Pienoismallit.net

Ps. 231-1

Ps. 231-1 rakennusalustana Dragonin T34/76 (6205). Tarkoitus on rakentaa Ps. 231-1 estekokeiden aikaiseen ulkoasuun. Vaunuun tulee 3-värinen naamiomaalaus ja torniin numero 321.

24.1.2008. Suomi-modifikaatiot lähtevät liikkeelle siitä, että moottoritilan verkon tilalle rakennetaan ritilät. Modifikaatio on helppo, koska Dragonin sarjan mukana tulee kaksi kappaletta ”kehyksiä”, joista toiseen on valettu verkkokuvio ja toisessa on pelkät kehykset johon ritilät rakennetaan.

Poikittaisia tukirimoja tulee 4 kpl ja pitkittäisiä neliömallisia ritilärimoja tulee 16 kpl. Poikittaiset tukirimat ovat vielä tarkoituksella paksuja, koska näin niiden antama tuki rakentamisen ajan on parempi kuin jos ne olisivat mittakaavassa. Pitkittäiset rimat on tehty 0,5 mm * 0,5 mm muovirimasta. Rimojen välin saa pysymään suhteellisen tasaisena, jos kunkin kiinniliimattavan riman väliin laittaa aina yhden irtoriman, jota ei siis liimata kiinni.

25.1.2008. Lisätty valmistunut moottoritlan ritilä. Oikeassa vaunussa kehikkoa kiertävät ainakin tällähetkellä pienet mutterit. Koska noin pieniä muttereita en löytänyt mistään, niin korvasin ne pienillä niiteillä. Niiteistä kun hioo pyöreyden matalammaksi, niin ne käyvät ainakin maalauksen jälkeen pienistä muttereista.

26.1.2008. Dragonin sarjan kk-kalotti tai oikeammin kalotin edessä oleva kehysrengas on väärän mallinen ja se joutuu muokattavaksi. Virhe on siinä, että Dragonin sarjassa kehysrengas katkeaa alimaisten kartiopulttien ”jälkeen”, kun taas 231.1:ssä kehysrenkaan kuuluu olla täysi rengas, siis täysi ympyrä. Oheisissa kuvissa Dragonin sarjan kk-kalotti ja korjauksen alla oleva versio samasta aiheesta.

21.2.2008 lisätty kuvia lokasuojien korjauksesta. Dragonin sarjan etu- ja takalokasuojat pitää veistää irti ja niiden tilalle rakennetaan muovilevystä ja muovirimasta uudet lokasuojat. Kannattaa huomata, että lokasuojien profiili on korkeampi edessä (kuten muös takana) ja että sivulla lokasuojan reuna laskeutuu samaan tasoon sivulokasuojan reunan kanssa. Dragonin mallista myös sivulokasuojista pitää veistää irti lokasuojan ylöspäin taittuva reunalista ja uusi tehdään muovirimasta. Mm. Äänislinnan kuvissa Ps.231-1:stä on selvästi nähtävissä, että lokasuojan reunassa oleva lista on korkeampi kuin Dragonin mallissa oleva.

28.2.2008 lisätty kuvia tornin hitsaussaumojen korjaamisesta. Tornin ylä- ja alapuoliskon saumojen kittauksen ja hiomisen yhteydessä osa sarjan hitsaussaumoista kärsi tai katosi kokonaan. Uudet saumat on tehty Plastructin 0.3 mm pyöreästä muovitangosta. Muovitankoa on ensin vedetty lievästi kaarelle (sama tekniikka kuin lahjapaketin nauhojen serpentiinille vetäminen) ja sen jälkeen sopivan pituiset pätkät on liimattu paikoilleen. Liimauksen kuivuttua on tuota hitsausauman aihiota vielä sivelty nesteliimalla. Nesteliimakäsittely pehmentää muovitankoa ja siihen on siten helpompi tehdä hitsausjäljet lämpökaivertimella. Mikäli saumat näyttävät liian paksuilta, järeiltä tai syviltä voi lämpökaivertimella tehtyä hitsausjälkeä vielä pehmentää uudella varovaisella liimakäsittelyllä. Överiksi mennyttä hitsausjälkeä voi myös parantaa vaikkapa Mr.Surfacer käsittelyllä Liian korkeita ja silmiinpistäviä saumoja voi hioa hienolla hiekkapaperilla matalammaksi.

