Pienoismallit.net

Albatros D. III Oeffag s. 53.2

Offstv. Kurt Gruber, Flik 41J, Kesä 1917

Kiekurakone II

Albatros hävittäjät saavuttivat menestystä ensimmäisen maailmansodan keskivaiheilla Saksalaisten käsissä. Itävaltalaiset rupesivat rakentamaan Albatros hävittäjiä lisenssillä Oeffagin tehtaalla. Tämä malli edustaa niiden ensimmäisempiä versioita, jossa oli 185 hp Daimler moottori. Itävaltalaiset tekivät hävittäjään pieniä muutoksia ja niistä tulikin saksalaisia serkkujaan hieman parempia. Albatros III hävittäjät säilyivät Itävalta-Unkarin ilmavoimissa etulinjahävittäjinä aivan sodan loppuun saakka. Myöhemmin tämän alatyypin korvasi tyyppi 153, jossa oli voimakkaampi (200 hp) moottori
Koneyksilö kuvaa Offstv. Kurt Gruberin konetta kesältä 1917. Hänen koneessaan oli samanlaiset psykedeeliset ”kiekurat", jotka ovat tulleet enemmän tunnetuksi Godwin Brumowskin koneista. Olen tehnyt aiemmin mallin Brumowskin 153 alatyypistä

pienoismallit.net/galleria/malli_12981/

Niin ja hei, saksalaisilla ja Itävaltalaisilla oli koneissaan samanlaiset ristitunnukset, mutta tietty ero kuitenkin oli, josta yleensä pystyi erottamaan Itävaltalaisen koneen. En kerro sitä tässä. Kysyn josko yleisö tietäisi?

Ukrainalaisen (Slava Ukraini) Rodenin sarjana malli oli tyypillistä Rodenia. Vaati aika paljon työtä ja jopa kittausta paikkapaikoin. Se ei minua haittaa. Rodenin sarjat ovat siitä kivoja mielestäni, että osissa on yleensä sitä "finesseä" mitä nämä kangaspuumallit mielestäni kaipaavat. Rodenilla taitaa olla kolmen eri Oeffag Albatros III alatyypin mallisarjat, joissa kaikissa on samat valurungot. Täytyy olla tarkkana, että valitsee juuri oikeat osat kyseistä alatyyppiä varten. Rakentamisen suhteen sarja oli kokonaisuutena varsin miellyttävä. Ainoa ongelmakohta oli spinneri. Potkuria varten olevat lovet olivat auttamattomasti liian pieniä. No, pienellä veitsen ja viilan käytöllä siitäkin selvittiin.
Toinen juttu on sitten nuo Brasilialaisen FCM:n kiekurasiirtokuvat. Oli minulla ongelmia niiden kanssa jo sen ensimmäisenkin kiekurakoneen kanssa, mutta nyt paljon pahempia. Niissä pitäisi olla se ominaisuus, että pintakalvon pystyisi kuorimaan päältä pois, kunhan siirtokuva on asettunut noin vuorokaudessa. Oli aivan tuskainen homma, koska käytännössä kiekuratkin lähtivät samalla irti lähes kokonaan. Joudun toistamaan operaation pahimmillaan kahdeksan kertaa paikkapaikoin. Joissain paikoin piti jättää pintakalvo lopulta kuorimatta, jotta tulisi lopulta ns. ”valmista”. Liekö nuo olleet vanhentuneet? Niihin varmaan pitäisi liittää parasta ennen päivämäärä?
Takiloinnit siimaa ja kaikki maalaus- ja lakkaustyöt siveltimillä.

Hyvää Joulua kaikille!

