Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf109 G-2

HLeLv 24 Ltn Eero Riihikallio kesäkuu 1944

Eero Riihikallio (20.3.1919-6.9.1999) saavutti Jatkosodan aikana 16,5 ilmavoittoa,joista kolme rakenteluni kohteeksi päätyneellä MT-213 koneella. MT-213 vietti melko paljon aikaa korjaamolla 20.5.1943 ja 27.2.1944 tapahtuneiden vaurioiden seurauksena. Koneella saavutettiin 13 ilmavoittoa ennen 18.7.1944 tapahtuneesta kaputtista seurannutta poistoa 30.8.1944.

Halusin tehdä suomalaisten koneiden kokoelmani jatkoksi suomalaisessa sotamaalauksessa olevan Mersun ja Eduardin sarjasta sellainen oli helppo nikkaroida. Maalaus vaihteeksi Tamiyan maaleilla ja siirtokuvat Edun Suomi-Mersu paketoinnin siirtokuvia yhdistelemällä. Vanhennukset jätin tarkoituksella minimiin.

Kommentit

Tyylikäs Mersu, ja jotenkin vain tuo suomalainen sotamaalaus sopii Mersuun kuin nyrkki silmään, jos tuollainen vanha sanonta vielä sallitaan.
Vihreä näyttää kuvissa hieman oudolta, mutta se voi olla oman monitorini säädöistä kiinni. Muuten tuosta on paha sanoa mitään, hyvä mikä hyvä.
Timon kanssa samaa mieltä - tyylikkäästi rakennettu Mersu. Ainoa asia mikä pistää silmään on tuo vihreän sävy, joka näyttäisi olevan hieman liian kirkas ainakin minun silmääni. Tosin, sävy voi toistua näytöllä väärin.
Kuvat ovat hyviä, selkeitä ja teräviä.
Tero Tyni 19.12.2022 10:41 Vastaa lainauksella
Siisti ja kaunis. Tuo vihreä näyttää useimmissa kuvissa olevan aivan nappiin, sitten tuossa viimeisessä kuvassa erilaiselta. Olisikohan valolla tässä temppunsa?
Kuvien ottajana kommentoin, että kaikki kuvat on otettu samassa valossa, mutta kameran automaattinen valkotasapainon säätö on voinut tehdä temppuja.
Upea Mersu! Komppaan edellisiä kommentoijia. Myös Illu Juutilainen lensi ko konetta ja taisi saada ilmavoittojakin ko koneella!!

Mitä Tamiyan sävyä käytit tuohon vihreään? Omien ”tutkiskelujen” perusteella olen itse päätynyt sävyyn XF67 NATO Green…
Kiitoksia kommenteista Timo,Mauri,Tero,Antti ja Petri. Vihreä on Tamiyan XF-58 Olive green jota vaalensin hieman valkoisella. Stenmanin Mersu kirjan väripiirroksessa kone esitetään Illun koneena. Yhden Ilmavoimamuseon arkiston valokuvan takana taas Riihikallion nimikkona. Illu ei tällä yksilöllä Stenmanin Hävittäjälentäjät kirjan mukaan ilmavoittoja saanut,vaikka sillä lensikin,joten päädyin esittelemään mallini Riihikallion koneena.
Matti M 19.12.2022 17:24 Vastaa lainauksella
Hieno Mersu, esimerkillistä työtä kauttaaltaan, valokuvat taas myös erinomaiset.
Voisin veikata koneen vihreän "kirkkauden" johtuvan vain täysin stuodiotasosesta kuvauksesta eli valkoinen tausta yhdistettynä suht kirkkaisiin kuvauslamppuihin niin korostaa huomattavasti enemmän sävyjä, sama se on vaatekuvauksissa, kun valaistus on todella hyvä niin sävyt korostuu todella paljon. Luonnonvalossa tuskin ovat näin korostuneita sävyjä. Niin ja asiaan, upea Mersu kaikinpuolin ja kuvat on aina todella laadukkaita Antin jäljiltä!
Tosi siististi tehty G-2. Jotenkin tämän version linjat miellyttävät silmää.

Varsin pitkälle olen samaa mieltä yllä olevien kommentoijien kanssa. Erityisesti hillitty säistäminen miellyttää minua. Ehkä hieman ruutivanaa keulaputkien yhteyteen, mutta näinkin on hyvä.
Tuo vihreän sävy: Se kyllä mietityttää minuakin. Varsinkin viimeisessä kuvassa se mielestäni vaikuttaa liian vaalealta.
Oisko pitänyt valkoisella sävyttäminen jättää väliin tai sitten sitä huomattavasti rajoittaa?
Voihan kysymys kuitenkin olla myös kuvausolosuhteista. Pitäisi nähdä malli livenä.