Tornin kaikki saumat on yhtenäisyyden saavuttamiseksi käsitelty ensin nesteliimalla ja sen jälkeen lämpökaivertimella.

29.2.2008 lisätty kuva tornin katosta. Periskooppien jalustoissa olevat ruuvin kannat on korvattu Extra Techin ruuvinkannoilla, koska toisessa jalustassa ruuvinkannat olivat epämääräistä mössöä ja toisesta ne puuttuivat kokonaan.

2.3.2008 lisätty kuvia ajajan periskoopeista. Rungossa, ajajan sivuille osoittavien periskooppien välissä, on mallissa tasainen alue. Oikeasti tuo kohta ei ole tasainen ”hattuhylly”, vaan lievästi kupera. Ongelma on helppo korjata esimerkiksi Milliput-kitillä, jota laitetaan pieni pala ”hattuhyllylle”. Kitin vielä ollessa muotoiltavissa, kannattaa kuperat muodot alustavasti muotoilla ja kun kitti on kuivunut kovaksi voi lopullisen muotoilun tehdä vaikkapa puolipyöreällä veitsenterällä raaputtamalla ja hiekkapaperilla. Valupinta saadaan aikaan pienoisporalla ja pienellä palloterällä.

Dragonin mallissa ajajan sivuille osoittavat periskoopit ovat mielestäni ainakin valokuviin verrattuina aivan liian pienet. Uudet, paikkaansa puolustavat etsatut periskoopit, ovat Aberin etsiarkilta. Samalta arkilta ovat myös ajajanluukun periskoopin lippa ja periskoopin lasin kehys.

9.3.2008 lisätty 4 kuvaa kohdista, jotka ovat vaatineet pientä korjausta. Moottoritilan kannella olevan luukun sovitteet ovat kulmistaan huonot. Ongelman voi korjata liimaamalla kulmiin 0,25 mm muovirimasta lisäpalat. Vähän kerrallaan vuorotellen hiotaan luukun kulmia ja sovitellaan luukkua paikoilleen kunnes sovitteet ovat kohdallaan. Myös luukun sarapuolella luukun sovittamien paikoilleen vaatii jonkin verran työtä.

Tornin takana olevat kartiopultit pitää vaihtaa tavallisiin pultteihin. Omaan malliini käytin korvaavina pultteina Model Kastenin pultteja.

Moottorikannen sivuilla olevat ritilät ovat sarjassa väärin. Tai periaatteessa ne ovat oikein, mutta Ps.231-1:ssä ritilän alareunassa ei kuulu olla tuollaista ”askelmaa” ylöspäin, vaan koko alareunan kuuluu olla tasainen. Eli kaikkien pystyrimojen kuuluu olla yhtä pitkiä. Ongelman korjaaminen saattaa vaikuttaa mahdottomalta, mutta se onkin yllättävän yksinkertainen. Ensin tuon ”askelman” kohdalta, jossa rimat ovat liian lyhyet, kaiverretaan veitsellä varovaisesti tuosta poikittaisesta ”askelmasta” muovi pois rimojen väliltä. Riman kohdalla ”askelmassa” oleva muovi saa jäädä olemaan, koska näin saadaan rima jatkumaan oikeaan pituuteen muiden rimojen kanssa. Lopuksi liimataan 0,5 * 0,5 mm tai 0,75 * 0,75 mm muovirima ”askelman” aukon kohdalle, jotta ritilän kehikon alareuna saadaan yhtenäiseksi. periaatteessa ei ole väliä kumpaa em. rimaa käyttää, koska luvassa on kuitenkin kittaamista ja hiomista. Ritilöiden yläreunassa on 3 kpl saranoita markkeeravaa kohoumaa. Nuo pitää veistää tai hioa pois, koska oikea lukumäärä on 2 kpl. Uudet tehdään muovitangosta ja muovi rimasta. Myös rimojen välissä olevat pultit pitää veistää pois.