Kommentit

Janne V 23.12.2022 12:08 Vastaa lainauksella
Onpa hieno malli, tuo väritys on nätti ja erikoinen. Takilointi onnistuu kyllä hienosti sulta, pitäisi itsekkin opetella noita tekemään. Pari mallia nimittäin löytyy varastosta joihin se olisi tehtävä, olen ostanut jo ihan takilointeihin tarkoitettua Ammo Migin lankaakin. 1/72 I-153 Tsaikaan ja Gloster Gladiatoriin löytyy myös etsiosina olevat takiloinnit, saa nähdä miten ne onnistuu.
Kiitos Janne!
Suosittelen kyllä siimatakilointia läpiporattujen reikien kautta. Fotoetsit tuppaavat jäämään hieman lengoiksi.
On kyllä upeasti onnistunut yksilö.
Marko Hoo 23.12.2022 19:19 Vastaa lainauksella
Komea malli pieneen mittakaavaan. Lamellit erottuvat hienosti. On nuo saksalaiset ensimmäisen ison rähinän koneet kyllä värikkäitä ilmestyksiä.
Kiitokset Kari ja Marko!
Hienon Albatrossin olet, Mika, askaroinut. Maalaus on priimaa, kokoamisjälki myös, puhumattakaan takiloinnista. Sitä olen itsekin yrittänyt ensi kerran vast'ikään, mutta jälki on säälittävää tähän verrattuna. (Tosin "yksikätisenä" olen joutunut tyytymään vallitseviin olosuhteisiin.) Olisi hyvä saada pari oppituntia tuosta poraamisesta takiloinnin perusteena.
Ainakaan näissä kansallisuustunnuksissa ei ole eroa saksalaisiin vastaaviin, varsinkaan sodan alkupuolella. Sen sijaan loppupuolella Saksa alkoi yhä enemmän käyttää sittemmin toisessa maailmansodassa tutuiksi tulleita "Balkenkreuzeja". Oliko lentäjä juutalainen, koskapa koneessa on maalattuna Daavidin tähti?
Olli J. 23.12.2022 23:14 Vastaa lainauksella
Upea Albatros! Itsellä viimeisteltävänä saman yksikön Linke-Crawfordin kone, mutta 48 mittakaavassa. Yritin tehdä tuota kyseistä kaaviota ruiskulla, mutta en tietenkään päässyt lähellekään tätä. Potkurista ja takiloinnista vielä erityisplussa!

Ja kysymys Itävalta-Unkarin ja Saksan merkintöjen erosta.:) Ainakin se, että Itävalta-Unkari ei käyttänyt runkotunnuksia kuin aivan poikkeustapauksissa ja siivissä olevat tunnukset olivat aina siipitukien sisäpuolella, kun taas saksalaisissa koneissa lähempänä siiven kärkeä. Alkuaikoina myös valkoinen reunus puuttui kokonaan. Itävalta-Unkari siirtyi myös vuonna 1918 sodan loppupuolella käyttämään saksalaisten monille ehkä tutumpaa ”balkenkreutzia”, mutta pari kuukautta myöhemmin kuin Saksa.
Olli J. kirjoitti:
Ja kysymys Itävalta-Unkarin ja Saksan merkintöjen erosta.:) Ainakin se, että Itävalta-Unkari ei käyttänyt runkotunnuksia kuin aivan poikkeustapauksissa ja siivissä olevat tunnukset olivat aina siipitukien sisäpuolella, kun taas saksalaisissa koneissa lähempänä siiven kärkeä. Alkuaikoina myös valkoinen reunus puuttui kokonaan. Itävalta-Unkari siirtyi myös vuonna 1918 sodan loppupuolella käyttämään saksalaisten monille ehkä tutumpaa ”balkenkreutzia”, mutta pari kuukautta myöhemmin kuin Saksa.
Kiitos Olli!

Juurikin näin. Itävaltalaisissa koneissa siipitunnukset olivat lähempänä runkoa kuin Saksalaisissa ja tosiaan tuo balkekreutziin siirtyminen tapahtui myöhemmin
Upeaa työtä Mikalta.
Passaa esitellä.
Kiitos Pentti!
Pentti Rantanen kirjoitti:
. Oliko lentäjä juutalainen, koskapa koneessa on maalattuna Daavidin tähti?
Koitin ottaa asiasta selvää, Mutta Kurt Gruberista olivat vain ne tiedot, että oli ennen sotaa insinööriopiskelija Saksassa, ja Itävallan armeijaan liittymisen jälkeen pyrki pian ilmavoimiin, ja hyväksyttiin juurikin insinööriopintojen ansiosta.
Yleni aliupseeriksi ja varsin nopeasti korkeaan aliupseeriarvoon. Uskonnollisesta (etnisestä) taustasta ei ollut missään mitään tietoa, josta varmaan nykyään ei saisi kertoakkaan, vaikka siitä olisi tietoa.

