Albatros D. III Oeffag s. 53.2
Offstv. Kurt Gruber, Flik 41J, Kesä 1917

Albatros hävittäjät saavuttivat menestystä ensimmäisen maailmansodan keskivaiheilla Saksalaisten käsissä. Itävaltalaiset rupesivat rakentamaan Albatros hävittäjiä lisenssillä Oeffagin tehtaalla. Tämä malli edustaa niiden ensimmäisempiä versioita, jossa oli 185 hp Daimler moottori. Itävaltalaiset tekivät hävittäjään pieniä muutoksia ja niistä tulikin saksalaisia serkkujaan hieman parempia. Albatros III hävittäjät säilyivät Itävalta-Unkarin ilmavoimissa etulinjahävittäjinä aivan sodan loppuun saakka. Myöhemmin tämän alatyypin korvasi tyyppi 153, jossa oli voimakkaampi (200 hp) moottori
Koneyksilö kuvaa Offstv. Kurt Gruberin konetta kesältä 1917. Hänen koneessaan oli samanlaiset psykedeeliset ”kiekurat", jotka ovat tulleet enemmän tunnetuksi Godwin Brumowskin koneista. Olen tehnyt aiemmin mallin Brumowskin 153 alatyypistä
pienoismallit.net/galleria/malli_12981/
Niin ja hei, saksalaisilla ja Itävaltalaisilla oli koneissaan samanlaiset ristitunnukset, mutta tietty ero kuitenkin oli, josta yleensä pystyi erottamaan Itävaltalaisen koneen. En kerro sitä tässä. Kysyn josko yleisö tietäisi?
Ukrainalaisen (Slava Ukraini) Rodenin sarjana malli oli tyypillistä Rodenia. Vaati aika paljon työtä ja jopa kittausta paikkapaikoin. Se ei minua haittaa. Rodenin sarjat ovat siitä kivoja mielestäni, että osissa on yleensä sitä "finesseä" mitä nämä kangaspuumallit mielestäni kaipaavat. Rodenilla taitaa olla kolmen eri Oeffag Albatros III alatyypin mallisarjat, joissa kaikissa on samat valurungot. Täytyy olla tarkkana, että valitsee juuri oikeat osat kyseistä alatyyppiä varten. Rakentamisen suhteen sarja oli kokonaisuutena varsin miellyttävä. Ainoa ongelmakohta oli spinneri. Potkuria varten olevat lovet olivat auttamattomasti liian pieniä. No, pienellä veitsen ja viilan käytöllä siitäkin selvittiin.
Toinen juttu on sitten nuo Brasilialaisen FCM:n kiekurasiirtokuvat. Oli minulla ongelmia niiden kanssa jo sen ensimmäisenkin kiekurakoneen kanssa, mutta nyt paljon pahempia. Niissä pitäisi olla se ominaisuus, että pintakalvon pystyisi kuorimaan päältä pois, kunhan siirtokuva on asettunut noin vuorokaudessa. Oli aivan tuskainen homma, koska käytännössä kiekuratkin lähtivät samalla irti lähes kokonaan. Joudun toistamaan operaation pahimmillaan kahdeksan kertaa paikkapaikoin. Joissain paikoin piti jättää pintakalvo lopulta kuorimatta, jotta tulisi lopulta ns. ”valmista”. Liekö nuo olleet vanhentuneet? Niihin varmaan pitäisi liittää parasta ennen päivämäärä?
Takiloinnit siimaa ja kaikki maalaus- ja lakkaustyöt siveltimillä.
Hyvää Joulua kaikille!
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.