14.3.2008 lisätty kuvia pyörästöstä. Ps.231-1:n toinen ja neljäs telapyörä sekä oikealla että vasemmalla puolella on ns. teräspyörä. Tamiayn T-34 m1942 sarjassa tulee 6 paria mukana noita teräspyöriä. Pyörien rivotus on Tamiayn pyörissä kuitenkin väärin, joten se pitää tehdä uudelleen. Oikeasti rivotuksen kuuluu tulla pyörän ulkokehällä asti, kun Tamiyan pyörissä rivat jäävät noin puoleenväliin. Samoin kevennysreikien ympärillä oleva paksunnos pitää poistaa. Parhaiten rivat ja paksunnoksen saa poistettua käyttämällä erikokoisia pienoisporan lattapäisiä jyrsinteriä.

Kevennysreiät ovat oikealta kooltaan hieman isommat kuin mitä Tamiyan pyörissä olevat reiät. Reiät on helpointa isontaa poranterällä käsin kiertämällä. Itse käytin 2,3 mm:n poranterää. Uudet rivat puolestaan tehdään leikkaamalla 0,4 mm muovisuikaleesta sopivan kokoisia epäsäännöllisen kolmion muotoisia paloja. Samanlainen rivotusongelma on myös Cyber Hobbyn Sotkissa, tosin kevennysreiät näyttävät olevan oikeaa kokoluokkaa.

Dragonin sarjassa (6205) on varhaista mallia olevat johtopyörät, joten ne on korvattava joko modifioiduilla Tamiyan pyörillä tai Cyber Hobbyn sarjan pyörillä. Tamiayn johtopyörissä jokainen kevennysreikä on pyöreä, kun taas oikeasti joka toisen reiän kuuluu olla kyyneleen muotoinen ja lisäksi noiden pyöreiden reikien kuuluu olla pienemmät kuin mitä Tamiyan mallissa on. Kevennysreiän voi suhteellisen helposti modifioida kyyneleen muotoiseksi askarteluveitsellä. Liian isot reiät taas saa pienemmiksi liimaamalla muovitankoa tai muoviputkea alkuperäiseen reikään ja liimauksen kuivuttua poraamalla uudet pienemmät reiät 1,3 mm poranterällä tilalle.

15.3 lisätty kuvia Ps.231-1:n, R-105:n ja Ps.231-3:n (R-111) moottoritilan ritilöistä.

16.3 lisätty kuvia yksityiskohdista.

25.3. lisätty kuvia maalausta vaille olevasta mallista. Suuhidastin peitetään suojuksella, joten reikien poraaminen on siihen tarpeetonta. Myös pari muuta pientä detaljia vielä puuttuu, kuten pikalukot moottoritilan isosta luukusta.

6.4. 231-1:n malli alkaa olemaan pikkuhiljaa valmis. Pikaisesti pari kuvaa ja lisää kuvia hieman myöhemmin. Kuraa pitää vielä lisätä pyöriin ja alarunkoon. Myös pintakäsittelyä täytyy vielä lisätä.

6.4. lisätty illalla kuvat valmiista vaunusta. Koska langaton yhteys tuntuu olevan hitaalla, niin lisään kuvat yksityiskohdista myöhemmin ja merkitsen mallin sitten valmiiksi. Naamiokaavio perustuu allekirjoittaneen ja Andreas Lärkan tekemään tutkimustyöhön keväällä 2008.

7.4 lisätty kuvia detaljeista.

Maalaus on tehty siten, että pohjamaali on Humbrolin 116 ja se on maalattu ruiskulla. Hiekanruskea on Vallejon 941 Burnt Umber ja Harmaa on 821 German Cam. Beige WWII, jota on hieman taitettu (noin 10%) Burnt Umberilla. Sammaleen vihreä on Vallejon 892 Yellow Olive. Vallejon maalit ovat erinomaisia, kun halutaan maalata pensselillä. Ne vaativat kuitenkin ehdottomasti alleen pohjamaalin ja tässä tapauksessa se oli siis HU 116.

Kuivapensselöinti on tehty Molakin Tan 30219 ja Dark Earth väreillä. Litkutus puolestaan on tehty parilla eri vahvuisella ja erisävyisellä rusehtavalla litkulla. Joissain paikoissa on käytetty myös ohutta lähes mustaa litkua. Kuraroiskeet on tehty MIG:n Acrylic resin-aineella, johon on sekoitettu MIG:n pastellijaheita. Pastellikäsittely on tehty MIG:n Dark Mud, Europe Dust ja Russian Earth sävyillä.

