Pienoismallit.net

Hawker Typhoon Mk. IB (Early)

Tällä kertaa on vuorossa kuuluisa brittien maataistelukone Hawker Typhoon Mk. IB(Early). Mallin rakennan suoraan OOTB lisäten Eduardin fotoetsit. Maalausmaskeina käytän Eduardin omia sapluunoita. Mallista tulee/tuli Saksalainen sotasaalislentolaivueen; "Zirkus Rosariuksen" yksilö.

28.12.

Olen saanut ohjaamoa tehtyä lähes maalauskuntoon. Selkäpanssari(jota kuvissa ei ole) on vielä hiomatta. Muuten olisin saanut maalattua ohjaamon Humbrollin 78 sävyllä. Siivet olen myös liimannut kasaan nopeuttaakseni rakentamista. Malli on ollut todella helppo niputtaa kasaan. Suosittelen!

30.12.

Lisäsin pari kuvaa esikäsitellyistä ja maalatuista osista. Seuraavaksi osat kiinni ja litkutukset. Tosin penkkiin tulee kiinni vielä valjaat.

Ohjaamo liimattu kasaan ja vanhennettu. En ole kovin tyyväinen. Penkkiin tuli liikaa mustaa litkutusta. Mutta menköön. Sain myös ohjaamon liimattu rungon sisälle kiinni ja ruongon puolikkaan yhteen. Nopeutin prosessia ja liimasin siivet myös kiinni.

4.1.-08

Siipivakaajat liimattu ja pakkelia laitettu lisää. Tajusin että flapsit pitää laittaa kiinni jotka on fotoetseistä, mutta siivet ovat jo kiinni toisissaan ja rungossa! No eikun taiteilemaan fläpsit vaan irti terävällä sahalla.

19.1. -08

Hieman sain mallia vietyä eteenpäin. Kasasin koneen jarrulaipat fotoetseistä ja lisäsin siihen tangon muovistyreenistä.

4.5.

Pitkästä aikaan taas mallin parissa. Malliin on vedetty pohjamaali, mutta ei ole vielä irroitettu pommitelineitä.

2.6.

Kuukauden tauon jälkeen taas projektin kimpussa. Nyt sain maalattua pohjan keltaiseksi tutun Zirkus Rosarius laivueen väreihin.

3.6.

Sinetöin pohjan keltaisen kertaalleen johnssonilla ja maalasin yläpuolelle RLM71:n mikä vastaa Humbrollin 30 sävyä.

11.6.

Pientä päivitystä. Yritin lakata mallin, mutta pinta meni ihan surkeaksi, koska maalin mukana tuli pieniä kuivuneita lakan paloja. Joten annoin kuivua sen ja hion pinnan. Tänään maalasin uudestaan Humbrollin 30:llä. Lisäksi tein potkurin siinä ohessa valmiiksi.

25.6.

Nyt malli on lakattu ja laitettu siirtokuvat paikoilleen. Radiotunnuksen ensimmäinen osa puuttuu vielä rungosta ja pohjasta pari kirjainta.

Kaikki siirtokuvat laitettu ja litkutettu.

26.6.

Feidasin paneeleja, mutta sitten lähti mopo käsistä. Jaa a. Pitää miettiä miten korjais tuon.

24.7.

VALMIS! Meni yli puoli vuotta vaikka piti olla välipalamalli:)

Kommentit

Juho M. 28.12.2007 20:47 Vastaa lainauksella
Onkos tämä nyt se kessun kuuluisan Monsoonin "pohja"?
Kyllä. Pitää paikkansa. Tästä mallista Kessu teki ko. mallin.
Raimo Leino 31.12.2007 16:02 Vastaa lainauksella
Jaa juu, tämä siis on just se samainen Hasegawan sarja josta muuntelin Monsoonin. Meikäläisen versiossa ei jäänyt noin isoa rakoa paikattavaksi ohjaamon eteen. Suurimmat ongelmat minulla oli laskutelinekuilujen täyttämisessä, mutta sitä ongelmaahan ei nyt Antille pääse tulemaan.
Kiitos Taisto kommentista! Vielä olis kyllä parantamisen varaa. No ajan kans.
Taidan kyllä käyttää ihan "julkeasti" tätä Antin artikkelia referenssinä kun saan joskus oman Typhoon rojektini vireille.
Lainaus:
Noita Antin rakentamia koneita on ilo katsella kun hän rakentaan "niin viimesenpäälle" Ja ennenkaikkea noi ohjaamot,kumpa pystyis samaan.
Totta!
Antti, sun töitä on oikeesti ilo katsella.
Niin tarkasti ja viimeisen päälle tehtyjä.
No ehkä sitä itekkin joskus oppii.
No on kyllä aivan älyttömän upeaa jälkeä tuolla työhuoneessa! Tämän(kin) haluan nähdä valmiina!
Antti, kone on kyllä "early", sillä "late" mallissa on kuplakuomu ja melko usein myös Tempestin korkeusohjaimet.
Kiitos kommenteista!

