Pienoismallit.net

Mirage IVA

"Madamoislle"

Heller Mirage IV

Tällä mallilla minun oli tarkoitus osallistua vuodenvaihteen ryhmärakenteluun 2022/2023. Toisin kuitenkin kävi kun muistin päättymispäivän väärin. No tässä kuitenkin lopputulos normaalina rakenteluna.

Mirage IVA oli ranskalainen ydinohjuksella varustettu kaksimoottorinen ja kaksipaikkkainen pommikone. Konetyyppi oliRanskan ilmavoimien käytössä vuodesta 1964 aina vuoteen 2005, jolloin viimeiset IVP koneet poistettiin.

Vaikka ulkonäkö muistuttaa Mirage III konetta, ,kyseessä on kuitenkin täysin eri peto olen huomattavasti suurikokoisempi. Mirage IV piti kestää lämpötilarasituksia huomattavasti pitempään kuin III. Mainittakoon, että konetyyppi oli ensimmäinen Eurooppalaista valmistett olive lentokne, joka kykeni lentämään pitemmän aikaa yli kahden machin nopeudella.

Ensimmäinen tuotantoversio oli pommittaja IVA. Myös elektronisen sodanläynnin versiota IVB suunniteltiin, mutta sitä ei lopulta toteutettu.

Mirage IVAn pääasiallinen aseistus oli AN.11 tai AN.22 ydinlataus, joita mahtui rungonalle yksi kappale. Myöhemmin IVA paivitettiin kuljettamaan ASPM ohjusta, jolloin muunnetut koneyksilöt muutettiin IVP tyypeiksi. Muu siiipien alle tttuleva ulkoinenkuorma oli polttoainesäiliöitä tai ilmasta maahan ohjuksia.

Malli itsessään on aika iäkäs, joka näkyi pinnan kohoviivoituksena, Mallin mittatarkkuutta en tarkastanut. Åkkiä katsoalla malli kyllä muistutti muodoiltaan Mirage IVA otettuja valokuvia.

Rakentaminen alkoi pikkuosien ja detaljien maalaamisella ja ohjaaamon kaaamisella, Rakennusvaihe sujui varsi rivakasti, sillä osien määrä ei ollut kovinkaan suuri. Eikä optiota käytännössä ollut.Tällä kerralla Carpet mosnter jäi ilman uhreja vaikka liki piti. Juuri liimattu nokkakartio irtosi käsittelyn aikana, ja sen etsimiseen kului tovi jos toinenkin. Löytyi lopulta liimautuneena kirjoituspöydän alimman laatikon etuseinään. Eipä moistaole aikaisemmin tapahtunut. Pohjassa oleva pyöreä kupu minun piti kuitenkin tehdä uusi, koska en löytänyt enää alkeperäistä mistään rakentelun aikaisesta välivarastolaatikosta. Putkahtaa varmaan esille kun siivoan vähän työpistettä.

Päävärit ovat Hunbrolin tuotantoa ollen vihreä Hu102 ja harmaa Hu140.Tunnukset ovat sarjan mukana tulleet.

Tämmöinen yritelmä tällä kerralla, Ja sitten maalin kuivumismalllin kimppuun, joka muuttuiki pääprojektiksi.

E-P

Kommentit

Muutama vuosi sitten tein vastaavan 1/48 skaalassa ja tietenkin luin pari kirjaa aiheesta.
Tämä enemmän tai vähemmän "unohdettu" kone oli erittäin tärkeässä roolissa Ranskassa vastaten maan ydinasepelotteesta
12 konetta oli jatkuvasti ilmassa, 12 4 minuutin hälytysvalmiudessa ja 12 45 minuutin valmiudessa.
Kaikissa ydinpommit valmiina. Loput 26 olivat huollossa, reservissä jne.
Ranskan ilmavoimien budjetista tyypin käyttö lohkaisi vaatimattomat 44%

Koneet toimivat pareittain, pääsääntöisesti toisen ollessa varsinainen pommittaja ja toisen taas tankkauskone.
Myös varsinaisia tankkereita oli hankittu.
Rajallisen toimintasäteen vuoksi luovuttiin kotiinpaluusta hyökkäyksen jälkeen, eihän kotitukikohtaa olisi enää olemassa puolin ja toisin tehtyjen vastaiskujen jälkeen joten hyökkäyksestä selvinneet koneet laskeutuisivat lähimpiin puolueettomiin maihin.

Ballistisin pommein suoritettavan hyökkäyksen käytyä kehittyneen ilmatorjunnan vuoksi mahdottomaksi siirryttiin ydinkärkisiin ohjuksiin jotka voitiin ampua turvallisemman matkan päästä.

Konetyyppi korvattiin Mirage 2000 tyypillä joka oli ennenkaikkea taloudellisempi käyttää.
Kiitokset täydentävästä historiikista. Oma lähdeaineistonni ei ollut aivan yhtä tarkka operatiivisten tietojen osalta.

E-P