Pienoismallit.net

Yamaha YZR-M1

Eka projekti syksyn/talven pimeisiin iltoihin ja kyseessähän on ensimmäinen pienoismalli.
Katsotaan mitä tuosta tulee. :)

15.11.2007 Pyörä valmistui!!! Kommenttia! :) Kiitokset kaikille vinkkejä ja ohjeita antaneille.

Kommentit

Mikko Koo 3.11.2007 14:30 Vastaa lainauksella
No ei kai moottoripyörästä huonon näköistä saa tekemälläkään :)
Nii, mutta eka kerta… Muuten kaikki mennyt ihan hyvin paitsi siirtokuvat ja putkien liimaus muoviin…
Projekti etenee, puuttuvia maaleja tilattu ja alkuviikosta pitäis tulla. Pääse maalaamaan loppuun. Sit lakka päälle ja siirtokuvien kimppuun.
Tänään hain kaupasta Mastonin kiiltävää ja matta lakkaa kun sitä ei tallista löytynyt.
Kaikki osat maalattu. Kiiltävä Mastonin lakka päälle ja siirtokuvat. Viimeiseksi matta lakka ja pyörä kasaan.
Vai kannattaako siirtokuvien jälkeen ensin kasata pyörä ja sitten matta lakka päälle?
Moottoripyörät ovat kyllä kiiltäväpintaisia, joten siirtokuvien jälkeen pitää laittaa vielä uusi kiiltävä lakkapinta.
Tuliko itte Rossi mukana? :D
Ei tullut. :D
Pitää hankkia kodin putkimiestä ja poistaa maalit noista vanteista, maalata uudelleen ja antaa kuivua tarpeeksi kauan. Sitten kiiltävä lakka päälle ja kuivatella taas… Seuraavaksi siirtokuvat vanteisiin ja kumit.

Kysymys 1: Pitääkö kumitkin lakata kiiltäväksi että saan "Michelin Pilot" siirtokuvat kumiin kiinni? Vai rajata teipin kanssa alue, johonka tulee lakka ja siirtokuva?
Kysymys 2: Voiko siirtokuvien päälle lakata? Sillä ilmeisesti saadaan sidottua kuvat "ikuisiksi ajoiksi" kiinni. Vai alkaako siirtokuvat "kuplia" ikävästi? Mastonin kiiltävä lakka ja Revellin siirtokuvat ovat kyseessä.
Kiitos!
Itse en ole ikinä käyttänyt Mastonin lakkoja enkä kyllä aio todennäköisesti kyllä tulla edes kokeilemaan. Siirtokuvien päälle pitää laittaa lakka.En kyllä noihin kumiosia lakkaisi. Korkeintaan jotain kunnon akryylilakkaa (esim. Tamiya)voi siirtokuvan alle tulevalle alueelle pensselillä laittaa.
SamiP 9.11.2007 20:50 Vastaa lainauksella
Hieno on täytyy tunnustaa
Kiitos! Ja tosiaan, ensimmäinen pienoismalli minkä itse rakennan. :)
Nuo decalit näyttävät onnistuneen todella hyvin noihin katteisiin. Siitä pointsit Mikalle :)

Itse olen käyttänyt Mastonin lakkaa (omista malleista Shelby on lakattu sillä), sekä Johnsonin kiiltovahaa (Chevelle on lakattu Johnsonilla). Maston on akryylilakkaa, niin ei kovin herkästi decaleita sulata, mutta kannattaa vetää alkuun muutama ohuempi kerros ennen märkiä kerroksia. Tämähän nyt on yleisohje muutenkin aina lakatessa. Ja aina kannattaa kokeilla johonkin ylijäämädecaliin tuota lakkausta, oireet kyllä ilmenevät ihan alkuvaiheessa, mikäli jotain yllätyksiä tulee.

