Pienoismallit.net

T-26

Aloitin T-26 väkertämisen teloista. Zvezdan omat letkutelat korvaan Friulin valkometallisilla. En ole ennen vastaavia kasannut ja täytyy sanoa että aivan sairaan hankalaa hommaa :( . Meikäläisen nakkinipulla tämä kyllä käy työstä. Kuvassa olevaan pätkään meni varmaan parikymmentä minuutia. Ajattelin käyttää liimaamisessa Aralditin kaksikomponenttiliimaa. Pikaliima kyllä jämähtäisi kesken operaation mutta Araldit antaa kuitenkin viitisen minuuttia pelivaraa.

Ensimmäinen telapätkä on sitten liimattu. Tein aukaisuporan 1,2mm hitsauslangasta (ruostumatonta terästä) nauhahiomakoneella hiomalla 0,5 mm paksuuteen ja viimeistelin vesihiomapaperilla. Sillä pärjää ainakin ensihätään.

Telapyörät on liimattu ja ensimmäisen kerran maalattu. Rungon osat eivät menneetkään aivan heittämällä paikalleen vaan jouduin irrottamaan ja hiomaan liimaamani peräosan. Syystä että moottoritilan kansi ei mennyt paikalleen vaan jäi takaosastaan melkein pari milliä liian ylös. Tässä mallissa osien valurungot ovat todella tuhtia ainetta ja pienet telapyörät hirmuisilla mutikoilla kiinni valurungossa. Tuppaa pyöristä tulemaan neliskanttisia.
Tästä linkistä löytyy kuvia mm. T-26-vaunusta. rkkaww2.armchairgeneral.com/galleries.htm.

Malli on kokonaisuudessaan maalattu siveltimillä.

Kommentit

Jep, tippa liimaa tapin "ulko"päähän ja telaketjun saa suoraksi varovasti vääntämällä.
Tuosta kieroonkasvamisesta tuli lekomallarille mieleen seuraava idea (?). Josko olisi järkeä tehdä sopivan mittaiseen lautaan/levyyn kiinnityskohta toiseenpäähän ja sitten kaksi samansuuntaista suoraa viivaa kuvaamaan suorana sojottavaa telaketjua, siis yhden puolen kokonaista telaa suorana pätkänä. Ehkä silloin olisi helpompi saada ne suoraan linjaan. Ja siiten lopuksi tehdä se sopiva tapin kiinnitys. Puolustelen lausuntoani sillä etten ole tähän mennessä tehny yhtään valkometallitelasydeemiä, enkä näillä näkymien aijokaan(huokotus on kyllä suuri…)
Kuulostaa kyllä hivenen turhan järeältä tuo 1,2mm reikä noissa teloissa, mittakaavassa kun tuo vastaisi noin 40mm telatappia…

Oikeat ovat n. 15mm.

Itse kun olen noita friulin teloja kasannut, olen satunnaisesti käyttänyt 0,5 mm terää (mikäli lanka ei ole sellaisenaan mennyt). Näin menetellen ei välttämättä tarvitse edes suurempia liimausurakoita tehdä
Pekka 11.2.2007 20:20 Vastaa lainauksella
Hmm, tuossa resiinisessä tykinkilvessä nuo pultit näyttävät älyttömän isoilta? Ja tosiaan jos kiinnostaa niin Wiking Divisioona myy valkometallisia telapyöriä T-26:een, maksoivat 12€. Nuo ovat vähän sirompia kuin nuo muoviset vastaavat.
Tervehdys,
helpotusta friulin telojenrakennukseen saat kun hommaat 0,4mm messinki tankoa esim. risteysasemalta.
poraat telojen reiät auki, ja läpi asti 0,45mm poralla. puisesta pyykki pojasta saat tehtyä helposti T-26 telojen leveyteen tarvittavan jigin. jigillä saat tehtyä saman mittaisia tappeja, kun tappeja on riittävästi tehtynä.
voit aloittaa niputtamisen seuraavasti. taivuta tappia, noin 30 asteen verran, yhdistä telakengät ja työnnä taivutettu tappi kenkiin, varo sormia, joten pinsetin latta osalla on hyvä työntää. näin sinun ei tarvitse käyttää liimaa ollenkaan ja telasi pysyvät toimivina niin kuin niiden alkuperäinen tarkoitus on.
jos tappi ei mene kenkiin, olet taivuttanut sen liian jyrkälle kulmalle, pieni oikaisu riittää. ja taas jos tappi putoaa pois, taivuta sitä hieman lisää.

-k-
Olisiko kenellä tietoa, millä värillä suomalaisten T26 panssarivaunujen taktiset merkinnät oli maalattu? Jatkosodan aikana keväällä 1942 otettiin Panssariprikaatin ensimmäisessä pataljoonassa käyttöön numeroista ja geometrisistä kuvioista muodostuva taktinen merkki jossa kuvio ilmaisi komppanian ja numero vaunun järjestyksen komppaniassa.
[img]http://kuvablogi.com/nayta/thmb/img241085.jpg[/img]
Eikös siinä Muikun ja Purhosen kirjassa ole väri piirros vaunusta? Muistaakseni nuo numerot olivat valkoiset
Andreas Lärkan sivuilta löysin T-26 kuvan jossa ko. tunnukset olivat valkoiset. Kiitokset kaikille kommenteista!
Hyvännäköinen T-26 malli tulossa! Postaa lisää kuvia sitä mukaa, kun saat mallia valmiiksi.
Kiitoksia kommentista. Laittelen kuvia kunhan homma etenee. Hain tänään HobbyPointista kaikenlaista tarviketta T-26 varten joten eiköhän se siitä :)
Saitkois Erkki nuo Friulin telat jo kasaan? tapoja on toki muitakin kuin tuo mitä kerroin, mutta olen itse ruvennut käyttämään tuota konstia sen vaivattomuuden takia, pantterin telat menivät läjään 30min per puoli.

