Pienoismallit.net

Tyrannosaurus ja Triceratops

Dinosaurusten luurankoja

Tyrannosaurus ja Triceratops olivat dinosauruksia, jotka elivät yli 66 miljoonaa vuotta sitten myöhäisellä liitukaudella. Tyrannosaurus oli lihansyöjä ja lähempää sukua nykyisille linnuille toisin kuin kasveja syövä Triceratops.

Nämä pienoismallit ovat Bandain uusia "1/32 Imaginary Skeleton Triceratops" ja "1/32 Imaginary Skeleton Tyrannosaurus". Molemmista dinosauruksista on vain muutama kokonainen luuranko löytynyt, minkä takia nämä pienoismallit eivät suoraan edusta yhtään tiettyä yksilöä vaan pyrkivät olemaan anatomisesti tarkkoja. Pienoismallien suunnittelua on valvonut tokiolainen ammattikorkeakoulun opettaja, dinosaurus-ekspertti ja tutkija Kyoichi Tomita. Sarjojen mukana tuleekin hänen ohjaamansa infovihkoset, joissa käydään tarkasti läpi kyseisten lajien historiaa ja luurankojen erityispiirteitä. Vihkoset ovat onneksi sekä japaniksi että englanniksi.

Pienoismallit ovat erittäin tarkkoja ja kasaamiseen ei tarvitse periaatteessa liimaa. Itse käytin liimaa muutamassa kohdassa varmistaakseni osien pysymisen paikallaan. Tyypillisestä Bandaista poiketen malleissa ei ole liikkuvia niveliä. Triceratopsin pää on pallonivelellä kiinni kaulassa, mutta sillä ei ole paljoakaan tilaa liikkua. Triceratops ei kasauksen jälkeen suoraan sopinut alustalla olleisiin varvaskuoppiin, joten jouduin pakottamaan jalat paikoilleen alustaan pikaliimalla.

Tyrannosauruksessa ei ollut yhtään liikkuvaa niveltä ja pidin sen perus hyökkäävää hyppy-asentoa hömelönä, joten veistelin osia uusiksi. Tein leuan liikkuvaksi, niskan kiinnityksen löysäksi (lopullinen kiinnitys paksulla pikaliimalla) ja jaloista kiinnitystappeja pois. Läpinäkyvää tukitankoa jouduin myös lyhentämään, jotta hiukan suoristetut jalat yltäisivät maahan kurkottelematta.

Mallit olivat tummanruskeaa muovia eli valmiiksi "oikean värisiä", mikä ei minulle silti riittänyt. Mallien koon takia pohjamaalasin ne mustalla spray-maalilla. Sitten ruskean ja harmaan sävyisiä Vallejon maaleja kynäruiskulla ja lopuksi kuivapensselöimällä. Päälle vielä perus tummanruskea öljyväripesu ja viimeistely mattalakalla. Nimikyltit eivät ole alkuperäisiä osia, vaan leikkasin ne valurangoista.

Kommentit

HannuL 1.5.2023 09:06 Vastaa lainauksella
Hienoja elukoita huolellisesti rakennettuina. Täällä on hauskaa ja virkistävää nähdä aina silloin tällöin valtavirrasta poikkeavia malleja.
Upean näköistä! Näyttää samalta kuin jossain museossa, joten hyvää jälkeä olet tehnyt.