Pienoismallit.net

Junkers W34hi

Ilmavoimien Pikku-Junnu

Hei,

Että osaa joskus pienetkin mallit olla työläitä! Tämä Pelti-Aasi koetteli hermoja ihan loppumetreille mutta sain kun sainkin suostuteltua sen vitriinivalmiiksi. Kyseessä on siis Special Hobby/MPM:n Junkers W34hi mittakaavassa 1/72. Malli esittää Ilmavoimien yksilöä JU-132 heinäkuussa 1944 jolloin se palveli Ilmavoimien Viestikoulussa.

Historiaa:

Junkers W33 ja W34 olivat edistyksellisen Junkers F13-tyypin jatkokehitelmiä. Prototyyppien ensilennot tehtiin kesällä 1926 ja alunperin W33:n ja W34:n ainoa ero oli moottoreissa: W33 oli varustettu Junkersin nestejäähdytteisellä moottorilla ja W34 puolestaan tähtimoottorilla. Myöhäisempien alatyyppien kirjo on suunnaton, ja ne eroavat toisistaan paljon. Mallin esittämä hi-versio oli viimeinen massatuotantoon tullut alatyyppi. Keskeinen uudistus tapahtui rungossa: matkustamo/rahtitila suunniteltiin uudelleen ja runko on huomattavasti korkeampi kuin aikaisemmissa versioissa.

Suomen ilmavoimat oli käyttänyt jo pitkään varhaisempia W34fa- ja K43-versioita. Vuonna 1944 hankittiin Saksasta viisi W34hi-versiota (JU-131-135) koulutus ja yhteyskäyttöön. Kappalehinta oli n. 1.2 sen aikaista miljoonaa.

Mallin esittämä JU-132 oli Letovin peruskorjaama, ja aikaisemmin tunnuksin D-OGIM se oli palvellut Luftkrigesschule 2:ssa (Berlin-Gatow). Se poistettiin Ilmavoimien kirjoista vasta 1953 yli 4000 lentotunnin jälkeen. Näistä Ilmavoimien osuus oli reilut 2000 h.

Malli:

Ensimmäinen versio tästä sarjasta on tietääkseni tullut ulos MPM:n logon alla. Tämä Special Hobbyn painos on tätä selkeästi valujäljeltään parempi. Osat sinänasä ovat samoja, paitsi että alkuperäisessä MPM.n sarjassa tulee mukana heikkolaatuinen vacu-kuomu ja pieni etsiarkki.

Valujälki on hieman epätasaista, joka on kurja juttu mallissa joka esittää aaltopelti-konetta. Samoin detaljiosien laatu on heikko, joten helpommalla pääsee jos korvaa nämä itsetehdyillä osilla.

Malli on kuitenkin melko mitta- ja muototarkka. Tosin aluksi en tätä uskonut sillä monissa netissä löytyneistä valmiissa malleissa rungon ja moottorin suhde vaikutti oudolta. Ratkaisun keksi Octavio Mantua Wings of Peace-ryhmässä: mallissa on yhtenäinen siiven yläpinta ja runko lepää siiven päällä. Ongelma on, että runko jää keikkumaan siiven päälle liian korkealle. Tämä oli lopulta varsin helppoa korjata katkaisemalla siiven yläpinta kahteen osaan ja istuttamalla runko syvemmälle siipien väliin.

Detaljeja lisäsin niin paljon kuin vain pystyin: sisusta on kokonaan skrätsätty, jättöreunoja ohennettu ja samoin sivu- ja korkeusperäsimet detaljoitu. Tässä yhteydessä jouduin myös uusimaan korkeusvakaajien aaltopellitykset.

Malli on RLM70/71 kaaviossa ja käytin AK:n Real Colors-maaleja. Toimivat kuin unelma. Säistyksen jätin melko kevyeksi sillä kesällä -44 koneet olivat vielä varsin tuoreita.

Malliin on tulossa myös alusta sitten joskus.

Kommentit

Tosi upea ja huolellisesti tehty malli!
Superia.
Olet tehnyt kyllä huikean mallin. Työ tekijäänsä kiittää. Viikon Malli taatusti.
Eipä todellakaan uskoisi että kyseessä on 1/72 malli! Rakennusjälki, detaljointi ja maalaus ovat kaikki huippuluokkaa. Mallin värimaailma näyttää realistiselta ja hento vanhennus toimii mielestäni hyvin. Pitääpä itsekin kokeilla AK:n Real Colors-maaleja joskus. Upeasti olet myös onnistunut aaltopeltipinnan toteuttamisessa myös hankalissakin paikoissa. Puhumattakaan upeasti toteutetuista sisätiloista.
Upeaa työtä.
Minulla on sama malli ollut vuosikausia, lähempänä kymmentä kuin viittä vuotta, keskeneräisenä, kun tuskastuin sen kasaamiseen. Tallessa olen kuitenkin pitänyt, kun konetyyppi on niin hieno, että joskus vielä yritän tehdä sen loppuun.
Tämä mallisi herättää uskoa, että siitä tosiaan saa pienoismallin.
Petri Ola 26.5.2023 20:21 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista ja kehuista! Teen malliin vielä pienen dioraama-alustan ja laitan siitä kuvia myöhemmin.
Rakennusjälki ja viimeistely aivan huippua, ei tästä muuta voi sanoa. Decaalit istuvat myös hyvin vaikka aaltopeltipinta aiheuttaa näihin omat haasteensa. Hieno malli ja varmaankin sopiva alusta kruunaa kokonaisuuden.
OOh, Suomi Junkers ja kaikki nuo korjaukset ja skrätsäykset. Yllä on jo kerrottu riittävästi. En voi muuta kuin kompata niitä. Hieno malli!
Onnea ansaitusti.