Kansallituustunnukset ovat Archerin kuivasiirtokuvia ja torninumerot on maalattu shabluunalla. Shabluunat olen saanut Jari Lievoselta, joten hänelle tästä kiitos. Rekisterinumero on Wiking Decalsin arkilta.

Kokonaisuudessaan projekti oli hauska ja kuten valmistumisnopeudestakin voi päätellä, niin myös suhteellisen helppo.

t. Jake

Kommentit

Toivottavasti nuo kaihtimet eivät ole vielä kiinni koska ne ovat väärin päin…
Moi Jaakko, kaihtimet eivät ole kiinni vaan ne liikkuvat tuon pienen pyöreän muoviholkin varassa ja niitä voi siis säätää eri asentoihin. Kaihtimien kiinniliimaus tapahtuu juuri ennen kun liimaan takaritilän kiinni. Käytännössä siis vasta kun mallin naamiomaalaus alkaa. Tapanani on myös maalata esim. työkalut irrallisina, samoin pyörästö. Näiden liimaus malliin tapahtuu vasta lika, pöly yms. käsittelyn jälkeen.

t. Jake
Tulen seuraamaan tätä projektia tiiviisti ja oppimaan, miten mestaritason Sotka syntyy. Uskon että on hyödyksi monille muillekin foorumin lukijoille.

Jäin miettimään tuota yhdistelmää Ps 231-1 ja torninumero 321. Olen siinä uskossa että torninumero 321 olisi ollut kesällä 1944 vaunussa STZ-vaunussa eli Ps.231-2? Olli
Hei Olli ja kiitos. Perustuen SA-kuviin ja niissä oleviin kuvateksteihin, vaunussa Ps. 231-1 oli Äänislinnan estekokeissa 11.5.1944 torninimero 321. Kuvat ovat varsin hauskoja, ja tarkoitukseni onkin myöhemmin laittaa Ps.231-1 ylittämään panssariesteitä! Ai niin, SA kuvanumerot ovat sarjasta 150766 - 150784, joista tornin numero on varsin selvästi havaittavissa. Koska en voi maksaa SA-kuvien julkaisupalkkiota, niin en laita kuvia julkisesti esille. Kuvat voi jokainen halukas tilata itselleen laserkopioina runsaan yhden euron hintaan, vaikka noiden kuvien kaivamiseen onkin meillä mennyt jokunen lomapäivä ja hikinen tunti, niin siitä vain.

t. Jake
Nonniin, tässä taas loistavaa esikuvaa minunkin tulevalle Sotkalle. Ja kun vielä on kuvia projektin eri vaiheista niin on mahtavaa! Odotukset ovat korkealla! : )
Hyvän näköiset polttoleikkaus/hitsaus-saumat. Odotan jatkoa. Jos itsekkin taas yrittäis…
Pekka 28.2.2008 22:36 Vastaa lainauksella
Jees, tässä tulee täydellistä tietoutta kaikille foorumilaisille ja kuvia edulliseen hintaan.. :) Lisää näitä!
Moikka ja kiitokset, pikkuhiljaa mennään vaunun kanssa eteenpäin. Lisää kuvia tullee ensiviikolla.

t. Jake
Tuota. Tuo takakannen "suomi" ritilä on herättäneet minussa hiukan kysymyksiä. Milloin ja miksi ja missä kaikissa vaunuissa? Kuvissa ko ritilää en ole nähnyt. Hyvää työtä sotkan osalta!
Moi Mikko, R-105:ssa (myöhemmin Ps.231-2) oli ja on vieläkin verkko tuossa moottoritilan luukussa. Sen sijaan ne sivuilla (2 kpl) ja päällä (2 kpl) olevat ritilät ovat Karhumäen vastahyökkäyksessä mallia "pitkittäinen". Myöhemmin nuo ritilät ovat mallia "poikittainen". Muutos johtunee vaunun joutumisesta Poventsan tulvan "uhriksi" ja siitä aiheutuneista korjauksista. R-111:ssä (myöhemmin Ps.231-3) oli ja on edelleen isossa moottoritilan luukussa verkko. Nuo muut ritilät ovat mallia "poikittainen". R-155:ssa (myöhemmin Ps.231-4) on tuollainen "Suomi" ritilä, mutta se eroaa 231-1:n ritilästä siinä, että ritilän päällä on 3 kpl poikittaisia tukirimoja. Muut neljä ovat taas mallia "poikittainen". Ps.231-1:ssä (joka ei ollut R-rekisterissä) ritilät olivat ja ovat edelleen noin kun ne on malliin rakennettu. "Suomi" ritilät on taas tehty luultavasti, koska alkuperäiset osat olivat käyttökelvottomia ja / tai samalla haluttiin tehdä verkkoa vahvempi ratkaisu.

