Tämä on varmaankin paras työsi. Hienoja ovat olleet aikaisemmatkin. Harmaiden kontrasti on mielestäni todella hyvin onnistunut. Täytyy kokeilla tuota sekoitussuhdetta toiselle harmaalle itsekin. Yksityiskohdatkin nousevat hienosti esiin: niin nuo remove-nauhat kuin aukkosuojatkin, pommit ja ohjukset on hienosti maalattu.
Italerin isoista malleista on sanottu, että osien sopivuuden kanssa on ollut tekemistä; niin Starfighterin kuin Miragenkin malleissa. Niin näköjään tässäkin. Lopputulos on silti siisti.
Konetyyppi kun on varsin uusi niin säistyksen tulee olla maltillinen. Ehkä laskutelineiden ja pyörien vanteiden valkoista olisi voinut varovasti litkuttaa, jotta yksityiskohdat nousisivat esiin. Se on tietenkin tehtävä taiten, että ne ei ala näyttää liian sotkuisilta.
Suihkuputken maalaus on mielestäni todella nätti myös.
F-35A Lightning II
F-35 Lightning ei varmaankaan sen enempää esittelyjä kaipaa onhan se samalla myös Suomen tuleva monitoimihävittäjä joista ensimmäiset suomitunnuksin varustetut koneet nähtäneen Suomen ilmatilassa vuoden 2026 alkupuolella…toivottavasti.Malliaihioksi valikoitui tällä kertaa ison skaalan, eli Italerin tulkinta koneesta. Siirokuvavaihtoehtoja oli kahdelle USAF koneelle, Italian, Australian, Hollannin ja Israelin koneelle. Valitsin USAF:in 33rd Fighter Wingin 11-5027 koneyksilön ja ajallisesti kone sijoittuu vuoteen 2015.
Italerin sarja oli varsin yksityiskohtainen ja muototarkka kuten tämän skaalan mallilta voidaan odottaakin. Täysin ongelmaton se ei kuitenkaan ole ja osien yhteensovittamisessa oli omat haasteensä. Imukanavien seutu se yleensä on se haastavin, niin tässäkin…jonkin verran vuolemista ja kittaamista se jälleen tarkoitti. Siipien sovite runkoon oli myös mielestäni aika huonosti toteutettu ja ylimääräisiä tukia joutui liitoskohtaan laittelemaan ja tietenkin kittaamista ja hiomista myös se aiheutti.
Moottori oli suhteellisen hyvin toteutettu ja muistutti esikuvaansa Pratt & Whitneyn F135:a. Lisäsin vielä jonkin verran johdotuksia vaikka eipä ne valmiissa koneessa näy…tulipahan itselle hyvä mieli ;-).
Mallin kasausohjeita on syytä noudattaa tarkasti, sillä muuten tiettyjen osien lisääminen myöhemmin on hankalaa, jopa mahdotonta…tästä esimerkkinä kuomun tuet ( jos kuomu auki ), jotka pitää asentaa ennen rungon liittämistä yhteen. Asekuilut ja laskutelinekuilut olivat suhteellisen hyvin detaljoidut enkä niihin lisäillyt mitään, maalaamistahan noissa kaikissa johdoissa ja nippeleissä tietty oli.
Tämä koneyksilö on aika alkupään tuotantosarjoja, ensilento syyskuussa 2013, joten se aiheutti sen että nuo RAM linjat oli syytä korostaa myös toisin kuin näissä loppupään sarjoissa, joissa värieroja ei juurikaan ole perustuen uusiin maalusmenetelmiin. No, siinähän sitä olikin maskisavottaa taas kerrassaan…muutama päivä. Käytössä oli DN modelsin valmismaskit, mutta eihän niillä tietenkään kaikkia kohtia voinut maskata, lähinnä nuo sahalaitakohdat. Sama operaatio osittain myös toiseen kertaan kun piti korjailla. Maaleina käytin Hatakan akryyleja, pääväri Have Glass Grey ja RAM linjat, siipien johto-ja jättöreunat, keula jne. 60% Light Ghost Grey+40% Have Glass Grey sekoitusta. Koneen kuomu oli valmiiksi sävytetty, kuten tuo keulan EOTS kohdistusjärjestelmän lasihässäkkä myöskin.
Ase-ja telinekuilujen luukkujen asennus oli todella hankalaa, vaikka itse kiinnikkeet ja kiinnityspisteet oli hyvin suunnitellut, ei niitä meinannut saada paikoilleen ja oikeaan asentoon juuri mitenkään, ilman telineitä ja aseita olisi onnistunut helpommin…telineet oli kuitenkin järkevin asentaa ensin koska niitäkin piti väännellä eri suuntiin kiinnityspisteidensä takia ja telineet näinollen olivatkin hyvin tukevat.
Koneen renkaat oli todella reilusti litistetty joten ne oli pakko korjata muovilevyllä ja kitillä. Sijoitin koneeseen myös ulkoiset ripustimet vaihtelun vuoksi. Sarjan mukana tuli AIM-120 AMRAAM ohjukset asekuiluun ja ulkoisiin ripustimiin sijoitin sitten GBU-31 JDAM pommit, sekä AIM-9X ohjukset. Eduardin sisäetsit + istuinvyöt oli erikseen hankitut lisäosat.
Hyvin työläs, varmaankin ajallisesti eniten aikaa ottanut mallihan tämä oli, mutta valmiiksihan tämäkin lopulta tuli…minneköhän saisi mahtumaan ;-).
Tässä vielä valokuva esikuvasta:
www.cybermodeler.com/aircraft/f-35/pages/dayton_f-35a_18.shtml
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.