Pienoismallit.net

Avro Anson

AN 101 Luonetjärvi 7.3.1940

Anson, vähän vähemmän sotilaallinen sotakone. Vaan onpa tällaisesta ammuttu Messerschmittejäkin alas. Yllättävää.

Suomessa oli kolme Ansonia. Koneet hankittiin vuonna 1937, ensisijaisesti totuttamaan lentäjiä Blenheimin tapaisiin koneisiin. Ansoneita käytettiin sittemmin kaikenlaiseen koulutukseen, myös tähystäjien ja radistien harjoitteluun.

Malli kuvaa konetta talvisodan aikaisessa asussa, 7.3.1940 Luonetjärvellä. Koneesta on otettu tuolloin pari hyvää kuvaa. Kone on vielä Avron tehtaalla maalatussa kaaviossa: päältä RAF Dark Green, pohja vaalean harmaa, tunnukset brittifontilla, ilman väliviivaa. Britit myös ystävällisesti (maksusta) maalasivat suomalaiset hakaristit.

Airfixin sarja on todella helppo tehdä. Vaikuttaa tarkalta. Lasitkin on yllättävän helppo maskata. Suosittelen lämpimästi.

Suksia ei tietenkään sarjasta löydy. Sain Jukka Rauniolta pari tehtaan kuvaa, jotka tosin oli erilaiset kuin lopullinen toteutus: alunperin oli suunniteltu käyttää laskutelinettä niin että sukset olisivat olleet pyörin paikalla. Jossain vaiheessa on siirrytty yhteen tukivarteen. Mallissa sukset ovat sekamateriaalia: messinkilevyä, messinkitankoa, styreenilevyä- ja tankoa ja telineen varsina Dremelin työkalukiinnikkeet! Oli pari ylimääräistä…

Tunnukset on maalattu. Yritin määritellä kokoa kuvista, ei oikein osunut metrisiin mittoihin. No sitten päädyin jalkoihin: siipitunnusten halkaisija on 5 jalkaa 6 tuumaa, ja rungossa kolme jalkaa. Olisiko britit maalanneet tunnukset omien sabluunoidensa pohjalta…? Jos joku haluaisi tunnusmaskit, saa ottaa yhteyttä. Leikkurilla on kuvat valmiina.

Ampumossa ei ole asetta. Ei sitä kuvissa näkynyt. Laitoin aukkoon peitelevyn, kuten tosielämässäkin olisin Suomen talvessa tehnyt.

Potkurit ovat nyt harmaat. Valokuvissa 1939 kesältä potkurit ovat vaaleahkot. Myös 1940 maaliskuun kuvissa pyörivät potkurit näyttävät vaaleilta. Siksi Neutral Gray. Toinen vaihtoehto olisi ohjeiden mukainen, tai toimitusajankohdan mukainen musta.

Rigaus oli yllättävän laaja: 20 lankaa. Laitoin (ohjeiden mukaan) trimmilappujenkin toimivaijerit… turhaa touhua.

Valokuvissa ei näy mitään likaa tai kulumaa, edes pakokaasuvanoja ei näy. Siksi en ole "säistänyt" konetta juuri lainkaan (paitsi paneelirajojen korostus).

Hankinnat:
Malli, HPNS.
Maalit, MRP, HPNS.
Langat, Uschi, HPNS.

Kommentit

Välitön reaktio oli, että onpa hieno lopputulos! Teknisesti koneen rakentaminen on ollut ilmeisen virheetön, ja noiden suksien metritavarasta rakentaminen on onnistunut kutakuinkin nappiin. Maalauksenkin olet tehnyt hienosti, erityisesti nuo kromatut ikkunapuitteet ovat tarkasti toteutetut ja virheettömät. Maalauksen suhteen tuli hiukan epäuskon aalto, onko suomalaisessa koneessa tuohon aikaan voinut olla noinkin paljon kromattuja osia. Tietenkin moottorisuojat pistävät vahvasti silmään. Olenhan tämän koneen kuvan nähnyt ainakin Kopiloffin Blenheim-kirjassa, mutta senkin perusteella piti tehdä pikapistäytyminen nettiin. Kyllähän ne aika kirkkaat ovat olleet. Samainen nettivisiitti toi esille senkin, että ehkäpä hiukan päästöjälkiä moottoripömpelöiden taakse siipien alapuolelle olisi voinut tehdä, (esim. www.militaryimages.net/media/avro-anson-mk-i.5485/), mutta onhan se siitä huolimatta täysin mahdollista, että tuo kone on ollut tuon näköinen muulloinkin kuin luovutustilaisuudessa. Kovasti pidän!
Pirskatin tyylikäs Anson! Kiva nähdä näitä harvinaisempiakin Suomen Ilmavoimien koneita täällä!!
Sivukkunankarmit kiillotettua alumiinia samoin moottoripeliitykset. AN 101 oli sinänsä erilainen että keulan ikkunat oli ylimaalattu ollen umpinaiset. Omakonetunnistusvaloja takarungossa vain yksi kappale se sarjassa oleva ensimmäinen edestä.
Kiitos kommenteista. Sepä unohtui sanoa, että Jari B:n jutusta Mallarissa oli kyllä hyötyä.

Se tunnistusvalosysteemi on mallissa aika huonosti toteutettu. Se on vaikea kasata siististi, pituussuuntaisesta saumasta jää jälkiä. Pitäisi olla isompi kirkas osa. Vaan tuotapa en tiennyt että tunnistusvaloja on vain yksi. Olisi sen ehkä voinut hahmottaa Avron tehtaalla otetussa räimimiskuvassa.
Tunnistusvalot näkyvät parhaiten IPMS Mallari numero 51 lehdessä. Kuva koneesta joka kaartaa yli.
Todella hieno Anson. Rakentaminen, maalaus, langat, sukset, paneelirajat, kansallistunnukset ja ikkunaraamit kuin parasta A-ryhmää. Kyllä tämän kehtaa laittaa esille vaativampienkin mallareiden näyttelyyn.
Onhan tuo paaljon parempi kuin vuosia sitten vanhasta Airfixin 1/72 aihiostani tekemäni. Siinä vanhassa on etulasin muoto väärä.