Moi Jarmo,
Kaikinpuolin hieno Lockheed P-38F Lightning. Yksi amerikkalaisista suosikkikoneistani. Yllä on jo annettu rakentavia kommetteja, joten tyydyn vain kehumaan malliasi. Hienosti rakennettu, maalattu ja viimeistelty.
Kapteeni Faurotin koneesta hieman lisötietoa:
pacificwrecks.com/aircraft/p-38/42-12623.html
Ko. Faurotin koneyksilö on myös Edun Early Lightning LE paketoinnissa. Tamiyan 1:48 P-38:t ovat hienoja, toki nuo Edun paketoinnit ovat myös hyviä, eikä Hasen P-38:t ole lainkaan hassumpia myöskään, mutta hankalia pistää kasaan. Tamiya on näistä mukavin rakentaa.
Noista lisäpolttoainesäiliöistä sen verran, että tiettävästi eri tilavuuden (300 & 165 gallonaa) säiliöitä ei käytetty tst-lennolla. Syy oli yksinkertaisesti lekon keskipainopisteen muutos, jolloin koneen ohjaaminen vaati jatkuvaa trimmausta lisäten polttoainekulutusta. Joten identtisiä lisäsäiliöitä käytettiin tst-lennoilla. Tietenkään tämä ei poissulje erilaisten lisäsäiliöiden käyttöä hätätilanteessa tai siirtolennoilla.
Charles Lindberghin roolista sen verran, että hän vietti 26.6.1944 - 13.8.1944 eli n. kaksi kuukautta 475. Fighter Groupissa eli tutummin legendaarisessa Lockheed P-38 Lightning lekoilla varustetussa eliittiyksikössä nimeltään "Satan's Angels".
475. FG oli yksi harvoista USAAF:n heti alusta alkaen eliittiyksiköksi perustetuista FG:stä; voitaneen sanoa että jopa ainoa, sillä USAAF:ssa se tunnettiin "Glory-Boy Outfit:tina" ja japanilaiset nimesivät sen heti "Bloody Butchers of Rabaul:iksi".
475. FG:ssä palveli ässiä melko paljon; nimekkäimmät heistä lienevät yksikön komentaja Charles MacDonald, Tom McGuire, Danny Roberts, John Loisel ja lopussa lyhyen aikaa myös Richard Bong.
Lindberghillä ei ollut tekemistä amiraali Yamamoton koneen pudottamisen kanssa.
Lindberghin ollessa 475. FG:ssä koneina oli jo P-38J versiot ja hän lensi useita tst-lentoja, vaikkei olisi saanutkaan. Lindbergh pudotti Chutai:n komentajan Shimadan Ki-51 Sonia lekon 28.7.1944 lentäessään "Satan's Angels" yksilön komentajan eversti Charles MacDonaldin kanssa.
Koska MacDonald salli kuuluisan siviilin Lindberghin lentää lukuisia tst-lentoja (olisi ollut suuri propagandavoitto japanilaisille, jos Lindbergh olisi ammuttu alas ja kuollut tai vangittu), kenraali Kenney hyllytti eversti MacDonaldin 60 päiväksi ja lähetti hänet jäähylle USA:han. Puolestaan Lingberghin Kenney lähetti pois tst-yksiköistä.
Lindbergh todellakin opetti 475. FG:n "Satan's Angels" pilotteja lentämään polttoainetaloudellisesti ja ystävystyi erityisesti Tom McGuiren kanssa.
Jarmon malli kuvaa 35. FG:n tunnettua lekoa. 35. FG:n tarina on hyvä, mutta 475. FG:n tarina on uniikki, mielenkiintoinen ja kenties jopa usealla tavalla paras kaikista USAAF:n FG:stä, koska jo perustamisestaan saakka se oli USAAF:n eliittiyksikkö; ässien yksikkö.
Lähteitä:
John Stanaway: Possum, Clover & Hades. The 475th Fighter Group in World War II. Schiffer Military/Aviation 1993. Tämä on 475 FG:n, "Satan's Angels", historiikki.
Tom Holmes: "Twelve to One" V Fighter Command Aces of the Pacific. Osprey Publishing 2004 & 2008. Uudelleen kirjoitettu/printattu tst-opas "Fighter Combat Tactics in the SWPA" 1.8.1945. Ilmasotataktiikkaa ässien kertomana taisteluiden aikana WWII:ssa.
Francis H. Dean: America's Hundred-Thousand. U.S. Production Fighters of World War Two. Schiffer Military/Aviation 1997. Raamattuopus anerikkalaisista hävittäjistä.
Ian W. Toll: Trilogian 2. ja 3. osat. 2. osa: The Conquering Tide. War in the Pacific Islands, 1942-1944, W.W. Norton & Company 2015 ja 3. osa: Twilight of the Gods. War in the Western Pacific, 1944-1945, W.W. Norton & Company 2020. Paras kirjoitettu kokonaisuus, trilogia, Tyynenmeren taisteluista taustoineen.
Sorry mahdollisia typoja, kun yllä oleva teksti on naputettu kännykällä muun touhun ohessa.