t. Jake
OH 14.3.2008 21:28 Vastaa lainauksella
Terve!

Tarkkaa ja korkeatasoista työskentelyä. Työvaihekuvat ovat erittäin havainnollisia ja tekstin kanssa opettavat meitä muitakin parempiin lopputuloksiin. Valmistuuko malli Model Expoon?
Terve OH ja kiitos. Jos mitään mahdotonta estettä ei ilmene, niin tarkoitus on tuoda malli näytille Expoon.

t. jake
Kiitos Jarmo! Nyt alkoi jonkunlainen tolkku tuleen ritilöihin. Itsellä ollut tässä jo pidempään suunnittelun asteella tehdä R-105 ennen Poventsan sukellusveneenä toimimista. Kuvien puute vain harmillinen et joutuu aikalailla mielikuvituksen varassa menemään.
Moi Mikko, eipä tuosta R-105:ta taida olla pahemmin kuvia ennen Poventsan tulvia. Se paras ja ainoa lienee kaikille tuttu etuvasemmalta otettu talvinen kuva marraskuussa 1941. Erinomainen lähdeteos, jossa tuo em. kuvakin on, on Esa Muikun ja Jukka Purhosen "Suomalaiset panssarivaunut 1918-1997", Apali Oy 1998, ISBN 952-5026-09-4. Nimensä mukaisesti kirjassa esitellään koko panssarikalusto joka on ollut Ps-rekisterissä tuona aikana ja siksi Sotkienkin kuvallinen osuus on rajallinen.

Lisäsin puheena olleista vaunuista (malleista) kuvia moottoritilan ritilöistä.

t. Jake
Yeah. Tuttu kirja ja tuttu kuva. Pari epäselvää kuvaa poventsan uimareissulta olen nähnyt ja se o siinä. Sotamuseon arkistojen kätköissä varmasti lisääkin kuvia talvikaaviossa olevata 105sta on mutta jonku pitäisi ne sieltä tonkia. Jotenkin suomi kaluston tekemiseen on iso kynnys. Aina jostain joku löytää jotain sanomista.;) No minun reilu 20 vuotisen mallari urani eka suomivaunu on pikkuhiljaa valmistumassa Planet Armorin Groupbuildissa. Sturmi 531-6nen. Johan se on aika minunkin ottaa härkää sarvista kiinni.:D
Onko tällä hetkellä alla jonkin asteiset projekti telat? Näyttävät (liian) paksuilta…
No heippa Jaakko, eipä ole projektiteloja alla. Ihan tavalliset Kastenin telat ovat alla. Ovat muuten ohuemmat kuin nuo Friukkarin vastaavat telat, ainakin nuo mitä on itselläni ja mihin vertasin… Etkös sinä käyttänyt Friukkarin teloja jossain omassa projektissasi?

Kasteninn telat ovat aikalailla yhtenevät Dragonin telojen kanssa, mikä sinänsä ei ole mikään laadun mitta. Erot on haettavissa työntömitalla, mutta halutessaan Kastenin ja Dragonin teloja voisi vaikka käyttää sekaisin. Jännää miten valokuva voikaan antaan katsojalle aivan väärän käsityksen…

t. Jake
Juu, käytän yleensä noita Friukkarin teloja jos on saatavilla. Tuossa SU-100, KV-1E ja Tiger on käytetty friulin teloja.