Toisaalta tuohon aikaan ei varmaan vielä dissattu sitä, että jos oli juutalaistaustainen kyvykäs aliupseeri, niin eikö olisi saanut maalauttaaa koneeseensa haluamiaan merkintöjä? Syytä daavidintähdelle rungossa emme varmaan koskaan saa tietää? Syy voi olla muukin kuin etninen.
Kiitos, Mika. Saksan ilmavoimissa oli muutama juutalainen hävittäjälentäjä. Yksi oli jopa runsaasti ilmavoittoja saavuttanut ässä, ja hän maalautti koneensa kylkeen Daavidin tähden. Hän selvisi sodasta hengissä, mutta kuoli muistaakseni lento-onnettomuudessa 20-luvulla. Natsit "unohtivat" hänen saavutuksensa varsin tehokkaasti, kuten annoit ymmärtää dissauksella.
Lisäys edelliseen: ainakin Wilhelm Frankl kuului menestyneisiin Daavidin tähti -pilootteihin. Hän kaatui muistaakseni vuonna 1917.
Hieno kangaspuu taas Mikalta.

Pari kommenttia tuosta Daavidin tähdestä ja juutalaisista (hävittäjä)lentäjistä Suuressa Sodassa:

Varsinainen Daavidin tähtihän on kahdesta tasasivuisesta kolmiosta muodostuva - huomattavasti yleisemmin käytetty tunnus lentokoneissa oli kuusisarkarainen tähti, joka oli "maalattu umpeen" (kuten tässä Mikan mallissa). Ja veikkaisin, että juutalaisuus ja antisemitismi ovat olleet sen verran härkkiä aiheita, että tuon kuusisakaraisen tähden käyttöön liittyy paljolti sodan jälkeistä urbaania legendaa. Yksi hyvä esimerkki tästä on Saksassa Jasta 40:ssä palvelleen Ltn Adolf Auerin koneessa ollut tähti. Auer ei itse ollut juutalainen, mutta hänen laivuetoverinsa Willi Rosenstein oli. Ja tarinen mukaan heidän toimiessaan Jasta 27:ssä oli Rosensteinilla ollut kärhämää laivueen komentajan Hermann Göringin kanssa. Ja tämän seurauksena osoittakseen tukea Rosensteinille Auer olisi maalauttanut koneeseensa tuon kuusisakaraisen tähden (tämä tähti oli Daavidin tähden tapaan kahdesta kolmiosta muodostuva). No, Auer itse kertoi historioitsija Peter Kilduffille, että hänellä ei ollut mitään käsitystä tähden uskonnollisesta merkityksestä, vaan hän käsitti sen olevan oluenpanijan symbolin. Ja sivujuonteena: antisemitismiä ilmeisesti oli laivueissa, sillä Jasta 40:ssä palvelleen toisen juutalaislentäjän, Toni Raabin koneeseen laivuetoverit maalauttivat sian takaliston.

Felix Theilhaber julkaisi ensimmäisessä maailmansodassa palvelleista juutalaisista lentäjistä heti sodan jälkeen kirjan "Judische flieger im weltkrieg". Käsittääkseni tuo kirja listaa n. 200 lentäjää ja siitä näyttäisi olevan tarjolla muutaman vuoden takainen näköispainos.

Ja takaisin Itävallan puolelle: laivue Flik 51J käytti kuusisakaraista tähteä laivuetunnuksena - tähden koko ja väri kyllä vaihteli koneesta toiseen.
Kiitos, Veikko, laajasta selvityksestä.
On hieno. Menisi helposti isommankin mittakaavan mallista
Kiitos Veikko ja Tapio!