Pienoismallit.net

Nieuport 17

Charles Nungesser

Charles Nungesser lensi tällaisella Verdunissa marraskuussa 1916. Nungesser oli oikea lentäjäsankari hyvine ja huonoine puolineen. 43 ilmavoittoa. Nungesser katosi Atlantin ylitysyrityksellä toukokuussa 1927.

Nieuport 17 kuului sarjaan kehitelmiä: 11, 16, 17, 17bis, 24… 17 oli näistä onnistunein oikeaan aikaan.

Nieuport 17 oli käänteentekevä laite, hetken aikaa aivan ylivoimainen verrattuna saksalaisiin Fokker E koneisiin ja kaikkiin muihin ympärysvaltojen laitteisiin. Valtakausi kesti maaliskuusta 1916 vuoden 1917 puoliväliin. Koneen suorituskyky oli hyvä, erityisesti nousukyky ja ketteryys. Kone oli ensimmäisiä joisa oli tahdistin, Vickers-konekiväärissä. Tahdistin oli kuitenkin epäluotettava, siispä siiven päälle viritettiin Lewis-konekivääri.

Mallisarja on Copper State Modelsin 32002. Hieno malli. Ehkä vähän liiankin hieno minun makuuni. Ohjaamossa on paljon tavaraa, joista ainakin oppii miten vipuset ja vehkeet toimivat. Eipä niitä tällaisestakaan juuri ulos näe, jollei jätä huoltoluukkuja auki. Muuten malli on oikein järkevästi ja mukavasti tehty, oikein helppo kasata, menee automaattisesti niin kuin pitääkin. Tästä voi vaikka aloittaa, jos haluaa kokeilla takiloituja kangaspuita.

Erityismaininnan voisi laittaa aseista. CSM on toteuttanut molemmat aseet todella hienosti. Ne ovat yhtä hyviä kuin Gaspatchin aseet.

Tein takiloinnin elastaanilangalla. Tein reiät siipien läpi. Pujotin pätkät 0,4mm messinkiputkea kuvaamaan vanttiruuveja. Järjestys: 1. Lanka kiinni alasiipeen tai runkoon pikaliimalla. 2. Pujotin kaksi putkenpätkää lankaan. 3. Lanka läpi yläsiivestä, kiristys ja kiinnitys. 4. Siirsin putket langan ylä- ja alapäähän, ja liimasin kiinni.

Pääväri, alumiinilakka on MRP:n maaleja. 50/50 sekoitus sävyistä MRP003 Super Silver ja MRP 038 Light Ghost Gray. Minusta oikein onnistunut, lievän metallinen sävy, mutta eihän sitä valokuvista näe…

Siirtokuvat ovat isoja ja periaatteessa hyviä. Olisi merkinnät silti pitänyt maalata, varsinkin siiven päällä olevat leveät raidat. Nyt maalasin vain sivuperäsimen.

Kommentit

Kyllä tässä, Sakari, joutuu aivan pyörteisiin, kun katselee upeata konettasi. Niin on aidon näköinen ja kuvauskin onnistunut hienosti. On mainiota, että kuvasit yksityiskohtaisesti, kuinka takiloinnin teit. Se näyttää erinomaiselta, kuten maalauskin kauttaaltaan. Mitenkä neuvoisit takiloinnin tekemistä esimerkiksi 1:72:een, joka on minun kohdemittakaava? Oliko jokin syy, ettei pojotusmahdollisuutta voinut liittää mukaan?
Kiitos.

1:72 ei oikein enää minulle maita, pieniä ovat, osaankohan neuvoakaan. Elastaanilankaa siiven läpi ja pikaliimalla kiinni, kai se siitä. Vanttiruuveja lie turha yrittää, jollei sitten vaikkapa paksummalla maalilla.

Pisteitä olen jo keräillyt, tästä en halunnut koska tämä oikeastaan ei ole kovin hyvin onnistunut. Harmaa on kovin monotoninen, ei siis ollenkaan näyttävä. Siirtokuvat ovat epätasaiset. Käytin liikaa liian vahvaa pehmennintä. Se teki pinnasta laikukkaan ja epätasaisen. Kuten sanoin, olisi pitänyt maalata tunnukset ja yläsiiven raidoitus. No eihän sitä kuvista niin erota, mutta silti.
Täydellisesti tehty, mutta kai se pitääkin olla tässä mittakaavassa. Tässä on vanttiruuvit ja kaikki. Elä turhaan dissaa hienoa toteutustasi, vaikka se onkin tässä mittakaavassa. Seuraava sitten 1/72 kaavassa ;)
Sakari Pyörre kirjoitti:
Kiitos.

1:72 ei oikein enää minulle maita, pieniä ovat, osaankohan neuvoakaan. Elastaanilankaa siiven läpi ja pikaliimalla kiinni, kai se siitä. Vanttiruuveja lie turha yrittää, jollei sitten vaikkapa paksummalla maalilla.
Tässä kai yritit viitata minun kommentteihini ja tekeleisiini? Totta on, että 1/72 skaalassa vanttiruuvit ovat ihan fakiirihommaa. Jotkut niihin pystyvät, mutta minä en. Pari kertaa olen todellakin yrittänyt korostaa niitä vaihtelevalla menestyksellä paksulla teräsvärisellä maalilla.
En tiedä kuinka onnistuin.

yt.
MK
Hieno!
Ilkka K. 15.2.2023 11:57 Vastaa lainauksella
Todella mallikelpoista työtä, ei lisättävää muuten aiempiin kommentteihin.