Taitaa sitten valo tehdä pikku hämäyksen tässä koska kastenit eivät todellakaan ole liian paksut…
Moi Jaakko, niin käyttääkö Kasteneita tai Friukkareita on makuasia. Eikä tuo Kastenien ohuuskaan nyt ole mikään ongelma, ellei siitä sitten halua tehdä ongelmaa.

t. Jake
Kyllä täytyy ihaillatyön jälkeä, kun pääsisi itse joskus tuolle tasolle detaljeiden ja realistisuuden kanssa. Tässä vähän utelen että kuinka paljon olet tehnyt itse deltajeja malliin(siis sellaisia joita et ole ostanut kaupasta) ja mitä kaikkea lisätavaraa olet käyttänyt malliin? Voisitko laittaa myös muista sotkistasi kuvia tänne ja niistä tietoa mitä olet tehnyt niihin jotta olet saanut niistä Suomisotkia. Näyttää nuo muitten sotkiesi maalaukset todella hyvältä, maalatko sotkasi ruiskulla vai pensselillä?

ps. omaa projektia pukkais;)
Jestas miten uskomattoman upeaa jälkeä jälleen Jarmolta. Ja tehot ovat miehellä aivan uskomattomat, kun katsoo mitä vauhtia malli valmistuu…

Tuo torninumero kysymys on erittäin mielenkiintoinen, ilmeisesti samaa numeroa on ollut käytössä eri vaunuissa eri aikoina. Sama numero 321 näyttäisi kummittelevan myös Saksasta kesällä 1944 hankitun Ps. 231-7:n (mutteritorni + johtajankupoli) tornin sivussa. Olikohan tuossa Muikun ja Purhosen kirjassa kuva myös tästä.

Sinällään loogista, jos torninumeroita on käytetty samoin kuin saksalaisilla oli tapana. Jos johtajan vaunu vaihtuu, voisi olettaa vaunun taktisen numeronkin vaihtuvan. Sama lopputulos seuraa, mikäli järjestysnumeroltaan samoja panssarikomppanioita on varustettu samantyyppisillä vaunuilla, ja jos näiden vaunujen merkitsemisessä on noudatettu samaa merkitsemistapaa. Eli eri pataljoonien 3. komppanian II joukkueen 1. vaunut kantaisivat samaa torninumeroa.
Hei Johannes ja kiitos. Itse rakennussarja on kaupasta, samoin ModelKastenin telat ja Aberin etsiarkki. Aberin arkilta on käytetty moottoritilan takaritilän alla olevat kaihtimet sekä pikalukot. Teräspyörät ja johtopyörät ovat Tamiyan sarjasta ja ne on siis modifioitu tähän tarkoitukseen. Valuosien masterit (ja tietysti myös valut) olen tehnyt itse lukuunottamatta periskooppeja, jotka Mikkolan Sampo on sorvannut. Valkoiset osat ovat Evergreenin muoviliuskaa,
-tankoa tms.

Kyllä, tarkoitus on laittaa tänne kuvia myös muista Sotkista. Pohjat maalaan ruiskulla ja näissä tapauksissa naamarit pensselillä.

t. Jake
Hei Timo ja kiitos sinullekin. Torninumerot ovat vaihtuneet tilanteen mukaa ja samaa 321 numeroa on käytetty ainakin vaunuissa R-105, Ps.231-1 ja Ps.231-5. Numeroa 322 käytetty vaunuissa R-155 ja Ps.231-6 (ainakin). 323 taas oli vaunussa Ps.231-3 (ainakin).

t. Jake
Ookkei, kiitos vastauksesta. onko sinulla tietoa että olisiko joku Maquetten sarja kelpaava Suomiaihioksi. Millä maaleilla maalaat sotkasi?

On kyllä niin perkuleen kiinnostava aihe että olisi mukava tehdä mutta kaikki lisätarvikkeet maksavat niin paljon ettei rahat riitä.

tulen kyllä varmasti joskus myöhemmin rakentamaan Suomisotka kokoelman ajan kanssa mutta saapi jäädä toistaiseksi, mutta on kyllä pakko rakentaa tänä vuonnakin ainakin yksi sotka;)

t:Johannes
Tässä taitaa olla esillä täydellinen työseloste, miten ko. PS- yksilö muokataan. Varmasti joutuu ottamaan mallia , jos meikäläinen joskus saa päähänsä rakentaa "Sotkan".
Hienoja yksityiskohtia, ja vielä hyvin tehty.
Hei, Maquetten sarjoista en osaa sanoa mitään, itselläni kun ei noita sarjoja ole.

