Pienoismallit.net

AH-64D Apache Longbow

Boeing AH-64 Apache taisteluhelikopteri suunniteltiin korvaamaan mm. AH-6 Cobra ja A-10 Thunderbolt ja toimimaan näiden tavoin etulinjassa jalkaväen tukena ja toimimaan myös panssarivaunujen torjuntatehtävissä. Koneen tuotanto alkoi vuonna 1982 ja sitä on valmistettu yli 2400 kappaletta. Kone on osallistunut lukuisiin taistelutehtäviin eri puolella maailmaa ja varsin hyvin se tuli tutuksi Desert Stormin aikana Kuwaitissa ja Irakissa. Myöhemmin myös esimerkiksi Balkanilla Bosnian sodan aikana vaikka ei niillä siellä ollut vastaavaa merkitystä kuin Irakissa.

AH-64D on kaksipaikkainen, ampuja edessä ja ohjaaja takana. Apache on suunniteltu toimimaan joka säässä niin päivällä kuin yölläkin, siinä on tutkan lisäksi, lämpökamera, GPS, lasertähtäysjärjestelmä, pimeänäkölaitteisto jne.

Hasegawan sarja AH-64D oli varsin hyvälaatuinen niin laadultaan kuin yksityiskohdiltaankin. Lähes kaikki oli pilkottu pieniin osiin, niinpä muoviosia olikin n. 300 kpl. vaikka ei kovin suuresta koneesta ole kysymyskään. Eduradin etsiosia oli hankittuna myöskin ja niitä käytin noin 50. Näpräämistä siis riitti ja tälläiselle vanhalle nakkisormelle ihan riittämiin oli niitä pieniä murusia.

Ohjaamon näytöt ja käyttöpaneelit toteutin tällä kertaa Kelikin 3D decaaleilla jotka olivatkin varsin hyvät ja näyttävät. Konetykin piippu, pitot putket, ja pyrstön antenni ovat Master Modelsin messinkiosista. Sarjan omat decaalit olivat varsin paksuja ja niiden kanssa olikin aikamoinen ongelma koska kone on kohoniitein varustettu. Parempi olisi ollut hankkia aftermarket decaalit, mutta näillä alkuperäisillä kuitenkin mentiin käyttäen strong ja extra strong pehmentimiä. Extra Strong tosin liiankin tujua, tahtoi pehmetä jopa liikaakin ja sitten dekaali olikin pumpulipuikon karvoissa kauttaaltaan, kohoniitit vielä korosti vaikutusta, niinpä sitten dekaalien kuivuttua niitä karvoja nypittiin sieltä täältä ;-).

Maaleina käytetty lähinnä Hatakan, Akanin ja Vallejon akryylejä. Lakkoina AK:n Intermediate Gauzy Agent Shine Enhanceria ja Ammon Ultramatt Lucky Varnishia.

Kopterin aseistuksena alapuolella kypäräohjattava M230 30mm:n konetykki, siiventyngissä rakettikasetit Hydra 70 raketteja varten, sekä ripustimissa AGM-114 Hellfire panssarintorjuntaohjukset.

AH-64 Apache vieraili myös Jyväskylän lentonäytöksessä 9-10.6.2001, tosin kone ei ollut D versio pääroottorin päällä olevine tutkakupuineen, vaan aiempi A versio ja kone oli KFOR joukkojen käytössä oleva kone.

Kommentit

Siistiä työtä, kuten sinulta voi odottaa.
Eipä noita karvoja ilmeisesti decaleihin jäänyt, ainakaan näkyviin ;-)
Itsekin taistellut noiden vanupuikkojen kanssa, ja juuri tilasin Kreikasta viimisen kappaleen tätä: hobbycolours.com/products/decal-squeegee?variant=34477848133787 Joissain japsivideoissa nähnyt tällaista käytettävän.
Kiitos Tervo kommenteista! Nuo pumpulipuikot ovat jotenkin heikentyneet tässä viime vuosien aikana, ehkä silloin kuin se muovitikku jäi pois ja siirryttiin kartonkisiin, vaikka en ymmärräkään mitä se asiaan vaikuttaa. Olen kokeillut useammankin valmistajan tuotteita mutta kaikissa sama homma, alkaa rispaantumaan aika nopsaan… ennen kaikki oli paremmin ;-).
Markku tehnyt uuden aluevaltauksen ja siistiä työtä jälleen. Väri on aika monotooninen, mutta olet taikonut kuitenkin näyttävän mallin ja siitäpä tähdet:
Kiitos Timo! Monotooninen väritys joo, mutta niinhän nämä sotahärpäkkeet tuppaa olemaan, ei voi mitään.

