Pienoismallit.net

Scania R143H

Kesäauto

Yhdistelmän idea on harrasteautoksi hankitun, jo hieman varustellun Scanian valjastaminen vielä työkäyttöön kesäkiireen ajaksi.

Scania R143H 6X2Z 3100 Streamline

Otsikon mukaisesti korkealla ohjaamolla (R), raskaalla alustalla (H) varustettu 3-sarjan Scania 14 litran moottorilla. Kolmiakselinen alusta yhdellä vetävällä akselilla (6X2), rautajousituksella (Z) ja 3100 millimetrin akselivälillä. Ohjaamossa on Streamline-mallin muotosuojat ulkoverhouksessa.

Italerin tuotekoodin 3944 takaa löytyy Scanian rakennussarja. Sarja tarjoaa lähtökohdan 143-Scanian rakentamiseen, mutta on monilta osin puutteellinen. Myös rakennusohjeessa on virheitä. Useissa kohdissa huomaa säästetyn kustannuksia käyttämällä samoja valurankoja muiden Scania-sarjojen kesken, mutta tämä valmistajan valinta kostautuu siinä kohtaa kun mallari haluaa mallistaan mahdollisimman aitoa vastaavan. Ensimmäisenä listattakoon ongelmat ja puutteet, jotka rakennuksen aikana ovat ilmenneet:

-Moottori on edellisen sukupolven mallia. Välijäähdytin, sen putkisto ja kenno puuttuvat kokonaan.
-Ohjauspyörä on 2-sarjasta, samoin kuin istuimet ja oviverhoilut.
-Vetävällä akselilla jarrukellot ovat väärällä puolella, niiden kuuluisi olla akselin etupuolella.
-Em. virheestä aiheutuu iskunvaimentimien ja kallistuksenvakaajan puute vetävällä akselilla. Myöskään poikkipalkkia, johon iskunvaimentimien yläpäät kiinnittyvät, ei siis ole.
-Polttoainetankki ja akkukotelo ovat vääränlaiset.
-Etupuskuri on alimittainen.
-Vetävän akselin ja telin pyörännavat ovat vääränlaiset.

Edellämainitut asiat ovat osin korjattavissa skrätsityöllä, osin joutuu turvautumaan aftermarket-osiin.
Ohjeissa on muutama kummallisuus: Ensimmäisessä vaiheessa runkoa lyhennetään, että saavutetaan tarkoitettu akseliväli. Tämä onkin hyvä juttu; 3100 millin akseliväli on puoliperäveturiin tyypillinen ja paljon käytetty. Matkalla lyhennys kuitenkin ”unohtuu” ohjeista, ja se aiheuttaa hankaluuksia.

