Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 108 "Taifun"

Sonderkommando Blaich Libya 1942

Messerschmitt Bf 108 "Taifun" oli saksalaisten 1935 käyttöön ottama yhteyslentokone. Vuonna 1942 koneen tuotanto siirtyi miehitettyyn Ranskaan Société Nationale de Constructions Aéronautiques du Nordin (SNCAN) tehtaalle,joka valmisti konetta sodan jälkeen Nord 1000 Pingouin nimellä.

Sonderkommando Blaich,jonka vahvuuteen mallini esittämä kone kuului on melko mielenkiintoinen tapaus. Johtajana toimi kapteeni Theo Blaich,joka ennen sotaa oli jonkun sortin seikkailija ja plantaasin omistaja. Blaich ehdotti,että haitatakseen liittoutuneiden huoltoa ja operaatioita Pohjois-Afrikassa,saksalaisten tulisi vallata Vapaan Ranskan joukkojen hallussaan pitämä Fort Lamyn (nykyään paikalla on Tsadin pääkaupunki N´Djamena) huoltotukikohta. Idea ei saanut kannatusta,mutta Rommel hyväksyi Blaichin ehdotuksen,että paikkaa pitäisi edes pommittaa. Kalusto koostui yhdestä Heinkel 111 pommikoneesta,josta kaikki ylimääräinen paino oli karsittu pois,yhdestä SM 82 koneesta huoltoa varten,sekä mallini esittämästä Bf 108 koneesta. Heinkel starttasi tehtävää varten aavikolle perustetusta pienestä tukikohdasta 21.1.1942 klo 08.00,mutta harhautui huonon sään johdosta suunnitellulta kurssilta. Kohteen ylle päästiin kuitenkin klo 14.30. Seurauksena kaukaisesta sijainnista rintamaan nähden ilmatorjuntaa ei ollut. Polttoaineen vähyydestä johtuen aikaa oli vain yhteen ylilentoon,jolla pudotettiin kuormana olleet 16 kappaletta sadan kilon pommeja lentokentän viereiselle polttoainevarikolle. Pommituksen seurauksena 360000 litraa polttoainetta,kaikki varastoitu öljy ja 8 Hurricane hävittäjää tuhoutuivat. Paluumatkalla Heinkel joutui tekemään polttoaineen loppumisen johdosta hätälaskun ylängölle 260 kilometriä lähtöpaikasta. Koneen radiolla saatiin yhteys omiin ja italialaiset löysivät koneen viiden päivän päästä ja toimittivat miehistölle juomavesi täydennystä. Seuraavana päivänä Ju-52 toi polttoainetta ja miehistö lensi koneen takaisin lähtöpaikkaan. Sonderkommando Blaich jatkoi toimintaansa brittien Long Range Desert Groupia vastaan heinäkuuhun 1942 asti,jolloin Heinkel teki moottorivian takia pakkolaskun. Miehistö pelastettiin tälläkin kertaa,nyt neljän päivän jälkeen,mutta yksikön toiminta loppui.

Eduardin sarja on valmistajan hieman vanhempaa tuotantoa,jota kaupataan tähän päivään päivitettynä etsiarkilla ja kuomun maskeilla höystettyinä. Ostin sarjan lokakuun Kuopion tapahtumassa myynnissä olleesta Opa Laitisen jäämistöstä. Ajattelin ensin rakentaa ryhmikseen jälleen yhden monista jemmasta löytyvistä Eduardin FW 190 sarjoista,koska sellaisen tiesin edellisen vuoden perusteella ainakin aikarajan puitteissa saavani valmiiksi. Silmäni sattuivat pinossa olevaan Taifunin lootaan ja kohde vaihtui. Hieman enemmän kittiä kului Eduardin uudempiin malleihin verrattuna,mutta muuten laatu oli parempaa,kuin aikonaan rakentamassani Eduardin vanhempaan tuotantoon kuuluvassa He 280 mallissa. Etsiosat antoivat kummasti lisää ilmettä ohjaamoon,jonne on melko hyvät näkymät valmiissa mallissa. Pohjamaalina käytin ensimmäistä kertaa Ammo of Migin mustaa One Shot Primeria,johon ihastuin välittömästi. Pitää ostaa muutkin sävyt varastoon,kunhan sähköyhtiö,pankki&kumppanit lakkaavat viemästä koko tilin…Muut maalaukset Mr. Hobbyn akryyleillä. Siirtokuvien alle ja päälle tuttuun tapaan kiiltävä lakka ja paneelirajojen korostus harmaalla öljyvärilitkulla. Mattalakkana Tamiya,johon sekoitettu hieman valmistajan Flat Basea. Kiitoksia jälleen Antille valmiin mallin kuvaamisesta.

