Pienoismallit.net

HC458

Suomen ilmavoimien Hawker Hurricane Mk.I

Taustaa

Aloitin Hurricanen rakentamisen heti edellisen mallin valmistuttua vuoden 2021 lopulla, mutta vasta nyt ”ennätän” kirjoittamaan rakennusblogia tälle sivustolle. Malli on toki tässä menneiden kuukausien aikana ehtinyt edistyä ihan mukavasti ja kuvia rakennusvaiheista on kertynyt lähemmäs pari sataa.

Mallin esikuva

Kun aikanaan päätin, että seuraava leko-mallini tulisi olemaan Hurricane, minulle oli selvää, että tekisin mallin perinteiseesä RAF:n kuosissa. Suomalaisen Hurricanen ollessa kyseessä vaihtoehtoja esikuvaksi ei ole kovin monta. Jostain syystä HC458 tuntui kiinnostavimmalta vaihtoehdolta, joten se valikoitui mallini esikuvaksi.

Talvisodan sytyttyä 31.11.1939 Suomella oli huutava pula ajanmukaisesta hävittäjäkalustosta. Englannista saatiin hankittua 12 kappaletta Hawker Hurricane Mk.I -koneita, jotka saapuivat juuri ennen talvisodan päättymistä Suomeen. Koneiden tunnukset olivat aluksi muotoa HU451 - HU462, mutta jo toukokuussa 1940 tunnukset muutettiin muotoon HC451 - HC462. Myöhemmin peruskorjausten yhteydessä konetunnukset saivat normaalin muodon väliviiva kera.

HC458 saapui Suomeen 7.3.1940. Kone kuului LLv 30:n kalustoon heinäkuun alkuun -41 saakka, kunnes se luovutettiin LLv 32:lle ja elokuussa -41 edelleen LLv 10:lle. Osasto Kalajan kolme Hurricanea muodostivat tuolloin LLv 10:n 1. lentueen tukien mm. 14. divisioonaa tiedustelu- ja maataistelulennoin. 16.9.1941 HC458 ammuttiin alas ilmatorjunnan toimesta. Konetta ohjannut kapteeni Kalaja sai surmansa.

Mallini tulee esittämään HC458:a syyskuussa 1941.

Mallisarja

Fly Modelsin 1/32 Suomi-Hurricane ei ole mallin lähtökohdaksi helpoimmasta päästä, eikä sarjan laatu yllä lähellekään parhaiden valmistajien tuotteita. Muodoiltaan se on kuitenkin tunnistettavissa Hurricaneksi ja muutamia puutteita lukuun ottamatta paketista löytyy osat suomalaisen Hurricanen rakentamiseksi. Sarjan osia tutkimalla pohdittavaksi ainakin jää, miten malliin saa alle renkaat viisipuolaisilla vanteilla, ja miten Suomessa lisätty istuimen panssarointi onnistuisi. Myös sarjan detaljointi on suurelta osin surkeaa.

Puutteistaan huolimatta detaljoinnissa on itse asiassa yksi ”hauska” piirre: sarjan ohjeissa moni kohta on kuvattu hyvin pikkutarkasti kaikkine yksityiskohtineen, mutta sarjan osat erityisesti ohjaamon osalta ovat erittäin pelkistettyjä. Ohjeet ovat muutenkin puutteelliset. Esim. joitakin rakennusvaiheita ei ole kuvattu ohjeeseen millään tavalla, joten rakentajan tulee päätellä, mitä osia tulee liimata paikalleen ohjeen kohtien välillä.

Lisäksi täytyy todeta, että Fly Modelsin muovi tuntuu hieman hankalalta työstää, eikä nesteliimakaan toimi yhtä herkästi kuin muiden valmistajien kohdalla olen tottunut. Toki sarjasta saa kuitenkin kasattua asiallisen mallin, kun vaan taitoa ja innostusta riittää.

merkinnät

Sain Hurricanen valmiiksi ja kuvat otettua. Kuvat on otettu kännykkäkameralla luonnonvalossa. Liian voimakas valo häivyttää maalauksen yksityiskohtia ja konekiväärien peitteenä oleva punainen kangas (paperia) näyttää luonnottoman kirkkaalta. Saavat nämä kuvat kuitenkin kelvata, niin saan blogin kuitattua valmiiksi. Kuomun liikkuva osa on Artilleryn vacuform-kuomu. Tuulilasi on sarjan oma osa. Antennin masto on leikattu ja veistetty paksusta styreenilevystä.
Projektin edetessä olen samalla työstänyt kaikenlaisia pikkuosia, joista eniten päänvaivaa tuottivat renkaat. Sarjan mukana tulee resiinipyörät, mutta niissä on kolmepuolaiset vanteet, kun taas suomalaisissa Hurricaneissa oli viisipuolaiset. Ratkaisin ongelman ostamalla Eduardin Spitfireen tarkoitetut resiinipyörät, joista hyödynsin oikeanlaiselta näyttävät vanteet. Eduardin rengas itsessään oli halkaisijaltaan liian pieni ja myöskin liian ohut. Eduardin vanteen sain sopimaan paikalleen, kun porasin sarjan laskupyörästä vanteen pois. Olen usein maalannut kansallisuustunnukset, konetunnukset, ym. suuremmat merkinnät. Tälläkin kertaa…
Jatkoin maalauspuuhia. Käytetyt sävyt on kerrottu blogin edellisessä merkinnässä.
Harmaa pohjamaali on Mr.Surfacer 1000, pohjan alumiini on AK:n Xtreme Metal, kansallisuustunnukset, musta ja valkoinen ovat Tamiyaa ja yläpintojen vihreä ja ruskea ovat AK Real Colours -värejä.
Aloitin siipien työstämisen sahaamalla ohjainpinnat irti. Fly Modelsin toteutus ei ollut mielestäni mittakaava huomioituna uskottavan oloinen ja toisaalta, jos asettaisin ohjainsiivekkeet keskiasennosta poiketen, saisin pienellä vaivalla malliin hieman eloa. Myös hylsyjen poistoaukot piti avata. Laskusiivekkeisiin en puuttunut. Niiden mallintaminen ala-asentoon olisi ollut monestakin syystä tässä mallisarjassa hyvin vaativa ja työläs operaatio.
Rungonpuolikkaat sopivat melko hyvin yhteen, mutta ohjaamon sovittaminen paikalleen vaatii tarkkuutta. Kunnollisia kohdistustappeja ei ole, eikä osien yhteensopivuus ole tältä osin paras mahdollinen. Laskutelinekuilu on resiinivalua ja siinä on aivan tolkuton kerros ainesta poishiottavaksi ennen paikalleen liimausta. Resiiniosan detaljointi on kuitenkin kohtuullisen hyvä.
Ohjaamon rakentaminen jatkui istuimen panssaroinnin tekemisellä, johon käytin styreenilevyä ja ohutta metallilevyä.
Aloitin mallin rakentamisen sarjan ohjeiden mukaisesti ohjaamosta. Detaljointi on monelta osin onnetonta, joten yritin kohentaa sitä itse tehdyin osin. Kuvateksteissä on hieman lisätietoja rakentamisesta.