Pienoismallit.net

A6M2 Type 21 Zero

Tässä juuri valmistunut Eduardin A6M2 Zero. Malli kuvaa Saburo Sakain konetta Quadalcanalilla 7. elokuuta -42, jolloin hän haavoittui vaikeasti mutta pääsi palaamaan tukikohtaansa Rabauliin.

Tämä malli meni vähän ihon alle, sillä sain joskus 60-luvun puolessa välissä lahjaksi Sakaista kertovan kirjan, Samurain, joka oli yksi pienoismalliharrastukseni innoittaja. Kirjaa on saatavissa kirjastoista: Martin Caidin, Fred Saito: Samurai

Eduardin malli meni kasaan suuremmitta vaikeuksitta. Ainoastaan moottorin kokoaminen tuotti hiukan päänvaivaa kun eri osien kiinnityskohdat olisivat voineet olla hiukan selkeämmät. Toinen seikka oli muutamat sovitteet, jotka olivat vähän väljän sorttisia. Siipiaseet eivät ihan vakuuta: (museo)kuvista päätellen aseissa, 20 mm tykeissä, oli pitkät lieskaputket, sarjassa niitä ei ole. Saattaa tietenkin olla, että myöhemmissä versiossa ne olivat mutta tästä aika varhaisesta ne puuttuivat. Radio ei kuulu kyseisen koneen varustukseen mutta kehäantennin jätin paikalleen.

Malli on maltillisesti säistetty vaikka japanilaiset koneet olivat tiettävästi aika huonossa maalissa. Zero on pohjamaalattu mustaksi ja suojaväri on maalattu AK:n lakka-akryyleillä, jotka toimivat hyvin. Koetin saada edes hiukan mielenkiintoa maalipintaan vaalentamalla yläpintojen sävyä hieman ja laittamalla hiukan vaalean ruskeaa pigmenttiä kuvaamaan kentältä nousevaa pölyä.

Kommentit

Tykit ovat aivan oikein. Myöhemmissä malleissa oli tykin uudempi versio. Radioita ja antenneja jätettiin pois koneen keventämiseksi ja siten toimintasäteen pidentämiseksi.
Kiitos Arska. Sakain mukaan radiot jätettiin pois myös siksi, että niiden toiminta oli epävarmaa.
Hieno Saburon sotaratsu. Oikein taidokkaasti koottu ja maalattu. En kuitenkaan tiedä, onko värisävy liiankin vihreä. Sekä laivaston että maavoimien koneet olivat pääsääntöisesti harmaapintaisia, joskin eri sävyisiä. Laivueissa niihin toisinaan sitten lisättiin erilaisia, yleensä vihreitä kuvioita. Sääistys on mielestäni erinomainen.