Esitän taas toisen vaihtoehdon tuolle kodin putkimiehelle, eli tämä Würthin Pineline Tehopesu. Huomattavasti käyttäjäystävällisempää, ei tarvitse välttämättä kumihanskoja tätä ainetta käsitellessä. Ja tehoaa vähintään yhtä hyvin. Kromauksenpoistoon putkimies on ehkä hieman parempaa. Putkimiestä ei tosiaan tarvitse roiskahtaa kuin tippa iholle, niin alkaa syyhyttää ja punottaa kummasti, ainakin mulla. Ja tuota tehopesua voi käyttää sitten paljon muuhunkin, kunhan laimentaa tarpeeksi. Ohjeet löytyy kyllä astiasta. Mutta kukin tyylillään, olen minäkin putkimiestä alkuun käyttänyt, ennen kuin uskoin, ettei sillä kaikki maalit irtoa.

Kumeihin en ole muistaakseni koskaan laittanut decaleita, joten siihen en osaa antaa sen kummempia ohjeita, mutta en usko, että lakkaus on välttämätöntä. Varsinkin, jos saat nätisti leikattua decalien rajoja pitkin ne kirkkaat reunukset pois, ettei ne jää kuultamaan rengasta vasten. Millähän ne sitten saisi pysymään ja säilymään siinä, joku matta- / satiinilakkahan niidenkin päälle olisi hyvä saada, etteivät ajan saatossa irtoaisi tai vahingottuisi. Mutta rengashan ei varsinaisesti kiillä uutenakaan, joten kovin kiiltävää lakkaa en itse laittaisi.
Kiitokset Markolle.
Tuli sitten jo tuo Kodin Putkimies hommattua, vanteet liemessä liukenemassa. Sunnuntaina pääsee varmaan maalaamaan vanteet uudestaan.
Luulen että kokeilen/teen kumien siirtokuvien laiton näin:

1. Rajaan teipillä alueen johon laitan kiiltävän tai matta lakan?
2. Teipit pois ja kuivumaan?
3. Siirtokuva paikoilleen?
4. Matta lakka päälle? koko kumille? riippuu tietysti näkyykö lakkaus siirtokuvan kohdalla paljonkin…

Ehdotuksia otetaan vastaan! Ja tottakai myös neuvoja! Kiitos!
Mattalakkaa ei kannata laittaa decalin alle, ainakaan jos näitä lentokoneharrastajia uskoo :) Eli silloin tulee vielä varmemmin näkyviin nämä decalin kirkkaat / läpinäkyvät kohdat (reunat ja kirjainten välit), josta puoliammattilaiset käyttävät nimitystä "hopeoituminen". Eli jos alle laittaa lakkaa, niin olisi suositeltavaa käyttää kiiltävää lakkaa. Sen jälkeen decali, ja sitten mattalakka päälle. Tai jotain…

Googlettelin vähän ja löysin tällaiset ohjeet.
Onko kyseessä ihan oikeat siirtokuvat, vai nämä dry-transferit, joita ainakin Tamiya tarjoaa renkaiden kylkiin? Nehän hinkataan paikalleen, kostutetaan taustapaperi, joka irtoaa hetken päästä enemmän/vähemmän helposti. Sen jälkeen kevyttä painelua, ja ainakin Tamiyan rengastekstit ovat pysyneet kiinni ilman lakkoja.
Mika Nurmi 11.11.2007 03:44 Vastaa lainauksella
samanlaisia siirtokuvia kuin muutkin, tulee vain renkaaseen kiinni…? eli veden kanssa irti paikalleen…? mutta eipähän vaa pysy. :S
Mika Nurmi 11.11.2007 19:39 Vastaa lainauksella
Tänää maalasin vanteet uudelleen, kuivattelua nyt pari päivää ja sitten lakka päälle.
Mika Nurmi 13.11.2007 17:34 Vastaa lainauksella
huomena pääsee kasailee pyörää! :)
Mika Nurmi 14.11.2007 19:27 Vastaa lainauksella
Pyörän kasaus menossa. :) Ongelmia tuottanut lakkaukset liimakohdissa ja hemmetin pienikantaiset ruuvit. Mutta niistäkin on selvitty. Niin ja renkaiden siirtokuvat laitettu myös, ovat pysyneet hyvin kiinni, (kiiltävää lakkaa pumpulipuikolla pohjalle, antaa kuivua hieman ja siirtokuva päälle). Nyt kuivunut eikä ole vielä ainakaan tapahtunut mitään "draakista".
Siisti Jammuhan tosta tuli, ekaksi malliksi aivan erinomainen. Hyvä että sulla kärsivällisyys riitti noista parista takapakista toipumiseen.
Valokuvista sen verran, että laita vaikka valkoinen A3-piirrustuspaperi taustaksi, niin malli nousee esiin paljon paremmin (itselläni noissa kuvissa on Welhon kaapelimodeemin pahvilaatikko).
Jussi Pudas 15.11.2007 15:24 Vastaa lainauksella
ei kyllä usko että on eka malli. tosi komee!
Raimo Leino 15.11.2007 15:36 Vastaa lainauksella
Projekti alkoi 3.11. ja nyt se on jo valmis - olet melkein yhtä nopea kuin Yamaha! Kaiken lisäksi tämä valmis malli kyllä miellyttää silmää.