www.airliners.net/photo/USA-Army/Boeing-AH-64D-Apache-Longbow/2754039/L
Markku Rinne kirjoitti:
Kiitos Timo! Monotooninen väritys joo, mutta niinhän nämä sotahärpäkkeet tuppaa olemaan, ei voi mitään.

www.airliners.net/photo/USA-Army/Boeing-AH-64D-Apache-Longbow/2754039/L
Kiitti linkistä. Ja se monotoonisuus ei ollut missään nimessä moite. Päinvastoin, olet taikonut mallin tosi upeaksi. Kuin aito.
Mika Wiik 15.3.2023 18:07 Vastaa lainauksella
Komia on Apassi. Tämä Apachen väritys on vähän hankala siitä, että jos vetää liian tummaksi niin siirtokuvien tekstit tahtoo kadota taustaan. Tämähän on varsin häijyn näköinen lentolaite, jopa siinä määrin, että Persianlahden sodan aikana Irakilaiset tankkimiehistöt antautuivat lähestyville Apacheille. Jos jenkkien taistelukopterit kiinnostaa, niin Academyn 1/35 AH-1Z mallia voi varauksetta suositella. Vielä kun joku julkaisisi kunnollisen Apachen tuohan 1/35 skaalaan
Tero Tyni 15.3.2023 18:53 Vastaa lainauksella
Mika Wiik kirjoitti:
… Vielä kun joku julkaisisi kunnollisen Apachen tuohan 1/35 skaalaan
Toiveesi on kuultu:
www.scalemates.com/kits/takom-2601-ah-64d-apache-longbow--1441026

Vai onko tästä mallista jo kokemusta, että onko kunnollinen?
Tero Tyni 15.3.2023 18:58 Vastaa lainauksella
Ai että kun on häijyn näköinen! Siis tykkään. Helikopterin rakentaminen on eri tavalla nypräämistä kuin kiinteäsiipisen lentokoneen. Pidän monista yksityiskohdista, esim kuinka ikkunoiden tiivisteet on nätisti saatu aikaan, nuo kaikki pikkuantennit tai roikkuvat lavat.

Värityskin on minusta onnistunut. Pientä vaihtelua on sävyn rajoissa, ja siitä tykkään, että esim. rakettipodit ovat eriä "samaa sävyä", niinkuin oikeastikin olisi. Ovat kuitenkin maalattu eri aikoina eri paikoissa eri maaleilla, eivät siis täsmälleen samaa väriä, vaikka samaa Federal Standard -koodia olisivatkin.
Timo Rissanen kirjoitti:
Kiitti linkistä. Ja se monotoonisuus ei ollut missään nimessä moite. Päinvastoin, olet taikonut mallin tosi upeaksi. Kuin aito.
No hätä, enpä sitä moitteena ottanutkaan. Ja kyllä sitä tarvittaessa moitteetkin otetaan vastaan, aina riittää parannettavaa monessakin suhteessa. Olen pyrkinyt ottamaankin referenssikuvan alkuperäisestä koneesta jos sellainen on ollut saatavilla, silloinhan on helppo vertailla miten lähelle on päästy.
Kiitokset Mika ja Tero kommenteista!

Häjy on laite niinkuin kunnon sotakoneen pitääkin, eipä pääse siviliikoneeseen sotkemaan ;-). Väritys ( Hatakan US Army Helicopter Drab ) tosiaan haastava siirtokuvien suhteen, eipä tummaa taustaa vasten pääosin mustat tekstit kovin hyvin erotu, ehkä se on ollut sotaherrojen tarkoituskin? Litkutuksilla sitten yritin saada hieman käytön jälkiä, esim. nokeentumista näkymään ja samalla tuli hieman elävyyttä pintoihin.

Mielenkiintoinen projekti oli tosiaan vaihteeksi pelkkien lekojen oheen, voisin kyllä jatkossakin vastaavan näpertää. Paljon yhtäläisyyksiä lekojen kanssa ( ohjaamo ja lasitukset ), mutta myös eroja kuten nuo roottorit säätösysteemeineen. Piti tosiaan tovi tutkia miten varsinkin pääroottorin kaikki tukitangot ja vivustot menee. Loppuvaiheessa kopetrin käsittely alkoi olla jo hieman hankalaa kun helposti irtoavia pikkuosia oli vähän joka puolella.