilari. Esimerkiksi tämän Shermanin rakentelussa otin itse mallia Tomilta antennin tekemiseen ja ruosteenruskean käyttöön noissa chipeissä, eli kiitokset mestari Mynttiselle hyvien ideoiden välittämisestä eteenpäin! :)
Moi Timo
On ollut hauska seurata vanhan projektin valmistumista, varsinkin kun kuvia on ollut mukana sopivasti. Tuosta maalaustavasta, itse taas enemmän tykkään tehdä työkalut ja muut romppeet irrallisina. Taasen tuo lapioitten ja muiden puuvartisten työkalujen varsien puunväri antaa varsinkin yksivärisissä vaunuissa pikkaisen lisää eloa. Totta että varmasti on paljonkin maalattu työkaluja vaunun omalla värillä, varsinkin kenttäolosuhteissa tehtyjen maalausten yhteydessä. Mutta palatakseni tuohon Shermaniin, nuo chippailut näyttävät tosi hyviltä. Miten on oletko ajatellut tehdä erilaisia valumia esim,polttoaineen täyttökorkien kohdat, kiinnikkeitten ja nostokorvakkeiden kohdat jotka keräävät likaa joka kastuessaan lähtee valumaan, esim öljyväreillä?
Pienoismallin voi tehdä monella tavalla ja usein erilaisten tekniikoiden ym. valinta on makuasia.
Eilen illalla tein filtteröinnit öljyväreillä, pistän joskus myöhemmin kuvia. Filtteröintiin käytin valkeaa, harmaata, harmaanruskeaa, ruskeaa ja vaaleanruskeaa. Samalla maalailin öljyillä pienempiä kuravalumia lähinnä runkoon.
Viimeistelyn suhteen työlistalla on vielä seuraavat:
- käsittelyt pastellijauhein;
- erilaisten valumien maalus;
- mudat ja kurat, sekä;
- mattalakkaus ja kuivaharjaukset metallimaalein.
Alustavasti olen suunnitellut valumien maalailua erityisesti polttoaineen täyttökorkkien kohtiin, koska näiden suojalevyihin tuli tehtyä neliskanttiset reiät, joiden huomaamista erilaiset valumat helpottavat. Eli valumat toimivat ikäänkuin katseen ohjaajina oikeaan osoitteeseen.
Todella vaikuttava malli. Hienosti on onnistunut mudan luontikin:)
On kyllä hienoimpia näkemiäni teepannuja! Dioraama-alusta olisi kyllä vielä paikallaan.
Thanks Antti, tarkoituksena olisi jossain vaiheessa väsätä dioramaa vaunulle. Team DeSobry kahakoi Novillen kylässä, joten olen alustavasti harkinnut rakentelevani kappaleen Novillen kylää. Vaihtoehtoisesti voisi tehdä jonkin Novillen ulkopuolelle asetetun etuvartion tms.
Sen enempää näistä ymmärtämättä näyttää hienolta mallilta.
Kuvasarjasta sain mainioita vihjeitä ja ideoita mitä voi osin soveltaa myös automalleihin ja autodioraamaan kun sen aika tulee.
No niin, valmistuihan se :) hieno ja ainakin huolella tehty! Mitäs seuraavaksi; Bren-carrier?
Valmiilta näyttää! Itse en uskaltaisi tuohon enää koskea.
Tuo parin viikon tuumaustauko voisi olla kuitenkin ihan hyvä idea?
Itselläni ainakin silmä turtuu omaan malliin, jos yrittää tehdä sen samantien valmiiksi asti. Hyllyissä olisi paljon pientä parantelua vaativia malleja.
Näin se on että kärsivällisellä työllä saa loistavia malleja.
Kiitoksia jälleen kehuista kaikille. Osa tarvikkeista on muista rakennussarjoista lainailtuja, kuten esimerkiksi jerry-kannut ja osa työkaluista. Puulaatikot on tehty itse muovilevystä. Kangaskääröt on tehty kasvopaperista. Reput ja säkit on puolestaan muovailtu Fimosta.
Tajuttoman upea Sherman!
Ei tarvitse edes kysyäkkään mitään miten olet jonkun asian tehnyt, kun olet niin loistavasti kertonut kaiken, ja loput löytyy kirjoittamastasi kirjasta. Yksi sivuston hienoimmista panssareista.
Siis VAU!!! en ole koskaan nähnyt näin komeeta panssarivaunua!
onko tää ollu "pienoismalli rakentajan käsikirjan" kuvissa. hieno on
Erittäin Tyylikäs Sherry. Kuinka muuten teit hitsaus saumat runkoon? nim. tuskailee samaisen mallin kanssa:)
Kiitoksia kiitoksia kehuista. Hitsaussaumoissa käytin kolmea tekniikkaa. Nostokahvojen ympärillä olevat hitsaussaumat tein greenstuffista. Lokasuojien kiinnitysliuskojen hitsaussaumat tein liimaamalla paikoilleen venytetystä valurungosta leikattuja pätkiä, jotka pehmensin nesteliimasivelyllä. Kannen pitkät hitsaussaumat tein liimaamalla kannen saumauriin venytettyä valurunkoa, jota pehmensin nesteliimalla ja painelin muotoon ruuvimeisselillä ja askarteluveitsellä. Liiman kovetettua viimeistelin jälkeä vielä Dremelin ohuella hiontaterällä.
Hieno malli. Vanhennukset ja maalaus ainakin omasta silmästä ihan nappiin.
Tutustu myös näihin
24.2.2011 • Harri HuopainenT-34/76Hobby Bossin lyhytputkinen Sotka…
9.12.2018 • Matti MM40 75-18 SemoventePohjois-Afrikka 1942
28.2.2011 • Eetu TahvonenPz.Kpfw.IV Ausf. J (Ps.221-1)Kah, johan kestikin tämän valmiiksi…
10.9.2011 • Jarmo LindgrenPs.231-3Ps.231-3 kesän 1944 asussa rakennettuna…
9.11.2018 • Ossi SaralehtoBT-42Aika monta näitä täällä jo on. Täss…
24.11.2012 • SSSdKfz 234/3"Puuman sukua"
16.6.2016 • Markku TuohimaaNashornTämmönen vaunu tuli kasattua jo tuossa…
30.4.2013 • Jarmo LindgrenR 155R 155 (myöhemmin Ps. 231-4…
16.12.2020 • Jacek GaleckiJagdpantherGood quality 😉
9.4.2018 • PoreJS-2 ChKZ model 1944Berliinin valtaaja , maalattu tamiyan…