Kiitos Jouni, olen koettanut ottaa huomioon kaikki seikat. Tietysti jokin asia tai kohta selviää vasta sitten kun malli on jo valmis, mutta tämähän on aivan normaalia ;)

t. Jake
Tänään ostin tuon dragonin 6418 ja tarkoituksena on rakentaa -1 taikka -3. Kummatkin varmaan huristelivat jossain vaiheessa 3värikaaviossa ja ilman, taisi olla yksi kuva jossa jollain suomisotkalla on talvinaamiokin päällä.

Mistä tuota suomalaista varustelaatikkoa kannattaisi ruveta tekemään pelti vai muovi? entä suujarru, voisiko olla paksu valuranka?

Teräs pyöriä löytyy ZVEZDAn sarjasta se ei ole onkelma, mutta minulla on tuo vaunuyksilö vielä hakusessa kumpi olisi sinun mielestäsi helpompi näin nuorelle?Ainiin ja minulta löytyy legendsin hartsi päivityssarja jossa on mukana kaikkea sälää.

Johannes
Hei Johannes, yleisesti ottaen muovi on mielestäni helpommin työstettävissä kuin pelti. Suujarru voi olla mikätahansa paksunnos putken päässä mikäli laitat pressun suujarrun päälle. Jos et laita, niin silloin suujarruun pitäisi porata reiät autentisuuden lisäämiseksi. Tällöin suujarrun aihio kannattaa tehdä muoviputkesta.

Vaunu 1 tai 3, molemmat vaativat samantasoiset Suomi-modifikaatiot lukuunottamatta 1:n teräspyöriä ja johtopyörää.

Ledengin sarjaa en ole nähnyt, joten siitä en osaa sanoa mitään.

t. Jake
Päädyin tuohon 3 ja lisäsin siitä joitain kuviakin jo. Teen vaunun 3värikaavion ja tornin kylkeen tulee numero 323 tunkit aion tehdä muovilevystä ja valurangasta, voisitko kertoa tuon ison varustelaatikon mitat?

Johannes
Kelaan jälleen kerran alaleukaani pöydältä ylös kun näin tuon oletuskuvan tänään. Tuohan on aidomman näköinen kuin aito. Sotakamreeri Reino Lehväslaiho vetäisisi välittömästi kättä lippaan tämän mallin nähdessään…

edit: lisätty Lehväslaihon etunimi kun ensin vaivasin dementoitunutta aivoani tovin.
KimmoR 5.4.2008 17:35 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Kelaan jälleen kerran alaleukaani pöydältä ylös kun näin tuon oletuskuvan tänään. Tuohan on aidomman näköinen kuin aito. Sotakamreeri Reino Lehväslaiho vetäisisi välittömästi kättä lippaan tämän mallin nähdessään…

edit: lisätty Lehväslaihon etunimi kun ensin vaivasin dementoitunutta aivoani tovin.
Kyllä sitä joutuu hiljaa nöyrtymään näin aloittelevana mallarina Jarmon tankkeja katsoessa. Itselläkin on haaveena joskus saada aikaiseksi Suomi Sotka. Sitä ennen täytyy harjoitella muilla malleilla. Varastossa olis nyt Cyber Hobbyn STZ -41 odottamassa. Mitenkäs Jarmo siitä tulisi tämä sama malli? Vetopyörässähän siinä on nuo tipan muotoiset reiät ja telapyöriä oli kokoteräs ja umpipyörät versiot kumireunalla.
Raimo Leino kirjoitti:
Tuohan on aidomman näköinen kuin aito.
Voiko paremmin enää sanoa? ; )

Todella komea/mahtava/upea/järisyttävä malli, niinkuin Jakella kaikki mallit. Todella mahtavaa työtä : )
Kulunut fraasi: Kuva/kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Erittäin aidon oloinen, sopivalla taustalla menee taatusti 1/1 kohteesta. Komea panssarivaunumalli vuossikymmenten takaisilta taistelukentiltä.
Jake

Kiitokset komeasta mallista. Myös kuvauspuoli on esimerkillistä.