Jari, hups! Kardinaalimoka. No korjataan asia.
Virkistävän erilainen "maastokuvio". Tuosta ei kyllä varmaan kauheasti ollut iloa saksalaisia vastaan, paistoi keltainen luultavasti aika helposti taivasta vasten? Ohjaamo on taas Antin liukuhihnalta… ;] Keep on working!
Mixa Aho 3.6.2008 20:51 Vastaa lainauksella
Martti Y. kirjoitti:
Virkistävän erilainen "maastokuvio". Tuosta ei kyllä varmaan kauheasti ollut iloa saksalaisia vastaan
Ei varmasti, kun koneesta on tulossa Saksalainen ;) Saksalaiset maalasivat keltaisen alapuolen sotasaaliskoneisiin.
Eihän tuota taistelulentoja varten noin maalattukaan, ja jos tarkkoja ollaan, tästähän taitaa tulla saksalainen sotasaaliskone?
Käsittääkseni keltainen pohja oli tutustumis- ja koelentoja varten ettei oma it ampuisi alas tuttua siluettia.
Ohops, sori, en oikein heti napannut tuota maalauksen tarkoitusta :D
Kiitos kommenteista!

Kyllä vain. Koneesta tulee sotasaaliskone.
Jahas, Antilla on taas mallailuvaihde silmässä :) Hyvähyvähyvä
Tästä tulikin ideaa pienelle ryhmäteemalle, kuten hyperscalen sivuilla on nämä group buildingit; sotasaaliskoneet…
Jawohl!

Ei olis huono idea. Joku teema ja kaikki väsäämään sen aiheen ympärille malleja. Hmm. nyt alkoi kiinnostaa!
Eero 11.6.2008 20:19 Vastaa lainauksella
onko Hasegawa noin pikkutarkka en ole ennen rakentanut sen malleja
On. Hasegawan tarkkuus on hyvä. Ja tottakai se riippu skaalastakin 1/48 ja siinä ylöspäin ovat jo tarkasti detailjoituja. Mutta tässä täytyy huomioida, että on käytetty fotoetsejä. Joka tekee vieläkin tarkemman.
Nätti tulee kerrassaan! Itselläkin muuan odottava sotasaalikone- rojehti --- sais varmaan jotain tehdyksi, jos olis tommoinen HP:n kaltainen Group-building juttu…
OH 25.6.2008 14:06 Vastaa lainauksella
No nyt tuli näköä malliin! On ainakin erilainen kone kokoelmaan. Hopeoiko rungon oikean puolen G-kirjain, vai näenkö väärin!
Taitaapa hopeoida,prkl. No se pitää "fiksaa":)
KimmoR 25.6.2008 23:05 Vastaa lainauksella
Idea ehdotus: Suomi "Sussu" eli Curtiss niihin väreihin, jotka niillä oli kun saksalaiset lensi ne Suomeen. Siinä olis seuraava kone tähän sotasaalis ketjuun.
Ei paha idea!
KimmoR 26.6.2008 13:04 Vastaa lainauksella
PM:n Curtiss juttua muistellen olisko värit ja maalauskaaviokin suurinpiirtein sama kuin Typhoonissakin?
Tuliko tuossa feidauksessa nyt liikaa vaaleata sävyä - varsinkin keltaisen pyrstön osalle? Juohtuipa vaan mieleeni. No mutta eikös tuon voi korjata keltaisella?
Juu no kai tuli kauttaaltaan koko malliin… kyllä noi voi korjata päälle, pitää sitten urat litkuttaa uusiksi…
Hienohan siitä tuli!! Kulumat näyttävät hyvältä. Ei ole tällasia täällä ennen nähty.
Hieno on!
Hyvä idea tehdä sotasaalis kone, antaa heti tutulle kohteelle uudenlaista särmää. Rankka vanhennus sopii mielestäni hyvin tähän malliin, korostaa vielä sitä että kone on jo toisella omistajalla. Ohjaamon maalaus ja detaljoiinti ovat hienoa katseltavaa. Kaiken kaikkiaan komea malli.
Taattua MARA-laatua, postshading on onnistunut hyvin. Ehkä hieman liian kulunut, koska saksalaiset eivät tietääkseni lentäneet tällä taistelulentoja, eivätkä muutenkaan ilmeisesti kovin pitkään. Joka tapauksessa hieno kokonaisuus.
Kiitos kommenteista! Jos olisin tietänyt tuon, ettei lennetty taistelulentoja niin olisin EHKÄ malttanut olla vanhenmatta paljon. Tyhmästä päästä kärsii koko malli kun ei tarkista taustatietoja:)…
Olen Lappalaisen Antin kanssa samaa mieltä tuosta kuluneisuudesta.Se pistää hieman silmään kun koneet oli nimenomaa uudestaan maalattuja.Kuvassa jossa on aito yksilö se on hyvässä maalissa.Mutta kaikenkaikkiaan oikein hieno malli muuten.
Mielestäni tuo kuluneisuus on perusteltavissa sillä, että koneeseen varmaan tutustuttiin suurella mielenkiinnolla ja antaumuksella. Kone luultavasti seisoi ulkona suurimman osan loppuelämästään, joka näkyy pinnassa. En myöskään jaksa uskoa, että päällemaalausta tehtiin kovinkaan suurella huolellisuudella.