-K-
Tervehdys! Tämä malli näkyy menevän tavallisuudesta poiketen, eli telasysteemit tulee työn alle loppupuolella kasausta. Kasaan ja liimaan telapyörästön vasta kun muut tilpehöörit on rungossa kiinni,T-26 kun on pyörästöltään suht arka käsiteltävä. Saan sitten telat mitoitettua valmiiseen pyörästöön oikein. Messinkilanka on jo ostettu :).
Hieno peltiloota tulossa! Nuo metallitelat tekevät heti erilaisen vaikutuksen ulkonäköön kuin leijuvat kumilenkit.
Kyllä on hyvän näköinen maalipinta pensselillä maalatuksi! Muutenkin näyttää hienolta, vaikka en noista laitteista tiedäkkään mitään. Loppukiri ja Expoon näytille :)
Kiitos kommenteista! Jos hyvin käypi niin saattaa olla valmis ensi vuoden Expoon :-).
Johve T 31.3.2007 13:14 Vastaa lainauksella
Mahtavaa! Jatka samaan MALLIIN!
Hienoa jälkeä ja hyvin informatiivisia kuvia olet ottanut projektin vaiheista. Tästähän sitä voisi itsekin innostua aloittamaan oman "Vikkerssin".
Kiitokset! Arvostan todella paljon näitä mallareiden kommentteja. Laittelen lisää kuvia kunhan projekti etenee. Ostin tänään Tietonikkarista kompuran ja kaksitoimiruiskun. Mutta se sitten on jo toinen tarina.
AKK 9.4.2007 12:26 Vastaa lainauksella
Malli on todella hieno. Ainut mikä pistisilmään on toi hakaristi. Hakaristiä ei ympyröitä valkoisella värillä, vaan valkoista oli vaan varjostus kohdissa.
Avot!!! Loppupäivän voikin sitten fiilistellä Reino Lehväslaihon "panssarisotaa" juhlapainosta lueskellen(sisältää muuten ihan näyttäviä öljyvärimaalauksia noista tapahtumista…)
Mallin esikuvana olevan T-26 panssarin, ("Kati", R-81), hakaristi oli ympyröity kauttaaltaan valkoisella.
AKK 9.4.2007 16:40 Vastaa lainauksella
Korjaan minun virheeni. Luin vasta tekstin
Kertakaikkiaan hieno malli, vanhennus on onnistunut oikein hyvin. Huomaa että tähän on nähty aikaa ja vaivaa.
Onneksi olkoon hienosti tehdystä mallista! Nyt ihailet sitä vähän aikaa ja sitten vaan uutta tilalle. Mikäs olisi seuraava vehje?
Kiitokset kommenteista! Trumpeterin KV-2 odottaa laatikossa :). Ajattelin tehdä sen suoraan laatikosta-malliksi.
AKK 27.5.2007 09:37 Vastaa lainauksella
On tämä kyllä pirun nätti:) Pitää kokeilla tuota pigmenttien käyttöä myös omaan vickersiin. Korostaa kivasti mallia
Kiitokset! Tuo Migin pigmentti on erinomaisen riittoisaa ainetta. Eli hyvin pienilläkin pigmenttimäärillä saa paljon peittävää pintaa.
Millä maaleilla olet tuon maalaillut? Meinaan valmistajaa ja värikoodia. Itse ostin T-26 paketin eilen ja meinaan maalata vihreällä ja päälle vähän valkoista. Esikuva tietenkin on parolan T-26 "Tuire". Hienoa työtä muuten!
Kiitokset! Maalina käytin Revell no.67, myös Humbrolin 116 käy.
Kiitokset tiedosta!
Komean vaunun olet tehnyt onko tunnukset maalatut? mista ostit mallin itse en ole loytanyt mistaan.
Kiitokset! Malli on muistaakseni ostettu Kuivalaiselta Helsingistä. Vaunun etu-ja takarungossa olevat numerot ovat siirtokuvia. Samaten tornin hakaristit. Tornissa olevat numerot ja nimi ovat käsinmaalattuja.
Todella hienosti rakennettu t26.Vaikeuksienkautta voittoon on toteutunut kyl kirjaimellisesti;) eipä pahempia puutteita,itellä on kans jo pitemmän aikaa haluttanut rakentaa tämmöinen t26 vaunu .referenssinä talvisota elokuvassa toiminut talvimaalattu vaunu ja sit liekinheittimellävarustettu yksilö.Vaunussasi on vanhennukset onnistunut hyvin ja muutenki aidonoloinen malli.Terv:jarno
Mielestäni on 4:n tähden tanakki!!!!
Pikkumokista huolimatta eräs parhaimmista Suomi T-26, mitä olen nähnyt. Eikä näitä ole vastaan tullut liikaa.
Teitkö skrätsinä tuon tornin Vai oliko se valmiina sarjassa? Mistä hommasit tuon alumiinisen tykinputken ja tuon resiini palikan? Oon itse kans suomettamassa miragen ot-134 vaunua.
Terv:Jarno
Ompa upea !