Kuitenkin tosi hieno malli.
Upea Mersu kerrassaan, ja vielä kotimaisessa sotisovassa. Kiinnitin tyytyväisenä huomioni mainitsemaasi rauhalliseen sääistykseen, mikä juuri kyseisellä koneella oli paikallaan, koska oli kokenut jo kaputin ja tullut varikolta kuin uudesti syntyneenä. Silloin oli taisteluäljet siivottu pois.

Pienoismalleja maalatessa olisi hyvä muistaa, että mitä pienempi scaala, sitä vaalennetumpi alkuperäismaali. Veli-Matti on taittanut aivan oikeaaan suuntaan.
Kaunis on. Oikein ilo silmälle. Tykkään kun ei ole liikaa vanhennettu
Kiitoksia kommenteista myös Matille,Jeanille,Mikalle,Pentille ja Tapiolle. Olisin voinut maalata oliivinvihreän suoraan purkistakin,mutta sitten malli olisi näyttänyt liian tummalta. Samasta syystä vaalensin myös mustaa hieman valkoisella. Konekiväärien lieskakouruissa on pigmentillä tehtyjä ruutikaasu jälkiä. Näkyvät viimeisessä kuvassa.
Ei siihen väriin pidä liikaa jäädä kiinni.
Tummuusaste on mielestäni hyvä. Sanoisin, että minun silmääni se näyttää hieman liian lämpimältä sävyltä. Muistan kuitenkin jokun vanhan artikkelin, olisiko ollut Pienoismallissa, jossa todettiin, että jossain oli ollut toistakymmentä Blennun osaa rinnakkain, ja jokaisen vihreä hieman eri sävyä. Koneiden maalaus ei ollut ilmeisesti niin korkeatiedettä, kuin meillä välillä tuppaa olemaan.

Malli on joka tapauksessa upea ja suomalainen maalaus sopii siihen. G2 Mersu on muutenkin Mersujen kaunotar.
AJ 25.12.2022 21:46 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti
Mersuihin ei kyllästy koskaan, se on selvää. Erittäin tyylikäs ja hienosti rakennettu ja viimeistelty Riihikallion Suomi-Bf 109G-2 leko. Ei nillityksiä; upeaa työtä👍🇫🇮🙏
Onnittelut ansaitusta viikon malli -tittelistä!
Mallissa ei ole muuta mukisemista, mutta mielestäni telineet ovat nyt lähes 90 asteen kulmassa koneen pituuslinjaan nähden, kun ne pitäisi olla jokusen asteen eteenpäin. Muistaakseni jouduin itse säätämään telineen kiinnitystappeja vastaavassa Eduardin mallissa jotta sain kulman oikein.
Kiitoksia kommenteista AJ ja Antti. Edun telineissä on melko paljon klappia asennuksessa. Pitääpä katsoa seuraavassa tarkemmin. Jäihän tähän mokana myös rungon hylsynpoistoaukot,joita ei G-2 versiossa ollut. Tästä syytän itseni lisäksi myös Edun ohjeita,joissa aukot ovat. Seuraavasta sitten tukkoon…
Onnea.
En ole edes kommentoinut, mutta upea on, niin kuin sinulta saattaa odottaa.

Moneskohan Me Bf-109, joka voittaa viikon mallin?
Toisaalta varmaan eniten niitä on tällä sivustollakin. Toinen toistaan parempi niin, että ei uskalla laittaa tänne, mutta opettaa kyllä.
Kiitos Timppa. Onhan ihan kohtuullista,että Mersuja löytyy sivustoltakin reilusti,koska kyseessä on kuitenkin eniten valmistettu hävittäjä ikinä. Kahdeksan niitä on tullut näköjään itsekin huomaamatta väkerreltyä ja aika monta löytyy vielä kaapeistakin. Lisää siis tulossa sivustollekin jossain vaiheessa. :)
AJ 31.12.2022 13:28 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti,

Onnittelut viikon mallista ja Onnellista Uutta Vuotta 2023!

YT, AJ
Kiitos AJ ja hyvää uutta vuotta myös sinulle,sekä kaikille muillekin sivuston jäsenille.
Kunniamaininnat Veli-Matille aivan ansioiden mukaan. Toivotan samalla koko mallirikaartille onnistumisia uudelle vuodelle 2023.