Tasapainoinen kokonaisuus.

/marko
Hieno ja kiinnostava malli komeasta koneesta.
Hyvin rakennettu, erilainen kone.
En tiedä, onko vika oudon läppärin näytössä, mutta joku maalauksessa häiritsee? Jotenkin kiiltää liikaa, tai litkutus/huuhtelut erottuvat silmää häiritsevästi. En osaa tarkemmin sanoa…

Edit: Nyt pääsin paremman näytön ääreen, ja näyttää paljon paremmalta:)
Hieno malli onnistunut maalaus ja aihe on hieno, mitä muita koneita lentueella oli ?
Kiitos kommenteista!

Joni

www.luftarchiv.de tuolta sivustolta ja oikealta valikosta "Beuteflugzeuge" kohdasta löytyy eri valtioiden koneitta mitä saksa sai sotasaaliiksi.
Janne V 14.1.2009 01:19 Vastaa lainauksella
Muistatko mikä värikoodi tuolla keltaisella on?
RLM04 on tuo sakujen keltainen. Tässä tapauksessa maalasin Humbrollin matta keltaisella.
Vau tosi hieno ja kiitos ideasta ajjon kopsata jos ei haitaa
PhantomII 10.2.2012 21:24 Vastaa lainauksella
Marjoa mukaillen:Tosi hieno. Ja vielä erikoinen. Joskus kaukaisella 1970-luvulla meikään teki vaikutuksen Frogin SB-2-sarja, jossa yhtenä vaihtoehtona oli tehdä mallista saksalaisten sotasaaliskone. Toinen kipinä tuli 90-luvulla, kun Inscale julkaisi Pe-2 ja Il-4-arkit, joissa oli vaihtoehdot saksalaisten haltuun saamien koneiden mallamiseksi. Noh, sekin on jäänyt haaveeksi - toistaiseksi.

Kyllä tämän kategorian mallit ovat kuitenkin aika oleellisia, joten plussaa hiukan eksoottisemmasta aihevalinnasta.

Hiukan kritisoisin tuota maalipinnan huonoa kuntoa: oliko saksalaisilla niin huonot pigmentit, että näissä koelentokoneissakin alkoi heti maalipinta hilseillä? Mallina hieno, mutta onko realistinen välttämättä? Jos maalausta ei tehty huolellisesti, niin pinnan alta pitäisi näkyä luultavasti alkuperäinen maalaus - ei suinkaan metallipinta?