merkinnät

Alkukesäisenä iltana kuljetusyrittäjän puhelin soi. Näytöllä näkyy lapsuudenystävän nimi. -Terveppä vain terve, mitäs sorakeisari? -Vanaha isäntä laski uuden kasetin T-risteyksen yli hatelikkoon. -Huh huh. Kävikö pahasti? -Eihän nyt ukolle muuta kun silmäkulma auki- mutta koko putki lunastukseen. -No se saattaa aiheuttaa lajinsa verran peliliikkeitä näin sesongin alla. -Sepä justiisa. Betoniasemalta sanovat, ettei vielä ikänä oo tämmöstä kesän alkua ollu. Asuntomessualuetta rakentavat kiivaasti ja lisäksi usseempi siltavalu ja parkkihallin lattioita. Kuutioita kuulemma helevetisti. -Milläs lailla tämä minun kuvioihin vaikuttaa? -Eikäkö mietin…
Kippisylinterin päällystin keittiöfoliolla, kun näin liikennekonemalleissa käytetyn tätä tekniikkaa. Se onnistuikin ainakin omasta mielestäni kohtalaisesti. Kippisylinterin alaosaan tein myös pikaliittimen hydrauliikkaletkulle. Ko. vaunu on yhden letkun mallia, jossa lavan laskemiseksi täytyy voimanotto kytkeä pois päältä. Letkua kannattelee työtasoon kiinnitetty jousi, jonka tehtävänä on vähentää letkurikon mahdollisuutta yhdistelmän kääntyessä. Alleajosuojat ovat omavalmistetta. Niihin kiinnitin sivuvalot, etummaiset työvalot ja valojen suojakuorilla varustetut johdotukset. Lavan etureunaan tein kiinnikkeet lapiolle. Kuormapeite on…
Schmitz-kippikärry Perävaunun jatkamisidea sai alkunsa muutamia vuosia sitten, vaikken itse sitä silloin vielä tiennytkään. Ostin Australian maantiejunaa varten kippikärryn rakennussarjan. Käytin siitä vain alustan, joten lava jäi tarpeettomaksi. Se lyhennettiin sittemmin poikani Emek-valmisteiseen vaihtolava-autoon asfalttilavaksi. 8 cm lavanpätkä majaili miljoonalaatikossa aina näihin päiviin asti. Nyt ajattelin päästä siitä eroon, ja kehitin peitetarinan eli tekosyyn. Kolmiakselinen eurooppalaismittainen kippivaunu näyttää kotimaiseen kolmiakseliseen vetäjään kytkettynä omituisen lyhyeltä. Suunnittelin kärryn jatkamisella saatavan pitempi…
Ohjaamon ulkokuorien rakennus on suoraviivaista ja mutkatonta- sovitusongelmiin en törmännyt. Kokeilin internetissä suosittua rakennustapaa, eli ohjaamo kasataan ensin ja sitten ujutetaan sisusta paikalleen. Näin saa saumat siistimmiksi jos kohta sisuskalujen tunkeminen ulkokuoreen on syytä tehdä varovaisuutta noudattaen. Itse jätin hytin takaseinän liimaamattta niin sain hiukkasen enempi työtilaa ja sivuseiniä pystyi taivuttamaan ulospäin ja näin helpottamaan sisälmyksien asennusta. Etumaskista poistin muovisen jäähdyttäjän suojaritilän ja korvasin sen metalliverkolla. Samalla poistin ajovalojen pohjalevyt että saan korjattua valojen…
Alun perin ajattelin säilyttäväni auton lehtijousituksen. Luulin pääseväni helpommalla. Aivan niin se ei mennytkään. Kummastelin iskunvaimentimien puutetta taka-akselilta. Eteen ne oli mallinnettu. Kaverin laittaman referenssikuvan perusteella taka-akselilla on iskunvaimentimet, niin kuin terve järki vaatiikin. Syynä siihen miksei niitä sarjassa ole, on jarrukellojen väärä sijoitus. Vetävän akselin jarrukellojen kuuluisi olla akselin etupuolella, kahta puolen kardaaniakselia. Tästä aiheutuu se, että jarrukilvet on käännettävä toisin päin koska jarruja käyttävät s-nokka-akselit siirtyvät kellojen kanssa akselin etupuolelle. Jarrukelloille…
Ohjetta seuraten aloitin rakentamisen moottorista. Pääosiltaan sarjan moottori on ihan ok. Halusin kuitenkin muuttaa moottorin rakennetta oikealle vuosikymmenelle, eli rakentaa siihen näkyvimmät muutokset, eli välijäähdyttimen putkiston. Intercoolerin eli ahtoilman jäähdyttimen kenno on varsinaisen syylärin etupuolella. Ahtimelta lähtee imusarjojen yhdysputken yli kennolle menevä linja, joka tekee mutkan em. yhdysputken kohdalla. Putki kääntyy alaspäin moottorin etureunan tasalla. Kennolta tuleva putki on menolinjan vieressä ja yhdistyy oikeanpuoleisen imusarjan etureunaan. 3.2 mm muoviputki sopi tarkoitukseen mainiosti; laitoin putken sisään…