Hopliitti

Saa luvan olla valmis. Siinä se pälyilee epäluuloisena vahtiessaan Deloksen meriliiton kassaa samalla kun Alkibiades pyörii ympärillä ja koettaa saada rahaa juhlimiseen. Eli: Silmät maalattu uudelleen. Vähän korjailtu maalausta sieltä täältä ja jätetty ainakin toistaiseksi tekemättä kilven taakse kantonarut.
Ensimäinen kokeiluni tällaisten figuurien saloihin. 1/35 figuureitakin todella vähän tehnyt. Yksi isompi muunnostyä on tosin sillä rintamalla menossa, mutta siitä lisää kun saan sen valmiiksi asti.
Minulla on ollut jo vuosia haaveena tehdä kunnon malli roomalaisesta legioonalaisesta ja kyselin Kuivalaiselta että olisiko sellaista tarjolla. Hän sitten puhui näistä 1/16 mittakaavan malleista ja kun niitä tuli niin tilasin yksin tein kolme. Ajatuksena on ensin tehdä pari kreikkalaista ja kun kokemusta on tullut lisää niin sitten se roomalainen.
Tämä yksilö tuntee valmistajansa taholta nimen "ateenalainen hopliitti", mutta tosiasiassa tämä voisi kuvata minkä tahansa kaupunkivaltion hopliittia. Kyseiseen aikaan armeijoiden runko koostui sellaisista kansalaisista joilla oli varaa hankkia itselleen raskaan jalkaväen varusteet. Nämä sotilaat taistelivat hopliitteina falangeissa ja mitään yhtenäistä univormua ei ollut olemassa. Pääaseena hopliiteilla oli työntökeihäs. Sivuaseena miekka joka kuitenkin oli toissijainen ase. Suojavarustuksina oli raskas pronssipäällysteinen puukilpi, "hoplon", josta myös sotilaan nimitys tuli. Haarniskana oli käytössä lihashaarniska joka suojasi hyvin, mutta oli tolkuttoman kallis. Tästä voidaan tietty vetää johtopäätös että tosiasiassa jokaisella sotilaalla ei ollut tämän figuurin haarniskan kaltaista tyylikästä lihashaarniskaa, vaan osalla vastaava varustus oli joko yksinkertaisempaa tekoa tai muuten halvemmin toteutettu suojaratkaisu. Jokaisella hopliitilla kuitenkin voi olettaa jonkinlaisen rintapanssarin olleen. Kypäriä oli monenlaisia, mutta tällä kaverilla on se klassisin kreikkalainen malli, eli ns. korintilainen kypärä. Mallin kypärä on hyvin muodossaan ainakin jos verrataan niihin muutamaan säilyneeseen joista olen kuvia nähnyt. Säärisuojat täydentävät suojavarustuksen. Kreikkalaisilla ne olivat takaata kiinni nipistettävää mallia, seikka joka on hyvä huomioida kun kittailee saumoja. Samoin lihashaarniskan saumoja ei kannata kitata koska kahdesta osasta se oikeastikkin koostui ja kiinnitettiin hihnoilla yhteen.
2.3.2008
Lisäsin sittenkin vielä kuvia tähän. Malli valmistuu nyt kohtuullista vauhtia ja nämäkään eivät ole enää kehityksen viimeisin sana. Osien sopivuudessa on ollut paljon toivomisen varaa, varsinkin hiukset, haarniskan alle tuleva "subarmalis" ja kypärän istuminen päähän ovat olleet murheenkryynejä. Kittaamista tämä malli on opettanut tehokkaasti.
15.3.2008
Figuuri kiinnitettynä alustaan. Pientä viilausta vaille ja hoplon ja keihäs vielä pahasti kesken. Kokonaisuus käy kuitenkin jo tästä selville. Kilpi on kiillotettu, muu varustus vain pidetty hyvin kunnossa. Tuollainen suojavarustus maksoi arviolta suhteessa omistajalleen yhtä paljon kuin nykypäivänä keskimääräistä parempi uusi henkilöauto, joten niistä pidettiin hyvää huolta. Tuosta johtuen en ole lähtenyt likaamaan taikka tummentamaan varusteita. Taistelun jälkeen varusteet toki olisivat pölyisemmät, mahdollisesti kolhiintuneet ja ehkä vähän tahriutuneetkin. Sitä voisi kokeilla toisella kreikkalaisella joskus.
2.5.2008
Saa luvan olla valmis. Joskus lisään vielä kilpeen narut ja paikkailen hiukan maalauksia. Valokuvat tuovat aika armotta esiin sellaisia virheitä joita ei paljain silmin edes huomaa. Silmät korjattu, jos eivät hyvät niin ainakin selkeästi paremmat. Projekti oli kiinnostava alku figuuririntamalle. Seuraavaksi varmaan se roomalainen…
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.