Taistelin aikainaan oman T50-mallini torninumeroiden kanssa. Keltainen kun ei oikein tahtonut peittää.
Minkä firman keltaista käytit?
Hei ja lämmin kiitos kaikille kommenteista.

- KimmoR:nkysymyksen, että ei ole tuota sarjaa itselläni, mutta ainakin nimen perusteella torni pitää vaihtaa. Ellei tuossa sarjassa sitten tule mukana useaa eri tornia? Kuvauksesi perusteella pyörästö ei tuota ongelmia.

- Asko, keltaisena käytin Hobby Colorin rlm04 Yellow -väriä (Suomesta saa Tmi Kuvalaiselta). Ei sekään kerralla peittänyt, vaan ruikutuskertojen välissä joutui aina odottomaan jonkin aikaa, jotta edellinen kerros on riittävän kuiva. Ruiskutuskertoja oli varmaan jotain 5 - 7 kpl ennen kuin näytti siltä, että maalin peitto on riittävä.

t. Jake
KimmoR 6.4.2008 16:19 Vastaa lainauksella
Eli tämän tankin rakentamiseksi pitäisi olla Dragonin 6205:n torni ja runko sekä C-H:n STZ:n pyörästö? Kyllä tuottaa tuskaa ja palapeliä pilkuntarkan Suomi Sotkan teko… >:P
Järisyttävän hieno lopputulos. Hyvä että on esikuvia mihin voi itse pyrkiä ;)
AKK 6.4.2008 19:53 Vastaa lainauksella
Ällistyttävän hieno lopputulos!! 10 pistettä mallista ja todella realistisesta kuraamisesta.
Jake

A vot, tämä selvä. Miten onnistuit häivyttämään (mahdollisen?) paksun maalikerroksen rajan numeroa tehdessä? Käytit shabluunaa, ilmeisesti metallista? Maalia ei kuitenkaan päässyt shabloonan alle vai jouduitko paikkailemaan?
Hei, kiitos ja syvä kumarrus kommenteista.

- KimmoR, palapelin tekoa tämä taitaa hieman olla. Voithan tietysti hommata 6205:n ja ottaa siihen STZ tornin tuosta CH:n sarjasta. Näin saat tehtyä R-105:n / Ps.231-2:n. 6205:n tornin taas käytät tuossa CH:n sarjassa. Näin toimii, mikäli CH:n sarjan runko on samanlainen kuin 6205:n.

- Asko, kyllä numeroissa on hienon hienoinen raja kun ottaa silmän käteen ja katsoo oikein tarkasti. Kuitenkin useampi ohut kerros keltaista toimi, ja raja on käytännössä huomaamaton. Shabluuna on tehty hyvin ohyesta messingistä, jopa niin ohuesta että sen putsaaminen maalista hirvitti. Onneksi kaikki meni kuitenkin hyvin. Shabluunan teippasin tiukasti kiinni Tamiayn maskiteipillä, eikä maalia päässyt shabluunan alle.

t. Jake
mtek 7.4.2008 14:26 Vastaa lainauksella
Olen etsinyt värikoodia 3-4 väriselle maastokuvioiselle neukkujen MiG-23/27:lle. Nyt se löytyi kiitos! Niin harmooninen on väriyhdistelmä tankissasi, että se tn. käy suoraan myös koneeni kylkeen.
Hei mtek, sinänsä yllättävää mutta hyvä jos sait apua. Itselläni ei ole mitään käsitystä em. MiG:n naamarista. Kiva nähdä minkälainen se sitten valmiina on.

t. Jake
Tästä mallista on vaikea löytää mitään kitisemistä. Mainio yhdistelmä sekä maalaustekniikkaa että detaljointia. Lisää plussaa siitä, että rakennusvaihe on dokumentoitu perusteellisesti. Pelkistä valmiin mallin kuvista jäisi paljon yksityiskohtia ja modifikaatioita huomaamatta.
Moi Harri ja kiitos, tietyllä tavalla itseänikin harmittaa että joitain esim. 10 vuotta vanhoja projekteja en ole mitenkään dokumentoinut, vaan kaikki on muistin varassa. Näin jäkeenpäin olisi mielenkiintoista omaksi iloksi ja muistin virkistykseksi katsoa mitä on tullut tehdyksi, mitä maaleja on kulloinkin käyttänyt jne.

t. Jake