Kommentit

Hienoa työtä jälleen Veli-Matilta ja mukava nähdä näitä harvinaisempia Mersujakin mallina. Tämä tuli nähtyä myös livenä, yhtä hieno ja virheetön kuten näistä valokuvistakin on nähtävissä. Tuo pintakäsittely kaiken muun lisäksi on aina yhtä ihailtavaa! Tuo tausta tarina myös mielenkiintoinen erikoisuudessaan.

Tämä kyseinen mallintamasi yksilö taidettiin kunnostaa myöhään sodan jälkeen uudelleen täysin lentäväksi yksilöksi ja kenties lentää vielä tänä päivänäkin? Ihan kuin olisin jossain lentonäytös videossa nähnyt koneen ja nimenomaan tuossa kaaviossa ja muistaakseni myös noilla tunnuksilla?
Kiitoksia kommentista Markku. Etsin rakentelun aikana netistä hyvää walkaround kuvasarjaa Taifunista ja löysinkin yhden,jossa kone oli tässä kuosissa. En tiedä onko alkuperäinen yksilö,vai maalattu sodan jälkeen.
Tähän "taidettiin kunnostaa sodan jälkeen"…
Tuntuu olevan lukuisia mitä jännittävimpiin hävittäjäkaavioihin maalattuja bf-108 yksilöitä maailmalla joista kaikki ovat historiaa kunnioittavia mutta kuitenkin mielikuvituksen tuottamia.

Operaatio Blaich toteutettiin tammikuussa 1942.
Bf-108 tuotanto siirrettiin Ranskaan 1942 nimellä Nord 1000.
Alkuperäisten Argus-moottoreiden loputtua tuotantoa jatkettiin Nord 1001 Pinqouin I nimellä Renault-moottorisena.
Myöhemmin moottoriksi otettiin toinen Renault-moottori jolloin mallinimeksi tuli Nord 1002 Pinqouin II.
Lentonäytöksissä kiertävä yksilö on Nord 1002 Pinqouin II, ei siis missään nimessä alkuperäinen operaatioon osallistunut kone
www.wefly.ifield-park.co.uk/photogal/me1082.htm

Tuossahan sitä juttua olikin, siviilirekisteriin vuonna 1951, vuonna 1973 kunnostettu kokonaan Texasissa jolloin koneeseen vaihdettu Lycoming 0-540 moottori, vuonna 1999 Englantiin. Kunnostuksen yhteydessä todettu että suurin osa komponenteista valmistettu 1942-44 ja olisi alunperin ollut Bf-108B-2. Nykyhetkestä ei tietoa, mutta tuon näköinen se ollut entisöinnin jälkeen joskus 2000 luvun alussa:

www.asisbiz.com…d-N1002-registration-G-ETME-coded-as-Bf-108B2Trop-Bf-108-Stkz-KG+EM-01.html

…ja tuollainen Pohjois-Afrikassa tammikuussa 1942:

www.asisbiz.com…f-108B2Trop-Stkz-KG+EM-Sonderkommando-Blaich-raid-22nd-January-1942-01.html
Niin, aivan kuten ensimmäisessä linkissäsi kerrotaan:
Ensimmäinen käyttäjä tälle koneyksilölle (G-ETME) oli ranskan ilmavoimat.
Kone on Nord 1002 Pinquin II.
Vaikka pääosa komponenteista on valmistettu 1942-1944 ja vastaavat Bf-108B-2:sta se on kuitenkin valmistunut sodan jälkeen ranskan ilmavoimille ranskalaisella moottorilla Nord nimellä.
Sonderkommando Blaichin kone oli aivan eri yksilö. Se oli "aito" Bf-108 Argus-moottorilla. (Komponentitkin valmistuneet viimeistään 1941)