Jammun viereen hyllylle sitten vaan tulemaan Hondaa ja Kawasakia… niin ja muitakin kuin japseja.
Erittäin nopeasti valmistunut ja hyvin onnistunut malli. Kuvien perusteella ainoa kritiikin kohta on katteen kirkas osa. Se saisi olla kirkkaampi(Johnsonin Kiiltovahaa peliin..)..MUTTA sanon tämän vain, koska malli on muuten niin hyvä kokonaisuus.
Joko on seuraava projekti tiedossa/työn alla?
Mika Nurmi 15.11.2007 17:47 Vastaa lainauksella
Seuraava projekti saanee odottaa vielä, pitää ensin katsella sopivaa. :) Tuossa pyörälinjalla taidan vielä pysyä… Enkäpä seuraavaksi Honda, Kawasaki, Ducati tai jokin muu MotoGP-pyörä. Ellei sitten joku auto tai rekka…
Vai jokin motocross pyörä? Mistä?
Mika Nurmi 15.11.2007 19:01 Vastaa lainauksella
Hmm… Selailin tuossa hieman nettiä ja löysin tämän: www.hobbylinc.com/htm/ita/ita3823.htm
Tuo Volvo FH-12 puoliperävaunulla pyörän kaveriksi kiinnostaisi. Maalaisin samanlaiseksi ja tulostaisin siirtokuvat netistä. :) Tosin tuossa sarjassa on hieman eri mittakaava (1:24 - 1:9)…
Mika Nurmi 18.11.2007 15:54 Vastaa lainauksella
pahoittelen kuvien huonoa laatua… mutta kyllähän noista joistain vähän selvää saa.
Komea avainnauha roikkuu tossa yhdessä kuvassa taustalla. Et suinkaan ole töissä kyseisessä "putiikissa"? :)
Mika Jylhä 26.11.2007 06:54 Vastaa lainauksella
Todella uskottavan näköinen pyörä !

Hyvä juttu, että painoit mallin valmiiksi asti… ittellä ongelmana kun tulee joku moka tehtyä, niin osat menee laatikkoon ja tehdään vähän aikaa jotain muuta mallia, kunnes edellinen taas "löytyy" hyllystä ja intoa on tullut taas maalin poistoon tms.

Sen takia tälläkin hetkellä on 3 pyörää työn alla :(
Mika Nurmi 12.12.2007 21:38 Vastaa lainauksella
Jep jep, on se avainnauha komee. :) Ei siitä sen enempää ettei mene mainostuksen puolelle. :D Loppuun tein vaikka ongelmia olikin, katsos, sen minkä aloittaa, se myös loppuun tehdään!
Mika Nurmi 28.10.2008 12:24 Vastaa lainauksella
Noniin, melkein on vuosi vierähtänyt… Tässä valmiista pyörästä vähän parempia kuvia.